Kreta is één van de meest populaire eilanden van Griekenland. Met een rustige en een wat drukkere kant, is het eiland geschikt voor elk type toerist. Daarbij kun je overal voor schappelijke bedragen slapen, eten en drinken en vluchten naar het eiland zijn doorgaans erg goedkoop. Ga je binnenkort op vakantie naar Kreta, en ben je benieuwd naar wat je daar allemaal kunt doen? Wij geven je graag een top10 met de mooiste onderdelen van dit Griekse eiland.

Bekijk hieronder het overzicht met de allermooiste attracties van het Griekse eiland Kreta of lees hier uitgebreide Kreta informatie.

1. De oude stad Rethymnon

Ingeklemd tussen de grote steden Heraklion en Chania ligt de oude Kretense stad Rethymnon. De stad heeft een karakteristiek aanzicht met Venetiaanse gebouwen, kleine straatjes met schilderachtige huisjes en vriendelijke inwoners. In Rethymnon stadje kun je heel leuk winkelen en eten bij gezellige restaurantjes en taverna’s.

2. Lychnostatis openluchtmuseum in Chersonissos

Dit kleine openluchtmuseum geeft een goed beeld van hoe het leven op Kreta vroeger was. Wat leuk is dat je in dit museum zelf een aantal oude ambachten kunt uitproberen en leren, zoals het verven van schoenen, het maken van honing en weven. Een leuk en leerzaam uitstapje dus voor jong en oud!

3. Balos Lagoon in Kissamos

Turquoise wateren, ongerept natuurschoon en exotisch landschap. Voor velen is de baai van Balos Lagoos en het bijbehorende strand de mooiste van Kreta. Balos Lagoon ligt aan de westkust van Kreta en heeft warm en ondiep water, wat zeer geschikt is voor jonge kinderen. Het strand heeft een roze-achtige gloed, vanwege duizenden gebroken schelpjes die op het strand liggen.

4. Sterren kijken bij Sasteria

De pikzwarte hemel van Griekenland is bezaaid met miljoenen sterren. Bij Sasteria kun je op een berg met enorme telescoop de sterren, nevels en Melkweg bewonderen. Gastheer Filip geeft je uitleg over wat je door de lens ziet en geeft met plezier antwoord op al je vragen. Overdag worden hier verschillende leuke, artistieke workshops gegeven. Kijk voor meer informatie op Sasteria.com.

5. Botanische Park

Dwaal op eigen houtje door dit bijzondere park en aanschouw uiteenlopende exotische plant- en fruitsoorten die afkomstig zijn van over heel de wereld. Na een wandeling kom je uit bij het hoogste punt, waar je kunt genieten van een welverdiend hapje en drankje met een prachtig uitzicht.

6. Spinalonga

Bij de noordelijke ingang van de Golf van Elounda ligt het schiereiland Spinalonga. In 1903 introduceerde de Kretenzische staat een wet waarin besloten werd om op Spinalonga een Lepra-ziekenhuis te bouwen waar alle zieken afgezonderd werden van de rest van het eiland. Tot 1956 leefden hier de zieken, afgesloten van de buitenwereld en gedoemd om er te sterven. Door deze geschiedenis wordt het eiland ook wel Lepra-eiland genoemd.

7. Witte bergen (Lefka Ori)

Wanneer je tijdens je vakantie aankomt op Kreta zijn de enorme, witte bergen vaak het eerste wat je ziet. Huur een auto en volg de weg omhoog en baan je weg door verschillende valleien en kloven. Draai je raampje open en snuif de geur van talloze bloemen en kruiden op. Vergeet onderweg niet af en toe te stoppen om het prachtige uitzicht te bewonderen.

8. Aquaworld Aquarium in Chersonissos

In dit kleine aquarium worden gewonde dieren (veelal reptielen) opgevangen. Bezoekers kunnen de slangen, schildpadden en hagedissen voeren en aaien. Het is een ontzettend leuk uitstapje voor de hele familie. Ideaal om de zomerse hitte even te vermijden.

9. Samaria Kloof

Aan de westkant van het Lefka Ori gebergte ligt de Samariakloof, dat met een lengte van 18 kilometer de langste kloof van Europa is. De kloof is bovendien de beroemdste kloof van Kreta. Zelfs voor ervaren wandelaars is de kloof een flinke uitdaging, dus neem goede wandelschoenen mee! Het natuurschoon rondom de kloof is ontzettend mooi. Op sommige plekken zijn de wanden wel 500 meter hoog!

10. Lassithi Plateau

Vanaf Chersonissos kun je de berg oprijden richting het Lassithi Plateau. Onderweg kom je schilderachtige dorpjes tegen met mooie kloosters en kerken. De grond van het plateau zelf wordt gebruikt als landbouwgrond. De oude windmolens voorzien de grond van water. In de omgeving zijn verschillende bijzondere grotten te ontdekken, waaronder de grot waar Zeus is geboren.

Kaart Kreta