Stavanger is de op vier na grootste stad van Noorwegen, met 117.000 inwoners en de hoofdstad van de provincie Rogaland. Stavanger was van oudsher al een rijke handelsstad, maar de huidige rijkdom van Stavanger is grotendeels te danken aan het feit dat in de jaren ’60 olie werd gevonden op de Noordzee. Nu is Stavanger bekend als het servicecentrum van de olie- en gaswinning op de Noordzee.

Ondanks dat de olie- en gasindustrie grote invloed heeft gehad op de modernisering in Stavanger, is gelukkig het oude centrum (Gamle) met de 18e eeuwse charmante wit-houten huisjes goed bewaard gebleven. Er zijn ruim 160 geregistreerde historische gebouwen geteld, die allemaal goed worden onderhouden. De geschiedenis van Stavanger gaat terug tot het jaar 1125, toen Koning Sigurnd ‘de kruisvaarder’ Stavanger erkende als Domstad. In de nabije omgeving van Stavanger zijn in de neolithische grot ‘Vistehola’, 8000 jaar oude menselijke overblijfselen gevonden.

In de 12e eeuwse Gotische Domkirke van Stavanger is de mix tussen modern en eeuwenoud duidelijk zichtbaar. 500 jaar later, in 1630, is de kerk gerestaureerd waarbij het rijk versierde barokke interieur werd toegevoegd. De soms wrede afbeeldingen waren bedoeld om mensen die de neiging hadden om zich van de kerk af te keren schrik aan te jagen.

Omdat de donkere en koude wintermaanden de Noren dwingen om binnenshuis te blijven, worden in de zomermaanden allerlei feesten en andere activiteiten georganiseerd. In Stavanger wordt ondermeer jaarlijks het Foodfestival georganiseerd. Dan staat de hele kade, de Strandkaien en de vismarkt vol met grote tenten voor de vele (fijn)proevers van allerhande gerechten, waaronder natuurlijk ook veel zeevruchten. De feestelijke atmosfeer in de haven, de vismarkt en het marktplein is erg aanstekelijk, vooral als er ook nog en zonnetje wil schijnen. Straatmuzikanten, handelaren met souvenirs maken het gezellige straatbeeld kompleet.

In Stavanger heerst een gezellige sfeer. In de schuine, soms zelfs steile straatjes met traditionele keibestrating (goede schoenen zijn hier geen overbodige luxe) zijn de meeste schattige oude houten huisjes gerestaureerd en omgebouwd tot winkeltjes of restaurantjes met talloze terrasjes.

Het Stavanger Museum geeft een helder beeld van de Noorse cultuur met vooral ook veel aandacht voor de Noorse klederdracht. Het Maritiem Museum is in de 18e eeuwse pakhuizen aan de werf – aan de Nedre Strandgate 17 en 19 – gevestigd. Dit museum in Stavanger onderhoudt de twee bekende zeilschepen ‘Anna af Sand’ en ‘Wyvern’.

Het Norsk Hermetikkmuseet (Noors conservenmuseum) is een gerestaureerde conservenfabriek, die nog steeds in bedrijf is. Begin 20e eeuw was het inblikken van voedsel een goed lopende industrie, er waren in Stavanger meer dan 60 lokale fabrieken gevestigd. De bekende openingssleutel voor conservenblikjes werd in Stavanger uitgevonden. In het museum is een verzameling etiketten van sardineblikjes opgenomen. Je kunt hier proeven van de King Oscar Sardines.

De meeste oude gebouwen dateren uit de 17e en 18e eeuw en bij het zien van de antieke gaslantarens zou je bijna denken dat de tijd heeft stilgestaan in Stavanger. Prominent aanwezig in Stavanger is de Valbergtoren, met op het voorterrein drie kanonnen.

Het Sjofartsmuseet (Zeevaartmuseum) geeft een goed beeld van het leven en werk van een rijk koopmansgezin zo’n 100 jaar geleden.

Een van de meest populaire attracties in Noorwegen ligt dichtbij Stavanger, op ongeveer 1/1,5 uur reizen. Langs het Lysefjord vind je een enorm mooie klif; de Preikestolen. Het is wel een flinke uitdaging om er te komen, want de tocht naar het plateau (25×25 mtr) duurt ruim 2 uur. Wanneer je eenmaal boven bent ben je de pittige klim alweer vergeten, omdat je hier kunt genieten van spectaculaire vergezichten over het Lysefjord. Het Lysefjord zelf is ook een populaire attractie, er vertrekken dagelijks boten vanaf Stavanger richting het fjord voor een leuke dagexcursie.

In het directe achterland van Stavanger ligt het plaatsje Utstein, met een van de best bewaarde middeleeuwse kloosters van Noorwegen, het Utstein Monastery.

Meer informatie:

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.