Kristiansand is Noorwegen’s vijfde grootste stad en heeft één van de grootste havens van Noorwegen. Het is de hoofdstad van de regio Sorlandet, al heeft het nog geen 80.000 inwoners, en is het dichtst gelegen bij Denemarken. Hiervandaan worden Noorwegen’s producten uitgevoerd over de hele wereld: ondermeer vis, papier en hout. Kristiansand heeft sinds kort een levendige vismarkt (Fiskebasaren) en je vind er talloze seafood restaurants. Verder zijn er vele kleine winkelstraatjes en gezellige terrasjes.

Kristiansand is heel typisch gebouwd, alle straten zijn gebouwd in een vierkant, het geheel oogt als een rooster (kwadrant), gesticht in 1641 naar het idee van de Koning van Denemarken en Noorwegen Koning Christian IV. In het midden van het vierkant bevind zich de in 1885 in neogotische stijl gebouwde Kristiansand Kathedraal, die plaats bied aan 1800 gelovigen en de grootste kerk van Noorwegen is. Ook al is Kristiansand – net als Oslo – regelmatig getroffen door grote branden, de oude binnenstad Posebyen is steeds gespaard. Hierdoor zijn verschillende sfeervolle traditionele oude, wit geschilderde houten huizen bewaard gebleven. Getuige hiervan is de oude Gimle boerderij uit de 18e eeuw gebouwd door een rijke scheepseigenaar, Bernt Holm.

Andere bezienswaardigheden van Kristiansand zijn het Fort Christianholm uit 1670 waarvan de torenmuren 4,5 meter dik zijn, de Domkirke, het openluchtstreekmuseum Vest-Agder, het Baneheia Park en het Kristiansand Dyrepark (de grootste dierentuin van Noorwegen).

De Setesdals spoorweg tussen Kristiansand en Byglandsfjord dateert uit 1896, is 72 km lang en is zomers geopend. Het gerestaureerde smalspoor met z’n vele scherpe bochten voert langs een route dwars door de prachtige Noorse natuur. Aanrader is het ‘Mineral Park’ in Evje langs de rivier de Otra. Hier zijn vele bergen en oude mijnen. In het midden vind men een tentoonstelling van 1.000 unieke kristalsoorten.

Meer informatie:

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

v.a. €1375 incl.

Puur Lofoten

Traditionele vissershuisjes, overweldigende natuur. Schitterende reis van Askja Reizen.

Lees meer

v.a. €936 excl. boot

Wandelrondreis 'Jo Gjende'

Schitterende wandelreis vanuit twee standplaatsen met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €589 (auto)

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen door het prachtige zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €899 (auto)

Noorse Fjorden

Schitterende 11-daagse autorondreis door Noorwegen met Pharos Reizen.

Lees meer

v.a. €2449 incl. boot

Noordkaap cruise

15-daagse reis naar één van de meest Noordelijkste puntjes van Europa met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn Askja Reizen, BBI Travel, Voigt Travel, Kras, Pharos Reizen, SNP en De Jong Intra. Zelfstandig naar Noorwegen is natuurlijk ook prima mogelijk. Of wat dacht je van een stedentrip naar de hoofdstad Oslo? Boek je vliegtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Noorwegen is verder een populaire cruisebestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises naar het land aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.