Noorwegen is een relatief dure vakantiebestemming. De kosten van een vakantie naar het land zullen doorgaans beduidend hoger uitpakken dat wanneer je naar vergelijkbare landen reist. Daar staat tegenover dat Noorwegen een gigantisch mooie bestemming is en dat het niet zo toeristisch is wat sommige reizgers heerlijk vinden. Verder ligt er ook maar net aan hoe je de reis uitvoert. Als je met eigen vervoer gaat en de hele achterbak vol eten stopt en dus eenmaal in het land accommodatie kiest waar je zelf kunt koken, dan is dat al een flinke besparing. Neem je ook nog eens je eigen wijn/bier mee, dan kun je al helemaal veel kronen besparen. Je hebt verder ook zat betaalbare accommodatie, hoewel zelfs een budgetplekje in de middle of nowhere al gauw €50 per nacht kost.

Prijzen in Noorwegen liggen over het algemeen iets hoger dan in Nederland. Bij de meeste producten kun je zo’n 10-30% optellen en in sommige gevallen zelfs aanzienlijk meer (bv bij alcoholische dranken). Ga je veel uit eten in goede restaurants en doe je alles met de (huur)auto, dan lopen de kosten ook flink op. De kosten bij een vakantie naar Noorwegen vallen grofweg uiteen in de volgende aspecten:

Vliegtickets of eigen vervoer

Wanneer je gebruik maakt van aanbiedingen kun je soms al voor zo’n €100 retour naar Oslo of één van de andere bestemmingen binnen Noorwegen vliegen. De maatschappij met de scherpste prijzen is vaan gewoon KLM, hoewel low budget maatschappijen vaak net wat betere aanbiedingen hebben. Let wel op de aankomst- en vertrektijden. Bij sommige zeer goedkope vluchten zijn deze tijden nog wel eens flink onpraktisch. Verder liggen ticketprijzen hoger tijdens het hoogseizoen, met prijzen van zo’n €300 of meer per retourticket. Wederom geldt hierbij dat er soms aanbiedingen zijn en het loont om deze af te wachten.

Eigen vervoer is over het algemeen de meest voor de hand liggende optie wanneer je veel van het land wilt zien en wanneer een huurauto onrendabel is. Eigen vervoer betekent daarnaast dat je op kosten ter plekke kunt besparen, want je kunt veel (goedkope dingen) mee uit Nederland nemen. De autorit is op meerdere manieren uit te voeren. De meest voorkomende manier is met de auto naar Kiel en daar de autoferry naar het Noorse vasteland te pakken. Een goedkoper alternatief is door eerst helemaal door naar Aalsberg te rijden, en hier de (kortere) autoferry te pakken. Een ander alternatief is om bij Kopenhagen de tunnel naar Zweden te pakken, en zo helemaal naar Noorwegen te rijden, maar dit is ‘om’.

Een leuk alternatief is de trein en ook dit is op meerdere manieren mogelijk. Mogelijk nadeel is dat je ter plekke niet over eigen vervoer beschikt, tenzij je een auto huurt.

Autoverhuur

De kosten voor een week autohuur liggen meestal rond de €350. Dit is inclusief verzekeringen, onbeperkt aantal kilometers en een 2e rijder. De benzineprijs ligt in Noorwegen op zo’n €1,65 per liter, wat een fractie duurder is dan in Nederland. Het grootste deel van Noorwegen is goed met een gewone personenauto bereikbaar. Je moet echter wel overwegen waar je de huurauto wilt ophalen en waar je de auto weer inlevert. Op sommmige trajecten kun je beter de trein of de boot pakken.

Een populaire website om de verschillende autoverhuurders met elkaar te vergelijken is Rentalcars.com. Hier kun je snel de goedkoopste huurauto vinden en vervolgens op makkelijke wijze reserveren.

Accommodatie

Het vinden van geschikte accommodatie is vrij gemakkelijk in Noorwegen. Overal heb je wel een guesthouse of B&B en in de grotere steden heb je vaak een keur aan (luxe) hotels. Voor een overnachting is een goed middenklasse hotel betaal je in Noorwegen al gauw zo’n €100 per nacht. Een luxe 5-sterren hotel kost in een stad als Oslo vaak meer dan €200 per nacht. In kleine dorpjes slaap je prima in kleinschalige accommodatie voor nog geen €50 per nacht. Je hebt in Noorwegen ook nachttreinen en nachtbussen, waarmee je een overnachting kunt besparen.

Een leuk alternatief is AirBnB. Dit is een website waar huiseigenaren hun huis, appartement of alleen een kamer beschikbaar stellen voor reizigers. Ook in Noorwegen heb je een levendige AirBnB community. Vooral in en rond Oslo heb je veel accommodatie beschikbaar. Buiten het hoogseizoen is het ook nog eens goedkoper om op deze wijze in Noorwegen te overnachten. Als je goed zoekt op Airbnb zie je soms echte pareltjes langskomen, van die unieke plekjes die je ook op Instagram of op reisblogs tegenkomt.

Georganiseerde reizen

In veel gevallen loont het om ook de Noorwegen-reizen van de diverse Nederlandse reisorganisaties te bekijken, voordat je besluit alles zelf te regelen. Reisorganisaties hebben soms goede afspraken en het komt regelmatig voor dat ze een rondreis tegen een betere prijs kunnen aanbieden. Kom je er uiteindelijk achter dat het toch goedkoper is om de reis zelf te regelen, dan kun je altijd nog inspiratie halen uit de reizen van de reisorganisaties.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door Noorwegen. Een flink aantal zijn afgestemd op het reizen met eigen vervoer. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden (let op: prijzen kunnen afwijken met de actuele prijs op de website van de reisaanbieder):

  Aantal dagen Prijs vanaf Reisbureau
Wandelrondreis ‘Jo Gjende’ 13 dgn €936
Het beste van Zuid-Noorwegen 10 dgn €589
Noordkaap cruise 15 dgn €2449

Let erop dat de reizen onderling flink kunnen verschillen. In sommige gevallen zit de retourvlucht vanaf Amsterdam bij de totaalprijs inbegrepen, soms de overtocht per boot. Soms moet je met eigen vervoer die kant op.

Eten en levensmiddelen

Eten is niet goedkoop in Noorwegen, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Oslo, Kristiansand en Bergen liggen vaak net wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen. Als je gewend bent aan prijzen bij Lidl en Aldi, dan zul je misschien wel even schrikken in Noorwegen. Probeer vooraf eventueel prijzen na te gaan en neem bepaalde luxewaren gewoon mee uit Nederland.

Hieronder wat prijzen van enkele willekeurige levensmiddelen in Noorwegen (bron: Numbeo.com, oktober 2018):

 • Melk (1 liter) €1.80
 • Brood (1 heel brood) €2.76
 • Rijst (1kg) €2.64
 • Eieren (12 stuks) €3.87
 • Kaas (1kg) €10.74
 • Appels (1kg) €2.74
 • Bananen (1kg) €2.44
 • Tomaten (1kg) €3.31
 • Aardappelen(1kg) €1.98
 • Water (1.5 liter) €2.21
 • Wijn (standaard) €14.81
 • Bier (0.5 liter lokaal bier) €3.24
 • Bier (0.33 liter geimporteerd bier) €3.69
 • Benzine (1 liter) €1.62

De actuele koers kun je bekijken op Xe.com.

Op de websites van supermarkten REMA 1000, Kiwi en Coop kun je ook de prijzen van enkele producten inzien. Zo kom je erachter dat prijzen best meevallen en in veel gevallen vergelijkbaar zijn met de Nederlandse prijzen.

Restaurants

Buiten de deur eten in luxe restaurants is niet goedkoop in Noorwegen, maar ook niet extreem duur vergeleken Nederland. Voor een simpel diner in een gewoon restaurant waren wij vaak niet meer dan €25/€35 per persoon kwijt. In een goedkoop restaurant of een fastfoodketen betaal je vaak niet meer dan €10/€15 per persoon voor een snelle, simpele hap. Je kunt het verder zo duur maken als je wilt. Een zeer goed beoordeeld restaurant in Oslo zal al snel meer dan €100 per persoon kosten, maar dat zou een vergelijkbaar restaurant in Amsterdam waarschijnlijk ook makkelijk kosten.

Om kosten te besparen kun je vaak zelf koken in je appartement (te huur via bv Airbnb). Je doet dan boodschappen bij de supermarkt en maakt vervolgens gebruik van de keuken van de accommodatie waar je verblijft. Let er hierbij op dat je dan wel vaak alles zelf mee dient te brengen (ook zaken als suiker, zout, peper, olie etc). Een groot voordeel is dat de meeste reizigers die op deze wijze hun vakantie in Noorwegen doorbrengen ook vaak de mensen zijn die gewoon met de eigen auto er naartoe gaan.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Internet / Mobiel internet

Noorwegen valt onder Zone 1 dat bij de meeste Nederlandse providers betekent dat je daar van je gewone bundel gebruik kunt maken, zonder extra buitenland-kosten, tenzij je door je bundel heen bent. In veel gevallen betekent dit dus geen extra kosten, tenzij je een kleine databundel hebt. Ga dit vooraf na en overweeg eventueel het tijdelijk ophogen van je bundel.

Kleding en gear

Als je al vaker naar koude gebieden bent geweest zul je al voldoende geschikte kleding hebben voor bij een reis naar een land als Noorwegen. Hoewel het Noorse klimaat nog best te doen is (het is minder koud dan je zou denken), kun je het beste in laagjes gekleed zijn. Dit betekent dat je snel een laag kunt aandoen, of juist uitdoen, afhankelijk van het actuele weer. Onze standaard ‘gear’ voor een trip naar een outdoorbestemming bestaat uit het volgende:

 • Lowa Renegade GTX Mid wandelschoenen: €169
 • Deuter daypack 35ltr: €115,95
 • HAGLÖFS Astro II Fleece: €76,95
 • Bridgedale wandelsokken: €23,95
 • HAGLÖFS Mid Flex Pant Outdoorbroek: €144,95
 • Odlo Blackcomb Evolution Light: €74 (tussen juni en augustus niet nodig)
 • Odlo Blackcomb Pants Evolution Light: €74 (tussen juni en augustus niet nodig maar wel handig bij je te hebben)
 • HAGLÖFS Haglofs Rugged Fjell Jacket: €144,95
 • HAGLÖFS Gram Comp regenjas: €155

Mijn eerste outdoorkleding was van Decathlon en zo nu en dan van wat ik zo ergens bij een aanbieding tegenkwam. Dit ging echter niet zo lang mee en na 1 seizoen was de slijtage al zichtbaar. Vanaf dat moment besloot ik telkens meteen voor kwaliteitsspullen te gaan. Niet alleen gaat dit jaren mee, maar het zit en werkt ook zoveel fijner. Zo is mijn hikingbroek en gore-tex jas van Haglofs, samen met mijn handschoenen, base-layers en fleece. Onderkleding is allemaal van Odlo (Evolution en Evolution Light). Mijn wandelsokken zijn van Bridgedale en van Darn Tough. Mijn Lowa Renegade GTX lijken verder eeuwig mee te gaan, daar loop ik nog steeds met groot plezier op.

Outdoorkleding is redelijk goed betaalbaar in Noorwegen. Omdat het meestal om hoogwaardige kleding gaat, betaal je er wel flink voor. Bekende Noorse kledingmerken zijn: Norrøna, Bergans, Helly Hansen, Northern Playground, Skogstad en Devold. Populaire merken uit de buurlanden (maar vaak ook te koop in Noorwegen) zijn: Haglöfs (mijn favoriete outdoormerk), Fjällräven en 66º North (de 1e twee uit Zweden, de laatste uit IJsland).

Tax free shoppen

Het is geen geheim dat Noorwegen een relatief duur land is in vergelijking met Nederland en de overige Eurolanden. De levensstandaard en het prijspeil ligt er behoorlijk hoog. Een leuke bijkomstigheid is dat in Noorwegen overal Tax-free-shops zijn die je kunt herkennen aan het Global Blue taxfree-logo op de etalageruit. Wanneer je aankopen een bedrag van NOK 315 te boven gaan, kun je bij het afrekenen aan de kassa een formuliertje vragen (een Tax Refund Cheque), deze invullen en (uiteraard met kassabon) je betaalde btw terugvragen bij verschillende agentschappen (Refund Points). Je krijgt de betaalde btw (19%) onmiddellijk a contant terug. Voor meer info en Refund Points.

 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.