De meest praktische manier om naar Noorwegen rond te reizen is met je eigen vervoer. De meeste Nederlandse reizigers doen er twee dagen over om vanuit Nederland naar Noorwegen te reizen. Vanuit Nederland kun je met de auto in een paar uur naar Kiel rijden, waar vandaan je de speciale autoferry kunt nemen naar Oslo. Deze ferry brengt je in ruim 20 uur in Oslo, met een fijne overnachting aan boord.

Een andere mogelijkheid is door eerst helemaal naar het noorden van Denemarken te rijden (voorbij Aalsberg), hier een hotelovernachting te boeken en vervolgens de volgende ochtend de kortere oversteek naar Noorwegen (bv Oslo of Kristiansand) te nemen. Er zijn in dat geval meerdere mogelijkheden, afhankelijk van waar je in Noorwegen je vakantie wilt starten. Controleer altijd de afvaartijden op de websites van de veerdiensten, zodat je er zeker van bent dat je aankomst en vertrek op elkaar aansluit. De overtocht is meestal geruime tijd vooraf te boeken, de prijzen zijn dan ook vaak veel voordeliger.

Je kunt ook het complete traject van Nederland naar Noorwegen met de auto afleggen. In dat geval reis je eerst helemaal door Denemarken naar Kopenhagen, en neem je daar de 16km lange verbinding over de Øresundbrug naar Malmö in Zweden te nemen. Van hieruit kun je doorrijden richting Oslo.

Per trein

Het is in theorie mogelijk om helemaal met de trein naar Noorwegen te reizen. In dat geval neem je eerst vanaf Nederland de trein naar Kopenhagen in Denemarken. Vanaf Kopenhagen kun je de trein naar Malmö in Zweden nemen. Er is vervolgens een treinverbinding tussen Malmö en Oslo via Göteborg (en in de zomermaanden is er zelfs een nachttrein tussen Malmö en Oslo).

Een manier om dit complete traject per trein af te leggen is door een InterRail Global Train Pass te kopen. Je kunt dan zonder omkijken vanaf Amsterdam (of een ander station) vertrekken en helemaal naar Oslo (en zelfs daarna nog binnen Noorwegen) reizen. Prijzen voor volwassenen starten bij €269.

Per vliegtuig

Vliegen naar Oslo is een makkelijke manier om naar Noorwegen te reizen. Vanaf Schiphol vertrekken dagelijks diverse vluchten naar de hoofdstad van het land, en tevens naar enkele andere luchthavens binnen Noorwegen (zoals Bergen, Stavanger en Trondheim). Vlieg je op Oslo, dan kom je aan bij de internationale luchthaven Gardermoen die 40 kilometer vanaf de hoofdstad ligt. Hier vandaan kun je de supersnelle – Flytoget – trein in 19 minuten naar het centraal station in het centrum van de stad nemen. De trein vertrekt elke 10 minuten vanaf de luchthaven. Budget airlines zoals Ryanair vliegen overigens op een andere luchthaven in Oslo, Sandefjord Airport Torp, en die ligt aanzienlijk verder van de stad.

Kosten van vliegtickets hangen samen met de reisperiode, hoe lang vooraf je boekt en of er speciale aanbiedingen zijn. KLM heeft diverse vluchten per dag naar Oslo, vaak voor scherpe prijzen. Normaal gesproken kost een retourticket naar Oslo tussen de €100 en €200 per persoon (goedkoper tijdens aanbiedingen). De prijsvechters bieden soms wel eens tickets voor minder dan €70 per persoon (retour) aan.

Per boot

Er gaan jaarlijks diverse cruises richting Noord-Europa. Er zijn zelfs speciale cruises waar je kennis maakt met heel Noorwegen. Zo heb je een tweeweekse cruise met vertrek uit Rotterdam die helemaal via Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Flåm, Ålesund, Hammerfest, Tromsø naar de Noordkaap en weer terug vaart. Een fantastische manier om in een korte periode alle hoogtepunten van Noorwegen mee te maken. Bekijk het complete cruise aanbod op Cruisetravel.nl.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.