De Yangtze Kiang rivier is met ruim 6300 kilometer de langste rivier in China en de 3e langste rivier ter wereld. De rivier begint in het Tibetaans Hoogland en eindigt helemaal aan de oostzijde bij Shanghai in zee. Grote zeeschepen kunnen de rivier tot de stad Wuhan bevaren, waarmee een groot deel van de oogsten van de landbouw van het platteland van China per boot kan worden afgevoerd.

De Drie Kloven Dam (Three Gorges Dam) werd ooit aangelegd om de enorme jaarlijkse overstromingen in het gebied tegen te gaan. Verder voorziet de dam door hydro-elektrische energiewinning zo’n 10% van de totale Chinese bevolking van energie. Naast het functionele nut is het gebied rond de Drie Kloven Dam ook nog eens prachtig.

Een van de mooiste delen van de rivier zijn de ravijnen (Gorges) in de omgeving dorp Wushan. Hier heb je drie prachtige, kleine ravijnen (Three Little Gorges) waar de Daning rivier doorheen loopt; de Dragon Gate Gorge, Misty Gorge en de Emerald Gorge. Er gaan dagelijkse excursies naar de ravijnen en de Yangtze Kiang riviercruise komt er ook langs.

Yangtze Rivier Cruise

Er zijn diverse verschillende riviercruises die je op de Yangtze kunt doen. Sommige cruises duren meer dan 10 dagen; waarbij je een groot deel van de rivier afgaat. Aangezien de rivier tussen Shanghai en Chongqing op zijn mooist is, gaan de meeste cruises over dit traject. De cruises zijn over het algemeen in 4 varianten beschikbaar; budget, standaard, luxe en super deluxe. De schepen zijn vaak van alle gemakken voorzien; ze hebben prima kamers en een fijn zonnedek en verrekijkers.

Hieronder volgt een impressie van een 4-daagse Yangtze Kiang riviercruise in China. Vanuit Yichang vertrekt de boot (de President 1 *****), via de Drie Kloven Dam naar Chongqing (dus stroomopwaarts).

1e dag: Aankomst aan boord van de President 1

Meteen nadat je om 18.00 je eerste voet aan boord van de President hebt gezet word je een frisdrankje en een koud, nat handdoekje aangeboden om je gezicht en handen mee op te frissen. Heel attent en een hartelijk welkom moet ik zeggen. Daarna word je naar je hut gebracht. Als je van te voren een standaard hut hebt geboekt word je de mogelijkheid van een upgrade aangeboden (op basis van beschikbaarheid uiteraard). Je kunt bijvoorbeeld een upgrade van een standard-room naar een deluxe-room accepteren tegen een meerprijs van 1200 Yuan (is circa €120) of wat te denken van de Presidential suite voor ‘slechts’ 2400 Yuan (circa €240). Wij vonden het verschil qua afmetingen met de standaardhut wel de moeite waard en namen de deluxe-room.

2e dag: van Yichang naar Badong

Het 1e deel van het traject gaat over een afstand van 123 km.

Met een scheepslift wordt de President 1 door de Drie Kloven Dam gesluisd. De 1e kloof (Gorge) is de Xiling Gorge.

In de ochtend kun je een busexcursie doen naar de Drie Kloven Stuwdam. Hier is een klein museum ingericht met een enorme maquette van het gehele traject om de toeristen te informeren over het mega grote project van de aanleg van de Drie Kloven Dam.

Er zijn natuurlijk ook hier weer een aantal souvenirwinkeltjes en je hebt (bij helder weer) een formidabel uitzicht over de Drie Kloven Stuwdam. ’s Middags passeert het schip de Five-stage shiplocks. Het passeren van deze vijf sluizen duurt circa 3,5 uur, waarbij het schip in 5 etappes bijna 60 meter omhoog (want we varen upstream) gaat.

3e dag: van Badong naar Fengdu

Het 2e deel van het traject gaat over een afstand van 360 km.

’s Morgens is er een excursie georganiseerd naar de Shennong Stream (Daning rivier).

Met een veel kleinere motorboot varen de naar schatting 80 passagiers over de Shennong Stream, langs een zeldzame bezienswaardigheid the Hanging Coffin; een hoog in een rotsspleet opgehangen doodskist. Over de manier waarop die daar is geplaatst doen allerlei wilde verhalen de ronde, aangenomen wordt dat het een traditionele ceremonie is van de Pu; een bevolkingsgroep die 2000 jaar geleden in dit gebied leefde. Je hebt honderden hangende doodskisten in de Wushan regio.

Na circa 30 minuten varen tussen de prachtige rotsformaties en dito vegetatie kom je dan bij een aanlegsteiger, waar je voor het laatste gedeelte van de Gorge overstapt op nog kleinere, platte roeibootjes waarbij de roeiers – staand op handgemaakte touwschoenen – je verder roeien tot aan het doodlopende gedeelte. Daar staat het water zo laag dat de roeiers aan wal springen en – geholpen door plaatselijke vissers die zich daarvoor natuurlijk graag laten belonen – worden de bootjes de laatste tientallen meters voortgetrokken.

Dit spektakel is gebaseerd op eeuwenoude Chinese tradities en folklore. Er is zelfs een musical van en deze is op DVD te koop, waarbij wordt uitgebeeld hoe zwaar het leven en werken was (is) op het arme platteland langs de Yangtze rivier.

Aan het begin van de middag vaart de President 1 eerst door de 2e kloof – de Wu Gorge – en daarna door de 3e kloof – de Qutang Gorge. Later in de middag kun je (tegen betaling) een optionele excursie maken naar de White Emperor City. Kosten van deze excursie zijn: volwassenen 260 Yuan pp en kinderen 130 Yuan pp indien ze ouder zijn dan twee jaar en kleiner zijn dan 1,2 mtr.

4e dag: van Fengdu naar Chongqing

Het 3e deel van het traject gaat over een afstand van 177 km.

’s Morgens is er een excursie naar Fengdu of Shibaozhai ook wel Ghost City genoemd. Het uitchecken en het vervoer verloopt echt bewonderenswaardig gestructureerd. Je wordt met een zogenaamd golfkarretje van de boot naar de ingang van Ghost City gebracht. Daar kun je kiezen tussen een pittige wandeltocht naar boven of de stoeltjeslift (15 Yuan pp). Fengdu is een heel mooi tempelcomplex waar echter kwade geesten zouden kunnen huizen die je met bepaalde rituelen en offers in slaap kunt sussen.

In het oude China kende men 3 geloofsstromingen: het Boeddhisme, het Taoïsme en het Confucianisme. Volgens het Taoïstische geloof kom je na je overlijden weer terug op aarde en als je tijdens je leven goed je best hebt gedaan kom je in een betere situatie terug. Ook werd aan voorouderverering gedaan, je kon een briefje schrijven aan een overleden (groot)ouder en het dan vervolgens verbranden, waarna hopelijk je wens uitkwam.

In Fengdu zou volgens de Chinezen de Fengshui (dat is de balans tussen Yin & Yang) erg goed zijn, waardoor dit een heel goede plek is om met de geesten van je overleden voorouders te communiceren. We zijn met een kabelbaan naar boven gegaan en later weer lopend naar beneden. Daar aangekomen zagen we weer het inmiddels bekende straatbeeld: tientallen Chinese verkopers die zich vanuit hun kraampjes aan je opdringen om je het een en ander te verkopen.

Aan boord van het schip: Onze ervaringen

Aan boord kun je aan allerlei activiteiten meedoen: Tai-chi, een demonstratie Chinese zijde borduren, Mahjong leren spelen, Chinees schilderen of een parelshow (waar de oesters ter plekke voor je worden geopend). Je kunt je voeten laten masseren (220 Yuan), een pedicure doen (180 Yuan) of een accupunctuur behandeling nemen.

Het eten aan boord is een heel aparte ervaring. Het ontbijt is in buffetvorm en er staat zowel Chinees als westers ontbijt klaar. Tijdens het diner zit je met zo’n 10 andere gasten aan een grote ronde tafel, met in het midden een grote ronde, draaibare schijf. Er worden in totaal een stuk of 15 gerechten op de ronde schijf geplaatst waarvan alle gasten aan tafel om beurten hun portie kunnen nemen. Het 1e biertje tijdens de maaltijd is gratis, voor het volgende betaal je per halve liter zo’n 30 Yuan (circa €3). Het grappige wat opvalt is dat telkens vlak voor het nagerecht wordt geserveerd alle Chinezen (het zijn er tientallen verspreid over 3 a 4 tafels) tegelijkertijd opstaan (alsof ze gestoken zijn) en het restaurant verlaten. Blijkbaar houden zij niet van toetjes.

Elke middag is er een Chinese High Tea: een lekker plakje cake bij een kopje thee of koffie. Elke avond is er een Chinese happy-hour, hetgeen betekent dat je drankjes kunt kopen tegen een korting van 20%, bijvoorbeeld een Golden Dream voor 39 Yuan.

’s Avonds is er de ene keer een optreden van de crew, een zogenaamde ‘minority danceparty’ en de andere keer een talentenshow-party voor en soms ook door de gasten.

Tijdens de gehele Yangtze Kiangcruise worden er door een team professionele fotograven foto’s en films gemaakt die vervolgens op een anderhalf uur durende DVD gezet worden en te koop zijn voor 200 Yuan.

Conclusie

Een Yangtze cruise is een echte aanrader. Voor een schappelijk bedrag krijg je 4 prachtige dagen die bol staan met mooie hoogtepunten. Het eten aan boord is prima, en de kamers waren beter dan vooraf verwacht. De prijs van een eventuele upgrade viel ons ook reuze mee. Er zijn diverse aanbieders van de rivier cruises, zo kun je prima ter plekke terecht in Yichang of in Chongqing. Ook kun je tickets vooraf online bestellen.

De enige twee minpuntjes: tijdens de cruise wordt er wel steeds van je verwacht dat je extra service of aandenkens koopt. Dat laatste geeft een overdreven commercieel tintje aan het geheel. Aan alles hangt een prijskaartje. We werden verder vriendelijk gevraagd om onze waardering over de cruise te laten zien in de grote van de fooi. Het aanbevolen bedrag was 200 Yuan pp. (€20). Ze waren dan weer wel zo beleefd om je de mogelijkheid te geven dit in een gesloten enveloppe in een bus te deponeren. En aan boord van de President is geen internet of Wifi; andere cruiseschepen hebben dit vaak wel.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.