Osar Hostel ligt op het schiereiland Vatnsnes in het noorden van IJsland. Het hostel is een populaire stop voor reizigers die de ringweg nr. 1 rondrijden. Rij je met de klok mee dan is het meestal de 2e of 3e overnachting, andersom zal het een van de laatste overnachtingen van de rondreis zijn. Osar is een goede plek voor het spotten van zeehonden. Tegenover het hostel ligt een zandbank waar dagelijks zeehonden liggen te zonnen.

Osar hostel

Er zijn meerdere kamers die allemaal vrij klein maar verder prima zijn. De kamers zijn van hout, en kunnen wat gehorig zijn. Er is een grote keuken waar je zelf kunt koken. Ook is er een koelkast waar je eetwaren in kunt bewaren. Er is boven een badkamer met douche, en helemaal onderin heb je twee douches naast elkaar. Ook heb je boven een woonkamer met een bankstel, een televisie en wat folders om te lezen. Het hostel is goed onderhouden en is perfect voor een of meerdere overnachtingen.

Osar hostel

Osar hostel

Direct naast het hostel ligt een nieuw informatiecentrum. Hier kun je informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de regio. Dit zijn er op zich niet zo heel veel, en de meeste attracties liggen op loopafstand van het hostel. Daarnaast kun je hier souvenirs, snacks en drinken kopen. Hier heb je ook wireless internet.

Osar hostel

Zoals eerder genoemd kun je de zandbank met zeehonden niet missen. Je loopt recht tegenover het hostel het lange pad naar beneden af. Eenmaal bij de zee aangekomen ligt de zandbank op zo’n 50 meter tegenover het strand (met een brede geul zeewater ertussen, wat perfect is voor de zeehonden omdat toeristen dan niet te dichtbij kunnen komen).

Op andere plekken rond Vatnsnes heb je ook locaties waar je zeehonden kunt spotten, maar omdat deze plekjes allemaal aan het strand lagen, werden de zeehonden teveel door de toeristen gestoord. Om die reden zijn die locaties nu allemaal gesloten voor bezoekers, en blijft de zandbank bij Osar als enige over. Als je mooie foto’s wilt maken van de zeehonden is het raadzaam om een camera met flinke telelens mee te brengen (op statief).

De zeehonden zijn overigens erg nieuwsgierig en komen dicht bij het strand zwemmen om erachter te komen wat je er precies komt doen. Wij maakten er mee dat een moeder met jong steeds meer dichterbij kwamen, totdat het jong op een bepaald moment nog maar zo’n 10 meter van ons vandaan was. Dit vond de moeder gevaarlijk en ze gaf haar kind enorm op zijn donder; de eerste keer dat ze samen bovenwater kwamen waren ze ineens weer 40 meter van ons vandaan.

Zeehonden

De tweede grote attractie in de directe omgeving van Osar is Hvítserkur; een grote rots die uit de zee steekt. Je kunt er vanaf Osar naartoe lopen. Volg hiervoor het pad naar de zeehonden, en loop vervolgens het strand af naar links. Je ziet de enorme rots vanzelf opdoemen. Je kunt ook een paar minuten met de auto over de weg rijden, totdat je bij de parkeerplaats aankomt.

Hvítserkur

Osar ligt in het oosten van Vatnsnes, langs gravelweg 711. Kom je vanaf het zuiden aan, dan neem je afslag 711 tot je het hostel aan je linkerhand ziet. Kom je vanaf het oosten, dan neem je eerst afslag 716. Vervolgens zie je vanzelf een afslag linksaf naar weg 711. Als je de hele weg 711 vanaf Osar (richting het noorden) langsrijdt, kom je vanzelf in het dorp Hvammstangi waar je o.a. een zeehondencentrum hebt. Vervolg je deze weg, dan kom je uiteindelijk weer op de ringweg nr. 1 terecht.

Ervaar het ruige IJsland

Boek je accommodatie in Noordelijk IJslandBooking.com

Hotels waar wij in IJsland verbleven

Populaire reisorganisaties

Details

  • Wifi: Ja, maar alleen bij het servicegebouw
  • Keuken: Ja
  • Koelkast: Ja
  • Supermarkt in directe omgeving: Nee
  • Restaurants in directe omgeving: Nee
  • Benzinepomp in directe omgeving: Nee
  • Website / Tripadvisor
  • Boek hier

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.