Frankrijk telt 18 verschillende regio’s, waarvan er zich 12 op het Europese vasteland bevinden, Corsica met de aparte status en de 5 overzeese regio’s. De 5 Franse overzeese regio’s vallen eveneens samen met de 5 Franse overzeese departementen, iets wat zeer uniek is. Maar nog unieker is dat deze gebieden binnen de Europese Unie de status van zogenaamde “ultra perifere” regio met zich meedragen. Dit wil zeggen dat de munteenheid van deze gebieden gelijk is aan die van Frankrijk. Het enige verschil is dat deze departementen worden weergegeven op de eurobiljetten in de vakjes rechts van de woorden EURO/EYPΩ.

Prachtige natuur

Maar uiteraard is er nog een groot verschil met het vaste land van Frankrijk. Deze 5 overzeese regio’s hebben namelijk heel wat te bieden op het vlak van fauna en flora. Doordat deze overzeese regio’s op een zeer unieke en tevens exotische locatie gelegen zijn, is er het ongeveer het hele jaar door mooi weer en heeft de natuur heel wat te bieden. Enkele van deze regio’s worden dan ook bezocht door heel wat toeristen.

Guadeloupe

Guadeloupe

Dit overzees departement is gelegen in de Caribische Zee, ten noorden van Dominica en ten zuidoosten van Montserrat, een zeer exotische locatie dus. Guadeloupe bestaat hoofdzakelijk uit een archipel van verschillende eilanden die door de meeste mensen tot de Kleine Antillen gerekend worden.

Guadeloupe bestaat op zijn beurt uit twee verschillende eilanden die door een smalle zeestraat van elkaar gescheiden worden: Basse-Terre en Grande-Terre. Op het laatste eiland ligt ook de luchthaven van Guadeloupe. Een opmerkelijk weetje is dat op Guadeloupe ongeveer 330.000 mensen wonen, zo’n 150.000 op Basse-Terre en zo’n 180.000 op Grande-Tere, wat redelijk veel is voor een eiland van deze oppervlakte.

Frans-Guyana

Frans-Guyana

Dit overzees departement is geen eiland, maar behoort tot het vaste land van Zuid-Amerika. Frans-Guyana grenst aan Suriname en Brazilië en ligt dus aan de noordkust van Zuid-Amerika.

Frans-Guyana heeft vooral een lange geschiedenis als kolonie en bestaat sinds een tijdje uit 2 verschillende arrondissementen, 19 verschillende kantons en 22 gemeenten.

Een bekende plek op Frans-Guyana is uiteraard de hoofdstad Cayenne maar ook de plek Kourou is zeer gekend. Nabij Kourou ligt namelijk de lanceerbasis van de ESA vanwaar regelmatig satellieten de ruimte in worden gestuurd.

Martinique

Martinique

Martinique behoort tot de zogenaamde Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Dit overzees departement bevindt zich net als Guadeloupe in de Caribische Zee en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.128 km² waar er ongeveer 400.000 inwoners wonen. De meest opmerkelijke plek op Martinique is de vulkaan Mont Pelée die op 8 mei 1902 voor het laatst van zich liet horen. Na een uitbarsting kwamen ongeveer 30.000 mensen om het leven.

Mayotte

Mayotte

Aan de andere kant van Afrika ligt het Franse overzees departement Mayotte. Dit eiland ligt in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique en heeft een oppervlakte van slechts 374 km², waarmee het meteen ook het kleinste Franse overzees departement is. Mayotte werd als laatste departement toegevoegd aan de lijst van Franse overzeese departement op 31 maart 2011.

Réunion

Réunion

Op Réunion of ook wel vaak La Réunion genoemd wonen ongeveer 830.000 mensen samen op een oppervlakte van ongeveer 2.500 km². Hier zijn maar liefst 86% van de inwoners katholiek. Voor de opening van het Suezkanaal was het eiland een belangrijke tussenstop voor de scheepvaarders die onderweg waren naar Oost-Indië.

Dankzij het toerisme is Réunion een welvarend en modern eiland geworden. Veel toeristen komen naar Réunion om er de bergen te beklimmen of om er de natuur te ontdekken. Zo is de vulkaan Piton de la Fournaise met een hoogte van ongeveer 3.000 meter één van de belangrijkste trekpleisters.