Bergen is de op één na grootste stad van Noorwegen, goed voor 250.000 inwoners. Bergen ligt prachtig, op een schiereiland tussen zeven beboste bergen, waarvan de hoogste ‘Ulriken’ 643 meter is. Bergen is bekend als de poort van het Fjordenland en was vroeger tussen de 12e en 13e eeuw de hoofdstad van Noorwegen. Het was een van de meest belangrijke steden van het zogenaamde Hanzeverbond, een vereniging van steden die de handel domineerde in de Oostzee, de Noordzee en geheel Noord-Europa vanaf het einde van de middeleeuwen.

De invloed van de Hanze is in Bergen nog steeds zichtbaar in de oude, houten huizen langs de kade, in het Noors ‘Byggen’ geheten. Deze wijk met zijn traditionele huizen is opgenomen in de werelderfgoedlijst van de Unesco. Tegenwoordig zijn er kleine winkeltjes die traditionele waren verkopen en restaurantjes in gevestigd. Dat maakt Bergen ook tot een gezellige stad. Tegenover deze winkeltjes ligt de vismarkt, waar je werkelijk alle denkbare soorten seafood kunt krijgen. Achter de vismarkt ligt het winkelgedeelte van Bergen, met een voetgangerszone. In het midden is een groot plein waar zomers allerlei artiesten optreden, waardoor het – zeker als de zon ook wil schijnen – een gezellige vrolijke boel is.

Als de zon schijnt in Bergen dan ben je een bofkont, want er wordt gezegd dat het in Bergen 275 dagen per jaar regent.

Een echte aanrader is de ‘Floibaan’, de enige kabeltreinbaan in Noorwegen. Deze brengt je in zeven minuten naar de top van de berg Floyen, naar een zonovergoten plateau op 320 meter boven zeeniveau vanwaaruit je een werkelijk fantastisch panoramisch uitzicht hebt over de stad Bergen, de omringende zeven bergen, de fjorden en de zee. De opstapplaats ligt midden in het centrum, slechts een paar minuten lopen van de vismarkt en de kade. Er rijden twee treinen die per keer 100 passagiers naar boven of naar beneden vervoeren. De treinen zijn ook toegankelijk voor mensen met een rolstoel en mensen met honden zijn ook welkom. Een retourtje kost 70 Noorse kronen. Op het plateau zijn een restaurant, een kinderspeeltuin en een paar souvenirwinkeltjes. Wij namen een enkeltje naar boven voor 35 Kronen en gingen terug lopen. De weg terug was fantastisch, steeds heb je een fantastisch uitzicht, maar de weg naar beneden door een naaldbomenbos is ook prachtig en goed te doen.

In Bergen kun je behalve de Floibanentrein ook met een kabelbaan naar de hoogste van de zeven bergen, Ulriken op 643 mtr. hoogte. Tijdens de 6 minuten durende tocht heb je een fantastisch uitzicht over Bergen en de omringende fjorden, maar eenmaal boven is het uitzicht helemaal adembenemend. Voor meer informatie zie ulriken643.no en voor online boeken naar visitBergen.com

Meer informatie:

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.