Toen we zelf voor het eerst op wintersport gingen kochten we vooral de allergoedkoopste kleding en spullen. Bij Lidl heb je elk jaar een uitverkoop van skispullen voor zeer schappelijke prijzen. Omdat we niet wisten of het skiën zou bevallen kozen we nog niet voor de betere en vooral duurdere merken. Totaal in strijd met hoe ik normaal gesproken ben; een groot voorstander van de term ‘goedkoop is duurkoop’. Toch liet ik mij door mijn omgeving overtuigen om de eerste keer voor goedkoop te gaan. Tijdens de skitrip bleek dat de goedkope spullen flink wat nadelen hadden. De helm bijvoorbeeld zat niet lekker en ook de bril liet te wensen over. Het kostte gelukkig niet veel, dus was het uiteindelijk prima voor een eerste skivakantie.

Nadien lieten we ons goed informeren op forums en websites. Als je eenmaal een jas van Peak Performance of Haglöfs draagt, merk je een duidelijk verschil met de goedkope Lidl jas. Hieronder volgt een opsomming met kosten waar je tijdens een wintersport vakantie mee te maken krijgt. Het geeft een globale indruk van je wat je allemaal nodig hebt om niet ter plekke teleurgesteld te zijn over de kwaliteit van de goedkoopste kleding en spullen (mocht je daartoe besluiten). We zeggen niet dat alleen hele dure merken goed zijn; maar wel dat deze merken in veel gevallen niet voor niets duurder zijn dan de goedkopere alternatieven. Daarbij; als je de sale (online en in de fysieke winkels) afwacht, dan vallen de prijzen van topmerken vaak reuze mee.

Wintersportkleding

Een goede skijas en goede skibroek maken een groot verschil in hoe prettig je van de pistes af skiet. De jas en broek moeten comfortabel zitten, maar nog belangrijker; wind- en waterafstotend zijn. Jassen en broeken van goedkope merken koop je al vanaf €25. Zo hebben supermarktketens als Lidl en Aldi tweemaal per jaar een periode dat ze skikleding verkopen. Naast jassen en broeken verkopen ze ook diverse accessoires zoals brillen, thermokleding, pullies, sokken, handschoenen, helmen en nog veel meer. De kwaliteit is op zich prima, en het gaat zeker 1 of 2 jaar mee. Als je echter een skijas van één van de bekende merken koopt, merk je wel duidelijk het verschil.

3 lagen

Over het algemeen werk je met 3 lagen: de thermolaag, de pullover (of fleece) en de softshell of hardshell jas. Op deze wijze wordt zweet makkelijk afgevoerd, en je lichaam houdt een aangename temperatuur. Als het erg koud is, kun je altijd een 4e fleecelaag toevoegen (of indien relevant een binnenjas of dikkere thermokleding). Wanneer het warm is, kun je altijd overwegen een laag te verwijderen. De tijden dat je veel te warm of veel te koud gekleed was is hiermee voorbij.

Thermokleding

De eerste laag is altijd de thermolaag. Zweet wordt makkelijk afgevoerd naar de volgende laag en je lichaam houdt een zo constante temperatuur. Thermokleding heb je in veel soorten. Vaak loont het om thermokleding van een goed merk te kopen, want de goedkope kleding heeft soms net wat minder goede eigenschappen. Zo skiën wij met groot plezier met thermokleding van Odlo; één van de beste merken. Andere bekende merken zijn Craft, Brubeck, Falke en Ten Cate. Thermokleding koop je o.a. thermokleding.nl. Odlo kun je een paar keer per jaar goedkoop via Zalando Lounge kopen (maar let op; een setje kost ook dan al gauw zo’n €80).

Thermokleding van Odlo

Pullover of fleecelaag

De tweede laag is de pullover of fleecelaag. Deze laag zorgt ervoor dat de warmte aan de binnenzijde behouden blijft. Daarnaast wordt zweet afgevoerd naar de derde laag. De pullover zorgt ervoor dat het zweet nooit op je lichaam achterblijft. Hierdoor is het veel warmer dan je zou denken met zo’n dunne laag kleding aan. Soms is de pullover van merinowol en soms van fleece. Enkele bekende merken met goede pullovers en fleecekleding zijn: Peak Performance, Haglofs, Vaude, Falcon, Jack Wolfskin en The North Face.

Vaude fleece

Skijas

Termen die je tegenkomt als je een skijas gaat kopen zijn; softshell, hardshell en gevoerde jas. De hardshell is een dunne jas die puur dient als waterafstotende en ademende laag. Warmte creeer je door eronder een thermolaag en een fleece of pully te dragen. Een softshell kan geschikt zijn voor skiën, maar niet alle softshells zijn bedoeld om mee te skiën (denk aan een dunne softshell die je bij het hardlopen of hiken gebruikt). Op zich is een hardshell voldoende wanneer je met de drie lagen werkt. Je kunt de hardshell dan ook prima bij andere activiteiten gebruiken. De gevoerde jas is meestal een hardshell met dunne voering voor extra warmte. Dit is een typische winterjas die je het meeste op de piste ziet.

Ik heb de twee jassen hieronder. De linker is een hardshell en de rechter een gevoerde jas. Ik laat het van de weersomstandigheden afhangen met welke ik naar buiten ga.

Haglöfs skijassen

Kenmerken van een goede jas zijn: grote zakken, liftkaart zak, brede nekrits, sneeuwvanger, minimaal 10.000 waterafstotend en 10.000 luchtdoorlatend, waterdichte ritsen, niet te stijf en een grote capuchon (al dan niet afneembaar). Bij de mouwen zit er meestal een handschoen vorm, zodat je mouw niet omhoog kan en zodat er geen sneeuw in kan terechtkomen.

Bogner Fire+Ice skijas

Bogner Fire+Ice skijas

Bogner Fire+Ice skijas

Populaire merken skijassen (skikleding) zijn Peak Performance, Bogner, Salomon, Vaude, Haglöfs, Patagonia, The North Face, Jack Wolfskin, Tenson, Kjus, Eider, Columbia, Mountain Hardwear, Norrøna, Moncler, Spyder, Burton en Brunotti.

Skibroek

Belangrijk bij een skibroek is de prettige pasvorm. Een te wijde of te strakke broek zal hinderlijk zijn op de piste. Je hebt goedkope skibroeken die prima zijn voor de eerste keer skiën. Duurdere merken hebben vaak een aantal kenmerken die erg prettig zijn. Denk hierbij aan waterafstotend en tegelijk ademend, warmte, grote zakken met waterdichte ritsen die met de handschoenen aan te openen zijn, bretels of een klittebandsysteem waarmee je de broek strakker kunt afstellen en een binnenpijp bij de enkels die als sneeuwvanger dient. Zo ski ik met twee broeken van Haglöfs; een hardshell en een gevoerde versie (zie hieronder).

Skibroeken van Haglöfs

Skisokken

Er zijn een paar toonaangevende merken skisokken. Met een sok van een van deze merken zit je altijd goed. De best beoordeelde sok is van X-Socks (de Ski Carving Silver). Het kost wat, maar dan ben je ook meteen klaar. Je hebt normaal gesproken maar 1 paar skisokken nodig, maar een reserve paar kan nooit kwaad. Andere fantastische sokken zijn de Falke SK2 en SK4. Prijzen van sokken van deze twee merken liggen meestal niet zover uiteen.

X-Socks

Handschoenen

Ziener en Tenson verkopen goede kwaliteit skihandschoenen voor redelijk schappelijke prijzen. Wil je echter handschoenen van topkwaliteit, ga dan voor merken als Peak Performance, 10 Peaks (daarmee ski ik zelf; handig vanwege de rits langs je knokkels) en The North Face. Ook hier geldt weer dat prijzen bij Amazon.de vaak lager liggen dan in Nederland.

Ik kocht overigens eerst de 10 Peaks Mount Little, maar die bleken in de parktijk te groot want het deel bij de pols moest bij deze over de mouw van de jas. Mijn skijas heeft echter sneeuwvangers dus bleek een kortere handschoen veel fijner te zitten. Ik kwam uiteindelijk uit bij de 10 Peaks Mount Allen, die echt perfect zitten.

10 Peaks Mount Allen

10 Peaks Mount Little

Sjaal

Op zich draag je bij het skiën geen sjaal. Het is onpraktisch en wanneer je een goede jas hebt ook eigenlijk niet nodig. Een Buff is echter wel handig. Dit is een multifunctionele, warme, waterafstotende en vochtregulerende accessoire. Je kunt de Buff als sjaal om je nek dragen, maar ook als bandana of muts. In totaal zijn er 13 manieren om de accessoire te dragen. Tijdens het skiën is het vooral prettig dat je geen wind op je nek en keel voelt, en daarbij kun je met de Buff makkelijk tijdens het skiën je mond bedekken als het wat kouder is.

Buff

Ook handig is de Airhole, met gat in de sjaal om doorheen te ademen. Vooral fijn voor skiërs die snel last hebben van een beslagen skibril.

Airhole

Wat draag ik zelf?

Mijn eerste skitrip deed ik met goedkope Lidl kleding en dit beviel uiteindelijk slecht. Eigenlijk ging zo’n beetje alles wel tijdens de trip kapot, maar ik was dan ook een beginner en vroeg misschien iets teveel van de spullen :). Na de week was de sluiting van mijn helm kapot, was een handschoen tussen de vinger en duim gescheurd, had ik een scheur in de jas en de bril had ik op de laatste dag al weggegooid. Ik kocht dus na mijn 1e keer meteen een goede set om voor altijd van het gedoe af te zijn.

Een goede zoektocht op verschillende forums en bekende wintersportwebsites was voldoende om direct een overzicht te hebben van alle topmerken. Nu blijf ik een beginner en heeft het dus niet direct zin om een Peak Performance set te kopen. Toch besloot ik het maar meteen goed te doen. Ik kocht het volgende:

  • Een gevoerde skijas: Bogner Fire+Ice Elan
  • Een hardshell skijas: Haglöfs Slide
  • Een warme winterjas: Haglöfs Utvak II
  • Een gevoerde skibroek: Haglöfs Line Pants
  • Een hardshell skibroek: Haglöfs Couloir IV
  • Een Anon M1 bril met 3 schermen
  • Een Anon Thompson skihelm
  • Fisher Vacuum Fit skischoenen
  • 3 setjes thermokleding: Odlo Evolution
  • 1 setje thermokleding: Odlo Evolution X-warm
  • 10 Peaks Mount Allen skihandschoenen
  • 3 paar X-Socks Ski Carving Silver
  • Een pak Little Hotties (voetverwarmers)
  • Diverse fleece truien: Peak Performance Will Zip, Haglöfs Astro II, Vaude etc.
  • Airhole gezichtsmaskers
  • Buff merino sjaal
  • Wegwerplenzen (want nooit meer skiën met bril!)

Little Hotties

Snowboots

Er zijn diverse goede merken snowboots. Wij zijn blij met onze Sorels. De Caribou met wollen binnenschoen is zeer warm en zelfs als je uren door de sneeuw loopt zijn je voeten nog warm. De niet-wollen versie van de Caribou is ook lekker warm en prima als je niet lange periodes door de sneeuw loopt. Fijn voor skiërs en snowboarders is dat je aan het einde van de dag heerlijk in warme, prettig zittende snowboots stapt. In schoenen als Sorels komen je voeten echt heerlijk tot rust (let erop dat er bij teveel pijn aan je voeten tijdens het skiën mogelijk meer speelt). Als je al goede wandelschoenen hebt, kun je deze ook prima gebruiken om op te lopen. Zo warm als snowboots zullen je voeten niet zijn, zeker niet als je door verse sneeuw loopt. Naast Sorel heb je volgende populaire merken snowboots: Ugg, Olang, The North Face, Kamik, Crocs, Bogs, Bergstein, Grisport, Meindl, Pajar en Rubber Duck.

Waar koop je het beste skikleding

Goede wintersportkleding van populaire merken als Peak Performance, Haglofs, Kjus en The North Face koop je online. Andere populaire kledingwinkels met skikleding zijn: bever.nl, decathlon.nl en asadventure.nl. Je kunt ook websites als Zalando, Limango, Zalando Lounge en Amazon.de in de gaten houden. Vaak hebben ze meerdere keren per jaar uitverkoop, waar regelmatig bekende skimerken langskomen. Vooral bij Zalando Lounge heb je diverse keren per jaar acties van merken als The North Face, Jack Wolfskin, Haglofs, Salomon, Patagonia etc. Amazon.de heeft regelmatig een wintersport uitverkoop; waarbij producten van diverse bekende merken tot wel 50% goedkoper zijn.

Enkele populaire fysieke winkels zijn Bever, Wim Jaquet, Sport2000, Perry Sport en Daka.

Materialen

Ski’s

Ski’s heb je in alle soorten en maten. Vooral voor beginners kun je wellicht het beste huren, want dan kun je meteen terug als de ski’s niet fijn skiën of wanneer de schoenen niet prettig zitten. Wil je toch kopen, koop dan een fijne beginnersski; al te koop voor zo’n €200. Je hebt ook een aantal 2e hands winkels (vooral online) die ski’s van goede merken (ex-verhuur) verkopen voor zachte prijzen.

Ski's van Rossignol

Schoenen

Schoenen mogen best wat kosten, je moet er immers de hele week op skiën. Gelukkig zijn schoenen van goede merken helemaal niet meer zo duur. Voor €200 heb je al een nieuw paar schoenen (van recent bouwjaar). Topschoenen beginnen meestal bij €350. Heb je een brede voet, hoge wreef of andere afwijkende voetvorm; dan is bootfitting misschien het overwegen waard. Heb je al schoenen, dan neem je deze mee naar de bootfitter. Heb je nog geen schoenen, dan kan de bootfitter je prima adviseren. Bij bootfitting worden schoenen aangepast zodat je beter passen. Je hebt in Nederland diverse bootfitters; zo heb je in Bilthoven het bekende MK Skiservice en in Driebergen het bekende Van Den Berg (en natuurlijk tig anderen, maar ik kom uit de regio Midden-Nederland).

Fisher Vacuum Fit via bootfitting bij Van Den Berg

Bij die laatste heb ik mijn skischoenen ‘op maat’ gekocht. Het gaat snel en makkelijk (op afspraak). Ik was in een uurtje klaar en kon de schoenen de dag erop afhalen. Ik was uiteindelijk €395 kwijt voor de Fisher Vacuum Fit. Die skischoenen zitten (mij) heerlijk zonder pijntjes en ander ongemak.

Vooraf huren van ski’s en schoenen

Geen zin om ski’s en schoenen te kopen, je kunt ze makkelijk huren. Vooral online is vaak veel goedkoper dan ter plekke op locatie. Huren kan bij populaire verhuurbedrijven als skiset.nl en snowrental.nl.

Skibril (Goggles)

Toonaangevende merken zijn UVEX, Anon, POC, Oakley, Salomon, Sinner en Adidas. Vaak is het op 1-na-oudste model aanzienlijk goedkoper dan het meest recente model. Skibrillen zijn vaak aanzienlijk goedkoper op Amazon.de. De Adidas ID2 Pro is vooral populair onder brildragers. Met de insert (een simpel brilletje) kun je zelf bij de brillenwinkel langs om er goedkope glazen op sterkte in te laten zetten. Deze insert kun je dan in de skibril plaatsen, en je kunt dan dus skiën zonder je eigen bril of lenzen. Tip: brildragend en van plan je bril onder je skibril te dragen? Overweeg daglenzen, al voor €1 per dag te koop bij Kruidvat en Action. Het nadeel van een bril onder je skibril is dat de bril snel beslaat waardoor je weinig ziet.

Anon M1 skibril

Helm

Een helm is niet meer weg te denken. Iedereen skiet momenteel met een helm. De meeste brillenmerken verkopen ook meteen mooie skihelmen. Vaak kun je op de websites van de merken de bril en de helm samen bekijken, en op overeenkomende stijl/kleur selecteren. De meest populaire merken zijn UVEX, Anon en POC. Wederom; Amazon.de is vaak het goedkoopst.

Anon Thompson helm

Skibox

Te weinig bagageruimte in de auto? Overweeg een skibox. Deze kun je kopen, maar ook voor schappelijke bedragen huren. Overigens is een gewone dakkoffer ook vaak al een prima oplossing, vooral als je een auto hebt met skiluik. Let er verder op dat je een skibox zonder dakdragers koopt; in de meeste gevallen kun je wel uit de voeten met een universele dakdrager.

2e hands skimateriaal en kleding kopen?

Op Marktplaats wordt veel 2e hands skimateriaal verkocht. Ook vind je er veel gedragen skikleding. Soms zitten er echte koopjes tussen, bijvoorbeeld van skiërs die elk jaar met de nieuwste mode meegaan, en de in hun ogen verouderde skikleding zo goed als nieuw te koop aanbieden. Ook kopen veel mensen nieuwe spullen goedkoop bij internationale webshops, waarbij het wanneer het bijvoorbeeld niet lekker zit of niet goed past makkelijker is om zelf weer te verkopen, dan om het retour te sturen.

Op zich kunnen beginners prima een 2e hands skiset kopen. Wel moet je dan nog even de bindingen laten stellen. Dit kost niet veel en kan al prima vooraf in Nederland bij een van de vele skiwinkels. Let er dan wel op dat je een set voor beginners koopt, en niet teveel betaalt. Het nadeel van 2e hands skischoenen is dat bij de aankoop vaak niet opvalt dat de binnenschoen na een hele dag skiën een beetje onaangenaam ruikt en/of dat de schoenen toch niet zo lekker blijken te zitten.

Alles voor de auto

Vignet Oostenrijk en Zwitserland

Bij een wintersport vakantie naar Oostenrijk heb je een Oostenrijks vignet nodig. Dit kun je voor €11,65 bij een ANWB winkel kopen (10 dagen). Het vignet is ook voor 2 maanden of zelfs een heel jaar te koop, mocht je er langer of vaker naartoe willen. Voor Zwitserland geldt ook dat je vooraf een vignet moet kopen. Het vignet plaats je goed zichtbaar achter de voorruit. Let erop dat je de juiste geldigheidsduur kiest (alleen die periode is het vignet geldig).

Winterbanden

Op de wegen in Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht, op winterbanden.nl kun je deze voordelig aanschaffen, mocht je ze nog niet hebben.

Sneeuwkettingen

Ook sneeuwkettingen zijn verplicht in Oostenrijk (je wilt ook niet zonder sneeuwkettingen door diepe sneeuw rijden). Je kunt ze makkelijk online bestellen op sneeuwkettingen-online.nl.

Alcoholtester

Ga je naar Frankrijk, dan is een alcoholtester verplicht.

Tips

  • Als je het hele artikel niet gelezen hebt? Ga je voor goedkope skispullen van bv Lidl, dan moet je rekening houden met de matige kwaliteit van de spullen.
  • Zalando Lounge heeft diverse keren per jaar een uitverkoop van goede skimerken. Ook merken als Odlo komen regelmatig langs en de prijzen schelen vaak meer dan de helft met de goedkoopste webwinkelprijzen.
  • Vlak voor en vlak na het wintersportseizoen hebben alle skiwinkels uitverkoop. Wij vinden de uitverkoopprijzen van fysieke winkels vaak tegenvallen vergeleken de webwinkels. Aanraders zijn Duijvestein Wintersport, Skihut, Bergfreunde.nl, Keller-Sports.nl, Campz.nl, Gearpest.com en Trekkinn.com.
  • Amazon.de heeft ook regelmatig scherpe aanbiedingen. Tip: Sla je zoekopdracht op zodat je een alert krijgt wanneer de prijs verandert.

Hoe en waar boeken

Er zijn meerdere manieren om een wintersportvakantie te boeken. Je kunt prima zelf een hotel uitkiezen en hier een reservering doen. Dit kan direct bij het hotel, maar ook via bekende hotelsites als Booking.com of Expedia.nl. De meeste sites met vakantiehuizen en appartementen hebben ook diverse accommodatie in de wintersportgebieden. Een andere mogelijkheid is om een complete reis (al dan niet inclusief vervoer) te boeken. Er zijn diverse reisorganisaties met wintersportreizen. Soms zijn er zeer scherpe aanbiedingen, waar het hotel of appartement, het vervoer en zelfs de skipas inbegrepen is in de prijs. Let er echter op dat bij uitzonderlijk lage prijzen, je soms in drukke skigebieden verblijft, soms in net wat mindere accommodatie (bv qua drukte of ligging).

Een betaalbare wintersport vakantie boek je o.a. bij Snowtime, Bizztravel, Husk, Tui Wintersport en Sunweb.