Ik heb recent mijn eerste sportzonnebril op sterkte gekocht. Na lang zoeken kwam ik uit bij het populaire sportbrillenmerk Julbo. Dit Franse merk maakt al jaren fantastische en vooral erg mooie brillen, ik was bij het passen dan ook meteen verkocht. Tijdens de zoektocht heb ik ook een hoop andere bekende merken geprobeerd. Mijn ervaringen met het zoeken, vinden en bestellen zet hier hieronder uiteen. Ik geef hierbij meteen antwoord op de vraag waarom je wat mij betreft als brildrager prima een sportzonnebril op sterkte kunt kopen (vooral als je net als ik niet zo’n fan bent van het dragen van lenzen én een zonnebril tegelijk).

Waarom een sportzonnebril op sterkte?

Al een tijd speelde ik met de gedachte maar eens een sportzonnebril te kopen. Ik ben echter brildragend (afgewisseld met lenzen) en dus zou het dan een sportzonnebril op sterkte moeten worden. Ik draag liever geen lenzen én een bril tegelijk. Ik heb verder al jaren een mooie zonnebril op sterkte, maar merkte telkens bij bepaalde activiteiten (wandelen, klimmen en andere inspannende bezigheden) dat de gewone zonnebril niet lekker zat. Daarnaast zat mijn zonnebril ook niet stevig op mijn hoofd. Als de zon niet schijnt draag ik verder mijn gewone bril, en dat gaat eigenlijk altijd prima tijdens de actieve dagen op mijn reizen.

Diverse merken

Voordat ik bij Julbo uitkwam heb ik eerst langdurig online gezocht naar de mogelijkheden. Een paar merken – waaronder Julbo, Adidas, Nike, Progear, Rudy Project en Oakly – sprongen er wat mij betreft meteen uit. Andere merken met vooral sportieve (wat niet per se hetzelfde is als een sportbril) zonnebrillen zijn Ray Ban, Serengeti Sport, Polaroid . Na flink zoeken leek mij de Julbo Dirt 2.0 en de Julbo Montebianco het mooist. Op de Julbo website kon ik redelijk makkelijk achterhalen waar Julbo sportbrillen op sterkte verkocht worden. Ik mailde vervolgens een aantal brillenzaken in mijn directe omgeving met wat vragen over de beschikbaarheid en de kosten.

N.b. de hierboven genoemde merken verkopen niet allemaal brillen op sterkte. Ga per merk na of ze ook glazen op sterkte leveren in het montuur dat je op het oog hebt. Verder geldt dat alle merken ook gewone zonnebrillen leveren. De Julbo die ik uiteindelijk gekocht heb, kun je dus ook als gewone zonnebril kopen.

Bril & Meer

Ik stuurde op één dag diverse mailtjes de deur uit en Jolanda van Bril & Meer in Vinkeveen reageerde dezelfde dag nog kort en krachtig met een duidelijk overzicht met prijzen en mogelijkheden. Eenmaal bij Bril & Meer kon ik diverse monturen passen. Ik kwam er al vrij snel achter dat de Dirt 2.0 RX 474 toch niet helemaal mijn bril zou worden. In plaats daarvan was ik meteen verkocht toen ik de Montebianco RX 415 paste.

De schitterende Julbo Montebianco

Mijn nieuwe bril: de Montebianco RX 415

De Montebianco RX 415 is wat minder opzichtig en in bepaalde kleuren ook niet zo opvallend. De zijkantjes kun je van het montuur halen mocht je meer lucht achter de glazen willen hebben. Het montuur is beschikbaar in 6 verschillende kleuren:

Grijs/oranje (montuur is grijs, stukje zijkant iets donkerder grijs en streepje op de veer (pootje) oranje)
Zwart/rood (montuur mat zwart en alle accenten rood)
Glanzend zwart/mat zwart (montuur glanzend en accenten mat)
Titaan/oranje (montuur grijs, accenten oranje)
Mat zwart/anijs (montuur heel donker grijs, accenten knal groen)
Grijs/geel (montuur donker grijs, stukje aan de zijkant iets lichter grijs en streepje op de veer geel)

N.b. monturen en kleurcombinaties verschillen van tijd tot tijd. Julbo maar ook de andere merken brengen bijna jaarlijks wel nieuwe monturen, of bestaande monturen in nieuwe kleuren op de markt.

Mijn keuze viel op de grijs/gele. Ik had het liefst een zwarte, maar vond het glanzende bij de zwarte Montebianco niet zo fraai. Een aantal andere modellen hadden een kleurcombinatie dat net niet zo best bij mij stond. Grappig genoeg ging mijn voorkeur bij het zien van de foto’s uit naar de het oudere blauwe model (blauw/blauw) maar die paste ik bij Bril & Meer en bleek in de praktijk niet zo mooi te staan.

Gekocht bij Bril & Meer

Verschillende opties qua lenzen

Er is een ruim aanbod aan lenzen (op sterkte). De meest populaire lenzen voor de Julbo-brillen zijn ook meteen het duurst. Het voordeel van de speciale photochromic-lenzen is dat ze van het type transition zijn, dat betekend dat ze in 4 categorien kunnen meekleuren afhankelijk van de zonintensiteit. Hierbij komt categorie 3 overeen met de lens in een gewone zonnebril, en categorie 4 met een zeer verduisterende lens. Verder heb je nog de keuze om voor standaard categorie 3 of 4 te gaan (Spectron) of voor de polarizerende versie in drie kleuren (ontspiegelend in de kleuren grijs, bruin en groen, met standaard categorie 3 lenzen).

Ik heb ooit eens transition lenzen in een gewone bril gehad (weet achteraf ook niet waarom), en dit beviel mij niet echt. Nu is het bij een sportzonnebril wel anders, zo’n bril heb je op als je in de natuur bent en als er dan een wolk voor de zon komt is het wel handig dat de glazen hierop aanpassen. Bij een gewone bril vond ik het irritant dat wanneer je van buiten naar binnen liep, de glazen nog best lang (te lang wat mij betreft) een lichte verkleuring toonde. Niet mijn ding dus en in het geval van mijn sportzonnebril ging ik dus voor polarizerende glazen.

Kosten

De bril is uiteindelijk bij alle brillenzaken zo’n beetje even duur. In de meeste gevallen is de bril duurder wanneer je geen lenzen op sterkte in de bril laat zetten. Neem je wel een bril op sterkte, dan zijn de meeste modellen van de Montebianco en Dirt serie voor minder dan €100 te koop. Bij Bril & Meer kostte het Montebianco montuur €66. Voor de goedkoopste lenzen betaal je €213 (Spectron, standaard zonnebril categorie 3). De ontspiegelende lenzen kosten €273. Voor de duurste transition lenzen betaal je €503. De bestelling gaat vanaf de brillenzaak direct naar de Julbo fabriek in Frankrijk. Hier pakken ze het betreffende montuur erbij en gaan ze aan de slag met de glazen (let op: glazen in de Julbo brillen gaan maar tot een bepaalde sterkte). Over het algemeen ligt de bril binnen 2 weken bij de brillenzaak op je te wachten.

In de praktijk

Ik heb de bril op diverse momenten met veel plezier gedragen. Tijdens onze reis naar de Dolomieten kwam de bril al goed van pas toen we een wandeling rond Slot Neuschwanstein maakten. Vanzelfsprekend genoot ik ook dagelijks van de bril in de Italiaanse bergen zelf (de Dolomieten zijn werkelijk schitterend!). Ook op diverse korte tripjes gaat de bril standaard mee. De Julbo zit lekker en sluit goed om mijn hoofd. Op nog geen enkel moment heb ik spijt van de aankoop gehad, ondanks dat ik bijna €300 voor de bril neertelde.

Lekker hiken met de nieuwe zonnebril