Oslo is één van de jongste en tevens kleinste hoofdsteden van Europa. Oslo heeft maar zo’n 600.000 inwoners. De meeste gebouwen in Oslo zijn minder dan 100 jaar oud vanwege de verwoestende branden in de 19e en 20e eeuw. Oslo werd gesticht in 1050 door Koning Harald Hardrade, oorspronkelijk gebouwd in de Middeleeuwen als een van de vestigingen van de beruchte Vikingen. De bevolking werd lange tijd door Denemarken overheerst, dan weer door Zweden aangevallen en in 1348 door de pest bijna uitgeroeid en is door vlammen verwoest in 1624.

In het begin van de 19e eeuw (1814) verklaarde Noorwegen zich onafhankelijk van de Denen en voegde Noorwegen zich bij Zweden. Beide landen kenden een periode van economische groei. Ook de bevolking groeide. In 1905 werd Noorwegen geheel onafhankelijk en werd Koning Haakon VII de eerste Koning van Noorwegen sinds de middeleeuwen. Noorwegen kent een hoge levensstandaard, heeft korte zomers die worden gebruikt om uitgebreid festiviteiten te organiseren. Qua oppervlakte is de stad met 450km2 één van de grootste hoofdsteden ter wereld en er wonen ruim 1 miljoen inwoners (incl. buitenwijken). De stad ligt in een soort vallei, omgeven door fjorden en binnen de stad heb je veel groen. Zoveel dat je er gerust een eland kunt tegenkomen.

Wat is er allemaal te doen?

Het Frognerpark is mooi aangelegd en staat vol met prachtige beelden van Gustav Vigeland. Het Akershus Slott is een door Hakon Magnussen in Renaissance-stijl gebouwd 13e eeuws kasteel dat van bovenaf over de haven van Oslo uitkijkt.

Het Hjemmefrontmuseum, het verzetsmuseum, ligt vlak naast het Akershus Slott en is een eerbetoon aan de heldhaftige sabotagedaden van de inwoners van Oslo tijdens de tweede Wereldoorlog.

In het Nasjonalgalleriet, het Nationaal Kunstmuseum, hangt ‘de schreeuw van Munch’ het beroemdste werk van Munch welke in 1990 is gestolen, maar later is teruggevonden. Munch, die expressie gaf aan rauwe, krachtige menselijke emoties schonk de meeste van zijn werken aan de stad Oslo.

Het Radhuset van Oslo (stadhuis) is in 1950 geopend om 900 jaar Oslo te vieren en is opgeluisterd door moderne sculpturen en schilderijen. Vooral de prachtige muurschilderingen zijn de moeite waard.

Het Noorse Nobelinstituut is opgericht in 1904 en verhuisde een jaar later naar Oslo. Het instituut assisteert het Nobelcomité bij het kiezen van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede. In het instituut bevinden zich 150.000 boeken over vrede en internationaal recht, economie en moderne politiek. De bibliotheek is openbaar.

Noorwegen is, net als Nederland, een constitutionele Monarchie. Regerend vorst is Harald V, zijn vrouw is Koningin Sonja, hun kinderen zijn Prins Haakon (zijn vrouw Mette-Marit) en Prinses Ingrid Alexandra. Het Koninklijk paleis staat in het centrum van Oslo. De tuinen van het paleis zijn in de zomer geopend. De wisseling van de wacht is dagelijks te zien om 13.30 uur, maar is niet heel erg spectaculair.

Verder heb je nog de volgende attracties en bezienswaardigheden in Oslo die een bezoek waard zijn:

 • Ibsenmuseum (Hendrik Ibsen 1895-1906).
 • Frammuseum op het eiland Bygdoy. Het onderzoeksschip Fram werd rond 1900 gebouwd om door Fridtjof Nansen te gebruiken voor zijn Noordpoolexpedities en later door Roald Amundsen voor zijn expedities naar Antartica. Tegenover het Frammuseum ligt.
 • Kon Tikimuseum waar te zien is hoe Tor Heyerdahl de Stille Oceaan overstak met zijn boot de Kon Tiki.
 • Vikingskipshuset (Vikingschip museum) waar drie lange, 1100 jaar oude Vikingschepen worden getoond die zijn gevonden in een grafheuvel.

Lekker eten en drinken

Oslo heeft veel leuke eettentjes en barretjes, maar de gemiddelde toerist zal er waarschijnlijk maar een paar bezoeken tijdens een stedentrip. Er zijn in Oslo ook veel sfeervolle koffietentjes, waar je vaak ook een prima lunch (of ontbijt/brunch) kunt nuttigen. Een absolute aanrader is Wendelboe, met misschien wel de beste koffie van heel Noorwegen. Prijzen liggen vaak wat hoger dan in Nederland, maar de kwaliteit van het eten is vaak ook hoger.

Hieronder volgen enkele (zeer) goed beoordeelde restaurants in Oslo:

 • TUNCO
 • San Francisco Bread Bowl
 • Campo de Fiori
 • Ruffino Ristorante Italiano
 • hos Thea
 • Mirabel
 • Fjord Restaurant
 • Mamma Pizza
 • Way Down South
 • Maaemo

Accommodatie

Oslo heeft een ruime keuze aan toffe accommodaties. Je hebt er toffe boutique hotelletjes, maar ook luxe internationale hotelketens. Ook heb je er voldoende plekjes voor budgetreizigers. Afhankelijk van het seizoen is een overnachting in de hoofdstad redelijk betaalbaar tot zeer prijzig. Bij een goed beoordeeld middenklasse hotel moet je al snel aan €100 of meer per kamer per nacht denken.

Als je maar 1 of 2 nachtjes in de stad verblijft, raden we aan om een centraal gelegen hotel te kiezen zodat je ’s avonds na het eten lopend terug naar je hotel kunt. Een hotel buiten het centrum of in een buitenwijk is misschien wat goedkoper, maar je mist dan het voordeel van een lekker centraal gelegen plekje midden in het ‘hippe’ centrum. Hotels in Oslo hebben vaak de beste aanbiedingen als je er op tijd bij bent en vooral bekende (lokale) ketens als Thon en Radisson hebben vaak de beste deals. Als alternatief kun je natuurlijk ook prima een plekje via Airbnb boeken, maar let erop dat de mooie, centraal gelegen plekjes vaak flink aan de prijs zijn.

Hieronder volgt een overzicht met een aantal populaire hotels in Oslo. De hieronder genoemde hotels worden allemaal zeer goed op Tripadvisor beoordeeld. Wij boeken overigens onze overnachtingen zo goed als altijd via Booking.com, aangezien ze vaak de beste aanbiedingen hebben en je er doorgaans kosteloos kunt annuleren (mocht er bv een betere aanbieding langskomen).

  Hotel Prijs Meer info / direct boeken
Hotel Continental Oslo €€€€ Booking.com
THE THIEF €€€€€ Booking.com
Thon Hotel Rosenkrantz Oslo €€€ Booking.com
Thon Hotel Terminus €€€ Booking.com
Saga Hotel Oslo €€€ Booking.com
First Hotel Grims Grenka €€€€ Booking.com
Grand Hotel €€€€ Booking.com
Lysebu Hotel €€€€ Booking.com
Radisson Blu Scandinavia Hotel €€€ Booking.com
Radisson Blu Plaza Hotel €€€ Booking.com
Radisson Blu Hotel Oslo Alna €€€ Booking.com
PS:hotell €€€ Booking.com
 • € = < €50
 • €€ = €50-€100
 • €€€ = €100-€200
 • €€€€ = €200 of meer
 • €€€€€ = Onbetaalbaar

Bekijk hier een overzicht met alle hotels in Oslo op Booking.com

Klimaat

Oslo heeft een prettig klimaat. Deze kant van Noorwegen wordt redelijk beschermd voor de echte kou en de stad ligt ook relatief laag vergeleken de rest van Noorwegen. De warme Atlantische golfstroom zorgt voor fijne temperaturen gedurende het jaar. Zo heb je in de zomer soms wekenlang lekker weer met temperaturen rond 20/24 graden en soms uitschieters boven 30 graden. In de winter is het er meestal maar een paar graden onder nul, met vaak een mooi pak sneeuw.

Vervoer

Ben je met eigen vervoer dan kun overal met de auto naartoe. Je kunt overal (betaald) parkeren en vervolgens is het centrum prima lopend te verkennen. Ben je met het vliegtuig of de trein/boot naar de stad gereisd, dan ben je afhankelijk van de lokale vervoersmogelijkheden als de taxi, bus, tram, metro of de fiets. Er is een speciale informatiebalie net buiten het centraal station (Oslo S) en hier kun je kaarten van de vervoersmogelijkheden krijgen en daarnaast kun je er tickets kopen.

Oslo Bysykkel heeft een ‘bike plan’ in Oslo. Je installeert hun app en via de app kun je een fiets ontgrendelen. De fiets kun je voor een korte periode huren (voor een klein bedrag) of voor een langere periode (van bv enkele dagen). Om de huurperiode te stoppen moet je de fiets weer in één van de speciale fietsenstallingen terugplaatsen. Via de app zet je dan de verhuurperiode stop en kun je je weg weer vervolgen.

Hoe kom je er?

Er gaan dagelijks meerdere vluchten vanaf Schiphol naar Oslo Gardermoen International Airport. KLM is doorgaans de goedkoopste met prijzen rond de €80/€90 voor een retourtje. Na aankomst kun je de snelle trein of bus naar het centrum pakken. Eenmaal in Oslo kun je grote delen van het land met de trein afleggen, of je huurt er een auto. Er gaan vanaf Oslo diverse treinen, waaronder de trein naar Bergen over een werkelijk schitterend traject. Een huurauto is een leuke manier om zelfstandig het land te verkennen en geeft de vrijheid om te gaan waar treinen en bussen niet komen. Om deze reden gaan de meeste reizigers die de Noorse fjorden en binnenlanden willen verkennen er met hun eigen auto naartoe.

Als je met eigen vervoer naar Noorwegen reist, ga je via Hamburg en Aalburg naar Hirtshals Haven voor één van de ferries die naar het Noorse vasteland varen. Een alternatief is via Hamburg, Kopenhagen, Gotenburg, maar ook dan leg je een (korter) deel met een ferry af. Vanaf Kiel gaat een directe ferry naar de haven van Oslo.

Oslo is ook goed met de trein én boot of alleen met de trein bereikbaar. Een leuk alternatief waarbij de vakantie al begint zodra je op de trein bent gestapt. Je reist het makkelijkst naar Kiel, de ferries vertrekken hier vlakbij het centraal station en zijn dus lopend bereikbaar. Er gaat tevens een nachtboot naar Oslo haven of naar Göteborg haven waarna je weer met de trein naar Oslo reist. Bij alleen de trein (zonder boottocht) is een overnachting in Kopenhagen, Malmö of Göteborg noodzakelijk.

Tips

 • Er zijn in Oslo een paar aanbieders van georganiseerde fietstochten. De twee meest populaire fietstours zijn van Baja Bikes en van Alternative Tours Oslo.
 • Shoppen kan prima in Oslo, maar prijzen liggen vaak even hoog als in Nederland. Wel heb je in januari en augustus de sale, een mooi moment om een koopje mee te pakken tijdens je stedentrip. Twee leuke straten zijn Bygdøy allé en Møllergata. Hier heb je vooral (design)meubelzaken en andere toffe interieurzaken. Eger at Egertorget is een modern en vooral luxe winkelcentrum in het centrum van de stad.
 • Sla bij een bezoek aan Oslo de bijna traditionele Pølse niet over. Deze Noorse versie van de hotdog is echt heerlijk!
 • Aker Brygge is een mooie boulevard en tevens een populair winkel- en uitgaansgebied. Hier heb je ook gezellige restaurants met brede terrassen. Een fijne plek om ’s avonds nog even een drankje te doen.
 • Populaire koffietentjes in Oslo zijn Wendelboe (de beste koffie van Oslo), Fuglen, Supreme Roastworks, Stockfleths, Java & Mocca, Norð, Hendrix Ibsen, Habits Coffee, Liebling en Erlik Coffee.
 • Hoewel Noorwegen geen onderdeel van de EU is, valt het land wel binnen Zone 1 van je mobiele provider. Dat betekent dat je gewoon vanuit je bundel verbruikt bij een verblijf in het land. Je hoeft dus bij een trip naar Oslo geen losse simkaart te kopen, maar je betaalt natuurlijk wel extra wanneer je door je bundel gaat.
 • Kraanwater is prima te drinken in Oslo.
 • Noren spreken goed Engels. Je kunt je dus altijd prima verstaanbaar maken in de stad.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.