Kristiansand is Noorwegen’s vijfde grootste stad en heeft één van de grootste havens van Noorwegen. Het is de hoofdstad van de regio Sorlandet, al heeft het nog geen 80.000 inwoners, en is het dichtst gelegen bij Denemarken. Hiervandaan worden Noorwegen’s producten uitgevoerd over de hele wereld: ondermeer vis, papier en hout. Kristiansand heeft sinds kort een levendige vismarkt (Fiskebasaren) en je vind er talloze seafood restaurants. Verder zijn er vele kleine winkelstraatjes en gezellige terrasjes.

Kristiansand is heel typisch gebouwd, alle straten zijn gebouwd in een vierkant, het geheel oogt als een rooster (kwadrant), gesticht in 1641 naar het idee van de Koning van Denemarken en Noorwegen Koning Christian IV. In het midden van het vierkant bevind zich de in 1885 in neogotische stijl gebouwde Kristiansand Kathedraal, die plaats bied aan 1800 gelovigen en de grootste kerk van Noorwegen is. Ook al is Kristiansand – net als Oslo – regelmatig getroffen door grote branden, de oude binnenstad Posebyen is steeds gespaard. Hierdoor zijn verschillende sfeervolle traditionele oude, wit geschilderde houten huizen bewaard gebleven. Getuige hiervan is de oude Gimle boerderij uit de 18e eeuw gebouwd door een rijke scheepseigenaar, Bernt Holm.

Andere bezienswaardigheden van Kristiansand zijn het Fort Christianholm uit 1670 waarvan de torenmuren 4,5 meter dik zijn, de Domkirke, het openluchtstreekmuseum Vest-Agder, het Baneheia Park en het Kristiansand Dyrepark (de grootste dierentuin van Noorwegen).

De Setesdals spoorweg tussen Kristiansand en Byglandsfjord dateert uit 1896, is 72 km lang en is zomers geopend. Het gerestaureerde smalspoor met z’n vele scherpe bochten voert langs een route dwars door de prachtige Noorse natuur. Aanrader is het ‘Mineral Park’ in Evje langs de rivier de Otra. Hier zijn vele bergen en oude mijnen. In het midden vind men een tentoonstelling van 1.000 unieke kristalsoorten.

Meer informatie:

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.