Fietsen in Scandinavië is een genot voor de zintuigen. De frisse lucht en de prachtige omgeving zorgen voor een heerlijke fietsvakantie. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voor een fietsvakantie in Scandinavië. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

Tip 1: Houd rekening met het weer

Fietsen in Scandinavië

Des te noordelijker je gaat, des te kouder het wordt. Ook in de zomer zal het kwik niet veel stijgen, ondanks dat het zonnetje lekker schijnt. Hou hier dus rekening mee als je uitkiest wat voor kleding je meeneemt en eventueel welke slaapzak in de fietstas gaat. Het is slim om wel wat zomerkleding mee te nemen, want in het zuiden kunnen de temperaturen wel flink oplopen. We raden aan om sowieso niet in de sneeuwmaanden (oktober tot eind mei) te gaan fietsen in het noorden van Scandinavië. En zorg daarnaast natuurlijk ook voor een goede fiets waarmee je door alle weersomstandigheden kunt fietsen. Goede fietsen kopen kun je tegenwoordig snel een eenvoudig online doen. Neem je tijd om jouw ideale fiets uit te zoeken en er mee op pad te gaan!

Tip 2: Kies je route goed uit

Er zijn een aantal prachtige routes te fietsen in Scandinavië. Die kun je dus van tevoren uitzoeken en gaan plannen. Wel is het zo dat sommige routes je over snelwegen meenemen. Dit klinkt gek, maar is in Zweden vrij normaal. Er is een speciaal stuk naast de snelweg geschikt voor fietsers. Echter zal dit niet voor elke fietser ideaal zijn, want soms fiets je met (kleine) kinderen en dan is het wel heel spannend als er een auto voorbij raast. Check daarom of je route je langs snelwegen neemt of alleen langs kleinere wegen of speciale fietspaden.

Fietsen in Scandinavië

Extra tip: voor kinderen onder de 15 is het verplicht om een helm te dragen op de fiets. Vergeet deze dus niet mee te nemen als je jonge kinderen meeneemt. Als je wel van plan bent om langs de snelweg te fietsen is het als volwassene ook een slim idee om een helm te dragen.

Tip 3: Denk aan de middernachtzon

Als je in de zomer in noordelijk Scandinavië bent zal de zon (bijna) de hele dag schijnen. Heel gaaf om eens mee te maken natuurlijk, want het is een vreemd fenomeen. Maar als jij in je tentje in slaap probeert te komen na een lange dag fietsen, kan het toch wel knap vervelend zijn als je niet slaapt en het is middernacht. Bereid je hier dus goed op voor, bijvoorbeeld door een slaapmasker mee te nemen. Ook kan het met een zonnetje erop flink warm worden in een goedkope tent, investeer daarom in een goede tent die goed lucht doorlaat.

Tip 4: Ga met de trein

Scandinavië is heel makkelijk te bereiken met de trein. Als je in Kopenhagen bent, wat maar kort treinen is, kun je eigenlijk alle kanten op. Wij raden dan ook aan om niet met het vliegtuig of de auto te gaan, maar gewoon lekker met de trein. Het is gemakkelijker, je kunt meenemen wat je wilt en je hoeft niet per se een rondje te fietsen om je auto later nog op te halen. Daarnaast is het ook nog eens stukken beter voor het milieu!