Om een wereldreis te maken, móet je sparen. Zo is het altijd geweest, zelfs als je voor een reisvorm als ‘work & travel’ koos. Die tijd is voorbij. Er is namelijk een nieuwe vorm van reizen mogelijk die ‘het Nieuwe Werken’ wordt genoemd. Je kunt overal op de wereld zijn en toch je werk blijven doen als je via het internet contact met collega’s, klanten, leveranciers en zakenpartners kunt onderhouden.

Het nieuwe werken en reizen

Locatie-onafhankelijk leven

Online is hét sleutelwoord om ‘het Nieuwe Werken’ mogelijk te maken. Echt locatie-onafhankelijk leven betekent dat je geld verdient om in je levensonderhoud te voorzien waar ook ter wereld je je bevindt. Een internet-verbinding is dan natuurlijk cruciaal, evenals werk en/of handel die je met je computer kunt uitvoeren. Een mooi voorbeeld van iemand die dit zelf doet en er een succesvol blog over heeft is André Gussekloo van Werkenvanuithetbuitenland.nl. Ik besloot zelf in 2009 volledig op mijn websites te focussen; en leef er inmiddels ook al ruim 6 jaar van (met tussen 2009-2013 een paar mooie jaren in Kuala Lumpur, Maleisië).

Het Nieuwe Werken

“Het Nieuwe Werken is een visie waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als aanjager gelden voor een betere inrichting en bestuur van het kenniswerk. Het gaat om vernieuwing van de fysieke werkplek, de organisatiestructuur en -cultuur, de managementstijl en niet te vergeten de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager.” (Dik Bijl – Het Nieuwe Werken 2007).

Fire your boss, sell your car, travel the world

Graham Brown schrijft over deze levensstijl in zijn boek “Fire your boss, sell your car, travel the world”. Graham begon zijn avontuur met het verkopen van al zijn bezittingen, maar als je niet al je bruggen achter je wilt verbranden, kun je ook je woning onderverhuren en andere spullen opslaan. Je auto is wel het eerste bezit dat je kunt verkopen. Als je langer op reis gaat, zijn het waardeverlies en de kosten van de auto gewoon te veel. Het geld voor je auto kan als startkapitaal voor je vliegticket en reis dienen.

Als digital nomad werk je natuurlijk niet alleen online, ook het verkopen van je auto doe je natuurlijk via het internet. Evenals het boeken van vliegtuigtickets. Graham Brown erkent dat een leven als digital nomad veel onzekerheden met zich mee brengt, maar voor hem geven de beloningen de doorslag. De wereld van nu biedt de mogelijkheid om werk en reizen te combineren en het is aan de mensen om deze kans te grijpen.