Het is niet gemakkelijk om van de ontelbare leuke bezienswaardigheden en activiteiten een top 10 samen te stellen, er is immers zo veel te zien en te beleven in Tsjechië. Praag, de hoofdstad van Tsjechië, hoort natuurlijk op de eerste plaats. Maar wat mij betreft zijn alle 10 hieronder genoemde bezienswaardigheden en activiteiten onderling uitwisselbaar of mogen eigenlijk op een gedeelde eerste plaats staan.

1) Praag

Praag, de hoofdstad van Tsjechië waar bijna alles een cultureel hoogstandje is, moet natuurlijk op de eerste plaats staan. De meest schilderachtige straatjes, pleintjes, gebouwen en bruggen vind je in Praag, met zijn 1,2 miljoen inwoners één van de mooiste historische hoofdsteden van Centraal-Europa. De St.Vituskathedraal (gebouwd tussen 1344 – 1352), de St.Jorisbasiliek (920), de Karelsbrug (9,5 mtr) waarvoor Karel de vierde op 9 juli 1357 de grondsteen heeft gelegd, zijn een bezoek meer dan waard.

Praag is verdeeld in vier oude, middeleeuwse stadsdelen: Staré Mesto (inclusief Josefov ofwel Jozefstad), Mala Strana, Hradcany en Nové Mesto. Wat je tijdens je bezoek aan Praag beslist gezien moet hebben is: de Praagse Burcht, het Oude Stadsplein, het Gouden Straatje, het Wenceslasplein, de Astronomische klok, de Oude Joodse begraafplaats en de Kruittoren.

2) Cesky Krumlov

Cesky Krumlov, een aandoenlijk lieftallig stadje met zijn middeleeuwse uitstraling en prachtige Gotische en Renaissance gebouwen, komt voor mij op de tweede plaats. Terecht geplaatst op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Slenteren door de kronkelige straatjes met huizen en gebouwen van verschillende architectonische stijlen én het plein van het historische centrum Cesky Krumlov is een onvergetelijke ervaring. Over het jaar verspreidt worden een aantal festivals gegeven met diverse muziek-en filmvoorstellingen, theateroptreden en volksfestivals. Een verblijf in Cesky Krumlov betekent genieten in barretjes waar je je tegoed kunt doen aan een groot glas bier of lekker langs de winkeltjes slenteren.

Zeer bezienswaardig is de St.Vituskerk (1439). Maar de echte parel van Cesky Krumlov is het kasteel, met name de toren daarvan. Oorspronkelijk gebouwd in 1257, in de 16e eeuw gerenoveerd tot de prachtige blikvanger die het vandaag de dag is. Het kasteelcomplex bestaat uit meer dan 40 historische gebouwen, een mooi aangelegde kasteeltuin met daarin het barokke kasteeltheater, compleet met een origineel en goed onderhouden uitrusting, een prachtige barokke fontein en het Bellaire zomerhuis (het oudste zomerhuis in centraal Europa). Zomers worden in de kasteeltuin op gezette tijden de middeleeuwse ridderspelen nagespeeld.

3) Het Tsjechische paradijs (Cesky Raj)

Het Tsjechische paradijs (Cesky Raj) ook wel Boheems paradijs genoemd, is een prachtig natuurgebied met de meest fantastische uitzichten. Dit gebied ligt ten noorden van Praag. Hier komen de grootste rivieren van Tsjechië, de Elbe, de Moldau, de Jizera en de Berounka bij elkaar en daardoor is het een zeer aantrekkelijk gebied voor watersportliefhebbers. Werkelijk spectaculaire zandsteenformaties en een prachtig bebost natuurgebied zijn te vinden tussen Turnov en Jicin. Eén van de grootste attracties van deze streek zijn de Prachov rotsformaties (Prachovske skaly) met een totale oppervlakte van zo’n 187 ha. In deze streek staan ook veel middeleeuwse kastelen, burchten en kloosters. Verder is er nog het aantrekkelijke Machovo recreatiemeer waar vanwege de mooie zandstrandjes zomers veel toeristen op af komen.

In het westen ligt een zo mogelijk nog prachtiger natuurgebied, dat wel Tsjechisch Zwitserland wordt genoemd, waar het prachtige Jezerski laaggebergte overgaat in het heuvelachtige Luzickegebergte (zie punt 4). Grootste stad van deze streek is Liberec, waar traditionele textielindustrie, jaarbeurzen, een botanische tuin, een dierentuin en een kabelbaan naar de top van de berg Jested te vinden zijn. In Jablonec nad Nisou is een glaswerk-en bijouteriemuseum. Jicin wordt de ’toegangspoort’ tot het prachtige Cesky Raj genoemd en staat tevens bekend als ‘sprookjesstad’.

4) Tsjechisch Zwitserland (Ceske Svycarsko)

Tsjechisch Zwitserland (Nationaal Park Ceske Svycarsko) ligt in het uiterste Noord-westen van Tsjechië, net over de Duitse grens. Het Duitse gedeelte van dit natuurgebied heet Sachsische Schweiz. Het eerste plaatsje wat je over de grens tegenkomt is Hrensko, gelegen aan de Elbe. Vanuit Hrensko zijn werkelijk de meest schitterende wandelingen te maken, bijvoorbeeld naar de grootste natuurstenen brug van Europa of een boottochtje in één van de gorges. Je kunt ook een paar kilometer doorrijden, naar Jetrichovice. Vandaaruit kun je dan ook weer uren wandelen via goed gemarkeerde wandelroutes door de meest spectaculaire rotsformaties, door oerbossen met spelonken en nauwe paadjes waar je niet vies moet zijn van wat klimmen en klauteren. Onvergetelijke vergezichten, waarin de Elbe steeds prominent aanwezig is. Ook al doet het ruwe landschap je denken dat je in de middeleeuwen terecht bent gekomen, overnachtingsplaatsen in eenvoudige hotelletjes zijn er genoeg. Dit is echt een gebied voor mensen met een avontuurlijke instelling. Naast wandelen zijn er ook veel outdooractiviteiten: mountainbiken, kanovaren, bergklauteren.

5) Karlovy Vary en Marianske Lazne

Deze kuuroorden zijn echt een bezoek meer dan waard. Beide plaatsen kunnen zich beroepen op honderden jaren kuurervaring, in de meest luxe ambiance. Omdat Karlovy Vary aan de voet van het Ertsgebergte ligt waar zich vulkanisch gesteente heeft ontwikkeld zijn in Karlovy Vary en directe omgeving zo’n 60 warme bronnen te vinden met geneeskrachtig zout- en zwavelhoudend water, dat een gunstige werking heeft op de spijsvertering en de stofwisseling.

Al in de 14e eeuw ontdekte de Boheemse vorst Karel IV tijdens één van zijn hertenjachten de bronnen met heilzame werking. In 1764 had dokter Becher de eerste wetenschappelijke chemische analyses uitgevoerd op het water van Karlovy Vary, waarna hij een kuurprogramma ontwikkelde. Men moest water drinken uit de verschillende bronnen (die door heel Karlovy Vary verspreid liggen), baden nemen en veel wandelen in de frisse buitenlucht.

In de 18e en 19e eeuw kreeg Karlovy Vary (Karlsbad) internationale bekendheid. Beroemdheden als Tsjaar Peter de Grote, keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, Goethe, Beethoven, Brahms, Tolstoi en Karl Markx vereerden Karlovy Vary met een bezoek. Vanwege de goede resultaten die de beroemde kuurgasten bereikten, werden in de 18e eeuw meerdere zomerhuizen gebouwd en kreeg Karlovy Vary wandelpromenades en kuurhotels. Het Becher kuurprogramma bestaat nu nog. Men drinkt het water rechtstreeks uit de bronnen uit speciale bekers, die overal te koop zijn in alle soorten en maten en die voorzien zijn van een hol handvat dat als een rietje dient. Men kan de beker in een soort garderobe in bewaring geven. Naast het drinken van het speciale bronwater kun je in Karlovy Vary ook terecht voor massages, modderbaden, gymnastiek en wandelingen langs de promenade of in de omliggende bossen.

Een minstens zo’n mooi kuuroord, maar wat kleinschaliger, is Marianske Lazne. Sinds de 19e eeuw ontstond hier een kuurcomplex, dat gevormd wordt door colonnades, parken, kuurgebouwen, prachtige hotels en paviljoens boven de afzonderlijke bronnen. Een verblijf in Marianske Lazne inspireerde indertijd beroemdheden als Wagner, Goethe en Strauss, maar ook verbleven er vaak leden van vorstelijke families. Marianske Lazne ligt in een bijzonder mooie omgeving, aan de voet van Slavkovky. In en rond het dorp zijn veel sportvoorzieningen en ontspanningsmogelijkheden. Marianske Lazne wordt vooral bezocht door mensen met ziekten aan de luchtwegen of urologische aandoeningen. Er zijn ruim 60 koudwaterbronnen met elk een aantal kenmerkende eigenschappen.

6) Het Reuzengebergte

In de zomer kun je in het Reuzengebergte uitstekend wandelen of mountainbiken en ‘s-winters kun je er prima skiën of langlaufen op de vele kilometerslange bergruggen. Het Reuzengebergte heeft het met zijn diepe dalen en steile hellingen, waar de rivieren Elbe (Labe) en Jezera ontspringen, bergtoppen met een gemiddelde hoogte van 1.200 meter. Het gebied heeft gigantische graniet-en kalkrotspartijen, meren en 12 natuurreservaten met klaterende watervallen. Het Reuzengebergte is zomers én ‘s-winters een populair vakantiegebied.

De populairste wintersportplaatsjes zijn: Spindleruv Mlyn (18 skipisten; 4 stoeltjesliften;18 sleepliften); Pec pod Snezkou (11 skipisten; 1 stoeltjeslift; 13 sleepliften); Harrachov (4 skipisten; 2 stoeltjesliften;1 sleeplift) en Rokydnice Nad Jizerou (12 skipisten;1 stoeltjeslift;12 sleepliften). Spindleruv Mlyn is een statig, mooi gelegen bergdorp met diverse hotels, restaurants, campings en een zwemparadijs. Vanuit Spindleruv Mlyn kun je verschillende wandelingen maken, bijvoorbeeld langs het Pancavsky vodopad naar een indruk-wekkende 140m hoge waterval of naar de hoogste top, de Snezka (1.602 mtr).

In Harrachov is het zomers en ‘s-winters druk, er hangt een gezellige sfeer en er zijn vele goede restaurantjes. Voor de niet-skiërs: de glasfabriek en de Mumlava-waterval zijn een bezoekje zeker waard. In Harrachov wordt bovendien de jaarlijks terugkerende internationale skischanswedstrijden gehouden. Dat er in Tsjechië veel in wintersportactiviteiten wordt geïnvesteerd blijkt uit de aanleg van een splinternieuwe stoeltjeslift en drie extra skischansen in 2005. Met ingang van seizoen 2006/2007 is er één SKIPAS verkrijgbaar voor de skigebieden Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Pasky nad Jizerou, Rejdice en Prichovice onder de naam SKIREGION.CZ. Het gebied biedt dan het grootste aantal stoeltjes- en sleepliften in Tsjechië: 6 stoeltjesliften en 36 sleepliften.

Het totale aantal pisten is 40,5 km en er is ca. 200 km langlaufloipen. Een 6-daagse skipas voor volwassenen kost voor hoogseizoen 2007/2008 ca. 98 euro en voor kinderen ca. 78 euro. Bonus voor wie een meerdaagse skipas voor het hele gebied koopt mag GRATIS avondskien. Op termijn zullen deze dorpen waarschijnlijk één aaneengesloten gebied gaan vormen.

7) Kanovaren en raften

Waar je ook in Tsjechië bent, overal kun je kanovaren of raften op één van Tsjechië’s (gematigd) wilde rivieren. Hoe vroeger in het seizoen des te wilder zal de stroming zijn in verband met de smeltende sneeuw. Zowel in Zuid-en Noord Bohemen zijn trektochten mogelijk langs de – meestal – pal naast de rivieren gelegen campings. In Zuid-Bohemen kun je in Vyssi Brod beginnen en dan per kano of raftboot de rivier afzakken naar Rozmberk nad Vltavou of Cesky Krumlov (waar je dé toeristische attractie bent als je met je kano over de stuw moet die midden in het stadje ligt). Deze tochten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, maar ook weer niet zo tam dat de volwassen kanoer of rafter er bij in slaap valt.

8) Prachov Rotsenstad

Dit is beslist één van mijn favorieten. Een onvergetelijke ervaring waar je de tijd moet nemen om van alle fantastische uitzichten en vergezichten te genieten en waar je minstens een hele dag voor uit moet trekken. Er zijn twee startpunten. Bij de ingangen zijn een paar restaurantjes. Maar je kunt veel beter een lunchpakketje en drinken meenemen en dan op pad door de indrukwekkende, kilometers lange, oneindig grote rotsformaties. Je kunt de rode, groene of blauwe route nemen, al naar gelang het aantal kilometers dat je wilt maken. TIP: bedenk goed waar je de auto hebt gelaten want voor je het weet neem je ergens onderweg de verkeerde rode bordjes en loop je naar de verkeerde uitgang. Dat betekent minstens 2 kilometer extra omlopen. In de nabije omgeving zijn een paar campings en er is tevens een zeer mooi hotel.

9) Sumava en het Lipnomeer

Het beroemde natuurgebied Sumava (Boheemse woud) grenst aan zuid-oost Duitsland (Bayerischer Wald) en noord-west Oostenrijk. Vanuit het dorp Kvilda gaat een populaire wandelroute naar de oorsprong van de Moldau (Vltava). In het zuiden van de Bohemen ligt ook het oerwoud (Boubinsky prales) met daarin de hoogste berg van dit gebied de ‘Boubin’ (1362 m). Er zijn kilometerslange wandel-en fietsroutes uitgezet, die ook voor de ongeoefende fietsers een waar paradijs zijn, want er zijn geen extreme hoogteverschillen.

Behalve de vele uitgestrekte bossen, de velden, de rivieren, heuvels, bergen en de ca 5000 meren is het 50 km lange en soms 16 km brede Lipnomeer één van de grootste trekpleisters. Hier staat de watersport natuurlijk centraal. Bijna alle plaatsjes hebben wel een haventje waar zeilbootjes, catamarans en zelfs jachten liggen of waar je een roeibootje of waterfiets kunt huren. Je kunt ook op een rondvaartboot van het prachtige meer genieten. Op sommige plaatsen kun je je (met auto) op gezette tijden door een pontje het Lipnomeer over laten zetten naar het Sumavagebied (bv. in Frymburk). Een aantal bekende badplaatsjes zijn: Nova Pec, Horni Plana, Frymburk, Lipno nad Vltavou (Marino Lipno) en Cerna v Posumavi, waar een goede windsurfschool is gevestigd en een jachtclub die erkende nationale zeilwedstrijden organiseert.

Het Lipnomeer wordt door sportvissers in Tsjechië wel ‘de vissersparel van Zuid-Bohemen’ genoemd. Hier vangt de visliefhebber – met een beetje behendigheid én geluk – joekels van karpers, snoeken, baarzen, voorns, brasems en forellen. Overal langs het meer zijn geschikte visstekjes te vinden. Wie van vlieg-vissen houdt is bij het Lipnomeer op de juiste bestemming, want het Lipnowater komt uit de rivier de Vltava: een waar paradijs voor de vlagzalm, regenboogforel, beekforel, snoek en vele andere vissoorten. Een visvergunning is verkrijgbaar bij VVV-of postkantoor.

Op sommige plaatsen langs het meer is het natuurlijk behoorlijk toeristisch. In rap tempo worden hotels, pensions, campings en restaurantjes uit de grond gestampt. Er is zelfs een heus bungalow-park, ook Marino Lipno geheten. Niet iedereen stelt die drukte op prijs, maar er is ook in het zuiden van Tsjechië nog genoeg ruimte om van de rust van de natuur te genieten. Zowel het natuurgebied Sumava als het Lipno-stuwmeer staan garant voor urenlange ontspanning.

10) Machovomeer

Wanneer je ‘s-zomers bij het Machovomeer (Machuv kraj) op de bonnefooi nog een overnachting denkt te kunnen regelen, dan kom je bedrogen uit. Dit bijna Zuid-Europees aandoend recreatiemeer met zijn uitgestrekte zandstranden, trekt zoveel toeristen dat het erg druk is in het hoogseizoen. Alhoewel er meer dan voldoende accommodaties, slaapplaatsen en campings in de buurt zijn is reserveren dus een absolute must. Het werkelijk schitterende meer ligt heel idyllisch midden in de bossen. Zomers worden er diverse activiteiten georganiseerd en er zijn goede watersport-mogelijkheden. Een leuk toeristisch plaatsje aan het Machovomeer is Doksy, wiens history teruggaat tot de 13e eeuw. Van hier uit starten ook diverse wandelroutes rond het meer, dwars door de bossen. Het andere plaatsje is Stare Splavy.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraTUI

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

TUIv.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €382 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €1069 (auto)

Verrassend Midden-Europa

Ontdek Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië in één 14-daagse autoreis met ANWB Reizen.

Lees meer

SRC Reizenv.a. €679 incl.

Kerst in Praag

5 sfeervolle kerstdagen in de Gouden Stad met SRC Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €343 incl.

Stedentrip Cosmopolitan Hotel Praag

6-daagse stedentrip naar het luxe 5-sterren hotel Cosmopolitan met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn ANWB Reizen, De Jong Intra, SRC Reizen en TUI. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je vliegtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijker Momondo. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.