De Chinese Muur is met stip de meest populaire attractie van China. Het is een van de grootste bouwwerken in de geschiedenis van de mensheid. De complete muur is vele duizenden kilometers lang (+/- 5600km), met op diverse plekken een aantal onderbrekingen en overlappingen. De heersers van toen hadden diverse redenen om de muur te bouwen. Enerzijds was het ter bescherming bij aanvallen vanuit Mongolië. Anderzijds was het ook een manier om migratie (vluchten) van het eigen volk tegen te gaan.

De Chinese Muur bestaat uit vier muren die in een periode van bijna 2000 jaar gebouwd zijn. De eerste muur werd al enkele honderden jaren voor Christus gebouwd (221BC). Ook de tweede muur is nog voor onze jaartelling gebouwd. Hierna raakte de muur in verval en duurde het tot in de 12e eeuw na Christus totdat aan de derde muur begonnen werd. De vierde en laatste muur werd in de 16e en 17e eeuw na Christus gebouwd.

Chinese Muur

Omdat het belang van de muur hierna langzaam afnam werden grote delen ervan ontmanteld en gebruikt voor de bouw van huizen en wegen. Pas in de 20e eeuw kwam het besef dat de muur een essentiële rol heeft gespeeld in de geschiedenis van China, en niet lang daarna kwamen de restauratiewerkzaamheden van de Chinese Muur op gang. In 1987 werd de Chinese Muur tot UNESCO World Heritage Site verklaard.

Chinese Muur

De Chinese muur is een prachtige attractie, en is een van de zeven wonderen ter wereld (waartoe het in 2007 werd uitgeroepen). Er wordt vaak gezegd dat je de Chinese Muur vanuit de ruimte kunt zien en dat de muur het enige door mensen gemaakte bouwwerk is dat je vanuit de ruimte kunt zien. In werkelijkheid is de muur niet zomaar met het blote oog zichtbaar.

Chinese Muur

De Chinese Muur ligt dichtbij Beijing

Je kunt 'the Great Wall' op verschillende plaatsen beklimmen en de muur vervolgens zo ver als je wilt vervolgen. Een van de plaatsen waar je een wandeling over de 3-6 meter brede muur kunt starten is Mutianyu, in het Huairou district in Beijing (ongeveer 70 kilometer vanaf hartje Beijing). Dit is tevens een van de meest populaire plekken om de Chinese Muur te bezichtigen.

Doordat het dichtbij Beijing ligt is het zeer makkelijk en laagdrempelig te bereiken. Hierdoor is het er vaak vrij druk en ook erg toeristisch. Overal kom je verkopers tegen die je proberen te overtuigen een souvenir of T-shirt bij hen te kopen. Let er altijd op dat je hier ook minder eerlijke verkopers hebt die met een wisseltruc proberen geld afhandig te maken. Zorg ervoor dat je altijd gepast betaalt om dit te voorkomen.

Je kunt bij Mutianyu naar boven lopen over de ruim 1800 treden, maar voor de mensen die het zich wat makkelijker willen maken kun je ook de kabelbaan – the no 1 Great Wall Cable Car – nemen (45 Yuan enkele reis). Deze is modern en brengt je snel boven alwaar je je tocht over de muur bij station nummer 14 kunt beginnen. Bij andere locaties waar je de muur kunt bezichtigen heb je vaak ook kabelbanen. Als je wel naar beneden wilt teruglopen, kun je zuidwaarts lopen, dat is rechts wanneer je boven op de muur aankomt en dan bij station nummer 10 (noordpassage), 8 of 6 (zuidpassage) terug naar beneden gaan. Dit gedeelte van de Muur is opgeknapt en goed te lopen.

Naast Mutianyu zijn er in de omgeving van Beijing nog enkele andere populaire plekken om de Chinese Muur te bezoeken; Badaling, Huanghuacheng, Juyongguan, Simatai, Jiankou en Jinshanling. Al deze plekken hebben dezelfde overeenkomsten; het is er doorgaans druk met vooral lokale Chinese toeristen. Badaling ligt het dichtst bij Beijing en is altijd het drukst. China heeft afgelopen jaren een flinke welvaartsstijging meegemaakt en de bevolking zelf is nu eindelijk in staat hun eigen land te verkennen. Als Nederlandse toerist zul je echter wel vaker de enorme Chinese hectiek en drukte meemaken.

Minder druk verder weg

Er zijn ook diverse plekken waar je de Chinese muur kunt bezoeken zonder de enorme toeristische drukte. Dit heeft echter vaak als nadeel dat je er flink voor moet reizen en dat het uiteindelijk niet zozeer een mooier deel van de muur betreft. Het zal er in veel gevallen wel veel rustiger zijn en sommige reizigers ervaren een attractie dan op een prettige wijze. Je kunt bij de toeristische delen overigens ook wel de rust opzoeken door simpelweg wat verder door te lopen. De meeste toeristen komen vaak niet verder dan de eerste paar heuvels (Chinese toeristen houden doorgaans niet zo van wandelen/lopen) waardoor het verderop vaak al snel veel rustiger is.

Karl Pilkington van de Britse travelserie 'An Idiot Abroad' reisde bijvoorbeeld helemaal naar een van de uiterste zijden van de muur; de zgn. 'First door under heaven' bij het stadje Shanhaiguan. Zijn gepeperde mening van het bezoek aan deze attractie: "You can see it for miles. Like, it goes over the hills and stuff….but so does the M6" (langste snelweg in Engeland).

Hoe kom je er?

De delen van de muur die het meest populair zijn onder toeristen zijn allemaal makkelijk vanaf Beijing te bezoeken. Hier is de muur vaak uitgebreid gerenoveerd en deel je een bezoek vaak met vele duizenden – vooral Chinese – toeristen. Wanneer je een georganiseerde reis vanuit Nederland hebt geboekt, hoef je geen zorgen te hebben over het vervoer naar de muur; dit is allemaal voor je geregeld.

De gids zal een tijd met je afspreken. Je kunt eventueel zelf aangeven dat je het liefst zeer vroeg in de ochtend wilt vertrekken, om zo de hordes met toeristen te vermijden. Je kunt ook afspreken om naar een verder weg gelegen deel van de muur te reizen; waar het ook rustiger zal zijn (en tevens zie je daar wat meer authentieke delen van de muur).

De muur bij Badaling is in ongeveer een uur bereikbaar. Reis je niet georganiseerd, dan kun je zelf een taxi of bus vanaf Beijing pakken. Je kunt ook een dagtour in je hotel regelen, vaak zul je dan naar Badaling gaan, in combinatie met een bezoek aan de Ming Graven. Badaling is ook per trein bereikbaar; een leuke manier wanneer je de toeristische tours wilt vermijden. Ga eerst naar het Beijing North station en koop daar ter plekke (let op; in de weekenden kan het druk zijn) voor een paar Yuan een retourtje naar Badaling Station. Vanaf het station is het een paar honderd meter lopen naar de ingang van dit deel van de Chinese Muur. De treinreis duurt iets meer dan een uur. Mutianyu ligt wat verder van Beijing vandaan (zo'n 70km) en is in ongeveer 1,5/2,5 uur bereikbaar. Ook hier kun je een dagelijkse bus naartoe nemen, hoewel de taxi makkelijker is.

Wanneer je naar de verder weg gelegen delen van de muur reist, moet je rekening houden met een aantal uur reistijd. Vaak ben je aangewezen op de taxi of een georganiseerde busreis.

7 handige tips

  1. Draag goede schoenen als je van plan bent om ook echt over de muur te lopen. In veel gevallen zul je wat trappen op en af moeten en slippers zijn dan niet het beste schoeisel om te dragen.
  2. Vind je het geen ramp om vroeg op te staan? Spreek dan met je gids en chauffeur af om extra vroeg op te staan. Niet alleen ben je dan veel sneller de stad uit, maar bij de wat meer
    toeristische plekken om de muur te bezoeken is het dan nog veel rustiger. De enorme busladingen met toeristen vertrekken meestal pas na het ochtendontbijt en komen dus allemaal wat later in de ochtend aan.
  3. Een andere manier om lekker in alle rust de muur te verkennen is om er een echte wandeltocht van te maken. De meeste toeristen die de muur bezoeken zijn lokale toeristen uit China zelf. Zij komen massaal op dit soort prachtige attracties af, maar zijn meestal niet geïnteresseerd om echt een stuk te lopen. Zodra je uit de grote drukte bent kom je vaak al snel stukken tegen waar je nauwelijks nog andere toeristen ziet.
  4. Bezoek je de Chinese Muur (en Beijing) in de wintermaanden? Vergeet dan niet handschoenen en een sjaal mee te nemen want het kan ijzig koud zijn op de muur.
  5. Wanneer je voldoende tijd hebt, kun je het beste naar een gedeelte van de Chinese Muur gaan dat minder toeristisch is; dit staat garant voor een prachtige en unieke ervaring. De Muur bij Juyongguan is zo'n plek. Het is hiervoor vooral rustiger omdat je er geen kabelbaan naar boven hebt (en de locals deze plek daardoor vermijden).
  6. Wil je een echte muurwandeling maken? Dan is de wandeltocht tussen Jinshanling en Simatai absoluut de moeite waard. Je legt een afstand af van zo'n 10 kilometer en onderweg kun je van prachtige vergezichten genieten. De complete tocht duurt maximaal zo'n 5 uur (afhankelijk van je conditie en of je vaak tussentijds stopt voor fotomomenten). Tijdens de wandeltocht zul je (verplicht) gebruik maken van een gids. Je betaalt vaak al snel minimaal 500 yuan met de taxi en de gids kost zo'n 50/100 yuan. Neem voldoende water en eten mee, en 's zomers voldoende zonnebrand en een pet/hoed.
  7. Er is een speciaal (Engelstalig) forum waar je terecht kunt met vragen wanneer je de muur op de minder makkelijk toegankelijke plekken wilt bezoeken. Bekijk hier het Great Wall Forum.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.