Daar ben ik dan… na vijf jaar dromen is mijn trip naar de andere kant van de wereld eindelijk werkelijkheid geworden! ‘Wat is er nou mooier dan roadtrippen langs de kust van Australië?’ dacht ik.

Oriëntatie op het avontuur

Zodra je weet dat je een behoorlijk deel van zo’n groot land alleen wilt gaan bereizen, kun je niet anders dan vooraf oriënteren en een globaal plan maken. Hoeveel reistijd gun ik mezelf? Waar wil ik sowieso heen, wat kan ik laten? Hoeveel waarde hecht ik aan de verschillende seizoenen en soms extreme weersomstandigheden waar ik mee te maken kan krijgen? Op welke manier wil ik reizen (luxe, basic of iets daar tussenin)? Wie of wat kan mij helpen mijn reis makkelijker te verwezenlijken? En meer van dat soort vragen. Omdat ik een hekel heb aan kou en regen besloot ik zoveel mogelijk met de zon mee te gaan reizen; lekker veel vitamine D oppikken, iets wat Down Under makkelijk kan (en zelfs risicovol is door de dunnere ozonlaag en daarmee grotere kans op verbranding van de huid).

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook zeker voor een trip naar Australië. Stippel globaal je route uit, bedenk vooraf welke plekken je allemaal wil bezoeken, houdt rekening met de weersomstandigheden en regel online een visum voor Australië. Hoe beter de voorbereiding, hoe meer tijd je over hebt om te kunnen genieten van deze geweldige reis.

Op reis! (een vierluik)

Met een Working Holiday visum en goed gepakte backpack ging ik de Australische grens over…

1. Het eerste deel van mijn reis genoot ik van het gebied ten Zuiden van Perth; voor velen beter bekend als het Margaret River gebied. Via de buren van mijn ouders kon ik terecht bij een enorm gastvrij en actief echtpaar, voormalig eigenaren van een wijngaard. Niet verkeerd toch? 😉

2. Na een paar dagen werd het tijd om de Westkust ten Noorden van Perth te verkennen. Dit keer geen comfortabel huis, maar een kleine campervan welke ik vooraf samen met mijn Hollandse reismaatje had gereserveerd.

Tip: Maak zelf rechtstreeks je reservering bij een lokaal verhuurbedrijf. Wij kozen voor Totally Campers als tussenpersoon (zij hebben een contract met Apollo), maar behalve behalve dat je extra betaalt, geeft het uiteindelijk alleen maar rompslomp. Tenminste, dat was onze ervaring.

3. Roadtrippen betekende in mijn geval: veel plekken aandoen in korte tijd, soms een paar dagen geen douche, veel (rood) zand en 24/7 met mijn travelbuddy doorbrengen (wat niet altijd even soepeltjes verliep). Bij het inleveren van de campervan had ik enorm de behoefte om te ‘settelen’ en weer even mijn eigen ‘normale’ leventje te creeren. Fremantle voelde als thuiskomen!

4. ‘Time to move on!’ vertelde mijn intuitie me na drie weken op dezelfde plek te hebben doorgebracht. Op naar Sydney om de feestdagen door te brengen! Na een pitstop in Brisbane werd mijn eerste rideshare een feit. Zo’n 1000 km in een jeep met een Frans meisje en Nederlandse jongen die ik nog nooit had ontmoet. Wat een geluk dat ik er via via verblijfplaatsen vond bij ozzie locals.

5. Om twee (voor mij) essentiële redenen besloot ik mijn reis drie maanden eerder dan verwacht af te sluiten. Maar één ding was zeker; ik zou niet terugvliegen zonder Melbourne te hebben bezocht. Door veel mensen werd mij verteld dat het een vriendelijke stad is met een ietwat Europese sfeer, goede restaurants en de beste koffiebars. Je begrijpt wel, mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

1. Perth & Margaret River regio

Leederville, Perth

Met behulp van de Hostelworld app reserveerde ik een rustig gelegen hostel in Leederville, Perth. Ik had na een vlucht van zo’n 20 uur niet zoveel behoefte aan partypeople coming in all the time deze zaterdagavond. Omdat ik de shuttlebus vanaf de luchthaven had gemist, was ik blij drie Nederlanders te ontmoeten die een taxi wilden delen. Laten zij nou allen werkzaam zijn voor de NOS, in Perth om verslag te doen van het koninklijk bezoek van onze Willem Alexander en Maxima.

Gezellig koffietentje in Leederville

Hoewel ik dankzij mijn jetlag een slechte nacht achter de rug had, knapte ik op van een bezoekje aan Oxford Street; een must als je van leuke koffietentjes, kleding- en decoratiezaakjes houdt, maar ook voor een robuuste burger en bier kun je er terecht. Neem (ook als je geen muziekliefhebber bent) even een kijkje in musicshop Urban; je zult jezelf verbazen over het leuke winkelgedeelte achterin.

Margaret River e.o.

Tip: Zorg dat je een auto tot je beschikking hebt om het Margaret River gebied in alle vrijheid te kunnen verkennen. Let wel, je zal veel wijngaarden en mogelijkheden tot het proeven van heerlijke wijn tegenkomen. Vooral proeven en niet teveel doorslikken dus 😉

Wijnvaten bij Churchview Estate

Verblijven op een wijngaard (Churchview Estate, nabij Bunburry) was nou niet het eerste dat ik had bedacht toen ik mijn reis plande; een bijzondere ervaring, gastvrije gastheer en -vrouw, veel ruimte, leerzame momenten en natuurlijk elke avond een andere wijn op tafel. Mocht je ooit de kans krijgen, grijp ‘m! Neem tijdens je trip door het Margaret River gebied in elk geval een kijkje op een of meerdere van de wijngaarden, en proef een aantal heerlijke Australische wijnen!

Busselton Jetty

Na een goed ontbijt (toast met eggs en jam; zoals veel Australiërs dat doen) gingen we op pad. De eerste stop bracht ons in Busselton. Zin om even lekker uit te waaien en de benen te strekken? Loop dan zeker over de langste jetty (steiger) van het zuidelijk halrond. Daarna kun je gemakkelijk doorrijden naar Dunsborough, waar je -als je richting het water rijdt- een prachtig uitzicht hebt over helder blauw water, licht zand en kalkstenen rotsen in een ietwat ruige omgeving.

Dunsborough Coast

Kom je hier in de maand oktober, dan is er met een beetje geduld grote kans dat je vanaf de kant walvissen kunt spotten. Bijzonder om zo’n groot beest boven het water uit te zien komen en erg verslavend om te blijven kijken, want zodra je omdraait om weer terug te lopen, zul je zien dat er net eentje uit het water tevoorschijn komt! Je kunt natuurlijk ook een dure tour boeken om er zeker van te zijn dat je een walvis van dichtbij spot, maar wat mij betreft gaan die prijzen ver boven mijn backpackersbudget.

Yallingup 1

Yallingup 2

Na al die opmerkingen over surfdudes voorafgaand aan mijn reis, was ik best benieuwd naar het echte surfcultuurtje in Australië. Een van de eerste surfparadijsen waar hippies met elkaar samen kwamen om samen vrij te genieten van het leven en de watersport is Yallingup. De Aboriginals noemden deze plek ‘plaats van liefde’ (leuk weetje: veel plaatsnamen eindigen op –up, hetgeen betekent ‘plaats van..’). Er hangt een vriendelijk sfeertje in dit dorpje (hoe kan het ook anders?) en het moge wel duidelijk zijn dat alles hier om het strand- en surfleven draait. Zelfs dames van rond de vijftig lopen hier in hun wetsuit rondom hun volgende waves te catchen!

Canal Rocks

Ben je het water nog niet zat, dan is een bezoekje aan de Canal Rocks zeker een aanrader. Zoals de naam al zegt vormt er een soort kanaal tussen de rotsformatie. De stroming van het water kan van tijd tot tijd behoorlijk sterk zijn, wat zorgt voor een spectaculair waterspel.

Redgate

Als je verder doorrijdt in zuidelijke richting en Gracetown doorkruist, kan je Ellensbrook bezoeken; achter dit kleine plaatsje schuilt een historisch verhaal over een dame die veel heeft betekent voor de ontwikkeling van Ellensbrook. Grappig is dat de Engelsen en Aboriginals er beiden een ander verhaal op na houden. Je kunt beide versies lezen wanneer je de toegankelijke wandeling vanaf de oude boerderij maakt. Nog iets verder richting het zuiden is het absoluut de moeite waard te stoppen in Redgate en door te lopen naar het strand. Nog nooit had ik zo’n mooi stukje kust gezien! Helder blauw ruig water, wit zand en bijna geen mens te bekennen. Ik wilde er niet weg. Toch rolden een paar tranen van geluk pas voor het eerst over mijn wangen toen we de prachtige kust van Margaret River bereikte. Daar waar de rivier en zee in elkaar overlopen. Zo had ik de stranden alleen nog maar op plaatjes gezien.

Margaret River Dreamview

Ik voelde me rijk, terwijl ik met een geweldig uitzicht en heerlijke lunch voor m’n neus op het terras van beachcafe White Elephant zat (een gezonde hap met beer bathered chips on side is een aanrader!) en besefte dat een dergelijke spot één van de redenen was geweest om naar de andere kant van de wereld te gaan. Wat had ik dit uitzicht en moment graag gedeeld met de mensen van wie ik houd…

Over de auteur

Ik ben Maria Dekker (1990) en al van jongs af aan een nieuwsgierig, veelzijdig en ondernemend typetje. Vroeg het huis uit om te studeren in een andere stad, nieuwe talen leren, seizoenswerk in het buitenland en uiteenlopende werkervaringen als freelance coach, trainer, auteur en barista. De rode draad in dit alles gaat over genieten van het leven, persoonlijke groei, delen met anderen en de wereld elke dag iets mooier en gelukkiger maken. Of ik nu aan het werk ben in de plaatselijke koffiebar, als reisleider in het buitenland, tijd doorbreng met fijne mensen of de wereld over reis; die rode draad blijft en vormt tevens mijn basis voor het schrijven van diverse blogartikelen. Neem even de tijd, laat je inspireren, droom weg en geniet ervan!