Jong én in Saigon? Dan dit het favoriete avondje uit: achter op de scooter, innig verstrengeld met je vriendin of boyfriend aan het stuur. Zien en gezien worden, alleen, samen of met je vrienden. Phuong, onze local Hero in Vietnam, reed een uurtje mee.

Zonsondergang

De zon gaat onder, workshops en winkeltjes trekken de ijzeren rolluiken naar beneden, het is tijd om naar huis te gaan. Andere rolluiken schuiven juist open: bars en restaurantjes zetten hun krukjes op straat en eetstalletjes knippen hun lampen aan. Het verkeer raast voort, je ziet veel minder auto’s op straat maar des te meer scooters. Soms met een enkele berijder of berijdster, soms met een heel gezin erop waarbij de kinderen zo veilig mogelijk vastgeklemd zitten tussen de ouders. Maar de meeste scooteraars zijn jong en lijken niet echt een doel te hebben.

District 1, the place to be

De populairste plek voor het avondlijk scooter rijden zijn de oude wijken van Saigon, rond District 1. Ik heb afgesproken met Kim in een Bia Hoi bar, gesponsord door een lokaal biermerk. Een half uurtje later dan afgesproken komt ze wat verhit binnen met in haar kielzog, Nok, haar verlegen kijkende vriendin. De helmen gaat af, de haren worden recht gestreken en de biertjes getapt. Dan is het tijd voor de hamvraag van de avond: “”Wat is er nu zo leuk aan het scooteren by night?”

Even geen familie

Kim: “Tjsa, waar gaat het om? Gewoon wat socializen met je vrienden, rondkijken en ja, (nu giechelt ze, Nok kleurt wat rood) de jongens..” Nok: “Zien en gezien worden en even weg zijn bij je familie”. Ik realiseer me dat dat laatste zeker waar is. Immers de gemiddelde Vietnamese tiener woont bij zijn familie met meerdere generaties in een krap huis, waar lief en leed wordt gedeeld. Een warme familiedeken die soms behoorlijk benauwt. En wat doe je dan? De straat op, niet lopend maar gemotoriseerd, want de scooter van je broer, je oom of die van jezelf, die staat er toch.

Just cruising

Kim: “Lekker cruisen langs de lichtreclames en de nieuwe design winkels die als paddenstoelen uit de grond schieten en even vol gas over de brede, hectische boulevards, het geeft me een gevoel van vrijheid”. Nok: “En krijg je honger dan doe je even een time-out bij een populaire eetstalletje of rijdt naar een cafeetje, waar je op de minikrukjes voor de deur een warm soepje naar binnen lepelt”.
Maar wanneer ben je er te oud voor?” vraag ik. Beiden (net 20 geworden) eensgezind: “Nooit”. Kim: ‘”Zelfs mijn vader wil er soms even uit”. Ze lachen besmuikt.

Achterop

Het bier is op en de dames willen verder. “Ga je mee?” vraagt Kim. Nok: “We gaan naar onze muziekbar. Wil je de laatste Vietnamese hits horen? We kunnen ook nog even langs de telefoonshop, daar kun je die hits zelf downloaden”. We stappen naar buiten, ik spring achterop en door de smalle, romantisch verlichte achteraf straatjes rijden we naar de drukte, waar oversteken rond deze tijd een kunst op zich is. Net als dat scooteren by night bedenk ik me.

Meer info of zelf rijden? Check out http://www.localherotravel.nl

 
 
Met VNC Asia Travel naar VietnamUnieke reizen naar Vietnam met Original AsiaErvaar Vietnam als een local met Local Hero Travel

5 mooiste Vietnam-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Vietnam

v.a. €1880 excl.

Actief en avontuurlijk Vietnams

19-daagse, schitterende rondreis door Noord- en Centraal Vietnam met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1299 excl.

Vietnam rondreis, de leukste

18-daagse reis met alle hoogtepunten van noord naar zuid met Local Hero Travel.

Lees meer

v.a. €1595 excl.

Avontuurlijk Vietnam

15-daagse actieve, individuele rondreis reis door het schitterende Noord-Vietnam met Original Asia.

Lees meer

v.a. €1165 excl.

Het mooiste van Vietnam

13-daagse complete reis door Vietnam van noord naar zuid met VNC Asia Travel.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Vietnam Highlights

12-daagse reis vol hoogtepunten van Vietnam. Ontdek zelfstandig, maar op een comfortabele manier met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, Van Verre, PANGEA Travel, VNC Asia Travel, De Jong Intra, Puur Azië en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij Friends Travel Vietnam of GetYourGuide. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Vietnam die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Vietnam en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.