Eén van de mooiste regio’s in China is Longji, in sommige reisbrochures ook wel aangeduid als Ping’an, het dorpje wat precies op de top van een van de bergen is gebouwd en tevens bekend onder de naam Longsheng. Longji of ‘Dragons Backbone’ is de naam voor de prachtige rijstvelden die zich terrasvormig over de berghellingen van het Longsheng gebied uitstrekken. Longji wordt over het algemeen om twee redenen bezocht; de fantastische vergezichten over de rijstvelden (een topbestemming voor fotohobbyisten) en de Chinese minderheden die er wonen.

Longji is circa 500 jaar geleden aangelegd tijdens de Yuan-dynastie. Longji is zo bekend en geliefd in China dat je er goed aan doet om nationale feestdagen te vermijden want op die dagen is het er vreselijk druk.

Guilin als startpunt

Veel reisorganisaties bieden een bezoek naar Longji aan vanuit Guilin, over een goed begaanbare weg, maar ook dan nog duurt de rit nog steeds een kleine drie uur als alles meezit. Een bezoek aan Longji is prima te combineren met een bezoek aan het prachtige Karstgebergte bij Yangshuo. De beste tijd om Longji te bezoeken is in juni, want dan spiegelen de rijstterrassen omdat ze net gevuld zijn met water. Ook juli en augustus zijn perfect omdat de rijstplantjes dan allemaal in bloei staan en daardoor de rijstterrassen de prachtige groene kleur meegeven.

Pittige klim

Eenmaal aangekomen in Longji dien je eerst 80 Yuan pp te betalen om het gebied in te mogen. Onderaan het laatste gedeelte van de berg is een enorme parkeerplaats aangelegd. Het dorp Ping’an ligt nog een behoorlijk stuk hoger. De rest van het traject naar je hotel leg je af in een 20-30 minuten durende klim, lopend over smalle stenen trappen. Omdat je al op behoorlijke hoogte bent (ruim 800 meter), is het een pittig stuk omhoog. Als je een zware reistas of koffer bij je hebt kun je tegen betaling van zo’n 30 Yuan je spullen door een van de ‘kruiers’ – Chinese, fragiel uitziende maar oersterke dametjes – naar boven laten dragen in grote rieten manden. Je moet dan zelf naar boven lopen of je laat je in een ouderwetse Chinese draagstoel door twee mannen naar boven dragen (+/- 350 Yuan), want bij de hotels kunnen geen auto’s komen.

Fantastische uitzichten

Het uitzicht boven vanaf de speciale uitkijkplatforms is fantastisch, te vergelijken met wat je in de Franse Alpen ziet, alleen zijn hier de hellingen en de bergtoppen verschillende kleuren groen vanwege de rijstterrassen. In totaal bestaat het gebied uit ruim 65 vierkante kilometer aan rijstvelden. Het is net een prachtig schilderij. Je kunt voor een nog mooier uitzicht zelfs nog hoger door helemaal naar de top te wandelen via de smalle weggetjes en paden door de rijstvelden. Boven op de berg is een geweldig uitzichtpunt met een klein terrasje waar je uit kunt rusten en verschillende drankjes en versnaperingen kunt kopen.

In de omgeving vind je verder diverse wandelroutes in verschillende zwaarte. Een populaire wandelroute van zo’n 5-6 uur ligt tussen Ping’an en Dazhai. Wil je zo’n wandelroute ondernemen, dan is het aan te raden om een lokale gids te huren.

De uitkijkpunten bij Ping’an zijn bekend onder de namen: ‘Nine Dragons and Five Tigers’ en ‘Seven Stars Accompany the Moon’.

Leuke souvenirs

Langs de route hebben tientallen souvenirverkoopsters zich strategisch opgesteld. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Het is erg moeilijk om hier je portemonnee dicht te laten. Vergeet niet af te dingen. Op weg naar de top kom je verschillende in klederdracht gestoken mannen en vrouwen tegen, die tegen betaling met je op de foto willen. Let wel: alleen tegen betaling. Als je een foto van hen wilt nemen zonder te betalen draaien ze je – beledigd – hun rug toe.

Minderheden in China

Beneden in het dal wonen leden van de Yao en boven op de berg in Ping’an wonen leden van de Zhuang, beide zijn een minority (minderheidbevolking) in China. De vrouwen van de Yao hebben een enorme berg pikzwart haar boven op hun hoofd. Dat is het kenmerk van de vrouwen van deze streek. Tegen een kleine vergoeding (van +/- 10 Yuan) zijn ze bereid om je te laten zien hoe lang de bos werkelijk is. Het haar komt tot hun knieën en dan hebben ze er ook nog een haarhulpstuk van een meter of langer bij. Dat hulpstuk is het gedeelte haar wat afgeknipt is als de meisjes 16 jaar zijn. Het haar wordt dus maar 1 keer in hun leven geknipt. Wat een gewicht moet dat zijn. De vrouwen houden hun haar zo pikzwart en glanzend doordat ze het wassen met rijstwater. Je kunt de vrouwen met het enorm lange haar het beste bezoeken in het dorpje Huangluo.

Jinkeng rijstterrassen

Wil je als alternatief een ietwat minder toeristisch gebied binnen de Longji regio bezoeken, dan kun je het beste richting de Jinkeng rijstterrassen reizen (bij Xiaozhai ten noordoosten van Ping’an). In het dorpje Tiantouzai heb je basic accommodatie. Bij het dorp Dazhai heb je diverse fantastische lookout points waar je prachtige foto’s kunt maken en waar je van een fantastische zonsopkomst (en zonsondergang) kunt genieten. De omgeving van Jinkeng is minder ontdekt door toeristen, en daardoor een nog betere manier om het authentieke China in die omgeving mee te maken.

De mooiste uitzichten in dit gebied hebben leuke toepasselijke namen zoals: ‘Music from Paradise’ (met prachtige zonsopkomst), ‘Thousand-tiered Heavenly Stairs’ (prachtige zonsondergang) en ‘Golden Buddha Peak’ (mooiste panoramische uitzichten).

Accommodatie rond Longji

Er is in Ping’an een ruime keuze aan hotels en hostels. Het Ping’an hotel is er een van. Het is een gezellig, maar wel gehorig ‘Wooden House’. De kamers zijn eenvoudig maar verder prima, met een beetje een primitieve badkamer. Het Ping’an hotel is internationaal georiënteerd, dus je ziet er weinig Chinezen maar veel internationale toeristen. Het personeel is erg vriendelijk en in ieder geval spreekt men een beetje (handen-en-voeten) Engels. Het westerse ontbijt is misschien wat aan de magere kant, maar zeker niet verkeerd: geroosterde sneetjes witbrood, een gebakken ei, koffie en eigengemaakte sinaasappeljam.

Bekijk hieronder een overzicht met de meest populaire plekjes in de omgeving van Longji:

Hotel Prijs Meer info / direct boeken
Baike Hotel €€ Booking.com
Lost In Beauty Guest House €€ Booking.com
Longji One Art Hotel €€ Booking.com
Longji Holiday Hotel €€ Booking.com
Longji Star-wish Resort €€ Booking.com Agoda.nl
Yunzhihui Muquan Boutique Wellness Hotel €€€ Booking.com Agoda.nl
Liqing Hotel €€ Booking.com Agoda.nl
Rice View Villa €€ Booking.com
Longji CTN Valley Hotel €€€ Booking.com Agoda.nl
Longji Silver Terraces Hotel €€ Agoda.nl
CTN Long ji Terrace Hotel €€ Booking.com

Reizen naar Longji

De meeste reizigers zullen hun reis door China via een reisorganisatie in Nederland hebben geregeld. Het vervoer vanaf Guilin naar Longji is dan allemaal geregeld, je hoeft alleen maar op de afgesproken tijd voor je hotel in Guilin of Yangshuo te staan. Vanaf Guilin ben je ongeveer 2 tot maximaal 3 uur onderweg, vanaf Yangshuo dien je er nog ruim 1,5 uur bij op te tellen.

De meest gebruikelijke wijze om op eigen houtje naar de rijstterrassen van Longji te reizen is per bus vanaf Guilin. Bij het Qintan centrale busstation vertrekken dagelijks diverse bussen naar Longsheng. Geef aan de chauffeur door dat je er ter hoogte van Longji uit moet (bij Hepingxiang). Hier kun je dan overstappen op een minibusje naar Longji, dat grofweg elk half uur langskomt.

Als je met de auto of minibus vanuit Sanjiang komt moet je rekenen op een rit van zo’n 5 uur, want over het laatste gedeelte doe je bijna een uur, vanwege het drukke verkeer en de vele haarspeldbochten. De weg is behoorlijk smal en het kan dus gebeuren dat een tegemoetkomende touringcar, die naar beneden wil, de haarspeldbochten niet kan nemen omdat sommige Chinezen hun auto’s gewoon op die smalle bergweg parkeren en de rest naar boven gaan lopen.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in LongjiBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.