Singapore staat bekend als het shopping walhalla van de wereld. Andere landen – vooral de omringende landen – volgen Singapore altijd als het gaat om nieuwe trends en nieuwe shopping malls. De grote steden in Zuidoost-Azië ‘strijden’ al jaren met elkaar om wie nu de beste, mooiste en vooral meest luxueuze shopping malls heeft. Hoewel steden als Bangkok, Jakarta en Kuala Lumpur zeker kunnen wedijveren; is het Singapore dat met recht shopping walhalla kan worden genoemd.

In heel Singapore heb je vele tientallen shopping malls. De meeste malls zijn hypermodern hoewel je wat verder buiten het toeristische centrum wat vaker de bekende ouderwetse Aziatische shopping malls tegenkomt met kleine winkeltjes en vooral veel goedkope producten. Wanneer je de woorden Singapore en Shopping echter in één zin gebruikt dan gaat het nooit om dit soort winkelcentra; dan gaat het om de enorme luxe shopping malls. Binnen het centrum van de stad liggen diverse winkelcentra; de meeste liggen rondom het bekende gebied Orchard Road. Hier vind je een aantal van de meest moderne, hippe en luxueuze shopping malls waaronder ION Orchard, The Paragon, Orchard Central, Wisma Atria en Ngee Ann City.

Er zijn ook shopping malls rond een bepaald thema; zo heb je bijvoorbeeld een aantal IT-malls zoals Sim Lim Square (SLS), Funan Digital Mall en Lucky Plaza. Ben je op zoek naar sportartikelen dan kun je het beste een bezoek brengen aan één van de sportsmalls. Velocity is een nieuwe sportsmall (ligt naast MRT station Novena). Queensway Shopping Centre is een oudere sportsmall, maar een zeer populaire (vooral vanwege de enorm scherpe prijzen – zie foto). Andere bekende en grote shopping malls zijn Vivocity, Suntec Mall, Marina Square, Bugis+, Bugis Junction, Raffles Plaza en Tampines. Op Reisvormen Singapore zijn de meeste van deze shopping malls uitgewerkt, inclusief foto’s en in de meeste gevallen een leuke video-impressie van de mall.

Omdat Singapore een zeer effectief MRT systeem heeft; kun je op eigen houtje gemakkelijk de vele shopping malls verkennen. Het makkelijkst is om op Orchard Road te starten; je kunt dan diverse malls in één shopping sessie verkennen. Ben je op zoek naar elektronica dan zou ik starten bij Funan. Ben je niet in het bijzonder op zoek naar luxe en exclusieve kleding; dan zou ik naar Vivocity gaan (grootste mall in Singapore). Wil je niet tussen de toeristen shoppen, of ben je maar kort op Changi Airport; reis dan in 4 stops naar de enorme en recent geopende mall Tampines (hoewel je op Changi ook leuk kunt shoppen; is het bij Tampines toch veel beter).

ION Orchard

ION Orchard is één van de nieuwe shopping malls in Singapore; het complex is in 2009 geopend. Het is gebouwd op de kruising van Orchard Road en Scotts Road; precies boven MRT Station Orchard (NS22 rode lijn). ION Orchard is onderling verbonden met het ernaast gelegen Wisma Atria en Ngee Ann City. Via ondergrondse voetgangerstunnels loop je naar de overkant waar je het luxe Marriott Hotel vindt; verder vind je aan deze kant van Orchard Road de Tangs, ernaast Lucky Plaza en daarnaast het bekende Paragon. Je kunt op vergelijkbare wijze ook naar het Shaw House lopen; waar je onder andere een groot bioscoopcomplex vindt. Aan deze kant heb je het prachtige Royal Plaza on Scotts hotel (waar wij al meerdere malen met groot plezier verbleven); dit hotel ligt naast de DFS Galleria Scottswalk Shopping Mall.

ION Orchard is één van de meest luxueuze shopping malls in Singapore. Je vindt er ruim 300 winkels; de meeste zijn van toonaangevende (populaire fashion) merken. Het complex heeft een prachtig design; het is ontworpen door architectenbureau Benoy. De mall won in 2009 al direct de MIPIM award voor ‘Beste Shopping Mall’. De komst van deze nieuwe mall heeft Orchard Road weer een enorme statusboost gegeven. Nu stond Orchard Road natuurlijk altijd al bekend als één van de beste shopping straten ter wereld, ION Orchard heeft de lat weer een stukje hoger gelegd. Hoewel de shopping mall het natuurlijk moet hebben van het kooplustige publiek; is het leukste van deze mall eigenlijk nog wel om iedereen voor de prachtige ingang te zien (chillen) rond zonsondergang. De lokale bevolking (vooral jongeren) en toeristen vergapen zich vooral aan het prachtige ontwerp; de mooie kleuren en het enorme reclamescherm voor de ingang. Op de 9e verdieping heb je verder nog een park met fantastisch uitzicht over de stad. Verder is in 2010 de ION Sky voor publiek geopend; een enorm observatieplatform worden geopend. ION Orchard is dagelijks geopend tussen 10.00 en 22.00.

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

Orchard Central

Orchard Central is de nieuwste mall in Singapore (ongeveer gelijktijdig geopend met ION Orchard). Het is een prachtig ontworpen ‘verticale’ mall, maar helaas is er flink wat kritiek onder de huidige winkeleigenaren die door de recessie veel te veel betalen om winkelruimte binnen Orchard Central te huren. De mall zelf is erg mooi om te zien; er zijn nauwelijks roltrappen, maar wel 6 prominent aanwezige glazen liften. In totaal is er ruimte voor 400 winkels (sommige ruimtes staan helaas nog leeg). De onderste verdiepingen zijn wel volledig gevuld.

Op het dak heb je een terras, de ‘rooftop’ op de 11e en 12e verdieping met enkele restaurants (en fantastisch uitzicht over de stad). Op de 7e en 8e verdieping heb je de veranda; met ook een flink aantal eetgelegenheden en terrasjes. Vanaf Basement 2 heb je een ondergrondse voetgangerstunnel naar Somerset MRT (NS23) en naar 313@Somerset. Er is tevens een ‘underpass’ naar het tegenover Orchard Central gelegen Orchard Centrepoint. Orchard Central heeft aan de buitenkant (Orchard zijde) een lange roltrap die je meteen naar de 2e verdieping brengt. Met de komst van Orchard Central heeft Orchard Road er wederom een prachtige (en prachtig ontworpen) shopping mall bij. Het geeft shoppers een reden om heel Orchard Road af te lopen.

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

The Shoppes

The Shoppes is het winkelcentrum onder Marina Bay Sands. Het is een upscale winkelcentrum met een aantal zeer exclusieve merken. Je hebt er een paar leuke lunchtentjes en je kunt op diverse plekken naar buiten waar je een groot plein aan Marina Bay hebt. Toen wij er voor het eerst kwamen was het pas net open en nog vrij rustig. Inmiddels is ook deze mall zeer populair onder de lokale bevolking.

Paragon

The Paragon ligt tussen Lucky Plaza en The Heeren in. Het is een zeer populaire shopping mall in Singapore; het ligt langs het bekende Orchard Road. Het complex heeft meer dan 200 winkels; veelal bekende internationale merken. Je vindt er vooral luxe maar betaalbare merken; zoals Karen Millen, Banana Republic, promod, G-Star en Diesel. Er zijn drie grote Department stores binnen Paragon: Marks & Spencer, Metro en Muji. Het grote merk Gucci heeft zijn ‘Flagship Store’ binnen Paragon; een vijf verdiepingen tellende winkel. De mall werd in 1998 geopend, maar in 2008 volledig gerenoveerd door DP Architects. Momenteel is het een prachtige en luxe shopping mall, met een mooi design.

Enkele plekken om even te relaxen (onder genot van bijvoorbeeld een koffie) zijn: Starbucks, Dome, Coffee Bean, The Soup Spoon en de Coffee Club. Bovenin heb je nog een grote Crumpler trendy tassen winkel (onder andere fotocamera tassen en laptoptassen). Je hebt er ook een Ripcurl waar je onder andere Reef slippers kunt kopen. Boven Paragon heb je een Medical Center met diverse privé-klinieken. Onderin heb je een flink aantal eetgelegenheden en een prima foodcourt. Paragon is makkelijk bereikbaar met de MRT; je stapt uit bij MRT station Orchard (NS22 rode lijn) en vervolgens loop je via de ‘underpass’ naar de andere kant van Orchard Road. Wanneer je dan vanaf de MRT gezien rechtsaf slaat; loop je richting The Paragon. Wanneer je de Hippo Tour neemt; dan kun je het beste uitstappen bij stop C12 en dan rechts aanhouden (langs Lucky Mall). De shopping mall is dagelijks geopend tussen 9.00 en 21.00 (de restaurantjes blijven ’s avonds geopend tot 23.00).

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

Ngee Ann City

Ngee Ann City is een van de meest populaire malls in Singapore. Het ligt op een van de beste locaties in de stad; op het meest centrale deel van Orchard Road. De mall ligt naast Wisma Atria en ION Orchard, tegenover Lucky Plaza en schuin tegenover The Paragon. De mall is beter bekend onder de naam ‘Takashimaya’ of ‘Taka’; de grote en luxe Japanse department store binnen Ngee Ann City. Ngee Ann City heeft verder ook veel Japanse grote merken, maar ook veel westerse merken. Binnen Ngee Ann City vind je onder andere Mango, Zara, Guess, Ted Baker, Ralph Lauren en diverse andere internationaal bekende topmerken.

De shopping mall heeft 5 verdiepingen en twee kelders en is onderling verbonden met Wisma Atria en Lucky Plaza via een ‘underpass’. Op de 5e verdieping vind je de grootste Best Denki in Singapore (elektronica zaak) en verder heb je er nog de Kinokuniya; de grootste boekwinkel in Zuidoost-Azië. Op het grote plein voor de shopping mall worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo waren wij er ooit tijdens de wereldkampioenschappen Lion & Dragon Dance; een waar spektakel. De mall ligt op 3 minuten lopen vanaf MRT Orchard (NS22). Ngee Ann City is dagelijks geopend tussen 10.00 en 21.30 (restaurants zijn ’s avonds geopend tot 23.00).

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

Knightsbridge Mall

Knightsbridge is een vrij nieuw winkelcentrum langs Orchard Road. Als je eenmaal begint met slenteren ben je zo een halve dag verder. Knightsbridge ligt naast Gurney Paragon en is duidelijk herkenbaar vanwege de Abercrombie & Fitch Flagship store met ernaast de Apple Store. Binnen vind je de gebruikelijke modewinkels en zoals bij de meeste winkelcentra langs Orchard Road gaat het vooral om luxe en zeer exclusieve merken. Bovenin heb je meerdere restaurants en barretjes, waaronder de gezellige rooftop bar Bar Canary. Knightsbridge valt verder al van grote afstand op vanwege het enorme videoscherm op de voorzijde van het complex.

Suntec City Mall

Suntec is een zeer populaire mall onder de locals. Vooral in de weekenden is het er altijd enorm druk. Het is een mall die naast het enorme Suntec Convention Center ligt; hier heb je regelmatig bijeenkomsten en evenementen. Suntec bestaat uit een aantal torens, onder elke toren heb je een shopping mall; en alle malls zijn met elkaar verbonden. Er is onder andere een enorme Carrefour te vinden; misschien wel de grootste supermarkt in Singapore.

Suntec is makkelijk bereikbaar. Allereerst weet natuurlijk elke taxichauffeur de mall te vinden. Verder rijden ook zeer veel bussen langs of naar de mall. Hoewel Suntec geen eigen MRT station heeft; ligt het City Hall MRT station in de buurt. Dit MRT station is ondergronds via de City Link bereikbaar; een enorme ondergrondse tunnel die helemaal vanaf Suntec/Marina Square/Esplanade naar City Hall (en de Raffles Place Shopping Mall) loopt. In deze tunnel heb je ook alleen maar shops; het is dus eigenlijk een grote shopping mall zonder naam. Je loopt dit hele stuk in 5 tot 10 minuten. Suntec is ook de plek waar de city tour (City Hippo Tour) start. Dit is een erg leuke attractie wanneer je op een laagdrempelige manier de stad wilt verkennen.

Op loopafstand van Suntec City Mall heb je de volgende luxe 5 sterren hotels: Marina Bay Sands, Ritz-Carlton Millenia Hotel, Marina Mandarin Hotel, Pan Pacific Hotel en het Conrad International Centennial. Iets verder weg gelegen heb je nog de volgende vier prachtige hotels (ook 5 sterren): Raffles Hotel, Naumi Hotel, Fairmont Singapore en het hoogste hotel in Singapore; het Swissotel The Stamfort. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Vivocity

Vivocity is de grootste mall in Singapore. Het is vooral erg populair onder toeristen omdat de shopping mall ‘naast’ het eiland Sentosa ligt. Vanaf de bovenste verdieping vertrekt de speciale MRT naar Sentosa Island (Sentosa Monorail Station), waardoor iedereen dus door de shopping mall moet. De mall heeft vele honderden winkels; vooral veel niet enorm exclusieve winkels (voor een dure tas kun je beter naar Orchard Road gaan). Er zijn veel leuke eettentjes; en op het dak heb je een ‘Le Marche’; vergelijkbaar met de Marche die je bij de V&D in Nederland hebt. Ze hebben er heerlijk eten, maar vreemd genoeg geen sandwiches.

Winkels die opvielen waren de enorme Tangs Department Store en een enorm grote winkel van National Geographic. De Coffee Connection is een goede koffietent; hoewel je er ook een TCC hebt (met zeer goede lunches). Op het dak heb je een soort park en een amfitheater. Er is ook Golden Village bioscoop complex; de grootste in de stad met 15 zalen. Vivocity heeft ook een Food Republic; een enorme (luxe) eethal waar je prima lokaal kunt eten voor schappelijke prijzen.

Naast Vivocity ligt het oudere HarbourFront Shopping Centre. Hier vind je diverse kleine en veelal specialistische winkeltjes. Ook vind je hier de diverse cruisebedrijven en Jetty’s. Neem je een cruise met als vertrekhaven Singapore; dan vertrek je meestal vanaf HarbourFront. Er zijn diverse Jetty’s naar Indonesië (waaronder het eiland Bintan Island). Vivocity is makkelijk bereikbaar via de paarse MRT lijn. Je stapt uit bij MRT station HarbourFront (NE1).

Wisma Atria

Wisma Atria is een 22 verdiepingen tellend winkelcentrum met 5 verdiepingen aan winkels. De shopping mall is ondergronds verbonden aan ION Orchard enerzijds en Ngee Ann City aan de andere zijde. Wisma Atria heeft best wat leuke winkels; waaronder ook een aantal betaalbare hippe merken zoals Charles & Keith, Forever 21, Karen Millen, Lacoste en ESPRIT. Verder heb je er nog een Coffee Connoisseur waar je van heerlijke koffie (en salades/sandwiches) kunt genieten.

Aan de buitenzijde van de shopping mall heb je enkele gezellige barretjes. Op de 4e verdieping heb je een enorme Food Republic (met jaren 70 thema). Wisma Atria richt zich vooral op het vrouwelijke winkelend publiek; vooral vrouwen tussen 18 en 49 jaar oud. De mannen kunnen echter makkelijk via de ‘underpass’ naar de andere kant van de weg (Orchard Road) om bij Lucky Plaza de diverse elektronica winkels te bekijken. De shopping mall ligt schuin boven MRT Station Orchard (rode lijn NS22). Wisma Atria is dagelijks geopend tussen 10.00 en 22.00.

Sim Lim Square

Sim Lim Square (SLS) is de grootste IT & gadget shopping mall in Singapore. Hier vind je honderden winkels waar je zo’n beetje voor elk type (elektronisch) product terecht kunt. Op de onderste verdiepingen vind je vooral winkels met fotocamera’s en videocamera’s en vele – aan fotografie – gerelateerde accessoires. Een zeer bekende fotozaak in Singapore is Alan Photo Trading; deze winkel vind je op de begane grond. Je vindt hier alles dat je nodig hebt voor je fotocamera; van lenzen tot tassen, van filters tot statieven. Zorg er wel voor dat je vooraf via e-mail contact opneemt, anders krijg je de toeristenprijs aangeboden.

Afdingen is zeer gebruikelijk bij Sim Lim Square. Helaas is de verkoop bij deze mall de laatste jaren onder druk komen te staan. Steeds meer locals – maar ook toeristen – bestellen de producten via internet. In de V.S. zijn de prijzen van sommige producten soms lager dan in Singapore. Ook heb je via internet niet meer te maken met de toeristenprijzen; iets waar de verkopers bij SLS altijd gretig gebruik (misbruik) van proberen te maken. Ik vroeg van enkele producten ter plekke wat quotes; meestal lagen de prijzen al snel 20% tot 30% hoger dan dezelfde prijzen die ik vooraf via e-mail aangeboden kreeg. Op de hogere verdiepingen van Sim Lim Square vind je vooral veel gadget en pc winkeltjes. Hier koop je complete systemen, laptops of losse onderdelen voor de pc of laptop. Prijzen zijn prima als je maar kunt afdingen.

Enkele goede en betaalbare hotels in de omgeving van Sim Lim Square zijn: Ibis Hotel on Bencoolen *** (3+), Albert Court Village Hotel *** (3+), Hotel 81 Bencoolen, Hotel 81 Rochor, Bencoolen Hotel, Intercontinental Hotel ***** (5), Landmark Village Hotel en het Summer View Hotel. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Marina Square Shopping Mall

Marina Square is een grote shopping mall met veel hippe winkels. Het ligt naast Esplanade mall (en de Esplanade). Er is een lifestyle afdeling en een kinderafdeling met diverse winkels met spulletjes voor baby’s en kinderen. Wat opvalt is dat de shopping mall erg laag is en maar 3 verdiepingen bevat. Het gehele complex is wel heel erg groots en mooi ingericht. Vanaf Marina Square kun je ‘binnenlangs’ naar Suntec City Mall lopen. Aan de andere zijde van Marina Square kun je even naar buiten, om in 5 minuten naar de Esplanade te lopen.

Op loopafstand van Marina Square heb je de volgende luxe 5 sterren hotels: Marina Bay Sands, Ritz-Carlton Millenia Hotel, Marina Mandarin Hotel, Pan Pacific Hotel en het Conrad International Centennial. Iets verder weg gelegen heb je nog de volgende vier prachtige hotels (ook 5 sterren): Raffles Hotel, Naumi Hotel, Fairmont Singapore en het hoogste hotel in Singapore; het Swissotel The Stamfort. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Bugis+

Bugis+ is in 2009 geopend voor publiek (toen bekend als Iluma Mall). Het is een mooie – in het oog springende – shopping mall; gericht op young professionals tussen 20 en 30 jaar oud. De mall heeft een moderne, bijna artistieke inrichting. Bugis+ ligt langs Victoria Street vlakbij Bugis MRT in de wijk Bugis. Het ligt naast Bugis Village (overdekte sfeervolle markt) en tegenover Bugis Junction (ook een leuke shopping mall). Bugis wordt ook wel eens het kunstzinnige en artistieke centrum van de stad genoemd; Bugis+ past hier prima tussen. Schuin tegenover Bugis+ ligt de Nationale Bibliotheek van Singapore.

Bugis+ bevat diverse moderne en trendy shops; waar vooral kleding en hippe accessoires worden verkocht. Onderin de mall heb je een pinautomaat van UOB; tegenover de informatiebalie. Op de eerste verdieping vind je onder andere een Coffee Bean & Tea Leaf en kun je via een walkway bridge de weg oversteken om bij de naastgelegen mall Bugis Junction uit te komen. Op de 4e verdieping heb je een aantal eettentjes; allemaal vrij luxe en aan de prijzige kant. Er zitten wel een paar erg leuke en goede tentjes tussen. Een verdieping erboven heb je een enorme bioscoop genaamd Filmgarde. ’s Avonds is de mall echt fantastische mooi met LED lampen belicht. Langs de gehele zijkant zie je allemaal lichtjes langzaam aan en uit gaan; het geheel ziet er werkelijk prachtig uit. Ook weer een mooie verwijzing naar het kunstdistrict Bugis. De officiële website van Bugis+ is ook erg mooi en geeft precies de sfeer bij de mall weer.

Enkele goede en betaalbare hotels in de omgeving van Bugis+ zijn: Ibis Hotel on Bencoolen *** (3+), Albert Court Village Hotel *** (3+), Hotel 81 Bencoolen, Hotel 81 Rochor, Bencoolen Hotel, Intercontinental Hotel ***** (5), Landmark Village Hotel en het Summer View Hotel. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Bugis Junction

Bugis Junction is een mooie shopping mall binnen de wijk Bugis (en Arab Street). De shopping mall ligt pal boven het MRT station Bugis. Tegenover Bugis Junction ligt de sfeervolle lokale markt Bugis Village. Schuin tegenover Bugis Junction ligt de mall Bugis+; beide malls zijn via een loopbrug met elkaar verbonden. Bugis Junction bevat enorm veel winkels; en tevens een flink aantal restaurants en een department store. Wat het meeste opvalt aan Bugis Junction is het glazen plafond. Voor je gevoel loop je buiten en schijnt de zon op je hoofd; het is er echter wel koel door de airco.

Het complex heeft 4 verdiepingen en een ‘kelder’ waar je een Cold Storage supermarkt vindt. In de kelder vind je tevens vele eettentjes. Op alle andere verdiepingen vind je vele honderden winkels en winkeltjes; vooral met kleding en accessoires. Bugis Junction ligt vlakbij Bencoolen street; een zeer populair toeristisch gebied in Singapore. Je hebt hier diverse betaalbare hotels en het ligt tevens in de buurt van de IT Mall Sim Lim Square (SLS). Via het MRT station Bugis (EW12 groene lijn) ben je zo in het centrum van de stad.

Enkele goede en betaalbare hotels in de omgeving van Bugis Junction zijn: Ibis Hotel on Bencoolen *** (3+), Albert Court Village Hotel *** (3+), Hotel 81 Bencoolen, Hotel 81 Rochor, Bencoolen Hotel, Intercontinental Hotel ***** (5), Landmark Village Hotel en het Summer View Hotel. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Bugis Village Market

Bugis Village (of Bugis Street) is een gezellige en drukke overdekte markt in de wijk Bugis. De markt ligt tegenover de Bugis Junction Shopping Mall en tegenover Bugis MRT. Bugis Village ligt naast de nieuwe mall Bugis+. Je kunt van alles en nog wat kopen bij Bugis Village; van (nep)tassen tot toffe T-Shirts. Verder heb je er zelfs een klein sexwinkeltje; dat natuurlijk enorm opvalt in het conservatieve Singapore. Het is een enorm drukke ‘straat’ omdat alle voetgangers die van de MRT afkomen via die straat naar de achterliggende wijk (Bugis/Bencoolen) lopen. Hoewel het er overdag al flink gezellig is; komt men er vooral in de avond. Hieronder een aantal foto’s die in Bugis Village genomen zijn:

Enkele goede en betaalbare hotels in de omgeving van Bugis Village zijn: Ibis Hotel on Bencoolen *** (3+), Albert Court Village Hotel *** (3+), Hotel 81 Bencoolen, Hotel 81 Rochor, Bencoolen Hotel, Intercontinental Hotel ***** (5), Landmark Village Hotel en het Summer View Hotel. Meer hotels in Singapore vind je hier.

Centrepoint Orchard Shopping Mall

Centrepoint is vooral populair onder locals. Het is een leuke en gezellige mall, met diverse betaalbare merken. Er is een leuke TCC op de begane grond (The Coffee Connoisseur) waar je absoluut fantastisch lekkere salades kunt krijgen. De koffie is er natuurlijk ook erg goed; evenals de heerlijke ice blended chocolade shakes. TCC is niet goedkoop; voor een lunch betaal je al snel 20/25SGD. Onderin de mall heb je enkele bekende merken zoals Esprit, Gap, Nine West en Timberland. Voor elektronica ga je naar Harvey Norman. Wanneer je van Japans eten houdt dan zit je goed bij Ichiban Boshi; de zelfgedraaide soba is er altijd erg lekker. Verder heb je er nog de department store Marks & Spencer.

In de kelder heb je een foodcourt met diverse bekende namen. Speciaal voor de foodcourt heeft men enkele bekende eettentjes gevraagd een tweede vestiging binnen Centrepoint te openen. Enkele bekende namen zijn: Chef Han Chicken Rice, Fishball Noodle, Kim Nara Korean Cuisine, Lai Heng Fried Kway Teow, Little Fish Village, Live Tiger King Prawn, SQ Xpress Indian Cuisine en Old Esplanade’s Number One Chendol. De mall is dagelijks geopend tussen 10.00 en 22.00. De mall ligt tegenover Somerset MRT (NS23); maar helaas kun je er niet gemakkelijk onder de grond naartoe. Wel is er een underpass naar Orchard Central, maar die kon ik ondanks de bordjes aan de Centrepoint zijde niet vinden (had de underpass wel vanaf Orchard Central gezien; naast Desigual).

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

Funan Digital Lifestyle Mall

Funan Digital Mall heeft mijn absolute voorkeur als het gaat om de aankoop van elektronica, pc-onderdelen, fotocamera en fotocamera accessoires en diverse gadgets. Een enorm voordeel bij Funan ten opzichte van de andere populaire IT Mall Sim Lim Square (SLS) is dat de winkeleigenaren bij Funan verplicht zijn de prijzen bij alle producten zichtbaar te vermelden. Dit betekent dat je als toerist geen zorgen hoeft te maken over de prijzen van producten. In shopping malls waar productprijzen niet vooraf getoond worden; kunnen de winkeleigenaren elke prijs vragen die ze willen. Toeristen krijgen bijna altijd de ‘special price’ die doorgaans veel hoger ligt dan de reguliere prijs voor de locals.

Funan heeft op de onderste verdiepingen vooral diverse fotocamera winkels, gadget winkels en andere elektronica winkels (en een prima Japanse Restaurant genaamd Akashabu). In de kelder vind je een enorm grote Harvey Norman (mocht je een koelkast of televisie zoeken) en een Cold Storage supermarkt. Op de hogere verdiepingen liggen de meer specialistische winkels. Zo heb je er computer reparatie shops, winkels met telefoon accessoires, gameshops en fotocamera winkels met vooral veel accessoires. Een erg populaire fotozaak is Alan Photo op de tweede verdieping (precies tegenover de roltrap). Op diverse forums lees je altijd dat mensen het liefst bij Alan hun fotocamera en accessoires kopen.

Op de 6e verdieping heb je de Challenger Superstore; een enorme IT warenhuis met alle producten die er zijn. Overal staan prijzen op; en vaak zijn er redelijk scherpe aanbiedingen. Het grootste voordeel behaal je er wanneer je er ‘vaste klant’ wordt; vreemd genoeg moet je dan echter wel betalen voor de klantenkaart (eenmalig 40SGD voor 2 jaar). De kortingen lopen echter vaak flink op, waardoor je in 2 aankopen de klantenkaart al hebt terugverdiend. Toeristen hebben natuurlijk niet zoveel aan zo’n klantenkaart; maar die kunnen de in rekening gebrachte GST weer terugvragen. De mall ligt het centrum van de stad langs North Bridge Road; op loopafstand van het MRT station City Hall (EW13 en NS25) en op loopafstand van Boat Quay (dichtbij MRT Clark Quay NE5). De mall is dagelijks geopend tussen 10.30 en 22.00.

Far East Plaza

Far East Plaza is een lokale shopping mall; het is een wirwar van winkeltjes en eettentjes. Je hebt er veel goedkope producten; en ik kwam er regelmatig speciaal naartoe om broeken te laten stellen. Ik betaalde 10SGD om diverse spijkerbroeken en pantalons perfect te stellen. Far East Plaza ligt langs Scotts Road; vlakbij het grote kruispunt waar Scotts Road de bekende shopping straat Orchard Road kruist. Via een loopbrug kun je de weg oversteken richting DFS Galleria Scottswalk (een luxe maar kleine mall) en bijvoorbeeld het Royal Plaza on Scotts hotel. Far East Plaza is vooral erg populair onder jongeren; vooral in de weekenden is het er dan ook vaak enorm druk met vriendengroepjes die er gezellig rondhangen. De shopping mall ligt op 5 minuten lopen vanaf Orchard MRT (NS22 rode lijn) en is dagelijks geopend tussen 10.00 en 22.00.

Hieronder volgt een overzicht met hotels binnen het Orchard gebied en hiermee op loopafstand van alle populaire shopping malls: Mandarin Orchard Hotel ***** (5), Marriott Hotel ***** (5), Grand Hyatt ***** (5), Royal Plaza On Scotts ***** (5), Pan Pacific Orchard ***** (5), Four Seasons ***** (5), Hilton **** (5), Concorde Hotel **** (4), Orchard Parade **** (4), Holiday Inn **** (4), Quincy Hotel **** (4) en het York Hotel **** (4). Meer hotels in Singapore vind je hier.

Lucky Plaza

Lucky Plaza is een relatief kleine shopping mall met vooral veel elektronica en gadget shops. Het is één van de oudere shopping malls langs Orchard; in de jaren 80 was het één van de meest populaire en druk bezochte shopping malls van Singapore. Nu is het een beetje een vreemde eend in de bijt vergeleken alle ultraluxe shopping malls waardoor Lucky Plaza omringd wordt.

Lucky Plaza heeft meer dan 500 kleine winkeltjes. Je kunt er prima terecht voor een foto- of videocamera, of voor camera accessoires. Prijzen liggen vaak wat hoger dan bij bijvoorbeeld Funan Digital Mall of Sim Lim Square; dit komt omdat Orchard Road het vooral van toeristen en rijke locals moet hebben. Hier maken de verkopers bij Lucky Plaza handig gebruik van. Onderin Lucky Plaza heb je een foodcourt; erg local en toeristen worden er een beetje vreemd aangekeken. Lucky Plaza ligt precies tegenover Ngee Ann City en Wisma Atria. Je kunt vanaf MRT Orchard (NS22) via de ‘underpass’ onder de weg door om bij Lucky Plaza uit te komen. Als je de directe underpass onder ION Orchard neemt; dan kom je bij Tangs uit en dan moet je eerst nog even een stuk naar rechts lopen om bij Lucky Plaza uit te komen.

Mustafa Centre

Mustafa is de enige shopping mall in Singapore die 24 uur per dag geopend is. Het is geen ultraluxe mall zoals de meeste malls langs Orchard Road. Het is meer een verzameling van winkeltjes onder een dak; een traditioneel winkelcentrum. Bij Mustafa vind je meestal producten die je nergens anders kon vinden. Het is ook nog eens een goedkope mall; producten zijn er soms goedkoper dan in de supermarkt. Ook duurdere producten zoals elektronica of sierraden (vooral goud) is het goedkoopst bij Mustafa; zorg er echter altijd voor dat je vooraf al informatie mbt prijs hebt uitgezocht. De beste tijd voor een bezoek aan deze meestal drukke mall is vroeg in de morgen. Aan het einde van de dag en in de weekenden is het soms erg druk (onprettig druk).

Mustafa hanteert vaste prijzen; waar je niet standaard op kunt afdingen. Wanneer je meerdere producten koopt; valt er natuurlijk altijd over een totaalprijs te praten. Ik heb zelf niks gekocht tijdens mijn bezoek aan Mustafa; ik had simpelweg niks nodig. Wel heb ik diverse bronnen gelezen die niet al te positief waren over de service en de kwaliteit van de producten. In een aantal gevallen bleek de prijs ook niet het goedkoopst; soms waren de prijzen op Orchard Road zelfs beter. Neemt niet weg dat Mustafa Centre een populaire mall is onder de – vooral Indiaase – locals in Singapore (de mall ligt in de wijk Little India). Het enige echte voordeel van deze mall boven alle andere malls in Singapore is dat het de hele dag en nacht geopend is; wat het voor sommige toeristen de perfecte plek maakt om nog even wat te shoppen wanneer alle andere malls gesloten zijn. Mustafa is prima met de MRT bereikbaar. Neem hiervoor de MRT naar Farrer Park Station (NE8). Vanaf dit station is het 3 minuten lopen naar Mustafa Centre; je loopt via Rangoon Road, langs Seragoon Road naar Syed Alwi Road.

Tampines

Tampines is eigenlijk de verzamelnaam voor de ‘oude’ Tampines Mall en het gloednieuwe Tampines1. Beide malls worden gescheiden door metrostation Tampines. Naast dit metrostation vind je een enorm groot busstation. Naast Tampines Mall ligt ook nog de Century Square Mall, die beiden met elkaar verbonden zijn. Tampines is een mall voor vooral locals uit deze regio van Singapore. Ik kwam er tijdens mijn bezoek geen toeristen tegen, wel een aantal expats.

Tampines bevat op de begane grond een leuke voetmassagesalon, waar een hele rij Singaporezen zich lieten masseren toen ik er was. Het kostte 15SGD voor 20 minuten. Verder heb je er op de 4e verdieping nog de Fruit Paradise; waar je heerlijke fruitshakes kunt kopen (en ook erg lekker gebak!).

Aangezien er in het centrum van Singapore natuurlijk al voldoende vergelijkbare shopping malls zijn, is Tampines niet de moeite van een bezoek waard wanneer je in het centrum verblijft. Wil je echter shoppen tussen de locals, ver weg uit het hectische centrum; dan is Tampines wel de moeite waard. Ook voor stopover reizigers is het misschien wel leuk om Changi even kort te verlaten. Je neemt de MRT twee haltes tot aan Tanah Merah; en stapt daarna over richting Pasir Ris. Bij station Tampines moet je eruit; de mall(s) liggen er direct naast.

 
 
Booking.comGetYourGuideANWB Reizen

5 mooiste Singapore-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Singapore

333travelv.a. €2353 incl.

Singapore en Maleisië

Traditioneel en modern Singapore i.c.m. hoogtepunten van Maleisië met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2829 incl.

Singapore, Maleisië en Thailand

Ontdek bruisend Singapore en de mooiste plekjes van Maleisië & Zuid-Thailand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €1350 incl.

F1 Singapore Race + Hotel

Beleef de Formule 1 race van Singapore van dichtbij met TUI.

Lees meer

Sawadeev.a. €2849 incl.

Singapore, Maleisië & Thailand

Perfecte mix van cultuur, natuur en strand. 21-daagse reis door Thailand, Maleisië & Singapore met Sawadee.

Lees meer

Djoserv.a. €2695 incl.

Thailand, Maleisië & Singapore

In 21 dagen langs de hoogtepunten van Thailand, Maleisië & Singapore met Djoser.

Lees meer

Singapore is de perfecte stopoverbestemming en vliegen met Singapore Airlines is zalig. Boek je vliegtickets direct bij Singapore Airlines, KLM of via de populaire vergelijker Momondo en start je reis door Zuidoost-Azië in deze schitterende metropool. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, boek de huurauto bij Rentalcars.com en boek de tours bij GetYourGuide. Er zijn verder diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een trip naar o.a. Singapore kunt boeken, meestal in combinatie met een reis door Maleisië of Indonesië. Populair zijn ANWB Reizen en 333travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Singapore.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Singapore die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Singapore en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.