Stap van de olifant afEen onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans van veel reisorganisaties. Helaas zijn olifantenritjes en -shows vooral voor de olifant zelf ‘onvergetelijk’. Jonge olifanten worden vaak dagenlang uitgehongerd, vastgebonden en afgeranseld om de wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ en als toeristische attractie wordt ingezet, wordt het op gevoelige plekken geprikt om de laatste restjes verzet te breken. Buiten ‘diensturen’ ligt de olifant permanent aan de ketting. Een ‘onvergetelijke’ ervaring inderdaad.

Olifanten en toeristen gaan niet samen

Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. Niet zelden worden de moeder en soms ook tantes van het jong gedood omdat zij het jong proberen te beschermen. Weggerukt bij familie wordt de jonge olifant dagen achtereen uitgehongerd, vastgebonden en afgeranseld om de wilskracht te breken. Een traumatische ervaring voor het dier.

Stap van de olifant af

Een olifant hoort niet aan de ketting

Olifanten in gevangenschap hebben een zwaar leven. Olifanten leren snel maar zelfs als ze getraind zijn krijgen ze nog regelmatig pijnlijke prikken achter hun gevoelige oren om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een volwassen olifant wel duizend kilo aan gewicht kan trekken, zijn de ruggenwervels niet geschikt om zware gewichten te dragen. Meerdere personen op zijn rug dragen is daarom pijnlijk en zeer oncomfortabel voor de olifant. Als ‘beloning’ voor al het harde werk brengen olifanten hun ‘vrije tijd’, tussen ritten en de shows, vastgeketend door aan kettingen.

Stap van de olifant af

Bedreigde diersoort

De Aziatische olifanten zijn net als Afrikaanse olifanten een bedreigde diersoort. Er lopen er nog maar heel weinig van rond, zeker in het wild. Een extra reden om zuinig te zijn op deze mooie dieren.

Wat kun je doen?

  • Bezoek geen olifantenshow
  • Maak geen rit op de rug van een olifant
  • Stimuleer de lucratieve ‘olifantenbusiness’ op geen enkele andere manier
  • Beloof op de website van WSPA dat je nooit meer een ritje op de rug van een olifant maakt.
  • Stuur deze pagina door naar je familie, kennissen en vrienden.