China is een land van oude tradities, bijzondere tempels, de Chinese muur en de Verboden Stad, maar ook het land van de neonverlichte skylines in bruisend Shanghai en Hongkong. Daarbij heb je nog natuurwonderen als het Karstgebergte, ‘s werelds hoogste rijstterassen, uitgestrekte graslanden en de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest. Welkom in China, een reis door een machtig land met grote contrasten. In dit artikel 6 bijzondere contrasten opgesomd.

Beijing

Beijing

Veel reizen starten in Beijing, maar dit is ook een stad wat je ooit gezien moet hebben. Je hebt de immense Verboden Stad, waar keizers vroeger afgesloten van de buitenwereld leefden. Aangrenzend ligt het Plein van de Hemelse Vrede, het grootste plein ter wereld. Ook dit plein kent haar geschiedenis, met de student die een rij tanks trotseerde nog recent gebeurd. Bezoek ook de Lama Tempel, met wierrook en vele tempelhuizen en pagoda’s. De Tempel van de Hemel is weer heel anders, meer open en met een grote tuin. En, ben jij een durfal? Ga dan op foodsafari op de Chinese markt. Je kijkt je ogen uit bij hapjes als gebakken krekels, wilde honingbijen en duizenpoten op een stokje. Durf jij een hapje te nemen?

Jiuzhaigou National Park

Populair bij de Chinezen, maar vrijwel onbekend bij reizigers: de blauwe meren bij Jiuzhaigou. De verschillende meren kleuren van knalblauw, donkerblauw, grijs en felgroen. De beste reistijd is van mei tot oktober, omdat dan het water het hoogst staat. Bij de entree kun je om een wandelkaart vragen, wandelingen in het park variëren van makkelijk tot pittig. Dus voor elke reiziger wat wils.

Yangshuo

Yangshuo

Hoe dichter je bij Yangshuo komt, hoe meer de piekerige bergen je opvallen. Vooral als je van een drukke en hectische stad komt is het aangenaam om op het platteland terecht te komen. Het stadje Yangshuo was vroeger rustig, maar inmiddels kent het voldoende barretjes, winkeltjes en restaurantjes voor toeristen. Wij raden je daarom aan om te kiezen voor een verblijf echt midden in de karstbergen. De ultieme rust. Ga tijdens je verblijf varen over de rivier (dan zie je de karstbergen even van een andere kant), fietsen, wandelen of beklim een van de bergen.

Zhongdian

Officieel nog in China, maar wel aan de voet van de Himalaya. Heb je geen tijd om naar Tibet te reizen, reis dan naar Zhongdian. Je ziet rijstvelden, graslanden met yaks en je hebt er een klooster op 3.200 meter hoogte. Niet zomaar eentje, want het Ganden Sumtseling Gompa klooster is één van de grootste Tibetaanse kloosters ter wereld. Hier leven ruim 300 monniken. De beste reistijd voor Zhongdian is, net als Tibet, van mei tot en met september. Hier buiten liggen temperaturen erg laag.

Ping’an

Ping’an

Ping’an

De hoogste rijstterassen ter wereld liggen bij Ping’an: de Long Ji rijstterassen. Makkelijk te bereiken vanuit Yangshuo, wat op ongeveer 3 uur rijden ligt. Langzaam rijd je van piekerige karstbergen naar heuvels met rijstvelden. In Ping’an loopt geen autoweg, dus het laatste stukje moet je zelf klimmen. Het stadje Ping’an is primitief, en je verblijf ook. Wat je wel hebt: ’s ochtends langzaam wakker worden op een veranda met een ontbijtje en de ochtendmist. Langzaam verdwijnen de wolken en komen de rijstterassen te voorschijn. Is je buikje gevuld? Maak dan een wandeling, klimmend en dalend loop je door de rijstakkers en kom je bij bijzondere uitzichtspunten.

Shanghai

Shanghai

Een skyline met hoge wolkenkrabbers en laserverlichting, koloniale gebouwen en een brede bund waar Chinezen uitwaaien. Shanghai is de toekomst. Je hebt er een winkelstraat die gewoon écht niet stopt, met grote warenhuizen, snoepwinkels en Chinese design. Vanuit de Oriental Pearl Tower heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Het lijkt alsof iedereen het goed heeft in Shanghai, maar.. Shanghai heeft ook hele grote contrasten. Loop je net een straatje verder dan zie je een hele andere kant: lokale markten, wierrook straatjes en ook veel armoede. Een hele andere kant van de stad.

Bovenstaande China tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja China, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen (korte reisprogramma’s van een aantal dagen) kun je jouw eigen China rondreis samenstellen. Onderweg slaap je kleinschalig, bijvoorbeeld in een hutong hotel, buitenverblijf of een koloniaal hotel in Shanghai waar Charlie Chaplin vroeger ook verbleef. Excursies die terplekke lastig zijn te regelen, zijn inbegrepen: een foodsafari door Beijing, bamboevaren bij de karstbergen en een wandeling langs de rijstterassen.

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.