Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van Tsjechië.

Feiten Tsjechië:

 • Oppervlakte: 78.866 km2
 • Hoofdstad: Praag
 • Inwonertal: 10,26 miljoen
 • Bevolkingsdichtheid: 129 inwoners per km2
 • Godsdienst: Niet-kerkelijk/atheïst 39,8 %, Rooms-katholiek 39,2 %,
 • Protestants 4,6 %, Orthodox 3 %, overig 13 %
 • Munteenheid: Tsjechische Kroon
 • Taal: Tsjechisch
 • Klimaat: Landklimaat

Alarmnummers

Politie: 158
Ambulance: 155
Brandweer: 154
Algemeen alarmnummer: 154
Tsjechische wegenwacht: 0261104242
Landnummer van Tsjechië : 420

Betaalmiddel

De lokale munt is de Tsjechische Kroon. 1 euro staat voor ongeveer 26 Kronen (2008, zie http://www.xe.com voor de actuele koers). Het grootste biljet bedraagt 5.000 Kronen.

Buurlanden

Tsjechie heeft vier buurlanden; Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. De buurlanden hebben allemaal hun invloed gehad op het huidige Tsjechie.

Elektriciteit

De stopcontacten en netspanning in Tsjechie zijn vergelijkbaar met Nederland. Er zijn dus geen speciale adapters nodig.

Tsjechische gewoonten

 • Wanneer in een restaurant een bord leeg is, wordt het vaak direct weggehaald door de bediening.
 • In een Tsjechisch restaurant krijg je voor de aangegeven prijs alleen het vleesgerecht, aardappels (gekookt, gebakken of frites) en groente worden ‘bijlage’ genoemd en moet je er apart bij bestellen.
 • Sommige (openbare) toiletten hebben geen slot op de deur. Het is daarom dan ook netjes om eerst op de deur van het toilet te kloppen om na te gaan of het toilet bezet is.
 • In restaurants wordt soms het voorgerecht tegelijk met het hoofdgerecht geserveerd. Wanneer je dit liever niet wilt, moet je dit vooraf duidelijk aangeven.
 • In restaurants wordt het eten soms gelijk geserveerd wanneer het gereed is. Dit kan wel eens betekenen dat de één zijn maaltijd al gekregen heeft, terwijl de ander nog op zijn maaltijd wacht.
 • Wanneer je bij Tsjechen thuis wordt uitgenodigd, trek je altijd je schoenen uit.
 • Koop, wanneer je voor iemand bloemen koopt, altijd een oneven aantal bloemen. Een even aantal bloemen leg je bij iemand zijn graf op het kerkhof.
 • Zie ook het boek: Tsjechische gewoontes en etiquette (ISBN: 9024366178)

Feestdagen

 • Officiele vrije dagen zijn:
 • 1 januari : nieuwjaarsdag
 • Tweede paasdag
 • 1 mei : dag van de arbeid
 • 8 mei : bevrijdingsdag
 • 5 juli : herdenkingsdag van de Slavische missionarissen
 • 6 juli : sterfdag van Johannes Hus
 • 28 oktober : nationale feestdag
 • 24, 25, 26 december : kerstdagen

Fooi

Het is in Tsjechie gebruikelijk fooi te geven van zo’n 10%. In drukke toeristische plaatsen moet je alert zijn op het wisselgeld dat je terugkrijgt. Een veel voorkomende truc is het geven van te weinig wisselgeld. Als je het kenbaar maakt krijg je netjes het geld terug en een welgemeend excuses; als je er niks van zegt of het niet doorhebt, hebben zij zichzelf een fooi gegeven.

Geldzaken

Overal in Tsjechie kun je pinnen bij banken zoals dat ook in Nederland het geval is. In Praag en andere grotere steden vind je op elke straathoek wel een pinautomaat. Maar ook in de middelgrote en kleine steden en dorpen is bijna altijd wel een pinautomaat te vinden. Bij veel winkels en benzinestations kun je met een credit-card betalen. Houd er rekening mee dat je soms bij een creditcardbetaling (in Nederland ook steeds vaker) je pincode moet invoeren.

Hoogseizoen (Twee hoogseizoenen)

Tsjechie kent twee hoogseizoenen. Zomers is dat in de maanden juli en augustus. De beste reisperiode is tussen mei en september. In de wintermaanden is het in Tsjechie (door het landklimaat) doorgaans bijzonder koud. Op een aantal plekken in Tsjechie kun je skien en langloifen. Het winterhoogseizoen begint meestal pas vlak voor Kerst en loopt tot eind maart.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kost € 13,00 en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. In Tsjechie heb je voor het huren van een auto een internationaal rijbewijs nodig. Je dient minimaal 21 jaar oud te zijn om een auto te mogen huren.

Klimaat

Tsjechie heeft een continentaal klimaat. Dat betekent dat het er behoorlijk koud kan zijn. De temperatuur in Praag kent in de maand januari uitschieters tot -15 C . In juli kan het echter wel weer tropisch warm worden met uitschieters tot wel 35 C. Die bijna tropisch aandoende hitte word dan soms afgewisseld met een ontzettend heftige stortbui die een halfuurtje duurt, waarna de lucht dan weer heerlijk is opgeklaard. Soms kan het er ook midden in juli opeens een paar dagen aanhoudend regenen. De grootste hoeveelheden neerslag vallen gedurende de zomermaanden, tussen juni en september.

Nederlandse ambassade in Tsjechie

Gotthardski 6/27
160 00 Praha 6, Bubenec
Tel: (+420) 233 015 200
Fax: (+420) 233 015 254
E-mail: [email protected]

Paspoort

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechie lid van de Europese Unie. Hierdoor is het voor Nederlanders mogelijk te reizen met een identiteitskaart naar Tsjechie. Een paspoort is niet langer noodzakelijk.

Reisorganisaties

In Nederland heb je een flink aantal reisorganisatiesmet reizen naar Tsjechië. Aangezien Tsjechië steeds meer populair wordt bij de Nederlanders, zal het aanbod naar verwachting de komende jaren blijven toenemen. Op deze website vind je een overzicht van de reisorganisaties met reizen naar Tsjechië.

Tsjechische ambassade

Tsjechische ambassade in Nederland
Paleisstraat 4
2514 JA Den Haag
The Netherlands
Tel.: +31(0)70 3130031
Fax: +31(0)70 3563349
e-mail.: [email protected]
website

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Tsjechie.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Tsjechie:

 • Paspoort
 • Internationaal rijbewijs
 • Paracetamol
 • Zonnebrand in de zomer en winter
 • Pleisters
 • Kopie(en) paspoort
 • Reisbescheiden / Vouchers
 • Pasje zorgverzekering
 • Contactgegevens familie
 • Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)

Verkeer Tsjechie

Voor het rijden op autosnelwegen heb je in Tsjechie een autowegenvignet nodig. Voor voertuigen tot 3,5 ton kost dit 800 kronen. Het vignet moet in de rechterbovenhoek van de voorruit gekleefd worden. Het autowegenvignet is te koop aan de grens, in postkantoren en in benzinestations. Er geldt een algemeen alcoholverbod in Tsjechië voor bestuurders van voertuigen. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50 km/uur, op doorgaande wegen 90 km/uur en op autosnelwegen en vierbaanswegen met middenberm 130 km/uur.

Verkeersbureau Tsjechie

Tsjechisch Verkeersbureau in Nederland
CzechTourism – Tsjechisch verkeersbureau
Gatwickstraat 11
1043 GL Amsterdam
Tel: 0031/ 615696875
E-mail: [email protected]
Website: http://www.czechtourism.com

Vervoer

Het openbaar vervoer in Tsjechie is goed geregeld, het is goedkoop en snel. De metro in Praag is overzichtelijk en goedkoop. Je kunt een metrokaart kopen bij de grote metrostations, kiosken en hotels. Door het hele land rijden voldoende treinen en bussen. De verbindingen zijn doorgaans prima geregeld.

Voedsel

De traditionele Tsjechische keuken kenmerkt zich door de producten uit het eigen land. Vooral de ‘knoedel’ (een soort brooddeeg) is een specialiteit van de Tsjechen. Men ziet in gerechten veel vlees, deegwaren en aardappels. Tsjechische specialiteiten zijn: Cesnekova polevka, Knedliky, Bramborak, Chlebicky en Pstruh prazdroj. En als toetje: er staat altijd wel Palaschinken op de kaart (een dunne pannenkoek eventueel met vruchten en/of ijs met slagroom).

Waterkwaliteit

Het leidingwater in Tsjechie is drinkbaar. Ook het leidingwater buiten de grote steden, dat vaak uit waterbronnen komt is altijd van goede kwaliteit. Vaak worden er echter vanwege de smaak toch flessen mineraalwater gekocht.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraLekker naar Praag met KRAS

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

v.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €359 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €540 (auto)

Met de fiets door Tsjechië

8-daagse fietsvakantie langs o.a. Hradec Kralove, Nymburk en Praag met Kras.

Lees meer

v.a. €575 (auto)

Fietsvakantie langs hotels

In 8 dagen van het Reuzengebergte naar Praag met SNP.

Lees meer

v.a. €269 (auto)

Oerbos & Kasteeltuin

8-daagse trip door het Zuid-Boheemse Tsjechië met Pharos Reizen.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn Kras, Pharos Reizen, SNP en De Jong Intra. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je retourtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijkers Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Happy Home. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.