Praag is een prachtige stad met diverse mooie bezienswaardigheden. Het wordt ook wel omschreven als een groot outdoor museum, met overal waar je kijkt prachtige gebouwen, kerken, beelden en andere herinneringen aan vroegere tijden. Een mooie manier om de stad goed in je op te nemen is door een van de vele uitkijkpunten te bezoeken. Vanaf zo’n uitkijkpunt heb je een unieke kijk op de stad, telkens vanaf een andere invalshoek. In het oude centrum van Praag vind je een paar mooie torens die je tegen betaling kunt bezoeken. Ook buiten het centrum heb je een paar plekken waar je tegen betaling van fantastische uitzichten kunt genieten. Sommige uitkijkpunten zijn alleen na het belopen van een lange trap bereikbaar, anderen met een lift. Hieronder volgt een opsomming met de mooiste uitkijkpunten van Praag.

Petrinheuvel

De Petrinheuvel is een heuvel die net buiten het centrum van Praag ligt. Bovenop de heuvel heb je de Petrínská rozhledna; een replica van de IJffeltoren van Parijs. Deze toren kun je in en helemaal bovenin heb je een prachtig uitkijkplatform. Je kunt beneden tickets bij het loket kopen. Het goedkoopste kaartje kost 100kr, en hierbij moet je via de trap naar de top. Voor 160kr koop je een ticket waarmee je met de lift naar boven kunt. Vanaf de top van de uitkijktoren heb je een werkelijk schitterend zicht op de stad Praag. De heuvel ligt op zo’n 10 minuten lopen vanaf Lesser Town (aan het einde van de Karelsbrug). Tram nummer 12 en 22 komen langs halte Ujezd. Je kunt de heuvel via diverse wandelpaden oplopen, maar je kunt ook de funicular (tram) bij Ujezd nemen. Je tram- of metroticket is ook geldig bij de funicular (dus als je al hebt afgestempeld en nog binnen de maximale geldigheidsduur zit dan kun je zonder verdere kosten de heuvel op).

St. Vituskerk

Op het terrein van het grootste kasteel ter wereld ligt de prachtige St. Vituskerk. Het kasteel van Praag is een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan de stad, en ook de St. Vituskerk staat altijd op het verlanglijstje. De zuidelijke toren van St. Vitus heeft een uitkijkpunt, die via een trap van 287 treden (93 meter hoog) te bezoeken is. Het uitzicht vanaf deze toren is erg mooi, en biedt wederom een nieuw perspectief op de stad. Het is misschien wel het mooiste uitkijkpunt van heel Praag, want je hebt schitterend zicht op de rivier de Vltava (Moldau) met de diverse bruggen, waaronder de Karelsbrug.

Powder Tower

De Powder Tower (Prasna Brana) staat naast het Obecni dum (representatiehuis) in Nove Mesto, de wijk die grenst aan het oude centrum van Praag (Stare Mesto). Ook deze toren kun je beklimmen. De toren is 65 meter hoog en voor 100kr mag je de 186 treden van de trap naar boven lopen. Het uitzicht vanaf de toren is mooi, en als je in de buurt bent (en nog niet genoeg trappen hebt gelopen) dan moet je dit uitkijkpunt zeker niet overslaan.

U Prince Hotel

Het U Prince Hotel ligt in het hartje van Praag. Een meer centraal gelegen hotel is er bijna niet. Het hotel ligt schuin tegenover de Tyn kerk, aan het grote oude plein in de wijk Stare Mesto. Het hotel is absoluut een bezoek waard vanwege de bar (restaurant/koffietent) op het dak. Je kunt met de lift naar de 4e verdieping, waar je onder het genot van een kop koffie, een hap, of een cocktail van een schitterend uitzicht over het oude plein kunt genieten. De ‘roof top’ bar gaat dagelijks om 11.00 open. Vooral ’s avonds als het donker is, kun je er heerlijk genieten van het uitzicht. In dat geval moet je wel vooraf een tafeltje reserveren.

Televisietoren van Praag

Net buiten het centrum van de stad, in de wijk Praha 3, vind je de grote televisietoren. Je ziet de toren al vanaf diverse plekken in de stad, en het is niet moeilijk om voor te stellen dat het uitzicht vanaf de toren prachtig moet zijn. De toren ligt op een heuvel en is zelf 216 meter hoog. Tussen alle prachtige bouwwerken in Praag steekt deze toren er altijd een beetje lelijk tegen af. Grappig detail is dat langs de toren 10 grote babies kruipen. Je ziet ze al van een flinke afstand langs de toren bewegen. Bovenin de toren heb je een uitkijkplatform. Hier kun je informatie inzien van alle grote bouwwerken die je in de verte ziet liggen. Ook heb je er het Oblaca restaurant, een luxe restaurant waar je ’s avonds met een prachtig uitzicht van een heerlijke maaltijd geniet. Een ticket voor het uitkijkplatform kost 150kr en de toren is dagelijks geopend tussen 8.00 en 24.00.

Karelsbrug

De Karelsbrug is misschien wel de meest populaire bezienswaardigheid van Praag. Mensen lopen van de ene naar de andere kant van de brug, genietend van het uitzicht, en van de bedrijvigheid op de brug. Op de brug zie je diverse mooie beelden. Aan het begin van de brug, aan de oude zijde, heb je een toren waar je tegen betaling van 75kr in kunt. Hier kun je van een prachtig uitzicht genieten, een van de weinige plekken met mooi zicht op de brug zelf.

Oude stadstoren

De oude stadstoren ligt op het plein in het oude centrum van Praag. De kerk is vooral bekend vanwege de prachtige astronomische klok, die elk uur een mooi schouwspel toont. Rond die tijd stroomt het plein voor de klok vol toeristen, die allemaal wachten tot de klok het volgende uur slaat. Je kunt bovenin de kerk naar een uitkijkplatform. Hiervoor koop je beneden een kaartje van 100kr per persoon. Enkele gebouwen links van de kerk kun je naar binnen lopen en daar gaat een lift naar de 3e verdieping. Vandaar loop je naar de kerk, waar je met een 2e lift naar de top van de toren kunt. Dit deel kun je ook lopen, met onderweg allemaal interessante informatie over de klok en de kerk. Eenmaal bovenin heb je een prachtig uitzicht over Praag. Ook zie je beneden iedereen op het plein lopen.

 
 
Het hippe, betaalbare NYX Hotel in PraagToffe stedentrips naar Praag met De Jong IntraTUI

5 mooiste Tsjechië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Tsjechië

TUIv.a. €109 incl.

Stedentrip Praag

Diverse schitterende stedentrips (incl. kerstreizen) naar deze prachtige stad met TUI.

Lees meer

v.a. €382 incl. busreis

Praag, de Gouden Stad

6-daagse busreis naar het geweldig mooie Praag met De Jong Intra.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €1069 (auto)

Verrassend Midden-Europa

Ontdek Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië in één 14-daagse autoreis met ANWB Reizen.

Lees meer

SRC Reizenv.a. €679 incl.

Kerst in Praag

5 sfeervolle kerstdagen in de Gouden Stad met SRC Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €343 incl.

Stedentrip Cosmopolitan Hotel Praag

6-daagse stedentrip naar het luxe 5-sterren hotel Cosmopolitan met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn ANWB Reizen, De Jong Intra, SRC Reizen en TUI. Je kunt ook makkelijk zelf op reis naar Tsjechië. Boek in het geval van een stedentrip naar Praag je vliegtickets direct bij KLM of bij de populaire vergelijker Momondo. Of ga lekker met de trein en boek je treintickets bij NS International. Boek eventueel een huurauto bij Rentalcars.com als je ook de omgeving van Praag wilt zien. Ga je met eigen vervoer naar Tsjechië? Boek dan de accommodatie bij Booking.com of Agoda en de tours bij GetYourGuide. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Tsjechië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Tsjechië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.