Solheimajokull (Sólheimajökull) is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de 4e grootste gletsjer van IJsland. Solheimajokull ligt in het zuiden van IJsland, op een half uurtje rijden van het kleine dorp Vik. Bij helder weer zie je de gletjser vanuit het vliegtuig (rechterzijde) bij aankomst in IJsland. Solheimajokull is een van de meest laagdrempelige gletsjers van IJsland. Je kunt de gletsjer makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken.

Vanaf de ringweg ben je zo met je huurauto bij de gletsjer. Voorheen was de weg naar de gletsjer is vrij pittig voor gewone personenauto’s. De weg was toen nog van gravel, en bevatte meerdere flinke kuilen. Nu is het een ritje van niks.

Eenmaal bij de parkeerplaats, heb je een leuk koffietentje (waar je ook snacks en een lichte lunch kunt nuttigen) met erg goede koffie. Ook heb je er toiletten.

Vanaf de parkeerplaats loop je in een kwartiertje naar de voet van de gletjser. Eerst loop je langs een riviertje, waar het flink naar zwavel stinkt. De gletsjer ligt onder een actief vulkanisch gebied, waaronder tevens de gevaarlijke vulkaan Katla ligt.

Er loopt verder ook een pad schuin de helling op; waarbij je uiteindelijk bovenaan een berg uitkomt waar je van een prachtig uitzicht over de gletsjer kunt genieten. Eenmaal bij de gletsjer aangekomen kun je zelf makkelijk rondlopen op het vlakke deel. Verderop wordt het steiler, en daar kun je alleen maar komen onder begeleiding van een gids.

Je kunt vooraf online of bij een van de vele tourbureautjes in Reykjavik een zgn. gletsjerhike boeken. Dit is een wandeltocht over een gletsjer onder begeleiding van een professionele gids. Hierbij draag je speciale schoenen met spikes, voor extra grip op het soms verradelijk gladde ijs. Onderweg krijg je een uitgebreide uitleg over de gletsjers in IJsland, en over de Solheimajokull gletsjer in het bijzonder. Er zijn verschillende tours, waarbij de standaard tour ongeveer 3 uur duurt. Ook kun je een tour boeken waarbij je tevens de gletsjer zult beklimmen. Solheimajokull is het gehele jaar door te bezoeken, en de activiteitenbedrijfjes bieden hier dan ook het hele jaar door de gletsjerhike aan.

Accommodatie in de omgeving van Sólheimajökull

Er is één guesthouse dat zeer dicht bij de gletsjer in het dorp Solheimahjaleiga te vinden is; Solheimahjaleiga Guesthouse. Verderop heb je het dorpje Vik met een ruim aanbod aan accommodatie. Bekijk hier het overzicht met accommodatie in het zuiden van IJsland.

Hoe kom je er?

Solheimajokull ligt aan het einde van een zijweg van de ringweg nr. 1. De afslag naar weg Solheimajoluksvegur (nr 221) ligt grofweg tussen Skogar en Solheimar in. Vanaf de afslag is het een hobbelige rit van zo’n 30/40 minuten over een gravelweg.

Tips

  • Op de Solheimajokull gletsjer heb je zo nu en dan prachtige ijsgrotten. Let er op dat de ijsgrotten er zeer gevaarlijk zijn. De gletsjer is namelijk altijd in beweging, wat de grotten vaak zonder waarschuwing vooraf doet instorten. Er zijn een paar bedrijfjes in IJsland die een bezoek aan een ijsgrot aanbieden; neem hier contact mee op voor meer informatie.
  • De koffie bij het koffietentje is heerlijk. De eigenaren zijn echter niet altijd aanwezig. Vooral in het laagseizoen zijn ze soms druk met andere bezigheden, waardoor het niet altijd gegarandeerd open is. Aangezien de toiletten zich binnen het koffietentje bevinden, betekent dit tevens dat de toiletten soms niet toegankelijk zijn.
  • Een uitgebreid bezoek aan de gletsjer duurt ongeveer 2 uur. Dichtbij gelegen attracties zijn: Skogafoss, Seljalandsfoss en de prachtige rotspartijen bij Dyrhólaey. Al deze attracties zijn binnen 1 reisdag te bezoeken, wat vooral gedaan wordt door reizigers die met een huurauto het hele land rond rijden langs de ringweg nr. 1.

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.