Er zijn diverse manieren om een mooie vakantie naar Tsjechië te organiseren. Je kunt dit helemaal zelf regelen door bijvoorbeeld alleen een vliegticket te kopen en in Tsjechië een huurauto op te pikken, maar ook door vooraf in Nederland een prachtige georganiseerde rondreis bij één van de vele reisorganisaties te boeken. De meeste reizigers bezoeken het land echter gewoon zelfstandig, lekker makkelijk met de eigen auto.

Actieve reis & fietsvakantie

Tsjechië is het land van ongekende buitensportmogelijkheden, vooral als je liefhebber bent van uitgestrekte bossen, grillige canyons en massieve rotswanden. Want die zijn er genoeg in Tsjechië. Niet alleen voor natuurliefhebbers is Tsjechië een prachtig land om te bezoeken.

Vooral in het noorden van Tsjechië heb je veel verschillende leuke activiteiten. Deze streek noemt men niet voor niets het ‘Boheemse Paradijs’. Er zijn tientallen, zo niet honderden, natuurlijke rotspilaren van 25 tot wel 80 meter hoog waar je de loodrechte weg naar de top kunt beklimmen, maar waarvandaan je natuurlijk ook weer kunt abseilen. Je kunt in Tsjechië ook mooie druipsteengrotten verkennen, meerdaagse survival tochten maken en vissen. Er zijn in Nederland meerdere reisorganisaties die actieve reizen in het pakket aanbieden.

Tsjechië heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een fantastisch fiets-vakantieland. Het Tsjechisch verkeersbureau heeft een prachtige brochure over fietsroutes. Verder heb je nog de Cycloatlas Cesko (ISBN: 80-7224-414-0 ) waarin het gehele land staat, ingedeeld in kaarten met de verhouding 1:100.000. Hierop staan alle fietsroutes met hun nummers aangegeven, alle fietsroutes zijn met borden bewegwijzerd. In het algemeen is de bebording uitstekend. De meeste routes mijden de hoofdwegen en voeren de fietsers langs vele toeristische bezienswaardigheden. Fietsen door Tsjechië is een ervaring op zich, je fietst langs prachtige dorpen en steden, je ontmoet veel vriendelijke en hulpvaardige Tsjechen, je maakt kennis met de vele uitgestrekte vlaktes en donkere bossen. In de Cycloatlas staan ook diverse hotels aangegeven, gemakkelijk wanneer je tijdens het fietsen ergens goedkoop wilt overnachten.

In bijna alle dorpen en steden in Tsjechië kun je fietsen huren, meestal al voor 200 kronen per dag. Als borg moet je dan een bedrag achterlaten (laat geen paspoort of rijbewijs achter, laat ze er maar een kopie van maken). Wanneer je voor meerdere dagen een fiets wilt huren, ben je vaak goedkoper uit. Houd er overigens rekening mee dat Tsjechië een heuvelachtig en bergachtig land is. De fietstocht kan dus op sommige momenten flink pittig zijn. Op de doorgaande wegen is het doorgaans druk. Maar de Tsjechen zijn echt wel ‘fietsgek’ te noemen en automobilisten houden altijd (zoveel mogelijk) rekening met fietsers. Toch blijft het oppassen geblazen, vooral rond de kleine dorpjes wordt nog wel eens te hard gereden (locals kennen daar de wegen door en door).

Backpacken

Tsjechië is een land waar natuur en avontuur centraal staan. Mede hierdoor is het land ook zeer geliefd bij backpackers. Er rijden wekelijks meerdere bussen vanaf Nederland naar Tsjechië. Voor een laag bedrag koop je al een retourtje Praag of Brno c.q. Plzen (€70,-, via Euroliner, zie Busreis boeken). Je kunt echter ook de trein nemen naar Praag of een andere stad. Je kunt ook het vliegtuig naar Praag nemen, en van hieruit je reis starten. Het openbaar vervoer in Tsjechië is prima geregeld, tussen de meeste steden in het land rijden meerdere bussen en treinen. De kosten zijn te verwaarlozen: een busticket Plzen-Karlovy Vary (1,5uur) kost 80 Ckr (ca. € 2,60). Voor een enkeltje Karlovry Vary – Jachymov (vergelijkbare afstand: Amsterdam-Utrecht) betaal je slechts 30 Ckr (€1,10).

Tsjechië is vooral interessant voor backpackers door de lage prijzen voor accommodatie en voedsel. Voor een paar euro per nacht kun je al in een basic hostel verblijven. Verder kun je door het hele land op diverse trekkersveldjes goedkoop overnachten.

Busreis

Heb je geen zin in lange autoritten of files in Duitsland en wil je dus niet met je eigen auto (of met het vliegtuig) naar Tsjechië dan is de touringcar ook een optie. Je kunt een enkele reis of retour boeken via Euroliner in Amsterdam. De kosten hiervan variëren, maar zijn in ieder geval erg low-budget. Ik reisde namelijk in november 2017 voor €75 retour van Utrecht Centraal Station (Jaarbeurs) naar Plzen (€35 enkele reis). Deze bus ging ook nog verder door naar Praag en Brno. Opstappen in Utrecht op zondagavond om 23.00 uur en aankomst in Plzen Centraal Station de volgende dag om 11.30 uur. Mijn medepassagiers waren voornamelijk Tsjechen en de chauffeurs ook. Gelukkig spraken ze Duits. Het was een prima reis, ik had zowaar 4 stoelen voor mijzelf alleen (om een beetje te kunnen slapen). We reden via Frankfurt naar Nurnberg en Regensburg en vandaar verder naar de Tsjechische grens.

Je kunt ook via Tsjecho Reizen comfortabel met een buspendel naar Praag of het Reuzengebergte. Omdat men zowel heen- als terug ’s nachts rijdt verlies je geen kostbare vakantiedagen. Tsjecho Reizen werkt samen met een busbedrijf die het Keurmerk Busbedrijf heeft. Dit kwaliteitslabel wordt elk jaar na strenge controles verleend door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Busbedrijf. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Rijksdienst voor het wegverkeer, de Rijksverkeersinspectie en de stichting STO voor de controle van de sociale voorschriften. Deze touringcars zijn technisch uitstekend in orde met een comfort zoals je mag verwachten bij een Royal Class indeling; de stoelleuningen zijn verstelbaar (45 graden) en je hebt extra beenruimte. De bussen worden bemand door minimaal 2 ervaren chauffeurs. Uiteraard zijn alle touringcars voorzien van minibar, toilet, video, stereo installatie, dubbele beglazing, luchtvering en airconditioning.

Je vertrekt meestal vrijdagmiddag of in de vroege avond en bent dan zaterdagochtend vroeg op de plaats van bestemming. Hoewel je vaak ’s middags na 14.00 uur pas je kamer of accommodatie mag betrekken, is het meestal geen probleem om je bagage zolang ergens ’te stallen’, zodat je meteen alvast de omgeving kunt verkennen. De terugreis staat op zaterdagmiddag- c.q. avond gepland. Halverwege de zondag ben je dan weer in Nederland. Onderweg worden stops gehouden bij wegrestaurants, maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. De exacte vertrektijden staan in je reispapieren, die zijn afhankelijk van je opstapplaats. Opstapplaatsen zijn: Amsterdam (Station Duivendrecht); Utrecht, (Jaarbeursplein); Eindhoven (parkeerplaats bij zwembad de Tongelreep); Venlo (NS Station voorzijde).

Tsjecho Reizen streeft er naar om de afstand naar de accommodatie voor de buspassagiers zo veel mogelijk te beperken, maar het is onmogelijk om iedere passagier tot aan zijn of haar accommodatie te brengen. Daarom stoppen de pendelbussen op één plaats in de bestemming. Het laatste stukje moet je dus op eigen gelegenheid afleggen (lopen, taxi etc.) Uitstapplaatsen in Tsjechië zijn achtereenvolgens: Pec pod Snezkou (busstation); Velka Upa (hotel Hela); Svoboda nad Upou (dorpsplein); Vrchlabi (park Liescovec); Spinderuv Mlyn (centrale parkeerplaats); Rokytnice nad Jizerou (hotel Krakonos); Harrachov (Busstation) en Praag (Treinstation). De retourprijs voor een nachtpendel, inclusief royal class stoel in de periode 27-06 t/m 23-08 is € 129,00 (2007).

Fly & Drive

Een Fly & Drive bestaat uit een vlucht naar een stad inclusief huurauto. Je kunt dan zelf per auto het land verkennen. In landen als Italië, Spanje en Portugal is de Fly & Drive al jaren zeer geliefd bij toeristen. Ook in Tsjechië is een Fly & Drive mogelijk. Je vliegt dan naar Praag, en pikt hier een huurauto op. Van daaruit start de autovakantie door Tsjechië. Een aantal reisorganisaties bieden een complete Fly & Drive aan; een retourvlucht inclusief een auto voor een aantal dagen. Je kunt ook zelf een Fly & Drive samenstellen. Hiervoor boek je zelf een los ticket en daarnaast huur je vooraf via het internet een auto.

1) Start in Praag. Van hieruit rijd je richting de Duitse grens aan de westzijde van Tsjechië. Hier kun je dan enkele beroemde kuuroorden bezoeken. Vervolgens rijd je parallel aan de Duits-Tsjechische grens richting het noorden van Tsjechië, waarbij je door een aantal prachtige natuurparken rijdt. Bezoek dan de stad Liberec en een van de natuurparken. Vervolgens rijd je door richting het Reuzengebergte, waar je prachtig kunt wandelen in de bergen. Je eindigt je reis weer in Praag. Hier kun je dan nog een paar dagen verblijven, voordat je de auto weer inlevert en terug naar Nederland vliegt.

2) Start in Praag. Van hieruit rijd je naar het zuiden, waar het prachtige Lipnomeer ligt. Vervolgens kun je hier in de omgeving een aantal bijzonder mooie dorpen en steden bezoeken. Vooral Cesky Krumlov is een echte aanrader, dit stadje staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De streek rond Brno is ook bijzonder en zeer de moeite waard, je rijdt er vanaf het Lipnomeer in een paar uur naartoe. Na Brno rijd je dan weer richting Praag, waar je nog een paar dagen verblijft om daarna weer het vliegtuig terug naar Nederland te pakken.

Dit zijn zomaar twee voorbeelden van Fly & Drives. Je kunt je vooraf laten adviseren door de vele reisorganisaties met reizen naar Tsjechië. Ook kun je je goed laten informeren op de vele leuke websites die je op het internet vindt.

Golfreis

Je kunt zelf je eigen golfreis samenstellen en zoveel golfbanen en accommodaties toevoegen als je zelf wilt. Je kiest eerst een golfbaan en vervolgens maak je een keuze uit één van de dichtbijgelegen accommodaties. Daarna kun je de reservering van het door jou samengestelde reisschema bevestigen. Je kunt de actuele beschikbaarheid van golfbanen opvragen, de gewenste speeldatum kiezen en online boeken.

In West-Bohemen vind je de meeste golfbanen: in Karlovy Vary, Marianske Lazne, Plzensky golfpark Dysina, Hazlov-ovcin en Cihelny (bij Karlovy Vary). Centraal Bohemen heeft drie golfbanen: in Podebrady, Karlstejn en Tvorovice (bij Konopiste). Zuid-Bohemen heeft een golfbaan bij Hluboka nad Vltavou en Moravië heeft ook een golfbaan, in Celadna.

De Tsjechische golfcourses voldoen aan de eisen van verwende westerse golfers. De golfbaan in Podebrady is in 1961 opgericht en ontwikkeld door de architecten B. Wagner en K. Havelka en heeft 18 holes. Lengte mannen: 5.840 m. Lengte vrouwen: 5.281 m PAR: 72. Deze golf course is onder andere geliefd vanwege de vele gevarieerde water-traps. Diensten: garderobe, club room, golf club verhuur, oefenbunker, golf course, hand caddy verhuur, pro winkel, trainer. Podebrady ligt ca. 30 minuten rijden van Praag en is tevens een kuuroord.

Een andere mogelijkheid om in Tsjechië te golfen is via http://www.golfreizen.nu. Zij bieden een golfarrangement aan in de plaats Celadna in Moravië, het oosten van Tsjechië.

Groepsreis

Regelmatig vertrekken er groepen – collega’s, vrienden of familie – naar Tsjechië. Er zijn meerdere reisorganisaties die groepsreizen naar Tsjechië aanbieden. In sommige gevallen valt er zelfs extra korting te bedingen, wanneer je een groepsboeking doet. Er zijn in Tsjechië diverse bedrijven actief die teambuilding activiteiten organiseren voor bedrijven, verenigingen en (sport)clubs.

Het grote voordeel van een groepsreis is dat alles vooraf al geregeld is. Je hoeft dus weinig voor te bereiden en ter plekke kun je volop genieten van de reis. Een mogelijk nadeel bij een groepsreis is dat je niet zomaar even ergens langer kunt verblijven. Het reisorganisatie heeft het reisprogramma samengesteld, en dit programma wordt dan ook binnen de reisperiode doorlopen.

Let bij een georganiseerde groepsreis altijd op het aantal reisonderdelen. Wanneer je twee weken naar Tsjechië gaat, dan is het wellicht niet zo leuk om elke dag uren in de bus (of ander vervoer) te zitten. Ga dus van te voren goed na hoe de groepsreis eruit moet komen te zien, en wissel sportieve activiteiten zoals raften, biken of eventueel langlaufen of skien bijvoorbeeld af met bezoekjes aan culturele hoogtepunten zoals Praag, Liberec, Harrachov enz.

Kamperen

Tsjechië is een perfecte bestemming voor kamperende vakantiegangers. Je vindt er vele campings, van basic campings tot zeer luxe 5-sterren campings. De prijzen per overnachting op een camping vallen gelukkig nog mee in Tsjechië. In tegenstelling tot bijvoorbeeld landen als Frankrijk verblijf je in Tsjechië al voor een paar euro per nacht op een prima camping. Tot 1989 was het grootste deel van de campings in handen van de overheid, momenteel zijn de meesten geprivatiseerd. Vrij kamperen is verboden in Tsjechië.

In elke streek in Tsjechië heb je goede kampeermogelijkheden. Populaire kampeergebieden zijn het Lipnomeer (grootste stuwmeer van Tsjechie), de directe omgeving van Praag en binnen de vele natuurparken in het land (o.a. Reuzengebergte). Zie voor een volledig overzicht van Tsjechische campings de website: http://www.camp.cz.

Campings in Tsjechië zijn meestal van alle gemakken voorzien. Zo heb je er altijd wel een supermarkt in de omgeving, en vind je vaak een prima (natuur)zwembad op het terrein. Er zijn diverse reisorganisaties actief in Nederland waar je een boeking bij een camping kunt doen. Je kunt echter ook gewoon zelf naar Tsjechië rijden, en ter plekke bij een camping aankloppen. Houd er wel rekening mee dat ook in Tsjechië sommige populaire campings volgeboekt zijn in het hoogseizoen. Sommige reisorganisaties bieden een speciale campingreis aan (op maat samenstellen is mogelijk). Hierbij boek je vooraf een verblijf, bijvoorbeeld in een stacaravan of huur je een bungalowtent bij één of meerdere campings in Tsjechië. Je kunt dan bijvoorbeeld met het vliegtuig naar Praag en pikt daar een huurauto op. Je kunt ook gewoon met eigen vervoer naar Tsjechië rijden (reisduur +/- 8 uur).

Hieronder een korte opsomming met de 8 ‘beste’ campings in Tsjechië :

  1. Bezdrev, Camping Restaurant **** (Zuid-Bohemen)
  2. Bitov – Horka **** (regio Brno)
  3. Country **** (regio Brno)
  4. Dolce Vita **** (regio Noord-oost Moravie)
  5. Karvanky **** (Zuid-Bohemen)
  6. Konopiste **** (omgeving Praag)
  7. Sedmihorky **** (omgeving Liberec)
  8. Sokol Praha – Dolni Pocernice **** (Praag)

Kuurreis

Tsjechië is ondermeer bekend – en geliefd – om zijn vele beroemde kuuroorden. De vele thermale en minerale bronnen vormen de basis voor zo’n 40 kuuroorden, verspreid over het hele land, waardoor Tsjechië zich n van de grootste kuurlanden ter wereld mag noemen. De meeste kuuroorden vind je in het westen van Tsjechië, in de streek West-bohemen. Vaak zijn rond de kuuroorden hele dorpen gebouwd, die daardoor ook populaire toeristen-bestemmingen zijn geworden. Voorbeelden hiervan zijn de kuuroorden Karlovy Vary en Marianske Lazne (het Tsjechische woord voor kuuroord is Lazn). Bij deze kuuroorden heb je vaak verschillende soorten behandelingen die onder de noemer ‘wellness’ worden gepromoot onder toeristen. Ook worden hier allerlei schoonheidsoperaties uitgevoerd.

Bij de meeste kuuroorden staan echter speciale gezondheidsbehandelingen centraal. Bij een groot aantal kuuroorden welt geneeskrachtig water uit de grond en is de behandeling gebaseerd op het drinken van dat bronwater en/of het nemen van ‘radonbaden’. Het kuuroord Jachymov bijvoorbeeld is beroemd om de helende radonbaden. Frantiskovy Lazne staat bekend als kuuroord dat speciaal gericht is op mensen met hart-en vaataandoeningen. De vier hiervoor genoemde kuuroorden liggen allen in het Ertsgebergte. Bij andere kuuroorden zoals bijvoorbeeld Lazne Belohrad (ten noord-oosten van Praag), zijn de behandelingen gebaseerd op het nemen van geneeskrachtige modderbaden. Het kuuroord Janske Lazne ligt in het Reuzengebergte en heeft een speciale kliniek voor jongeren. En Karlova Studanka, Lazne Darkov, Klimkovice en Priessnitzovy Lecebn Lazn zijn te vinden in het Jeseniky-gebergte, in het oosten van Tsjechië.

Een aantal kuurreizen worden door de Nederlandse zorgverzekeraars (soms ten dele) vergoed. Voorwaarde is wel dat de behandelend specialist een voorschrift afgeeft. AGIS is een zorgverzekeraar die bij een bepaalde aanvullende verzekering zelfs het totale bedrag vergoedt. Tip: check van te voren hoe e.e.a. bij jouw ziektekostenverzekering is geregeld. Soms loont het de moeite om over te stappen naar een andere verzekering c.q. verzekeraar.

Er zijn in Nederland een aantal organisaties actief die kuurreizen aanbieden. Dit zijn geen echte reisorganisaties. Zij zijn gespecialiseerd in kuurreizen en zij bieden doorgaans tevens de mogelijkheid om ook het vervoer en de accommodatie erbij te boeken. Bij een kuurreis kun je naast het verblijf in het kuuroord tevens een retourbusreis, treinreis of vlucht boeken. Maar dat kan ook apart. In de kuuroorden zijn vaak diverse hotels, van simpele basic hotels tot zeer luxe 5-sterren hotels. Deze organisaties hebben meestal afspraken gemaakt met het kuuroord. De deelnemers worden ondergebracht in één of twee hotels (naar keuze). Het eten wordt in één centraal gelegen hotel aan alle gasten aangeboden, ongeacht in welk hotel je overnacht. De behandelingen worden ook centraal aangeboden en zijn in principe voor alle deelnemers gelijk, uiteraard wel afhankelijk van het doel van de kuur en het advies van de arts.

Je kunt ook geheel op eigen gelegenheid naar een kuuroord. Je boekt je verblijf in het kuuroord dan rechtstreeks bij een van de kuurhotels. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je toch al met vakantie in Tsjechië bent. Je begint of eindigt je vakantie dan met een mini-kuur van tussen de 3 tot zes dagen.

Maatwerk

De meeste toeristen stellen zelf hun reis naar Tsjechië samen. Aangezien Tsjechië maar op 8 uren rijden vanaf Nederland ligt, is het gemakkelijk met eigen auto te bezoeken. Vooraf wordt er al online naar informatie gezocht, daarnaast kun je uit de diverse reisgidsen ook al veel informatie oppikken. Met al deze informatie wordt de reis naar keuze samengesteld. Tsjechië is als vakantieland heel geschikt om op de ‘bonnefooi’ te bezoeken. Toch is het soms handig om vooraf e.e.a. vast te leggen. Vooral in het hoogseizoen – de maanden juli en augustus – kun je in de populaire toeristische gebieden volgeboekte hotels of campings treffen. Daarom kun je bepaalde reisonderdelen het beste vooraf boeken bij een van de reisorganisaties via internet.

Rondreis

Een georganiseerde rondreis is één van de meest gemakkelijke manieren om met Tsjechië kennis te maken. Omdat Tsjechië op zich ook goed zelf te verkennen valt, zijn er in Nederland niet zo heel veel reisorganisaties die rondreizen door Tsjechië aanbieden. Een groot voordeel van een rondreis is dat je zelf vooral niet veel uitzoekwerk hoeft te verrichten. Het reisorganisatie stelt op basis van jarenlange ervaring de hoogtepunten van het land samen. De reiziger hoeft alleen maar te boeken, en mag erop vertrouwen dat het een mooie rondreis wordt. Een rondreis door Tsjechië omvat meestal geen vervoer, het is dus de bedoeling dat je zelf over een voertuig beschikt. Tsjechië ligt gelukkig maar op zo’n 8 uur rijden vanaf Nederland, je kunt er dus gemakkelijk met eigen vervoer naartoe. Daarnaast kun je er gemakkelijk een auto huren, dit kan zelfs al via internet of bij de boeking via het reisorganisatie.

Tijdens de rondreis door Tsjechië langs de vele mooie bezienswaardigheden verblijf je in diverse goede accommodaties. Daar hoef je je zelf niet druk over te maken, de reisorganisaties weten precies waar je moet wezen. Een rondreis door Tsjechië duurt meestal een vast aantal dagen. Het is mogelijk om de rondreis te verlengen, om zelf nog een periode in een bepaalde streek of gebied te verblijven. Een rondreis zelf op maat samenstellen is ook een optie. Je laat je dan vooraf (door het reisorganisatie of via het internet) informeren over de mooiste reisonderdelen, en stemt dit dan af met het reisorganisatie. Zij zullen dan alle boekingen verzorgen, en daarnaast regelen zij dat alle reisonderdelen goed en efficiënt op elkaar aansluiten.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraTUI

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

TUIv.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €382 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €1069 (auto)

Verrassend Midden-Europa

Ontdek Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië in één 14-daagse autoreis met ANWB Reizen.

Lees meer

SRC Reizenv.a. €679 incl.

Kerst in Praag

5 sfeervolle kerstdagen in de Gouden Stad met SRC Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €343 incl.

Stedentrip Cosmopolitan Hotel Praag

6-daagse stedentrip naar het luxe 5-sterren hotel Cosmopolitan met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn ANWB Reizen, De Jong Intra, SRC Reizen en TUI. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je vliegtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijker Momondo. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.