Tijdens onze reis door Zweden verbleven we een week in de buurt van het mooie Siljanmeer in de regio Dalarna, een aanrader vanwege de prachtige natuur en de vele activiteiten en bezigheden in de directe omgeving. Eén van de bekende hoogtepunten in Dalarna is Tomteland, beter bekend als ‘Santa’s Village’. In de winter is het heus winterwonderland waar Kerst centraal staat. Je hebt er het huis van de kerstman maar ook elfjes, rendieren en eigenlijk alles dat je bij het kerstdorp zou verwachten, inclusief een dik pak sneeuw. In de zomer heb je er een speciaal zomerprogramma vol schitterende voorstellingen waardoor ons bezoek aan het themapark achteraf gezien één van de hoogtepunten van onze vakantie was.

Niet alleen de kinderen, maar ook wij hebben er een geweldige tijd gehad. Het 18 hectare grote Tomteland is een plek vol fantasie, magie, natuur en gezelligheid. Alles draait om sprookjesachtige verhalen waar elfjes, trollen, bosnimfen, kabouters, feeën, draken, heksen, prinsen en prinsessen centraal staan. De dag is gevuld met een programma vol optredens en elke voorstelling is onderdeel van een groter verhaal, de ‘strijd’ tussen het goed en kwaad (concreet: Elfjes en Trollen). Het is grotendeels interactief, waarbij regelmatig de hulp van de kinderen (en ouders) wordt ingeroepen.

Wat extra bijzonder was: Alles was in het Zweeds. We verstonden er dus niks van en toch hebben we er de mooiste dag van de vakantie gehad 😊.

slider-tomteland-zweden-1-1
slider-tomteland-zweden-1-2
slider-tomteland-zweden-1-3
slider-tomteland-zweden-1-4
slider-tomteland-zweden-1-5
slider-tomteland-zweden-1-6
slider-tomteland-zweden-1-7
slider-tomteland-zweden-1-8
slider-tomteland-zweden-1-9
slider-tomteland-zweden-1-10
slider-tomteland-zweden-1-11
slider-tomteland-zweden-1-12
slider-tomteland-zweden-1-13
slider-tomteland-zweden-1-14
previous arrow
next arrow

Omdat ze er met een vast dagprogramma werken is het belangrijk bij openen aanwezig te zijn voor het openingstoneelstuk. Je hebt dan meteen goed door waar het om draait en komt al direct – vroeg in de ochtend – in de juiste stemming. Een aantal toneelstukjes worden op meerdere momenten opgevoerd en soms zijn er ook hele leuke geïmproviseerde momenten op willekeurige plekken in het park, waar ook de bezoekers vaak weer bij betrokken zijn. Van de grote verhaallijn is er op het eind van de dag een slotshow.

De hoofdrolspelers waren allemaal prachtig verkleed en waren verder altijd enthousiast en volledig in hun rol. Voor de kinderen geweldig om ze van dichtbij te zien en om met ze te praten (ze spraken allemaal zeer goed Engels).

Prachtige decors in de bossen

Het park ligt prachtig in de bossen van Dimälva en alles is (subtiel) in het thema elfjes en trollen. Je komt ogen te kort want overal heb je toffe details. Van trollen-hollen tot de piepkleine elfenhuisjes, voor de kinderen was het een magische ontdekkingsreis. Midden in het park heb je nog het enorme huis van de Kerstman en binnen was de Kerstman druk bezig met het reageren op alle post die hij gedurende het jaar ontvangt. Het was een leuk geheel maar duidelijk niet wat er centraal stond in de zomer. Onze meiden zeiden hem dan ook vrij snel vriendelijk gedag en waren weer weg op zoek naar elfjes 😊.

De decors van alle shows zijn schitterend verwerkt in het bos. Soms met alleen een houten vlonder waar de acteurs op staan. Ook heb je grote decors met verdiepingen, zoals op het grote plein. Bij de finale hadden ze de omgeving heel tof in de show verwerkt, we waren echt onder de indruk van hoe goed er over alles is nagedacht.

slider-tomteland-zweden-2-1
slider-tomteland-zweden-2-2
slider-tomteland-zweden-2-3
slider-tomteland-zweden-2-4
slider-tomteland-zweden-2-5
slider-tomteland-zweden-2-6
slider-tomteland-zweden-2-7
slider-tomteland-zweden-2-8
slider-tomteland-zweden-2-9
slider-tomteland-zweden-2-10
slider-tomteland-zweden-2-11
previous arrow
next arrow

Meerdere verhaallijnen

Er zijn meerdere verhaallijnen die door elkaar lopen, elkaar kruisen en soms in elkaar overlopen. Allemaal zijn ze gebaseerd op Scandinavische folklore. Je kan bij aanvang je eigen avontuur kiezen, waarbij de kaart die je bij de ingang krijgt dient als avonturenmap.

Op de website kan je de programma’s al vooraf inzien en eventueel ter voorbereiding alvast je eigen looproute samenstellen. Het park is niet groot dus met zo’n 10/15 minuten marge voor de wandeling lukt het wel om shows aansluitend te bezoeken.

Het lukte ons maar net om het grootste deel van de “Fairy and Troll Adventure” verhaallijn af te krijgen gedurende de dag. Dat komt vooral doordat je ook diverse andere shows meepakt en soms ook gewoon even lekker pauzeert zodat de kinderen kunnen spelen. Voor ons in elk geval genoeg redenen om er nog een keer naartoe te gaan, want de andere verhaallijnen zijn ook allemaal echt heel tof gedaan (we pakten er een paar mee omdat we er dan toevallig net langsliepen).

Mooie liedjes

Alle acteurs met een hoofdrol konden echt geweldig zingen. De muziek was bij vlagen van het niveau Disney en we hebben er echt van genoten (ondanks dat we er niks van begrepen). De liedjes zijn ook op Spotify te beluisteren: link.

De grote finale was zo tof en hoewel ik niet te veel wil verklappen kan ik wel zeggen dat het lied van de Trollenkoning echt wauw was (Rammstein-esque)! En op het eind was iedereen doodstil tot de Trollenkoning keihard ‘Klappen Nou’ of iets dat erop leek schreeuwde. Vervolgens begon iedereen hard te klappen. Hilarisch was het 😊.

Meerdere speelplekken

Naast de prachtige (en soms spannende) shows heb je op diverse plekken speeltoestellen waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Zo heb je in Elfenland een klimspeeltuin, met allemaal aan elkaar gekoppelde toestellen. Verder heb je in Schaduwland nog een klimpark voor een heus klim-avontuur.

Neem bij heel zonnig weer verder zwemkleding en een handdoek mee. Er is namelijk een kleine zwemvijver genaamd “Lake Aurora” waar kinderen heerlijk kunnen zwemmen (ondiep). Ook heb je hier een drijvend vlot die kinderen zelfstandig over de zwemvijver kunnen trekken.

slider-tomteland-zweden-3-1
slider-tomteland-zweden-3-2
slider-tomteland-zweden-3-3
slider-tomteland-zweden-3-4
slider-tomteland-zweden-3-5
slider-tomteland-zweden-3-6
slider-tomteland-zweden-3-7
slider-tomteland-zweden-3-8
slider-tomteland-zweden-3-9
slider-tomteland-zweden-3-10
slider-tomteland-zweden-3-11
slider-tomteland-zweden-3-12
previous arrow
next arrow

Door weer en wind

Op de website kan je lezen dat de voorstellingen altijd doorgaan, tenzij het echt noodweer is. Tijdens een gewoon Zweeds buitje hebben alle acteurs regenkleding aan, alles in stijl van hun gewone outfit. Het viel wat dat betreft nauwelijks op dat de prinses (met geen kleine rol) een regenjas, regenbroek en regenlaarzen aan had.

We hadden uiteindelijk de hele dag, van ’s ochtends vroeg tot sluitingstijd flinke regen. Soms een gewone bui, maar ook echt regen waar je voor moest schuilen. Wat opviel was dat geen enkel kind het leek te deren. Ze waren allemaal gefixeerd op de toneelstukjes en allemaal goed ingepakt in regenkleding/outdoorkleding.

Kledingadvies

Dit bleek een belangrijk punt tijdens ons bezoek en zoals gewoonlijk waren we zelf goed voorbereid maar toch een soort van waarschuwing vooraf. In Zweden kan het soms flink regenen, ook midden in de zomer. Dat is helemaal normaal daar en de lokale bevolking kijkt er niet vreemd van op. Iedereen heeft er dan ook hoge kwaliteit regenkleding aan waardoor een beetje regen de pret niet drukt. Neem dus regenkleding mee, ook al is het prima weer op de plek waar je verblijft. Rond het Siljanmeer kan het aan de ene zijde keihard regenen terwijl het 15 minuten verderop zonnig is.

Als je regenkleding en een setje extra kleding in de auto hebt liggen, kan je altijd nog even heen en weer lopen. Neem in elk geval een paraplu of poncho meer bij een wisselvallige weersvoorspelling.

Eten & drinken

Je hebt 1 centraal gelegen restaurant en diverse losse eetkraampjes met snacks en andere lekkernijen (zoals hamburgers, hotdogs, popcorn, zuurstokken en meer). Bij het restaurant heb je een simpel menu zodat het makkelijk kiezen is. Vanzelfsprekend hebben ze Zweedse gehaktballetjes, natuurlijk de bekende standaardhap met aardappelen en een gepaneerd visje met heerlijke remouladesaus en voor de kleintjes pannenkoeken met cranberrysaus en slagroom. We vonden de prijzen meevallen met zo’n €8 voor de pannenkoeken en €14 voor een bord met Zweedse gehaktballen. Bovenin heb je nog een speelhoek waar de kinderen nog even leuk kunnen spelen.

Wat opviel en blijkbaar typisch Zweeds is, je hebt er meerdere BBQ’s met grilplaten (“slogbods”) waar je zelf meegebracht eten kunt grillen (o.a. tussen Schaduwland en Drakenland). Je kan zelfs je eigen worstjes grillen bij het vuurtje in het Trollenhuis. Zo zag ik locals met een koeltas met worstjes en broodjes, die ze allemaal ter plekke op de gril legden. Je mag dus gewoon je eigen eten en drinken mee het park in nemen, wat veel Zweedse bezoekers dan ook deden.

Typisch Zweeds

Wat is nou typisch Zweeds? Wij vonden Tomteland wel heel erg Zweeds 😊. Van de hierboven genoemde slogbod (in welk ‘pretpark’ kan je nou je eigen worst meenemen en grillen) tot vuurkorven door het hele park met echt vuur. Van alleen maar lachende gezichten terwijl het de hele dag keihard regende, tot de trollen en elfjes die overal centraal stonden.

Tips

  • Qua accommodatie kan je dichtbij het park terecht in de Tomtelandstugan, een kleinschalig vakantiepark met meerdere huisjes. Verblijf bij het park is echter niet echt nodig, het is hoogstens een half uur rijden vanaf één van de vele dorpjes rond het Siljanmeer.
  • Onze kinderen waren ten tijde van het bezoek 7 & 9 en vonden het echt geweldig. Nu nog vinden ze het de leukste activiteit van de vakantie in Zweden. Ik denk zelf dat het voor kinderen jonger dan 5 jaar op sommige momenten wat spannend kan zijn, hoewel ze er vanwege de taal toch niet veel van zullen snappen.
  • Je kan bij de ingang voor 40SEK een karretje huren. Als je spullen zoals eten & drinken of kleding mee hebt, kan je dat zo makkelijk vervoeren. Kleine kinderen passen er op zich ook in, maar het park is op een aantal plekken aardig heuvelachtig. Dit geldt ook voor gezinnen met jonge kinderen, buggy’s en kinderwagens kunnen prima het park in, maar op sommige plekken is het dan even flink ploeteren.
  • Wij waren er 1 volle dag, maar eigenlijk was het net niet genoeg om alle toneelstukjes mee te krijgen. Ook was er weinig tijd over voor de kinderen om lekker te klimmen in het klimpark dat ook in het park te vinden is. We wilden sommige toneelstukjes echt niet overslaan en dus was het soms een beetje haasten van het ene toneelstuk naar de volgende. Een 2-daags ticket biedt wat dat betreft de uitkomst en als je in de buurt verblijft zou ik het zeker overwegen.
  • Op de website heb je een kaart van het hele park met linkjes naar de verschillende delen. Zo kan je mooi vooraf alles te weten komen over het Koninkrijk der Trollen of over Drakenland, het Elfenrijk, het Kabouterdorp en Schaduwland.
  • In het grote restaurant heb je nog een grote winkel met souvenirs. Naast souvenirs van Tomteland (zoals toverstafjes, trollenstaarten en prinsessenjurken) verkopen ze er ook snoepgoed uit Gränna, kerstartikelen en verkleedkleding. Wij scoorden er een enorme sneeuwbol voor thuis tijdens Kerst.
  • Bij de ingang van het park kan je een poncho kopen mocht het weer omslaan. Het is echter logischer om zelf regenkleding mee te nemen, want in Zweden kan het weer altijd omslaan.
  • Veel bezoekers hadden een simpel kussentje mee om (droog) op te zitten tijdens de regen. Je kon dit ook ter plekke kopen.

slider-tomteland-zweden-4-1
slider-tomteland-zweden-4-2
slider-tomteland-zweden-4-3
slider-tomteland-zweden-4-4
slider-tomteland-zweden-4-5
slider-tomteland-zweden-4-6
slider-tomteland-zweden-4-7
slider-tomteland-zweden-4-8
slider-tomteland-zweden-4-9
slider-tomteland-zweden-4-10
slider-tomteland-zweden-4-11
previous arrow
next arrow

Entreeprijzen

Kinderen tot 12 jaar betalen 290SEK (kinderen onder 3 jaar mogen gratis naar binnen). Oudere kinderen en volwassenen betalen 360SEK. Een 2-daags ticket is resp. 395SEK en 465SEK en raden we aan als je er de tijd voor hebt, er is namelijk genoeg te zien en te doen en wij hebben in 1 dag nog lang niet alles meegemaakt.

Openingstijden

Tomteland is meerdere periodes per jaar geopend en elke periode heeft een eigen thema. Zo eindigt het magische zomerseizoen meestal op het laatste weekend van augustus en daarna gaat het park een weekje open rond de herfstvakantie. Vervolgens maken ze zich er klaar voor het winterseizoen (dat eind november start). Ook zijn ze weer een korte periode open rond de paasvakantie. Check altijd vooraf op de website of ze geopend zijn op de dag dat je er naartoe wilt.

Het magische park is dagelijks geopend van 9.45 tot +/- 16.00. Exacte tijden hangen samen met het seizoen waar het programma op is afgestemd.

Hoe kom je er?

Tomteland is goed bereikbaar vanaf Mora. Je volgt de E45 naar het zuiden tot je de bordjes met de afslag ziet. Vandaar is het nog ongeveer 10/15 minuten rijden naar de ingang van het park.

Het is een kleinschalig park en over het algemeen zal het er niet afgeladen druk zijn zoals vaak bij pretparken het geval is. Er is een grote parking waar je gratis kunt parkeren. Vanaf de parking loop je in een paar minuten naar de ingang. Hier koop je de tickets als je dit niet al vooraf hebt gedaan.

 
Met BBI Travel naar ZwedenMet TUI naar ZwedenReis door Zweden met Voigt Travel

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Zweden die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Zweden en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.