Op een frisse maar zonnige zomerdag bezochten wij LEGOLAND Billund met onze twee meiden. Beiden zijn groot fan van LEGO en spelen er bijna dagelijks mee, dus was het een logische stopover op de terugweg van onze reis door Noorwegen en Zweden. LEGOLAND is absoluut een bezoek waard en als je vanaf Zweden rijdt breekt het de lange rit mooi in tweeën. Na ons bezoek aan het pretpark waren we namelijk in nog geen 9 uur (inclusief stops) thuis. LEGOLAND was een geweldig dagje uit en we vermaakten ons vanaf opening 10.00 tot sluitingstijd 18.00.

De dag begon met schitterend weer en halverwege de middag werd het wisselvallig met een paar heftige buien en veel wind. Dat was nog steeds een dikke meevaller, want de weer-app toonde de dag ervoor nog onheilspellend weer met vooral veel regen en zware windstoten. De dag voorafgaand aan ons bezoek en uiteindelijk ook de dag erna was het echt hondenweer. Een bezoek aan een pretpark is toch net een tikkie leuker met prettig weer.

Na een eerder bezoek dit jaar aan de Efteling herinnerden wij ons nog dat je het beste de populaire attracties het eerst kunt bezoeken, want die zijn later op de dag altijd het drukst. Dat bleek ook bij LEGOLAND het geval en bij een aantal attracties nam gedurende de dag de wachttijd telkens een beetje toe. We sloegen direct bij de ingang Miniland over en ook Piratenland zouden we later bezoeken. Duploland waren de kids al te oud voor (7 & 9) en ook Legoredo (soort cowboydorp) bewaarden we voor later. Ook besloten we vanwege het mooie weer in de ochtend te starten met alle buiten-attracties. De handige LEGOLAND-app toonde de dag ervoor al dat een aantal attracties in de loop van de dag het drukst werden, dus besloten we die meteen na opening te doen. De eerste attractie werd dus X-treme Racers.

Maar eerst Frog Hopper, Caterpillar en de River Splash

Dus pakten de meiden de papieren kaart erbij waar ze niet zo 123 uitkwamen zonder wat hulp van ons. Hier bleek de app weer een uitkomst, want je kon gewoon de attractie aanklikken en de looproute bekijken. Niks thema tot thema, gewoon eentje kiezen en gaan (het park is gelukkig niet te groot). X-treme Racers here we come…..tot we langs Frog Hopper liepen waar niemand inzat. Toen was het snel bekeken en moest de echte actie nog even op zich laten wachten. Na Frog Hopper meteen maar in de Caterpillar die ernaast zat. Onderweg weer een korte stop, ditmaal bij de Vikings River Splash dat er supertof uitzag en achteraf ook zeker was.

legoland-slider-2-1
legoland-slider-2-2
legoland-slider-2-3
legoland-slider-2-4
legoland-slider-2-5
legoland-slider-2-6
legoland-slider-2-7
legoland-slider-2-8
legoland-slider-2-9
legoland-slider-2-10
legoland-slider-2-11
legoland-slider-2-12
legoland-slider-2-13
legoland-slider-2-14
legoland-slider-2-15
legoland-slider-2-16
legoland-slider-2-17
legoland-slider-2-18
previous arrow
next arrow

Je moet bij LEGOLAND echt oog voor detail hebben, want je hebt er de mooiste creaties van groot tot bijna te missen klein. Echt leuk waren de vogeltjes van LEGO op de wegbewijzeringsbordjes :).

Het echte werk

Onze meiden zijn niet vies van wat actie en dus was het tijd voor het echte werk. Na de X-treme Racers (maar 15 minuten wachttijd in de ochtend) volgde de Polar X-plorer. Beide attracties waren aardig spectaculair ondanks dat ze niet over de kop gingen.

Hierna door naar The Temple, waar de wachttijd nog zo kort was dat er geen twijfel over was om die maar meteen mee te pakken. Dit was een soort lasergamen vanuit een karretje en ook dit vonden de kids weer ‘supercool’.

Hierna liepen we door richting The Lego Movie World waar de aandacht meteen getrokken werd door de vliegende pods van de attractie Apocalypseburg Sky Battle. De jongste vond het gedurende de rit aardig spannend, maar kwam eruit met een ‘wauw’ die op haar gezicht viel af te lezen. Wederom een succes dus.

Waar de meiden het meest naar uitkeken was Ninjago, iets waar ze thuis ook regelmatig druk mee zijn. De attractie had de langste wachttijd tot dan toe (ruim 35 minuten), maar het viel op dat in het begin van de middag wachttijden van de andere populaire attracties ook al flink waren opgelopen. Tijdens het lange wachten hadden de kinderen genoeg afleiding in de vorm van grote bakken LEGO. Dus ouders langzaam naar de start en de kinderen lekker creatief bezig. De attractie was tof gedaan, een interactief verhaal van Ninjago waar je zelf onderdeel van uitmaakte. Grappig genoeg was onze jongste het meest behendig en zij had uiteindelijk met stip de hoogste score van ons allemaal.

Nu we de grootste attracties achter de rug hadden (althans, dat dachten we) besloten we op ons gemak Miniland te verkennen. Wat een leuke details, maar toch vergeleken we het telkens met ons eigen Madurodam.

Hierna het spookhuis, waar vooral de spiegelkamer hilarisch was. Het eind was ook tof, vooral dat je bang gemaakt werd door een escape (exit) te bieden. Beide meiden durfden als gevolg niet door te gaan, maar volgden ons toch toen wij het wel zouden meemaken :). Vervolgens door naar de Pirate Splash Battle waar we al een paar keer langs waren gelopen. Dit was ook weer heel leuk gedaan, want je hebt de attractie zelf (piratenboten die langs een vast parcours varen en waar je onderweg vanaf een waterkanon water naar de andere boten kunt spuiten) maar ook de overige bezoekers konden vanaf de kant een waterkanon bedienen. Heel veel waterpret dus en ik was uiteindelijk doorweekt (maar de regenkleding deed zijn werk).

We ontdekten dat we een stuk van het pretpark nog niet gezien hadden en daar bleken nog twee hele toffe attracties te zijn, namelijk LEGO Canoe en de Flying Eagle. Ondanks wachttijden van 40/45 minuten per attractie besloten we ze toch nog mee te pakken en het was het wachten waard. Ook weer heel leuk om te doen.

Weer een hele toffe attractie in de app gezien die we nog moesten doen, Emmet’s Flying Adventure – Masters of Flight. We waren al in de buurt geweest maar omdat het indoors is was het ons niet opgevallen. Dus weer in de rij, dit keer een relatief korte (30 minuten, terwijl deze attractie al de hele dag richting 50 minuten ging). Emmet’s was uiteindelijk onze (en ook van onze kids) favoriete attractie. Het geheel was echt mooi gedaan en voelde als een heuse thrill ride ondanks dat het vooral een visueel hoogstandje was. Deze hadden we als allereerste moeten doen en dan op het eind nog een keer want het was tof! Meteen bij de uitgang had je nog Unikitty’s Disco Drop, zo’n stijgen/vallen attractie. Ook dat vonden de meiden weer geweldig.

Na al deze attracties liep de dag al een beetje op zijn einde. We hadden nog een kleine twee uur en gingen nog eens op de app na of er nog attracties waren die we nog wilden doen. Er bleven nog twee attracties over en de rest zou voor een volgende keer zijn. We gingen eerst naar The Dragon, ook weer een soort achtbaan met drakenthema gevolgd door de Pirate Wave Breaker, vergelijkbaar met het schip van de Efteling maar dan anders. Hierna was het duidelijk, de meiden waren op :).

legoland-slider-1-1
legoland-slider-1-2
legoland-slider-1-3
legoland-slider-1-4
legoland-slider-1-5
legoland-slider-1-6
legoland-slider-1-7
legoland-slider-1-8
legoland-slider-1-9
legoland-slider-1-10
legoland-slider-1-11
legoland-slider-1-12
legoland-slider-1-13
previous arrow
next arrow

Overzichtelijk en compact pretpark

Het pretpark is heerlijk logisch ontworpen en lekker compact opgezet. Van de uiterste ene kant naar de andere kant beloop je in nog geen 10/15 minuten. Er zijn meerdere short-cuts naar andere delen van het park en doordat het zo compact is hoef je eigenlijk geen loopplan te maken. Dit is bij andere pretparken wel anders.

Als je er de hele dag van openen tot sluiten bent kan je waarschijnlijk niet alle attracties bezoeken. Zo moesten wij o.a. Atlantis by SEA LIFE, LEGO Ferrari Build & Race, LEGO Safari, de 4D LEGO film, het goudzoeken, LEGOTOP (gesloten vanwege de wind), de Castle Show, Lloyd’s Laser Maze, de Pirate Boats en Traffic School aan ons voorbij laten gaan. Genoeg nog dus te doen bij een volgend bezoek.

Accommodatie op het park of erbuiten

Aangrenzend aan het pretpark heb je het LEGOLAND Hotel, het Castle Hotel en LEGOLAND Holiday Village. Holiday Village is een vakantiepark met losse huisjes in meerdere thema’s. Ook heb je hier een camping. Het Castle Hotel is in kasteelstijl en tevens de meest luxe accommodatie van het park. Het LEGOLAND Hotel is een hotel in LEGO-stijl. Dit is het best betaalbare hotel van de drie opties.

Lalandia is een vakantiepark met o.a. Aquadome, Monky Tonky en diverse andere attracties (allemaal inclusief bij het verblijf). Het ligt naast het LEGOLAND Holiday Village. Bij het boeken van de accommodatie kan je meteen een meerdaagse pas voor LEGOLAND met korting kopen.

We overwogen eerst om op het park zelf te verblijven, maar de prijzen van de verschillende hotels lagen vlak voor aankomst aan de hoge kant. Hoewel het ideaal is om op het park zelf te verblijven, vonden wij ons plekje in de omgeving van het pretpark uiteindelijk ook perfect. We vonden via Airbnb een tof appartement in het dorpje Brande, dat op zo’n 25 minuten rijden van het pretpark ligt. Het appartement was ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. We konden er heerlijk koken en boodschappen deden we vooraf bij de Netto die om de hoek lag.

Als je nou toch liever op het park zelf verblijft, boek de accommodatie dan ruim vooraf voor de beste deals. Je betaalt dan namelijk maar iets meer voor de overnachtingen + entreebewijzen, zodat je uiteindelijk nog best goedkoop uit bent en er een hoop gemak voor terug krijgt.

Vergelijking met de Efteling

Wij waren toevallig ook dit jaar voor het eerst met onze kinderen naar de Efteling geweest en konden prima een vergelijking maken. Vooraf kan ik zeggen dat onze meiden beiden parken geweldig vonden. De Efteling kon niet stuk vanwege het Sprookjesbos en LEGOLAND kon niet stuk vanwege het thema LEGO, dat overal in terugkwam en fantastisch in het gehele pretpark verwerkt is.

Beide pretparken hebben hun plus- en minpunten (hoewel er van echte minpunten geen sprake was). Zo had je bij de Efteling leuk vermaak om de tijd in de wachtrij te doen vergeten, vaak al als onderdeel van de attractie. Bij LEGOLAND was dat anders geregeld, waardoor je je soms goed bewust was van het lange wachten ondanks dat kinderen zich altijd prima konden vermaken met grote bakken LEGO. Wachttijden zijn bij LEGOLAND doorgaans ook korter en het park zelf is veel compacter, waarbij de looproutes goed doordacht zijn. Bij de Efteling moesten we soms flink (door)lopen, wat vooral op het eind vermoeiend werd voor de kinderen.

legoland-slider-3-1
legoland-slider-3-2
legoland-slider-3-3
legoland-slider-3-4
legoland-slider-3-5
legoland-slider-3-6
legoland-slider-3-7
legoland-slider-3-8
legoland-slider-3-9
legoland-slider-3-10
legoland-slider-3-11
legoland-slider-3-12
legoland-slider-3-13
legoland-slider-3-14
legoland-slider-3-15
previous arrow
next arrow

LEGOLAND heeft het verder slim aangepakt door ook LEGOHOUSE te openen, wat net wat toffer is voor de wat oudere kinderen. De attracties in LEGOLAND waren tof, maar voor grotere kinderen wellicht net niet heftig genoeg.

LEGOLAND was wat betreft versnaperingen wat duurder dan de Efteling. Bij de Efteling had het ons positief verrast dat gerechten in de restaurants erg goed betaalbaar waren en hetzelfde gold voor losse snacks en drankjes. Bij LEGOLAND waren snacks vrijwel allemaal boven €5 en ook de gerechten in de restaurants waren niet per se goedkoop. Op zich geen probleem, maar daarmee sluit je mogelijk wel wat mensen uit. Het viel daardoor op dat in LEGOLAND veel bezoekers eigen eten en drinken meenamen, waar gelukkig verspreid door het park genoeg plekjes voor waren (tafeltjes, bankjes, grasveldjes om te zitten).

Ga als het qua leeftijd nog kan

LEGOLAND is een ideaal pretpark als de kinderen zelf nog actief met LEGO spelen. Verder moet elke AFOL (Adult Fan Of LEGO) het park natuurlijk een keer bezocht hebben. Als je dus een reis door Denemarken, of zoals in ons geval door Zweden en Noorwegen overweegt, bouw dan een stop in bij het pretpark. Wij vonden het de perfecte afsluiting van een geweldige vakantie en voor de kinderen was het echt een leuke verrassing (we hadden het vooraf niet aan ze verteld).

Nu we LEGOLAND hebben bezocht en ook vast wel vaker in Scandinavië komen, zullen we de volgende keer LEGOHOUSE overwegen, dat op een steenworp van het pretpark ligt en juist voor de wat oudere kinderen veel fun en vertier biedt. Overigens is LEGOHOUSE ook geweldig voor de wat jongere kinderen, dus als je tijd hebt om beide attracties te bezoeken moet je dan zeker doen!

Entreeprijs

De vaste prijs aan de deur is momenteel (augustus 2023) 499DKK, omgerekend zo’n €67. Als je vooraf online boekt, scheelt het aanzienlijk. Dan betaal je namelijk 359DKK (+/-€48 via xe.com). Kinderen onder 3 jaar zijn gratis, maar kinderen tussen 3-12 betalen gewoon dezelfde prijs als volwassenen. Op zich is het fijn om vooraf te boeken, maar eigenlijk raden we aan dit niet te ver vooruit te doen want dan kan je het weer nog even aankijken. Tickets boek je namelijk op datum en daar kan je niet meer vanaf wijken.

Een combiticket is handig voor mensen die er wat langer verblijven. Voor 629DKK (€84) heb je een toegangsbewijs voor LEGOLAND + tickets voor LEGOHOUSE.

Koopjesjagers kunnen het beste de sites van LIDL of Pepper in de gaten houden. Elk jaar heb je wel een aanbieding, vaak op basis van 1+1 (2 kopen, 1 gratis). Ook bij deze actie geldt dat het op datum is, je dient dus bij het kopen van de tickets meteen een dag te kiezen. Ook via LEGO zelf zijn er soms scherpe aanbiedingen. Zo heb je tot 31 december 2023 de ‘Kinderen Gratis’ actie, waarbij 1 kind gratis naar binnen mag per betalende ouder.

Als je vooraf online boekt, boek er dan meteen een parkeerticket bij (60DKK). Bij uitrijden kan je de QR-code op je telefoon laten scannen.

Die-hard pretparkbezoekens kunnen een upgrade op het ticket ‘Reserve and Ride’ nemen. Standaard (299DKK), Express (499DKK) en Ultimate (799DKK) bepalen de virtuele wachttijd. Je staat namelijk nog steeds in de wachtrij, maar hoeft niet daadwerkelijk in de rij te staan. Via de app krijg je te zien wanneer je aan de beurt bent.

TIP: Parkbezoekers met dagticket kunnen hun ticket ter plekke voor 99DKK upgraden naar een ticket voor 2 dagen. Je hoeft er niet meteen de dag erop weer naartoe, je 2e dag is tot 6 dagen na je bezoek te verzilveren.

legoland-slider-4-1
legoland-slider-4-2
legoland-slider-4-3
legoland-slider-4-4
legoland-slider-4-5
legoland-slider-4-6
legoland-slider-4-7
legoland-slider-4-8
legoland-slider-4-9
legoland-slider-4-10
legoland-slider-4-11
legoland-slider-4-12
previous arrow
next arrow

Parkeren

Een parkeerkaart voor P1, P2 of P3 (de overige parkings zijn gratis, maar liggen een flink eind van de ingang vandaan) koop je vooraf voor 60DKK. Ter plekke is de parkeerkaart even duur en tegenover de hoofdingang heb je een parkeerautomaat. Er zijn bij P1 laadpalen van E-On, beschikbaar op basis van First Come, First Serve.

Openingstijden

Openingstijden varieren gedurende het jaar, maar doorgaans is het park van 10.00 tot 18.00 open.

Wij kwamen rond 9.00 in de ochtend bij LEGOLAND aan wat op zich fijn was omdat de parking pal voor de ingang nog veel vrije plekken had. Vanaf die tijd komen er steeds meer mensen aan en vanaf 9.45 is het afgeladen vol op het plein voor de ingang. We hoopten nog even dat de hekken al eerder open zouden gaan zodat je alvast wat rond kon lopen, maar dat was niet het geval. 10.00 stipt ging het park open.

Om 18.00 sluiten de attracties en in de zomer gaat het park om 20.00 dicht. Tot die tijd kan je nog terecht bij de verschillende restaurants, nog wat slenteren door Miniland of nog wat shoppen in de enorme LEGO-winkel.

Tips

 • Sommige kinderen vinden het misschien leuker om de attracties per thema te bezoeken. Onze kids wilden gewoon wat rondlopen en waren het met ons eens de populairste (drukste) attracties het eerst te bezoeken. De app geeft duidelijk aan welke attracties binnen welk themagebied liggen.
 • Neem een kluis. In een kleine versie past aardig wat. Handig als het weer omslaat en vooral omdat het scheelt met zeulen van spullen. Wij hadden onze regenkleding in de kluis en ook wat snacks en eten en drinken.
 • De app is echt heel handig. Vooral ook om voorafgaand aan je bezoek wat voorbereidend uitzoekwerk te doen. Bijvoorbeeld als je kind (of één van de kinderen) nog onder 120 cm is. Sowieso raad ik aan er vooraf even voor te gaan zitten, want dat maakt de dag zelf zoveel leuker (en vooral efficiënter qua looproutes).
 • Bij meerdere attracties heb je ook een maximale lengte, waardoor sommige ouders er niet in kunnen. Let erop dat je dit vooraf via de app na gaat, anders sta je mogelijk voor niks in de wachtrij.
 • Een hoop attracties kunnen de kids zelf doen terwijl de ouders op een bankje kunnen toekijken.
 • De meest populaire attracties hebben de langste wachtrij die gedurende de dag oploopt. Tijdens het wachten kunnen de kinderen vaak met LEGO spelen.
 • Omdat de prijs van eten & drinken aardig hoog is in het pretpark, nemen Denen dit vaak zelf mee. Los van de kostenbesparing ben je zo ook niet teveel tijd kwijt aan de lunch en blijft er meer tijd over voor de attracties. Rond lunchtijd is de rij bij de restaurants en eetkraampjes namelijk dermate lang, dat je er al snel ruim een uur of meer aan kwijt bent.
 • Een wisselvalig dagje? Neem vooraf een poncho mee want die dingen nemen nauwelijks ruimte in beslag. Of een paraplu. Bij een groot deel van de attracties is de wachtrij niet overdekt. Dit zijn nou juist de attracties waar het lekker rustig is tijdens een bui.
 • Bij veel attracties mag je niks mee aan boord nemen. Je legt je tas dan vooraf bij de start in een speciale kast om het vervolgens na de attractie weer op te halen.
 • Check vooraf alle tijden van de optredens en meet & greets bij de verschillende thema’s. Onze kids vonden de meet & greet bij Ninjago vooral erg leuk.
 • Coca-Cola Freestyle is bedacht voor veeldrinkers. Je koopt eenmalig een speciale drinkbeker die je de hele dag onbeperkt mag vullen bij de diverse drinkstations in het park.
 • In Denemarken doet men niet aan de mei-vakantie en de zomervakantie eindigt daar al vaak begin augustus. Ideale momenten om LEGOLAND zonder enorme wachtrijen te bezoeken dus.
 • Bij de ingang van het park kan je een polsbandje halen zodat je gedurende de dag het park nog uit kunt. Voor een lekker bakje koffie loop je in 5 minuten vanaf de hoofdingang naar Espresso House (ze hebben er ook broodjes en lekkere snacks).
 • Er is een enorme LEGO-winkel met alle soorten LEGO. Hoewel het verleidelijk is om er wat te kopen, zijn de prijzen in de winkel aardig hoog en vaak is het goedkoper het via internet te bestellen. Wel liggen de allernieuwste LEGO-dozen er soms al, van creaties die nog niet in de winkels buiten LEGOLAND te koop zijn. Een heuse fan loopt er sowieso met groot plezier en bewondering rond.
 • Soms zitten er kortingscoupons in je LEGO-doos of in LEGO-brochures/magazines. Denk aan 2 suikerspinnen voor de prijs van 1, een gratis drankje of entreebewijzen met flinke korting.
 • Onze dochter was een aantal dagen voordat we het pretpark bezochten lelijk ten val gekomen met een kneuzing aan haar onderbeen als gevolg. Gelukkig konden we bij LEGOLAND een rolstoel reserveren die op de dag van ons bezoek klaarstond. Uiteindelijk bleek de rolstoel niet nodig, maar toch fijn dat de mogelijkheid er was.
 • Van 18 t/m 24 oktober 2023 wordt in de Utrechtse Jaarbeurs Lego World georganiseerd. Dit is een spektakel voor LEGO-fans. Kaarten zijn te koop via de officiële website van Lego World.

legoland-slider-5-1
legoland-slider-5-2
legoland-slider-5-3
legoland-slider-5-4
legoland-slider-5-5
legoland-slider-5-6
legoland-slider-5-7
legoland-slider-5-8
legoland-slider-5-9
legoland-slider-5-10
legoland-slider-5-11
legoland-slider-5-12
previous arrow
next arrow

Hoe kom je er?

Afgelopen zomer stond een vakantie in Scandinavië op het programma, dus kwam een bezoek aan LEGOLAND meteen langs als afsluiter. Als je met de auto naar Zweden rijdt, kom je vaak door Denemarken. Hoewel je om reistijd te besparen een deel per boot kunt afleggen, kozen wij er op de terugweg voor om de twee grote bruggen te pakken om zodoende een leuke stop in Billund te maken.

Vanaf Utrecht is het ongeveer 7,5 uur rijden als het verkeer meezit (zonder stops). Een tweetal overnachtingen is dus logisch, maar de meeste bezoekers brengen een bezoek aan het pretpark wanneer ze zelf met vakantie naar Scandinavië zijn.

Billund heeft verder een eigen luchthaven, waar de hele dag vliegtuigen opstijgen en landen. Ik zag ook veel vrachtvliegtuigen, waarschijnlijk om de nieuwste LEGO naar alle uithoeken van de wereld te vervoeren. Op Billund Airport kan je een auto huren, maar als je accommodatie bij het park boekt is dat niet nodig. Er gaan dagelijks vluchten van Schiphol naar Billund. Vanaf de luchthaven is het nog geen 10 minuten rijden naar LEGOLAND en in de zomermaanden gaat er een gratis shuttlebus.

Ervaar het schitterende Groenland met BBI-Travel

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Denemarken die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Denemarken en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.