Rondom de grotere steden in Noorwegen kun je als toerist gebruik maken van het openbaar vervoer. Buiten de grote steden ben je aangewezen op eigen vervoer, of de bus en trein wanneer je bestemming langs de route ligt. Op de grotere afstanden neem je een binnenlandse vlucht, de boot of – in sommige gevallen – de trein. Een zeer populaire manier om te reizen binnen het westen en noorden van Noorwegen is met de Hurtigruten; enorme boten waar je met auto en al op kunt om van stad naar stad te reizen. Hurtigruten zijn enorm handig omdat Noorwegen een zeer ruige kuststreek heeft met vele honderden fjorden.

Eigen vervoer

Eigen vervoer is de meest praktische manier om in Noorwegen te reizen. Je kunt gaan waar je wilt en bent niet afhankelijk van andere vormen van vervoer. Je kunt met je eigen auto naar Noorwegen reizen, of je huurt een auto in Oslo (of een andere stad met deze voorziening). Een mogelijk nadeel van eigen vervoer is dat rijden in Noorwegen niet vergelijkbaar is met rijden in Nederland. Men rijdt er doorgaans vrij rustig, niemand lijkt er ooit haast te hebben. Verder is de maximum snelheid lager dan in Nederland. Er wordt flink gecontroleerd op te hard rijden en de boetes zijn verschrikkelijk hoog (ga ook vooraf de overige verkeersregels na om onaangename verrassingen te vermijden). Ook betaal je in veel gevallen tol op bepaalde snelwegen, en in de grote steden betaal je ook flink aan parkeergeld. Benzine is ook niet goedkoop in Noorwegen (iets duurder dan in Nederland weliswaar), dus neem dit allemaal mee in je afweging of reizen met huurauto of met je eigen auto financieel de meest zinvolle optie is.

Huurauto

Er zijn diverse internationale auto verhuurbedrijven actief in Noorwegen. Je kunt zo makkelijk vooraf vanuit Nederland online een auto reserveren. Je kunt ook in veel gevallen afspreken de auto op een andere locatie in te leveren, zodat je niet per se terug hoeft naar de startplek waar je de auto ophaalde. Autohuur in Noorwegen is duur, en alleen de moeite waard wanneer je naar diverse bestemmingen moet die je niet makkelijk met de overige vervoersmogelijkheden kunt bereiken.

Laat je ophalen

Wanneer je ergens voor bijvoorbeeld 1 week in Noorwegen verblijft, loont het om na te gaan of je opgehaald kunt worden. In dat geval hoef je geen geld te spenderen aan vervoer, dit geldt vooral bij autohuur. Ga de mogelijkheden vooraf na bij je accommodatie.

Per trein

Er rijden door een groot deel van Noorwegen treinen tussen diverse bestemmingen. Helaas is het uiterste noorden niet per trein te bereiken. De meeste bestemmingen in het zuiden en westen zijn wel per trein bereikbaar. Treinen door Noorwegen is een fantastische manier om door het land te reizen. Je kunt genieten van prachtige vergezichten en uitzichten, en de treinen zelf zijn allemaal vrij modern. Het aantal bestemmingen dat je per trein kunt aandoen is wel beperkt, maar je kunt met een beetje creatief plannen een combinatiereis van trein, boot en bus samenstellen, waarbij je op het eindpunt het vliegtuig terug naar Oslo pakt. Je kunt vooraf treintickets bestellen, maar ook makkelijk ter plekke (bv bij het centraal station van Oslo). In sommige gevallen is het handig om de nachttrein te nemen (bv als je de volgende ochtend meteen de boot wilt nemen naar de volgende bestemming), je bespaart dan een overnachting in een hotel.

Alle informatie over treinen in Noorwegen lees je verder op de officiële website van de spoorwegen van Noorwegen; Norwegian State Railways (NSB), hier kun je ook vooraf tickets bestellen. Op de website interrail.eu kun je de InterRail Norway Pass kopen. Dit is een pas met een geldigheid van 3, 4, 6 of 8 dagen verspreidt over 1 maand in Noorwegen. Je mag zelf binnen de maand bepalen wanneer je een reisdag verbruikt, alle treinreizen op die dag zijn gratis. Prijzen starten bij €175 bij 3 dagen in 2e klasse treinen. Via de website kun je de tickets bestellen, en je kunt hier ook kiezen voor de optie om de tickets vooraf te laten bezorgen op je postadres in Nederland (€7 verzendkosten). Als je vanuit Nederland met de trein naar Noorwegen wilt reizen, kun je het beste de Global Pass overwegen.

Per vliegtuig

Hoewel het grootste deel van Noorwegen goed met eigen vervoer, of per bus of trein te bereiken is, kun je andere bestemmingen alleen per boot (Hurtigruten) of vliegtuig bereiken. De boot is een langzame optie, maar wel een erg leuke manier om door het land te reizen. Het vliegtuig is de snelste manier om te reizen. De drie meest populaire luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen zijn; SAS, Norwegian en Widerøe. Vluchten naar de meest noordelijk gelegen bestemmingen binnen Noorwegen kunnen nog wel eens vrij prijzig zijn. Belangrijk is om ruim vooraf de tickets te bestellen, of na te gaan of er speciale aanbiedingen zijn bij meerdere vluchten. Wij boeken meestal direct bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen, en bij voorkeur bij KLM hoewel ze niet altijd het goedkoopst zijn.

Luchtvaartmaatschappij Widerøe biedt een ‘Explore Norway Ticket‘ aan. Hiermee kun je gedurende de geldigheid van het ticket onbeperkt tussen in totaal 40 bestemmingen binnen Noorwegen vliegen. Zo’n ticket is niet goedkoop, voor een ticket in heel Noorwegen en met geldigheid van twee weken betaal je omgerekend zo’n €500,- persoon. Dit geeft je echter wel de mogelijkheid om het hele land op makkelijke wijze te verkennen. Je kunt ook goedkopere tickets bestellen, maar dan kun je alleen maar vliegen binnen de zone waar binnen het ticket geldig is.

Per boot

Hoewel het vervoer binnen Noorwegen per boot niet de meest snelle manier is om door het land te reizen is het wel een erg leuke manier om de ruige kant van Noorwegen vanaf het water te zien. Hurtigruten boten zijn vooral erg populair onder toeristen, omdat je zo op een laagdrempelige wijze helemaal van het zuidwesten van Noorwegen naar het uiterste noorden van het land kunt reizen. Zo kun je opstappen in het gezellige stadje Bergen, en vervolgens 5 dagen later uitstappen in Kirkenes (waar je ook een populair ijshotel, het Kirkenes Snowhotel hebt); een dorp dat dicht bij de Russische grens aan ligt. Er zijn 34 havens die worden aangedaan door de Hurtigruten.

Tussen de fjorden varen meestal ferry’s, zodat je niet helemaal om hoeft te rijden met je auto. Er zijn diverse veerdiensten die een verbinding tussen de verschillende fjorden leggen met deze ferry’s.

Per bus

Noorwegen heeft een uitgebreid busnetwerk met diverse moderne aanbieders. De meeste bussen zijn modern en van alle gemakken voorzien (vaak inclusief WIFI). Je kunt vooraf bustickets boeken bij de verschillende busmaatschappijen. In de wintermaanden vallen sommige trajecten gedurende een langere tijd uit, vooral in de noordelijke gebieden. Reizen per bus is een van de goedkopere manieren om door het land te reizen. Ook hier geldt weer dat je het gemakkelijk kunt combineren met de andere vervoersopties zoals de trein of de boot.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.