In het verleden bestond een dagje Utrecht uit slenteren, winkelen, lekker eten en relaxen op de vele terrasjes bij de Neude. Nu we kinderen hebben, is er een nieuwe reden voor een leukje dagje Utrecht bijgekomen. Sinds we met ze naar het Nijntje Museum geweest zijn, is dit het standaard antwoord op de vraag wat voor iets leuks we die dag gaan doen.

De weg naar het museum is al een avontuur op zich. We reden er met de auto naartoe, en dan is het net wat goedkoper (we gebruiken Parkmobile) om net buiten de singels te parkeren. Een stukje lopen dus, wat met een peuter van 2 al een gezellige eeuwigheid duurt.

Onze oudste dochter zit echt in de Nijntje fase dus het was weer tijd voor een bezoek. Geen verre reis dit keer, maar gewoon een dagje uit in eigen land :).

Vooral leuk voor kleine kinderen

Je kunt het Nijntje Museum niet missen als je aan komt lopen. In de verte zien je al de grote versie van Nijntje Pluis staan, vaak omringd door ouders met kinderen of door – vooral Japanse – toeristen.

Voor het museum

Het interactieve museum is vooral leuk voor kinderen tussen 2 en 6 jaar. Omdat Nijntje echter in het buitenland ook erg populair is (vooral in Japan, daar is iedereen gek op ‘Miffy‘) zie je er ook veel buitenlandse toeristen. Speciaal voor de Japanse toeristen zijn alle informatieborden voorzien van een uitleg in de Japanse taal.

De ingang van het museum

Direct plezier bij binnenkomst

De kinderen zijn meteen enthousiast bij binnenkomst. Ze kunnen hun jas of tas kwijt in een van de kluisjes met kenmerkende Nijntje-afbeelding (gelukkig bevat de sleutel een label met het kluisnummer). Ook heb je hier direct een reusachtige Nijntje-pop waar ze meteen mee kunnen knuffelen. Ook heb je een Snuffie op ware grootte, waar ze meteen op kunnen zitten. Direct veel lol dus.

Mijn dochter kent het museum echter al, en rent meteen door naar het echte werk, de eerste interactieve ruimte genaamd Het Huis van Nijntje. Meteen waren we haar kwijt, tot bleek dat ze druk aan het timmeren was in de kleine schuur van vader Pluis :).

8 interactieve ruimtes

Het museum bestaat uit 8 interactieve ruimtes, waarbij elke ruimte een thema uit de wereld van Nijntje nabootst. Zo heb je het Huis van Nijntje, het Verkeer, de Dierentuin, Het Kunstlokaal, de Dokter, het Museum, de Picknickruimte en het Huis van Dick Bruna.

De Dokter

Het Museum van Nijntje

De kinderen vinden ‘Het Verkeer‘ meestal het leukst, hier is het ook meteen het drukst. Dit is ook de meest interactieve ruimte van allemaal. Hier kunnen de kinderen zelf fietsen, de slagbomen van de trein openen en sluiten, en ook in een auto plaatsnemen.

Het verkeer

Het verkeer

Het Huis van Nijntje is ook een groot succes. Hier kunnen kinderen het bed van Nijntje bekijken, koken in de keuken, of knutselen in de schuur.

Het Huis van Nijntje

Het Huis van Nijntje

Ook De Dierentuin is geliefd. Hier kunnen de kinderen door een doolhof en van de glijbaan af.

De Dierentuin

De Dierentuin

Het Kunstlokaal is ook superleuk. Hier kunnen de kinderen tekenen en schilderen. Op zondag tussen 14.00 en 15.00 wordt hier een verhaaltje voorgelezen.

Het Kunstlokaal

Het Kunstlokaal

In alle ruimtes hangen borden met een uitleg. In de meeste gevallen gaat het om een stukje uit het leven van Dick Bruna. De uitleg is in drie talen te lezen; Nederlands, Engels en Japans.

Dick Bruna

In het huis van Dick Bruna kun je van alles zien en lezen over het leven van Dick Bruna, de bedenker van Nijntje. Je leest er dat hij naast Nijntje ook veel andere dingen schreef en tekende. Mijn vrouw draagt Dick Bruna altijd een warm hart toe want hij kwam in het verleden altijd koffie drinken in het koffietentje waar zij tijdens haar studiejaren in Utrecht een bijbaantje had.

Alle boekjes van Nijntje

Als je verder naar boven kijkt zie je alle boekjes hangen die Dick Bruna ooit tekende & schreef.

De ‘hier woont Nijntje’ animatie

Bijzonder (leuk) is de dagelijkse animatie op de dagen dat het museum geopend is. Elke avond start het filmpje een kwartier na sluitingstijd op de gevel van het pand waar het museum in gevestigd is. Elk jaar kun je de animatie zien van eind oktober tot eind januari (exacte data en tijden kun je het beste op de officiële Nijntje Museum website nagaan).

Eten en drinken

De Picknickruimte

Je mag zelf meegebracht eten en drinken in de picknickruimte nuttigen. Hier heb je tevens een snackautomaat. Wil je liever uitgebreid lunchen, ga dan naar het restaurant van het Centraal Museum, of loop naar een van de restaurantjes bij het Ledig Erf (5 minuten lopen).

Koop je Nijntje-kadootjes in de Nijntje-winkel

Het Winkeltje

Leuk voor de toeristen is dat je in de Nijntje-winkel tegenover het museum werkelijk alles van Nijntje kunt kopen. Vanzelfsprekend verkopen ze er alle boekjes, maar ook diverse leuke accessoires en souvenirs. Denk aan puzzels, knuffles, sleutelhangers, drinkbekers, bedlampjes, tassen, kleding en veel meer. De prijzen zijn er zeer schappelijk.

Kaartverkoop

De kassa vind je binnen het Centraal Museum. Je steekt de weg over en meteen links heb je de kassa’s. Hier heb je ook meteen het winkeltje, met het complete assortiment Nijntje accessoires. In het weekend en tijdens de schoolvakanties kan het flink druk zijn in het museum en dit geldt ook voor de rij bij de kassa’s. Gelukkig kun je de kaartjes ook makkelijk voorafgaand aan een bezoek online kopen. Een e-ticket is daarbij ook goedkoper.

Iedereen heeft een kaartje nodig, ook kinderen van 0 en 1 jaar oud. Zij kunnen een gratis kaartje kopen. Een kind tussen 2 en 12 betaalt €10, vanaf 13 jaar betaalt iedereen €6. Een gezinsticket (max 2 volwassenen en max 2 kinderen) kost €23,50. Speciaal voor de kinderen (2-12 jr oud) heb het jaarabonnement. Dit is een pas voor €25 waarmee je een jaar lang onbeperkt toegang hebt tot het Nijntje Museum. Let er wel op dat ouders (of oudere kinderen) nog wel een kaartje moeten kopen.

Op de website van het Nijntje Museum zie je een kalender met de beschikbare data en het aantal beschikbare kaartjes. Ze werken met 4 tijdsblokken waarmee je binnen het tijdsblok met het kaartje naar binnen mag. Eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wilt.

Online ben je goedkoper uit, alle bovenstaande tickets zijn in dat geval €1 goedkoper (het jaarabonnement is even duur).

Online afrekenen kan met iDEAL en creditcard. De bestelde kaartjes ontvang je digitaal in je mailbox. Je hoeft het e-ticket niet te printen, zolang je het bij de ingang maar kan laten zien (bv op je mobiele telefoon). Dinsdag en donderdag zijn over het algemeen de rustigste dagen.

Hoe kom je er?

Het Nijntje museum ligt tegenover het Centraal Museum van Utrecht, op loopafstand van de oude gracht met diverse leuke restaurants, barretjes en winkels.

Bus 2 vanaf Utrecht Centraal (treinstation) stopt voor de deur van het museum. Diverse andere bussen komen er zo goed als langs, je stapt uit bij het Ledig Erf en van daar is het nog geen 5 minuten lopen.

Parkeren kan op diverse locaties rond het museum. Grote parkeergarages zijn Vaartsche Rijn en Springweg, maar als je gebruik maakt van een parkeerapp kan je ook makkelijk in een van de straatjes direct bij het museum parkeren.

Kom je vanaf Amsterdam met de trein? Neem dan de trein naar Utrecht Centraal. Eenmaal op het centraal station Utrecht aangekomen volg je de borden naar het busstation. Pak hier bus 2, of een van de andere bussen die richting het Museumkwartier (Ledig Erf) rijden.

Openingstijden

Het museum is van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur, geopend (maandagen gesloten). Het is gesloten op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en Koningsdag.

De openingstijden van de Nijntje-winkel en het cafe aan de overzijde van de straat (bij het Centraal Museum) zijn hetzelfde als die van het Nijntje Museum.

Kosten

Aan de kassa:
Van 0 t/m 1 jaar oud: Gratis (maar er moet wel een gratis kaartje worden gekocht)
Van 2 t/m 6: €12
Van 7 t/m 17: €8
Vanaf 18 jaar en ouder: €8

Online:
Van 0 t/m 1 jaar oud: Gratis (maar er moet wel een gratis kaartje worden gekocht)
Van 2 t/m 6: €11
Van 7 t/m 17: €7,50
Vanaf 18 jaar en ouder: €7,50

Contactgegevens

Nijntje Museum

Tot 29 mei 2023:

Oudegracht 167
3511AL Utrecht

Vanaf 22 juni 2023:

Agnietenstraat 2
3512 XB Utrecht
030 2362399
[email protected]
http://nijntjemuseum.nl

Handige websites:

 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Nederland (al dan niet leuk voor kinderen) die we tijdens het volgende dagje uit zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op reis binnen ons eigen landje en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.