Tijdens onze trip naar het Stubaidal beklom ik één van de Seven Summits; de Rinnenspitze met een hoogte van 3003 meter. De nacht voordat wij de berg beklommen verbleven wij in de prachtige Franz-Senn-Hütte, het startpunt van diverse fantastische wandeltochten naar tientallen bergtoppen van meer dan 3000 meter hoog. Franz Senn was de oprichter van de Oostenrijkse alpenvereniging en hij speelde tevens een belangrijke rol in het positioneren van toerisme als inkomstenbron in de Oostenrijkse bergen.

De hut in de verte

De Franz-Senn-Hütte is een schitterende lodge, op 2147 meter hoogte aan het einde van de Oberbergvallei. Het is een typische Oostenrijkse berghut, maar dan de moderne versie. De berghut is de 2e overnachting van de Stubai High Trail (Stubaier Höhenweg), een 8-daagse trektocht over bergtoppen over een afstand van bijna 100 kilometer (of de één-na-laatste overnachtingslocatie als je de tocht in tegengestelde richting loopt).

Wilde rivier naast de hut

De hut in de avond

De accommodatie is vooral een plek om te slapen, om te relaxen na alle avonturen en om lekker te eten. De faciliteiten zijn prima maar wel minimaal. De diverse activiteiten en wandelroutes in de omgeving staan er centraal en de berghut zit vol met liefhebbers van het buitenleven. Aan de voorzijde van het hotel heb je een mooi terras. Hier kun je ’s middags heerlijk lunchen, met achter je de schitterende bergen. ’s Avonds koelt het meestal flink af, waardoor iedereen dan lekker binnen zit.

Ingang

De hut vanaf de bergen

Voor €5 koop je een kaartje met daarop het Wi-Fi wachtwoord (24 uur geldig). Het signaal is niet al te best, maar dat is ook niet zo heel vreemd gezien de afstand tot de bewoonde wereld.

De bar

De lobby

Alle reisartikelen over Oostenrijk

Bagage gaat met de lift naar boven

De goederenlift

Je reisbagage gaat beneden bij Oberissalm met de lift naar boven. Bij Oberissalm heb je ook nog een guesthouse mocht je er pas ’s avonds aankomen. Ook kun je hier even op het terras bijkomen mocht je nog wat willen relaxen voordat je aan de tocht naar de Franz-Senn-Hütte begint. Eenmaal bij de berghut aangekomen, ligt de bagage bij het kleine station op je te wachten.

Wandeltocht van het Stubaidal naar de berghut

De wandeling naar de hut 1

Je loopt in ongeveer 1,5 uur naar de Franz-Senn-Hütte. Het begint met een prachtig pad langs weilanden met koeien (en bellen), met uitzichten op een rivier met de bergen op de achtergrond. Al vrij snel wordt het een steil pad dat zigzaggend naar boven gaat. Na dit pad heb je de grootste hoogtemeters wel zo’n beetje gemaakt, en het schitterende uitzicht is daarna ook weer terug. Je loopt nu nog ruim een uur langs watervallen met vanzelfsprekend zeer mooie vergezichten.

De wandeling naar de hut 2

De wandeling naar de hut 3

Kamers

De kamers zijn vrij basic en je hebt ze voor 2,3 en 4 personen. In totaal zijn er 170 slaapplaatsen, waarmee de berghut één van de grootste in de regio is. Je hebt in elke kamer bedden met kussens en beddengoed, één of meerdere stroompunten, een raam dat open kan en een verwarming. De kamers voor 3 en 4 personen hebben degelijke stapelbedden (zo degelijk dat je geen gekraak hoorde). Op elke verdieping heb je een gescheiden badkamer met wasbakken, toiletten en een paar douches (open, maar wel van elkaar gescheiden). In de ochtend is het er vaak nogal druk, aangezien iedereen zo vroeg mogelijk op pad wilt.

Ontbijt

Het ontbijt was prima. Je hebt er vers brood met een ruim assortiment aan beleg. Ook heb je er yoghurt met muesli of cornflakes. Verder heb je een grote bak met fruit. Er liggen ook papieren zakjes, zodat je zelf boterhammen kunt smeren voor als je overdag op pad bent. Ik vond de koffie niet fantastisch, maar het was verder goed te doen. Je hebt een grote ketel vol warme thee, handig om je drinkfles mee te vullen. Ook hier geldt dat het in de vroege ochtend (tussen 6.00 en 7.00) erg druk is in de ontbijtzaal.

Restaurant

Heerlijk eten in de Franz Senn Hutte: Knodel

De kaart bevat lekkere authentieke Oostenrijkse gerechten. De prijzen vielen me enorm mee, vooral als je nagaat dat er verder niks in de omgeving te vinden is. Het avondeten was prima, maar na een inspannende dag eet je natuurlijk alles. Er hing een gezellig sfeertje in het restaurant, iedereen deelt mooie verhalen en laat elkaar de gemaakte foto’s zien of is de volgende trip aan het voorbereiden. Vanaf het buitenterras heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. Hier hangt tegen het einde van de middag een supergezellig sfeertje, omdat iedereen er dan lekker aan het Oostenrijkse bier zit.

Heerlijk eten in de Franz Senn Hutte: Schnitsel

Heerlijk eten in de Franz Senn Hutte: Aardappelschotel

Todo’s in de omgeving

Eén van de meest populaire todo’s als je in de Franz-Senn-Hütte verblijft is de tocht naar de top van de Rinnenspitze. Hiervoor sta je ’s ochtends vroeg op en loop je in een paar uur naar de top. De klim is middelzwaar (makkelijk voor ervaren klimmers) en vanaf de top kun je van een geweldig uitzicht genieten (of een zeer dramatisch uitzicht bij slecht weer). Lees hier alles over de klim naar de top van de Rinnenspitze.

Je hebt verder diverse toffe activiteiten in de directe omgeving van de Franz-Senn-Hütte. Misschien wel het tofst was de Höllenrachen-Klettersteig (Via Ferrata – KS5D, kort, pittig maar niet zo heel moeilijk) boven een waterval en onder de rotsen door, op nog geen 25 minuten lopen vanaf de accommodatie. Je draagt een klimmersharnas en met karabijnen haak je vast aan de ijzeren railing. Je gaat meteen onder de grond en onder de rotsen door.

Hollenrachen Klettersteig

Klettersteigen is hier echt supertof. Onder je buldert een halfondergrondse waterval oorverdovend. Er is zelfs een stuk waarbij je hangend langs de kabel glijdt. Uiteindelijk kom je enkele tientallen meters verderop weer omhoog (de hele activiteit duurt ongeveer een half uur). Het kan alleen als dagactiviteitenpakket samen met diverse andere bezigheden en je kunt het bij de balie van de berghut regelen (kosten: zo’n Є60 per persoon voor een dag vol activiteiten).

De tweede Via Ferrata – de Edelweiss Steig (KS4D) – ligt pal achter Franz-Senn-Hütte. Je loopt er in 5 minuten naartoe. Ook hier gaat het harnas weer aan en haak je weer vast aan de stalen kabels. Dit is ook weer erg tof. In totaal overbrug je een hoogteverschil van zo’n 100 meter. De uitzichten zijn spectaculair. De perfecte locatie voor mooie actiefoto’s, met de bergen op de achtergrond. Eenmaal bovenaan loop je achterlangs via het pad in 15 minuten naar beneden terug naar de berghut.

Edelweiss Steig

Er is ook nog een klimwand op ongeveer 10 minuten lopen vanaf Franz-Senn-Hütte. Hier kun je echt rotsklimmen, wat veel pittiger is dan het lijkt. Je hebt een klimwand voor beginners en een voor gevorderden en nadien kun je via de touwen naar beneden abseilen.

Klimwand

Verder starten vanaf Franz-Senn-Hütte diverse leuke wandelroutes. Bij de berghut kun je informatie inwinnen over de mogelijkheden. Op de website worden de mogelijkheden ook goed beschreven (maar wel in het Duits).

Hoe kom je er?

De Franz-Senn-Hütte ligt op zo’n 11 kilometer vanaf Neustift, het grootste dorp in het Stubaidal. Neustift ligt op zo’n 20 minuten rijden vanaf Innsbruck, de grootste stad in de regio. Innsbruck is bereikbaar met de auto, de trein en met het vliegtuig. Wij vlogen goedkoop op München Airport in Duitsland, en namen daar de minibus die ons in nog geen 3 uur naar onze accommodatie in Neustift bracht (we werden op de luchthaven door de chauffeur opgewacht). Een busticket kostte €88 retour en de dienst werd aangeboden door Four Seasons Travel.

Rij je zelf naar het Stubaidal, dan kun je het beste de auto bij de parking van Oberissalm parkeren (€5 per dag). Je komt er het makkelijkst door iets voorbij Neustift (bij Milders) de afslag richting Bichl, Barenbad en Seduck te nemen. Van hieruit is het een kwestie van doorrijden tot je niet verder kunt.

Let erop dat de Franz-Senn-Hütte niet het hele jaar door geopend is. Ga op de website de actuele openingstijden na (er is onderscheid tussen het winter- en zomerseizoen). Bekijk de route van Neustift naar de Franz-Senn-Hütte op Google Maps.

Wil je voor (of na) het bezoek aan de Franz-Senn-Hütte eerst nog een paar dagen in het Stubaidal verblijven? Dan is Vitalhotel Edelweiss een absolute aanrader. Lees hier over mijn ervaringen met dit schitterende hotel.

Contactgegevens

Franz-Senn-Hütte
Fam. Fankhauser
Schulweg 18
A-6167 Neustift i.St.
Telefoon: +43 (0)5226 2218
E-mail: [email protected]
Website: http://www.franzsennhuette.at

 

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Oostenrijk die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Oostenrijk en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.