Tromsø’s geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw, maar in 1794 kreeg Tromsø stadsrechten. Gedurende de 2e Wereldoorlog was de Noorse regering in Tromsø gevestigd. Op dit moment heeft Tromsø zo’n 60.000 inwoners en is daarmee de grootste stad boven de Noordpoolcirkel. Het ligt op 69o67’N bij 18o95O, net als de plaats Barrow in het noorden van Alaska. In het centrum van Tromsø is een auto-vrije winkelstraat, maar erg groot is het centrum niet. Op zondag zijn de winkels gesloten en op zaterdag gaan de winkels al om 16.00 uur dicht. De belangrijkste bezigheid in dit onherbergzame gebied is wandelen en klimmen.

Tromsø heeft een bruisend nachtleven, het wordt ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Tromsø heeft een vissershaven en is tevens de belangrijkste stad in de regio voor industrieën als scheepsbouw, bierbrouwerij en prefab huizenbouw. Tromsø is het vertrekpunt van menig Noordpoolexpeditie. Er is een vliegveld en een meteorologisch station dat de ‘aurora borealis’ ofwel het Noorderlicht bestudeert.

Populaire bezienswaardigheden in Tromsø zijn:

  • Het Polaria waar extreme klimaten en een film van het Spitsbergen aquarium met zeldzame Noordpoolzeedieren centraal staan
  • Het Tromsø Museum waar veel te leren valt over de noordelijkste planten, dieren en vogels. Maar vooral ook over de cultuur van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van het noordelijkste gedeelte van Noorwegen, Lapland. Er is een goed bewaard Viking langhuis te bezichtigen
  • Het Tromsø Poolmuseum, waar het hele verhaal verteld wordt van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Het lukte hem niet om als 1e de Noordpool te bereiken, maar in 1911 lukte het hem met zijn team om als eerste de Noorse vlag op de Zuidpool te planten.
  • De Ishavskatedraal (Tromsdal Kerk uit 1964), beter bekend als ‘de Kathedraal van de Noordpool’, wiens dak de vorm heeft van een gletsjer of ijsberg. Binnen in de kerk ziet men een van de grootste glas-in-lood ramen van Europa
  • De kabelbaan naar de top van Mount Storsteinen (439 mtr) waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over Tromsø.

Meer over Tromsø op Visit Tromsø.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.