Singapore heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Vooral de Chinese cultuur speelt een grote rol in de jaarlijkse vieringen in het land. Er zijn als gevolg tientallen nationale feestdagen gerelateerd aan cultuur en religie. Er valt in het land eigenlijk elke maand wel wat te vieren. Sommige vieringen zijn specifiek voor bepaalde bevolkingsgroepen, andere worden gevierd door alle inwoners van het land.

Hieronder volgt een overzicht met alle grote vieringen en evenementen.

Chinees Nieuwjaar in Singapore

Chinees Nieuwjaar (Lunar Nieuwjaar is een betere benaming) is de belangrijkste nationale feestperiode in Singapore. Het is de enige tijd van het jaar dat zo’n beetje alle winkels gesloten zijn. Dat is een hele opoffering voor Chinese winkeleigenaren; kun je nagaan hoe belangrijk de jaarwisseling voor de Chinezen is. Aangezien ruim 70% van de bevolking van Chinese afkomst is, kun je wel stellen dat eigenlijk zo goed als het hele land enkele dagen stilvalt. Hoewel het Chinese Nieuwjaar enkele weken duurt; komt het land na de eerste paar dagen weer langzaam op gang.

In Singapore is iedereen de eerste twee dagen van Chinees Nieuwjaar vrij. Valt een van deze twee dagen op een zondag, dan is men drie dagen vrij. Tijdens deze dagen bezoekt men familie en vrienden, en bidt men in een van de tempels. Er worden rode enveloppen met geld uitgedeeld aan kinderen en ongetrouwde jongeren (pas als je getrouwd bent ‘moet’ je zelf gaan geven); waarmee er toch weer mooi iets zakelijks kleeft aan het ‘geluk’ voor het nieuwe jaar. Men gelooft ook dat het nieuwe jaar nieuw geluk brengt; de kaarten worden tevens opnieuw geschud en er is sprake van een ‘nieuwe ronde met nieuwe kansen’.

Vuurwerk speelt een belangrijke rol tijdens Chinees Nieuwjaar aangezien hiermee de kwade geesten en invloeden verjaagd worden. Helaas is de aankoop en het afsteken van vuurwerk in Singapore door burgers verboden. Wel worden er jaarlijks gecontroleerde vuurwerkshows tijdens het Chinees Nieuwjaar georganiseerd (door Tourism Singapore).

Data Chinees Nieuwjaar

Rat Zi 19 februari 1996 7 februari 2008 25 januari 2020
Os Chou 7 februari 1997 26 januari 2009 12 februari 2021
Tijger Yin 28 januari 1998 14 februari 2010 1 februari 202
Konijn Mao 16 februari 1999 3 februari 2011 22 januari 2023
Draak Chen 5 februari 2000 23 januari 2012 10 februari 2024
Slang Si 24 januari 2001 10 februari 2013 29 januari 2025
Paard Wu 12 februari 2002 31 januari 2014 17 februari 2026
Geit Wei 1 februari 2003 19 februari 2015 7 februari 2027
Aap Shen 22 januari 2004 8 februari 2016 27 januari 2028
Haan You 22 januari 2004 28 januari 2017 13 februari 2029
Hond Xu 29 januari 2006 16 februari 2018 3 februari 2030
Varken Hai 18 februari 2007 5 februari 2019 23 januari 2031

Kerstmis in Singapore

Kerstmis in Singapore is een gezellige periode. Niet alleen gaat het gepaard met de grote uitverkoop in de stad; elke shopping mall en elke andere attractie staat in het teken van Kerst. Nu is Kerstmis in Singapore (net als in vele andere landen in Azië) een bijna puur commerciële aangelegenheid; het shoppen voor cadeautjes staat er centraal. De hele stad is ‘aangekleed’. Overal (buiten en binnen) zie je enorme kerstbomen, kerstversiering en diverse andere – vaak over the top – uitingen van Kerstmis. In tegenstelling tot Nederland – waar tot 5 december onze goedheiligman centraal staat – begint de Kerstgekte in Singapore al begin november. Dat betekent dat je ruim 2 maanden naar Kerstmuziek mag luisteren (20 keer Wham met Last Christmas op één dag aanhoren is volkomen normaal…. in november).

Ook gaat ‘Kerstmis’ net even wat langer door. De kerstmuziek hoorde wij nog tot ver in januari en ook de versiering werd pas in de derde week van januari afgebroken. Op zich wel leuk en gezellig. In Singapore heb je een groot indoor sneeuwpark; dat vooral tijdens de kerstperiode erg druk bezocht wordt. Wij hebben ooit zelfs een sneeuwkanon op het kruispunt van Orchard Road en Scotts Road gezien; de sneeuw kwam van enkele meters hoogte uit het kanon, en dwarrelde langzaam naar beneden. Kinderen sprongen om een sneeuwvlok te vangen, maar helaas haalde geen enkele sneeuwvlok de grond; ze verdampten allemaal te snel om de grond te raken.

In Singapore geldt de Engelse (en Australische) wijze van het vieren van Kerstmis. Dat wil zeggen dat op Christmas Eve de grote viering plaatsvindt. Eerste kerstdag is zoals wij 2e kerstdag kennen en 2e kerstdag bestaat nauwelijks in Singapore. Ook is het natuurlijk vreemd voor westerlingen dat met Kerstmis alle shopping malls gewoon geopend zijn; er is dus geen deadline met betrekking tot het kopen van cadeaus.

Deepavali in Singapore

Deepavali is een groots festival onder de Indiase bevolking waarbij de overwinning van goed over kwaad wordt gevierd. In Singapore is een aanzienlijk deel van de bevolking van Indiase afkomst. Zij kwamen honderden jaren geleden al naar Zuidoost-Azië om te werken of vanwege handelsbetrekkingen. Net als de andere twee grote bevolkingsgroepen (Chinees en Maleisisch) hebben ook de Indiërs een grote stempel gedrukt op het huidige Singapore. Deepavali wordt meestal of in oktober of in november gevierd. Het wordt ook wel het ‘Festival van het licht’ genoemd wat duidelijk merkbaar is als je rond Deepavali door Little India loopt. Overal om je heen zie je prachtige verlichting en versiering. Little India is dan ook the place to be tijdens de Indiase festiviteiten.

Dragon Boat Festival in Singapore

Om het Dragon Boat Racing Festival van dichtbij mee te maken neem je de taxi vanaf het centrum van de stad naar het Bedok Reservoir. Het is een prachtig mooie roeiwedstrijd met prachtig versierde boten. Het festival heeft een Chinese oorsprong. Een team bestaat uit 22 roeiers en diverse teams strijden tegen elkaar om de winst. Aan de zijkanten worden de teams door vele toeschouwers toegejuicht.

Hari Raya Aidilfitri in Singapore

Eén van de belangrijkste feestdagen voor de moslimgemeenschap in Singapore. Men heeft dan net een maand lang vasten achter de rug. In Singapore is dit extra moeilijk (voor sommigen) aangezien het overgrote deel van de bevolking niet meedoet aan de vastenmaand ramadan (70% is namelijk Chinees). Tijdens de ramadan is het naast het vasten al een feestelijk geheel tijdens de Berbuka Puasa; het moment dat men weer mag eten nadat de zon is onder gegaan. Hari Raya Aidilfitri is het grootste feest van het jaar. Er worden die dag diverse activiteiten door de stad georganiseerd. De beste plek om de gezelligheid van dichtbij mee te maken is rond Geylang Serai. Het aller-leukst is echter om door een lokale familie te worden uitgenodigd om de feestelijkheden in familiekring mee te maken. Vaak houden welgestelde islamitische families open huis voor een ieder die mee wil vieren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat tijdens deze feestelijkheden heerlijk eten centraal staat; men heeft er immers net een maand vasten op zitten.

Hari Raya Haji in Singapore

Dit festival duurt 3 dagen en wordt door de moslimgemeenschap gevierd. Centraal staat het offeren van rammen (of koeien). Het vindt zijn oorsprong in het verzoek van God aan Abraham om zijn zoon te offeren aan God. Het was een test en op het laatste moment mocht Abraham zijn zoon verwisselen voor een ram. In Singapore kopen moslimfamilies met zijn allen koeien of rammen en doneren deze op de eerste dag van Hari Raya Haji aan de moskees om te offeren en te verdelen onder de minder bedeelden. In dezelfde periode staat ook de heilige pelgrimstocht naar Mekka centraal onder moslims over de hele wereld.

Hungry Ghost Festival in Singapore

Op de 15e nacht van de 7e Lunar maand wordt onder de Chinese gemeenschap wereldwijd het ‘Festival van de Hongerige Geesten’ (Hungry Ghost Festival) gevierd. Die dag gaan namelijk de poorten van de hel open. Er wordt gevierd dat de geesten van de overledenen tijdelijk terug naar de aarde komen en dat zij hun familieleden komen opzoeken. Deze familieleden zorgen op hun beurt voor voldoende eten en voor extra plaatsen aan tafel tijdens het eten. Verder is het gebruikelijk om het graf van overleden familieleden en vrienden te bezoeken. Eigenlijk wordt er die dagen geleefd alsof de overledenen nooit overleden zijn. De plekken in Singapore waar je het festival het beste van dichtbij kunt meemaken zijn: Chinatown, Redhill en Geylang.

Thaipusam in Singapore

Thaipusam is een zeer intensieve belevenis; tenminste als je het aandurft het van dichtbij mee te maken. In Singapore valt het op zich nog wel allemaal vergeleken in Maleisië; waar je bij de Batu Caves vlakbij Kuala Lumpur, of op diverse locaties in en rond de stad Georgetown op het eiland Penang. Het festival vindt meestal plaats in de maand januari of februari. Afgelopen jaar vond het plaats op 30 januari (2010), volgend jaar vindt het op 19, 20 of 21 januari plaats. Zoals ik al aangaf; Thaipusam is heftig en wordt door de Indiase gemeenschap ‘heftig’ gevierd. Diverse mensen trekken de Kavadi voort via haken die door hun hele lichaam zijn gestoken. Het is een verschrikkelijk gezicht, maar de mensen die het zelf ondergaan zijn in trance en voelen nagenoeg niks van alles dat er gebeurt. Lees meer hier.

Vesak Day in Singapore

Vesak Day is een belangrijke dag in het boeddhistische geloof. Op deze dag wordt de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha gevierd. Het is een dag van grote vreugde, vrede en (zelf-)reflectie. Vesak Day valt meestal in de maand mei, de exacte dag wisselt vanwege de Lunar kalender (Chinese telling); Vesak Day valt op de 15e dag van de 4e maand in de Lunar kalender. Op deze dag gaat elke boeddhist naar de tempel om bloemen te offeren, en om kaarsjes en wierook aan te steken. Op deze dag staat ook het doen van goede dingen centraal; iedereen die goed doet op Vesak Day wordt hiervoor meermalen beloond. Enkele locaties die tijdens Vesak Day de moeite van een bezoek waard zijn in Singapore zijn: de Goddess of Mercy bij Guanyin, de Phor Kark See Temple langs Bright Hill Road, de Burmese Buddhist Temple bij Geylang, de Sri Lankaramaya Temple langs St Michael’s Road en de Lian Shan Shuang Lin Temple (de oudste boeddhistische tempel in Singapore en meteen de beste plek voor een bezoek).

Lion Dance & Dragon Dance in Singapore

In Singapore zijn Lion Dances of Dragon Dances erg populair. Het is een druk beoefende ‘sport’ waar vooral de jongere generaties erg veel plezier mee hebben. Regelmatig worden er wedstrijden gehouden, waarbij ‘rivaliserende’ verenigingen het tegen elkaar opnemen. In dat geval zie je twee uitgestippelde ‘parcours’ van palen die in hoogte en afstand (van elkaar) verschillen. De ‘Lion’ wordt gevormd door twee – meestal jongens – een grote en sterke jongen vormt de kont, staart en achterpoten van het beest, een wat kleinere en lichte jongen de kop en romp (bovenlijf). Een wedstrijd bevat eigenlijk een optreden waarbij de Lion diverse acrobatische stunts uithaalt door via allerlei prachtige sprongen en bewegingen over de palen te springen.

Lion Dance wereldkampioenschap 2006

Wij hebben in 2006 het wereldkampioenschap Lion Dance meegemaakt dat toen in Singapore plaatsvond (op het plein voor de shopping mall Ngee Ann City langs Orchard Road). Het was een prachtig spektakel; 5 dagen lang namen de verschillende deelnemers het tegen elkaar op. Het is bijna magisch wat de Lion’s allemaal wel niet kunnen.

Rond Chinees Nieuwjaar heeft de Lion een belangrijke rol. Chinese eigenaren van winkels laten een Lion/Dragon langskomen om de winkel voor het komende jaar te zegenen en om kwade geesten en invloeden uit de winkels te verwijderen. Wij hebben dat diverse keren zelf meegemaakt en het is altijd leuk om te zien. Hoewel je zou denken dat het meer een symbolische betekenis heeft; zie je duidelijk aan de ernst van de gezichten van de winkeleigenaren dat het absoluut een serieuze aangelegenheid is.

Formule 1 Singapore Grand Prix

Formule 1 Singapore Grand Prix

Op 28 september 2008 vond de eerste Formule 1 nachtrace ooit plaats in het centrum van Singapore. De race leek wel een fragment uit de populaire racegame ‘Need for Speed’; nog niet eerder werd een Formule 1 race op een stratencircuit in de avond gereden. Voor de verlichting is expert Valerio Maioli aangetrokken. Het circuit wordt in totaal door 1600 lichtbakken verlicht.

Het is met stip het meest populaire jaarlijkse event in Singapore; en heeft sinds de start enorm bijgedragen aan de populariteit van de raceklasse en tevens bijgedragen aan een enorme toestroom van toeristen naar het land. De nachtrace is behalve erg spectaculair ook bedacht om meer tegemoet te komen aan de vooral Europese televisiekijkers; die hierdoor de race gewoon rond de reguliere tijd kan aanschouwen (door het tijdsverschil van 6/7/8 uur).

Het circuit gaat langs Republic Boulevard, via Pan Pacific Hotel en Suntec City Mall, langs City Hall en Swissotel The Stamford richting Boat Quay, naar de grote brug bij Esplande Drive (langs Fullerton Hotel); langs de Esplanade, Marina Bay Waterfront, de Singapore Flyer weer terug langs de PIT (pitstraat). Een spectaculair circuit met veel perfecte plekken om de race te aanschouwen.

Winnaars Formule 1 Singapore Grand Prix:

2022 Sergio Pérez Red Bull
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden
2019 Sebastian Vettel Ferrari
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Lewis Hamilton Mercedes
2016 Nico Rosberg Mercedes
2015 Sebastian Vettel Ferrari
2014 Lewis Hamilton Mercedes
2013 Sebastian Vettel RBR-Renault
2012 Sebastian Vettel RBR-Renault
2011 Sebastian Vettel RBR-Renault
2010 Fernando Alonso Ferrari
2009 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2008 Fernando Alonso Renault

In 2011 vond de Formula 1 Singtel Singapore Grand Prix plaats op 23, 24 en 25 september. Kaarten waren te koop voor 168SGD tot wel 1088SGD per kaart bij de early bird promo. Bij de duurste kaart zat je bij de pitstraat. De race werd uiteindelijk door Vettel gewonnen. Ook in 2012 en 2013 was Vettel heer en meester op het circuit van Singapore. Sinds 2014 won Lewis Hamilton 3 keer, waaonder de meest recente race in 2018. Kaarten zijn altijd vanaf het begin van het jaar te koop via de officiele website SingaporeGP.sg.

Accommodatie is helaas niet zomaar even geregeld voorafgaand aan het GP weekend. Ik was er eens voor een werktrip en was vergeten dat dit het weekend van de race was. Prijzen van luxe hotels in het centrum waren dat weekend allemaal verdrievoudigd tot onze grote schrik. Gelukkig vonden we uiteindelijk een prima hotel aan de paarse metrolijn, waardoor we alsnog zo in het centrum waren. Last minute f1 kaarten waren toen helaas niet meer te krijgen. Wees er altijd vroeg bij en overweeg een plek via Airbnb mocht je er bij de gewone hotels niet uitkomen qua prijs.

Op loopafstand van het Singapore Grand Prix stratencircuit heb je de volgende – allemaal exclusieve 5 sterren – hotels: The Fullerton Bay Hotel Singapore, Marina Bay Sands, Ritz-Carlton Millenia Hotel, Marina Mandarin Hotel, Pan Pacific Hotel en het Conrad International Centennial. Iets verder weg gelegen heb je nog de volgende vier prachtige hotels (ook 5 sterren): Raffles Hotel, Naumi Hotel, Fairmont Singapore en het hoogste hotel in Singapore; het Swissotel The Stamfort. Meer hotels in Singapore vind je hier.

 
 
Booking.comGetYourGuideANWB Reizen

5 mooiste Singapore-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Singapore

333travelv.a. €2353 incl.

Singapore en Maleisië

Traditioneel en modern Singapore i.c.m. hoogtepunten van Maleisië met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2829 incl.

Singapore, Maleisië en Thailand

Ontdek bruisend Singapore en de mooiste plekjes van Maleisië & Zuid-Thailand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €1350 incl.

F1 Singapore Race + Hotel

Beleef de Formule 1 race van Singapore van dichtbij met TUI.

Lees meer

Sawadeev.a. €2849 incl.

Singapore, Maleisië & Thailand

Perfecte mix van cultuur, natuur en strand. 21-daagse reis door Thailand, Maleisië & Singapore met Sawadee.

Lees meer

Djoserv.a. €2695 incl.

Thailand, Maleisië & Singapore

In 21 dagen langs de hoogtepunten van Thailand, Maleisië & Singapore met Djoser.

Lees meer

Singapore is de perfecte stopoverbestemming en vliegen met Singapore Airlines is zalig. Boek je vliegtickets direct bij Singapore Airlines, KLM of via de populaire vergelijker Momondo en start je reis door Zuidoost-Azië in deze schitterende metropool. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, boek de huurauto bij Rentalcars.com en boek de tours bij GetYourGuide. Er zijn verder diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een trip naar o.a. Singapore kunt boeken, meestal in combinatie met een reis door Maleisië of Indonesië. Populair zijn ANWB Reizen en 333travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Singapore.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Singapore die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Singapore en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.