Hoe mooi en fijn ons kleine kikkerlandje ook is, soms word je gewoon verliefd op een bestemming, plek of gevoel dat je in het buitenland hebt ontdekt. Overweeg je om te verhuizen naar het buitenland, dan krijg je te maken met een wirwar aan regels en ontzettend veel dingen die geregeld moeten worden. In deze blog vertellen we je de belangrijkste dingen waar je aan moet denken.

Heb je een visum nodig?
Misschien wel het meest belangrijke punt van onze lijst: een visum. Afhankelijk van de bestemming waar je naartoe verhuisd, heb je wel of geen visum nodig. Emigreer je naar België, Oostenrijk, Spanje of een ander land binnen de EU of het Schengengebied? Dan heb je geen visum nodig. Dat geldt ook indien je naar Aruba, Bonaire of een van de andere landen binnen het Nederlands Koninkrijk verhuisd.

Aruba

Ben je echter verliefd geraakt op een bestemming buiten Europa? Dan heb je in de meeste gevallen wel een apart visum nodig om te kunnen wonen en/of werken. Bij de ambassade van het desbetreffende land kun je meer informatie vinden over de aanvraag van een visum en hoelang dit in beslag neemt. In sommige gevallen duurt de aanvraagtijd enkele maanden, wacht er dus niet te lang mee!

Check of je rijbewijs geldig is
Naast het visum is het ook raadzaam om te controleren of jouw rijbewijs in het buitenland geldig is. Ook hierbij geldt dat je binnen de Europese Unie gewoon je Nederlandse rijbewijs kunt gebruiken, maar buiten de Europese Unie heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Verblijf je lange tijd in het buitenland en verloopt je rijbewijs, dan kun je een nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen of je rijbewijs omwisselen voor een rijbewijs van het land waar je woonachtig bent. De RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) kan je hier meer informatie over verschaffen.

Auto

Toeslagen en uitkeringen
Maak je in Nederland gebruik van toeslagen of uitkeringen, zoals de AOW, kinderbijslag of zorgtoeslag? Afhankelijk van het land waar je naartoe verhuisd, de duur van het verblijf en andere zaken, blijven deze toeslagen doorlopen of niet. Zo kun je bijvoorbeeld in sommige landen niet het volledige AOW-bedrag ontvangen en bouw je tijdens het werken in het buitenland geen AOW op. Je kunt hierover meer informatie vinden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Een woning zoeken
Een verhuizing is pas compleet als je ook een fijne woonplek hebt gevonden. Vanuit Nederland kan het vaak lastig zijn om een woning te vinden, omdat je op basis van foto’s of een internetadvertentie niet het juiste gevoel erbij krijgt. Je kunt samenwerken met een lokale makelaar in de buurt van je bestemming of een Nederlandse makelaar die ervaring heeft met een internationale verhuizing. Vind je het te lastig om een goede woning te vinden? Dan kun je er ook voor kiezen om de eerste periode te verblijven in een vakantie- of huurwoning, terwijl je ondertussen het woningaanbod verkent.

Appartement

Je inboedel verhuizen
Is het bekend waar je naartoe gaat verhuizen en heb je ook een woning gevonden? Dan wil je natuurlijk graag jouw persoonlijke eigendommen en inboedel meeverhuizen. Dat lijkt moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Er zijn verschillende manieren om je inboedel te verhuizen, namelijk via luchtvracht of per zeecontainer. Het grote verschil is dat een luchtvrachtzending sneller op de bestemming is, maar daarmee ook prijziger. Zeevracht is vaak langer onderweg, maar meestal wel voordeliger. Ga je bijvoorbeeld verhuizen naar Australië? Dan zijn jouw spullen middels luchtvracht 2 tot 3 weken onderweg, terwijl het per zeecontainer minimaal 12 maanden kan duren! Bereid je dus goed voor en vraag tijdig informatie aan.

Alles zelf doen of laten regelen?
Naast de bovenstaande punten zijn er natuurlijk nog meer zaken waar je aan moet denken. Voel je je een beetje overweldigd door alles wat er geregeld moet worden en wil je het graag laten uitbesteden? Dan kun je denken aan het inschakelen van een relocatie adviseur. Zo’n adviseur heeft ervaring met het verhuizen naar het buitenland en kan je helpen bij het zoeken van huisvesting, het regelen van alle documenten of het vinden van een school voor je kinderen. Het kan voor meer rust zorgen tijdens een spannende tijd rondom je verhuizing naar het buitenland.