Het hippe en energieke karakter van Berlijn heeft de harte van vele wereldreizigers al gestolen. Sinds de val van de muur in 1989 is de periode van de Koude Oorlog gelukkig voorbij en is de stad geëvolueerd tot een erg populaire bestemming voor een stedentrip. In Berlijn zal ook de kunstliefhebber zijn ogen uitkijken. Het gastvrije hart van Berlijn klopt harder dan ooit!

Sporen van de Koude Oorlog in een vrije stad

Oud en nieuw door elkaar heen in Berlijn

Het dagelijks leven in Berlijn mag dan helemaal niet meer lijken op het leven toen de stad werd verdeeld door een muur. Toch vind je nog talloze sporen die verwijzen naar deze periode. Restanten van de Berlijnse muur zijn nog steeds in het centrum van de stad terug te vinden. De kleurrijke tekeningen die deze muur sieren, benadrukken het vrije en kunstzinnige karakter die de stad nu heeft. Via de Berliner Mauerweg kun je te voet of met de fiets nog een volledige tour afleggen langs de route waar de muur ooit heeft gestaan.

Een ander indrukwekkend monument die verwijst naar een donkere periode in het verleden, is het Holocaustmonument. Dit monument herdenkt de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en bestaat uit duizenden betonnen blokken die de isolatie van de Joden in die periode uitdrukt. Als je dol bent op geschiedenis, is de hoofdstad van Duitsland een schat aan indrukwekkende verhalen.

Mix van historisch en modern

Moderne verlichting op historisch bouwwerk

De Reichstag is wellicht het beste voorbeeld om aan te tonen dat Berlijn zowel moderne als historische kanten heeft. Dit parlementsgebouw in de Duitse hoofdstad werd gebouwd eind negentiende eeuw in een eclectische stijl. Na verbouwingen, onder andere aan het dak, werd een glazen koepel toegevoegd waardoor het gebouw nu bekend staat als de perfecte combinatie tussen oude en moderne architectuur. De Brandenburger Tor is dan weer een van de monumenten die het beeld vormen van de stad Berlijn. Het wordt beschouwd als het antwoord op de Arc de Triomphe in Parijs en is lichtjes gebaseerd op de Akropolis in Athene. Het 26 meter hoge monument bestaande uit zes kolommen is vooral bekend omwille van de tweewielige wagen met vier paarden.

Berlijn als kunststad

I Love Berlin

Tussen de rivier Spree en het lange Kupfergraben-kanaal, vind je het Museuminsel (vrij vertaald: Museumeiland). Dit eilandje in het hart van het oude stadsgedeelte staat vol musea die tot de oudste en meeste belangrijke van het land behoren. Het Altes Museum heeft vaak wisselende tentoonstellingen en heeft onder andere kroonjuwelen terwijl nieuwe musea zoals de National Gallery, het Old National Gallery en het Bode Museum een grote verzameling aan antieke kunstwerken en schilderijen bevat.

Nachtleven in Berlijn

Meer dan eens wordt Berlijn door jongeren gekozen als stedentrip omwille van het bruisende nachtleven. Niet alleen heeft de stad enkele van de beste clubs om in te vertoeven zoals Watergate of S036, maar wijken zoals Mitte en Prenzlauer Berg staan bekend als uitgaansbuurten. Zo zijn Auguststraße en Kreuzkölln bekende plaatsen onder de jongeren.

Berlin by Night

De Duitse hoofdstad is een fijne bestemming voor verschillende soorten reizigers. Kunst, cultuur komen samen met moderne creativiteit en het nachtleven.