Oostenrijk is al jaren een populair vakantieland onder de Nederlanders, vooral in de winter. Oostenrijk staat bekend om zijn prachtige natuur, culturele erfgoeden en wintersportgebieden. Hierdoor is er het hele jaar door genoeg te doen.

Steden

Enkele Oostenrijkse steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Wenen, Innsbruck en Salzburg. Innsbruck en Salzburg zijn steden waar veel wintersporters aankomen met het vliegtuig en vervolgens vaak meteen doorgaan naar het skigebied en nemen geen kijkje in de stad. Dit is erg zonde, want de historische binnenstad van Salzburg staat bijvoorbeeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wenen

Wintersport

Oostenrijk is al jaren de favoriete wintersportbestemming van de Nederlanders. Bijna 50% van de Nederlanders gaat elk jaar op wintersport. Bekende wintersportgebieden in Oostenrijk zijn Saalbach, Königsleiten, Zillertal Arena en Gerlos. Naast skien en snowboarden kun je nog veel meer doen tijdens een wintersport in Oostenrijk. Neem bijvoorbeeld skibocken: een kruising tussen een slee en een ski met daarop een zitje. Daarnaast kun je natuurlijk langlaufen, wandelen met sneeuwschoenen, sleeën en met de sneeuwscooter.

Wintersport

Hou er rekening mee dat wanneer je met de auto naar Oostenrijk rijdt, tussen 1 november en 15 april winterbanden verplicht zijn. Wanneer je in de winter betrokken raakt bij een ongeval met zomerbanden onder je auto, kun je schuldig worden gesteld ondanks dat het ongeval niet door jou is veroorzaakt.

Culturele bezienswaardigheden

Oostenrijk heeft vele kastelen en burchten. Het zuidoosten van Oostenrijk behoort zelfs tot de regio’s met de meeste burchten en kastelen in de wereld. Een bekend kasteel is de 850 jaar oude Riegersburg, dat op 482 hoogte in Oost-Steiermark ligt. Tegenwoordig kun je met een lift naar boven worden gebracht. Doordat in dit gebied veel kastelen liggen, kun je er meerdere in een korte tijd bezoeken.

Riegersburg Kasteel

In Wenen staat Schloss Schönbrunn, een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Het Schloss is een voormalig jachtslot met een groot park. In de 18e eeuw werd het verder uitgebouwd en diende erna als residentie van de keizer. In de 19e eeuw hebben onder andere keizer Franz-Joseph en Elisabeth (bekend van de films ‘Sisi’) in het Schloss Schönbrunn gewoond.