Aan de monding van de Stor Fjorden ligt de pittoreske vissersplaats Alesund met zo’n 40.000 inwoners. Alesund bestaat uit drie kleine eilanden: Hessa, Aspoy en Norvoy. Alesund is in 1904 helemaal afgebrand en mede door schenkingen van de Duitse keizer Wilhelm opnieuw gebouwd. Die Duitse invloed is hedentendage nog merkbaar in de architectuur: bijna heel Alesund is gebouwd volgens in toen heersende Jugendstill (Art Nouveau) bouwstijl. Diverse straten in Alesund zijn tot voetgangerszone verklaard en er zijn genoeg leuke winkeltjes en restaurantjes voor een dagje uit. In de kleine haven liggen een grote hoeveelheid privé jachten, hetgeen een gezellige indruk maakt.

Net even buiten Alesund, in Tueneset, ligt de nieuwste attractie van Noorwegen: zijn grootste zee aquarium het Atlantic Sea Park. Hier krijg je een uitstekend beeld van het ecosysteem in de Noorse Storfjorden. Vanaf de bergen Aksla en Suggerttoppen (Suikertop) kun je van het fantastische uitzicht over Alesund en de Fjorden genieten.

Overige bezienswaardigheden zijn de 200 jaar oude Rosekerk met prachtige muurschilderingen en plafond. Beslist de moeite waard is een tourtocht langs het Norddalsfjord naar de vallei van Valldal en verder tot de 5 meter brede en 25 meter lange Gudbrand kloof met een prachtige waterval.

In de omgeving van Alesund worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd. Het achterland van Alesund is verbonden middels een bochtige weg en tunnels. De beroemdste weg in Noorwegen, de Trollstigen (het Trollpad) die over een eeuwenoud bergpad van Romsdalen en Sunnmore is gebouwd is in 1936 gereed gekomen. Wandelaars kunnen zomers genieten van de prachtige uitzichten langs het Klovstigen pad.

Alesund is middels een brug en drie tunnels onder het fjord door verbonden met het naastgelegen eiland Giske.

Met een Wildlife Sea Safari vanuit Alesund kun je de kust verkennen in een open RIB boot. Als je wilt zeevissen dan kun je dat doen op de visbanken voor de kust van Alesund op de ‘Vikaskjaer‘.

Alesund is heel gemakkelijk te bereiken: er is een vliegveld op 20 minuten van het centrum, met snelle verbinding naar Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Londen en Kopenhagen.

Alesund is ook goed bereikbaar per Expressbus-Liniennetz, met regelmatige verbindingen naar Oslo, Bergen en Trondheim. TIMEkspressen heeft bussen rijden tussen Alesund, Volda, Molde en Kristiansund. Informatie over Norway Bussekspress op; over Nettbuss More AS en over Fjord 1 Buss More.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.