Als je op enig moment met jonge kinderen reist, ga je al snel op zoek naar een optimale balans tussen wat de ouders leuk vinden en wat de kinderen leuk vinden. Onze meiden krijgen reizen van jongs af aan mee maar een recent bezoek aan een pretpark was hun eerste keer ooit. Toen we ze de verschillende mogelijkheden voorhielden was de keuze snel gemaakt, het zou de Efteling worden. Ze waren nu bijna 7 en net 9 en dus de perfecte leeftijd om nog uitgebreid van alle attracties in het pretpark te genieten.

Hoewel ik het vooraf wel van plan was heb ik uiteindelijk nauwelijks wat voorbereid, dat hoeft toch ook niet bij een simpel dagje uit? Meer dan een paar sleutelwoorden als ‘Het Sprookjesbos’, de achtbaan en Droomvlucht was genoeg. Althans, dat dachten we. Het park is namelijk enorm uitgestrekt en we waren er ook nog eens op een aardig drukke dag ondanks dat we er in het laagseizoen waren. Gelukkig hielp de handige Efteling-app ons met werkelijk alles.

Entreebewijzen

De tickets kochten we handig vooraf. Met korting natuurlijk, want AH had weer een leuke Efteling-spaaractie lopen. Die hebben ze vaak meerdere keren per jaar. Bij 4 zegels (voor elke €5 krijg je 1 zegel en een dubbel aantal als je AH Premium hebt) heb je een volle kaart en die geeft €12,50 korting op de bestelling. Omdat we vooraf al wisten wanneer we zouden gaan, kozen we het Laagseizoen ticket, wat ons uiteindelijk €29,50 per ticket kostte.

Met de koop van je ticket ben je er nog niet. Je moet je bezoek ook reserveren en dit doe je vooraf online of via de Efteling-app. Je kiest een gewenste datum en het aantal personen en vervolgens krijg je een bevestiging via de e-mail. Je kan dit ook allemaal vanuit/via de app doen.

Efteling-app

Wij plaatsen de tickets direct in de Efteling-app. Dit was een kwestie van installeren en vervolgens bij ‘Tickets’ de tickets die we in .pdf van AH ontvangen hadden scannen en hopla, ze zaten handig in de app. Dit herhaalden we met de parkeerkaart van €12,50. Meteen een handige tip: zorg ervoor dat je telefoon nog voldoende opgeladen is en niet zoals bij ons 10 minuten voordat we tegen sluitingstijd het park verlieten uitschakelde. Ik kon dus niet bij de app en ook niet bij het parkeerticket. Ik had dit ticket ook via de app gekocht, dus geen .pdf die ik vooraf had kunnen forwarden naar de telefoon van mijn vrouw. Er restte ons niks anders dan een nieuwe parkeerkaart te kopen.

De app is verder heel handig in het pretpark zelf. De interactieve kaart zorgt ervoor dat je precies weet waar je bent en een looproute die aangeeft waar je naartoe moet en hoelang het lopen is. Ook zie je per attractie de geschatte wachttijd en tevens een historisch overzicht met gemiddelde wachttijden per uur op de dag. Verder zie je er alle restaurants, met de afstand in minuten (lopen) en wat voor soort eten je er kunt bestellen. Sommige restaurants werken met een reserveringssysteem. Als het even kan reserveer je je bezoek, vooral tijdens de lunch of voor het avondeten.

Logische route

We lazen vooraf over een paar logische onderdelen die je in elk geval moet bezoeken en ervaren. Hierbij sloegen we bewust een aantal attracties of bezienswaardigheden over, want daar zouden we dan niet genoeg tijd voor hebben. Hoeveel attracties je op een dag kunt bezoeken hangt ook samen met of je het pretpark op een rustige of een drukke dag bezoekt. Wij kwamen er op een gewone dag, met wachttijden tussen 20 en 40 minuten. Dat vonden wij erg lang en de kinderen helemaal. Echter, het was het waard want de attracties met de langste wachttijden waren volgens hen ook meteen het allerleukst. Het wachten is daarbij ‘leuk’ gemaakt, door afleiding of bijvoorbeeld een bochtig pad waardoor je geen besef had van de werkelijke omvang van de wachtrij :).

slider-2-sprookjesbos-draak-lichtgeraakt
slider-2-sprookjesbos-lange-jan
slider-2-sprookjesbos-zeemonster
slider-2-sprookjesbos-meisje-met-de-zwavelstokjes
slider-2-sprookjesbos-roodkapje
slider-2-sprookjesbos-holle-bolle-gijs
slider-2-sprookjesbos-zeven-geitjes
slider-2-sprookjesbos-nieuwe-kleren-van-de-keizer
slider-2-sprookjesbos-kabouterhuisje-b
slider-2-sprookjesbos-indische-waterlelies
slider-2-sprookjesbos-doornroosje
slider-2-sprookjesbos-repelsteeltje
slider-2-sprookjesbos-klein-duimpje
slider-2-sprookjesbos-trollenkoning
slider-2-sprookjesbos-kabouterhuisje-a
slider-2-sprookjesbos-sprekende-boom
slider-2-sprookjesbos-kabouterhuisje-c
slider-2-sprookjesbos-vliegende-fakir
slider-2-sprookjesbos-chinese-nachtegaal
slider-2-sprookjesbos-ingang
previous arrow
next arrow

Zo besloten wij eerst het Sprookjesbos te bezoeken. Echt wauw wat een heerlijke plek. Prachtige sprookjes tot in groot detail uitgewerkt. Je loopt over smalle paadjes van sprookje naar sprookje, met hier en daar een paar prachtige pauwen, die echt bijdragen in het creëren van een heus sprookjeswereld. Je hebt verder veel rustplekken en nog een paar eettentjes, perfect om zo nu en dan even lekker uit te rusten. We waren echt onder de indruk en de kinderen nog meer. De meeste indruk maakte Het Meisje met de Zwavelstokjes. Een schitterende animatie afgewisseld met een hologram. De kids vonden Holle Bolle Gijs natuurlijk ook geweldig en zochten de paden af naar vuil om erin te kunnen stoppen. We namen overal de tijd, dat ervoor zorgde dat we er ruim 2 uur rondliepen. Omdat we pas om 11.00 in het park waren, betekende dit dat we aansluitend meteen op zoek moesten naar een lunchplek.

Vervolgens liepen we via Diorama en het authentieke Stoomcarrousel richting Villa Volta, de eerste echte attractie. Villa Volta was leuk en bijzonder, maar de kids vonden het ook aardig spannend. Het was een gekke ervaring maar als je het nog niet eerder hebt gedaan moet je het zeker doen. Daarna zou logischerwijs een bezoek aan Droomvlucht centraal staan, maar die was nog gesloten i.v.m. onderhoud. Daarom dus richting het Volk van Laaf met de toffe monorail die over een verhoogde rails gaat (leuk uitzicht dus). Daar vandaan richting de Stoomtrein om vervolgens bij Station Oost uit te stappen. Het treintje is een attractie op zich, maar de wachttijden zijn standaard fors.

Tijd voor actie. Eerst maar door de zure appel heen bijten en 40 minuten in de wachtrij voor Joris en de Draak. We dachten ‘simpel’ te starten, dus eerst Joris en de Draak en vervolgens de Python in….wat hadden we het mis. De Python was kinderspel volgens onze meiden, Joris en de Draak was GEWELDIG! 😊. 40 minuten wachten vlogen voorbij en eenmaal in de attractie was het echt genieten. De snelheid is echt heel hoog, het leek wel een formule 1 wagen. De rit op het houten traject was ook echt tof en extra leuk was dat er altijd twee ‘draken’ tegelijk vertrekken en dat er dus een soort wedstrijdelement is (niet zo heel relevant voor onze kids). We snapten ook meteen waarom het vrijwel altijd druk is bij de attractie, want veel mensen gaan meerdere keren achter elkaar omdat het zo tof is.

slider-3-symbolica-3
slider-3-symbolica-1
slider-3-symbolica-2
slider-3-python
slider-3-joris-en-de-draak
slider-3-halve-maen
slider-3-rondvaartbootjes
slider-3-villa-volta-1
slider-3-villa-volta-2
slider-3-villa-volta-3
previous arrow
next arrow

Daarna direct door naar de Python. Ook weer heel tof en fijne bijkomstigheid was de veel kortere wachttijd. De dubbele looping, gevolgd door de kurkentrekker was heftig en we hoorden de meiden de gehele rit gillen van plezier. De wachttijd van meestal zo’n 20 minuten is over het algemeen niet enorm lang maar wel over de hele dag hetzelfde omdat veel mensen meerdere keren achter elkaar gaan. In dit kwadrant heb je ook nog Baron 1898 en De Vliegende Hollander, maar in de eerste mocht onze jongste nog niet in en de tweede was die dagen gesloten vanwege onderhoud. Ook de spannende wildwaterbaan Piraña was tijdelijk gesloten in verband met onderhoud. Op zich jammer, maar het maakte het voor ons makkelijk wat betreft de keuze wat in 1 dag haalbaar was. Met wachttijden tussen 20 en 40 minuten was het vrijwel onmogelijk al deze attracties er ook nog bij te bezoeken.

Naast de attracties die gesloten waren wegens onderhoud hadden we ook de volgende attracties overgeslagen (of bewaard voor een volgende keer) zoals Max & Moritz. Een paar andere attracties hadden de kinderen die dag geen trek in (Halve Maen, Fata Morgana en Vogel Rok), maar ook die zijn natuurlijk prima te doen bij een volgend bezoek.

De laatste attractie die we die dag bezochten was Symbolica. De hele dag was de wachtrij al ruim 30 minuten, maar de app gaf telkens aan dat het er na 16.00 aanzienlijk rustiger was. Helaas, ook na 16.00 bleef het er druk. Dus toch maar in de rij gaan staan. De rij is gelukkig prima te doen, de 30 minuten waren zo voorbij. De attractie zelf duurt 10 minuten en we waren allevier onder de indruk van hoe mooi het er was. Symbolica komt neer op een audiëntie bij de koning in een wonderlijk koninkrijk. Echt schitterend hoe ze deze zwierende dans door de attractie hebben opgezet. Ik vond het zelf een absoluut hoogtepunt, hoewel de meiden de houten achtbaan het tofst vonden.

We sloten onze dag af met de voorstelling Aquanura, een spetterende, 12 minuten durende fonteinshow op de Vonderplas (dichtbij de hoofdingang).

Openingstijden

Het park is in de winterperiode dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 en in de zomermaanden sluit het pretpark om 22.00. In de lente en de herfst sluit het park om 19.00. Je kan het park al 1 uur van tevoren in, maar dan zijn de attracties nog niet open. Je hebt dan al wel de tijd om naar de attractie waarmee je wilt starten te lopen en er zelfs al in de rij voor te gaan staan. Ook kun je al terecht bij de restaurantjes (voor bv koffie of een simpel ontbijt) en bij de souvenirwinkeltjes. Hoe eerder je er aankomt, des te sneller je ook bij het park bent, want je kan dan nog dichtbij het park parkeren.

slider-1-ingang-efteling
slider-1-levende-boom
slider-1-symbolica
slider-1-eetgelegenheden
slider-1-diorama
slider-1-stoomtreintje
slider-1-pauw
slider-1-themas
slider-1-pannenkoekenhuis
slider-1-diorama-binnen
slider-1-stoomcarrousel
previous arrow
next arrow

Eten en drinken

Ik was onder de indruk van hoe goed alles op het vlak van eten en drinken geregeld is in het pretpark. Overal vind je verspreidt door het park, altijd op strategische plekken, een gevarieerd aanbod aan restaurants en andere eetgelegenheden. We twijfelden vooraf nog om broodjes en drinken mee te nemen, maar lazen leuke verhalen over het enorme aanbod waardoor we besloten ter plekke te eten en te drinken. Dit bleek een goede zet. De prijzen vielen namelijk enorm mee (een fractie duurder dan buiten het pretpark) en de keuze was enorm. Extra tof: Je kan er zelfs eten en drinken online bestellen en afhalen wanneer het klaar is.

Frietjes en drinken dus voor reguliere prijzen. Heerlijke pannenkoeken en poffertjes die niet duurder waren dan dat we gewend zijn in pannenkoekenrestaurants bij ons in de omgeving. Ook losse snacks vielen enorm mee qua prijs. Een Unox hotdog voor €3,50 en een enorme suikerspin voor hetzelfde bedrag. Verder had je er een viskraam, Kebab en restaurants met internationale keukens.

Een aantal restaurants zijn tot na sluitingstijd geopend. Je kunt hier in de app (of website) op sorteren. Dit betekent dat je na sluiting nog uitgebreid uit eten kunt en de grote drukte vanwege het tegelijk verlaten van het park kunt omzeilen. Bij een aantal restaurants kun je het beste tijdig reserveren, want er staan bij veel restaurants flinke wachtrijen met mensen die op het laatst besluiten toch nog in het pretpark te eten. Reserveren kan handig via de Efteling-app.

Wij aten aan het eind van de dag lekker en leuk in Polles, het pannenkoekenrestaurant vlakbij Symbolica.

Accommodatie

Er zijn meerdere hotels en vakantieparken op en rond het pretpark. Een verblijf in een accommodatie is inclusief onbeperkt toegang, waarmee de overnachtingsprijs aanzienlijk gunstiger is. Je hebt er ook groepsaccommodaties voor hele gezinnen of vriendengroepen. Boek bij voorkeur tijdens speciale aanbiedingen of check dicht op de gewenste aankomstdatum of er nog last-minutes zijn.

In het geval van een gezin met 4 personen kan een last-minute overnachting maar zo erg voordelig zijn. Bij een simpele check vonden we ruime, moderne kamers en huisjes voor zo’n €400 per nacht inclusief ontbijt, waar je twee volle dagen in het pretpark mag (en de volle prijs is alleen daarvoor normaal gesproken al 2x€168). De kans dat je 2 dagen achter elkaar gaat is natuurlijk niet groot, maar dan nog is het een toffe nacht in het pretpark inclusief ontbijt en alle rust om de attracties mee te maken, zelfs meerdere keren.

Tips

 • Start de dag met de must-do attracties. Zorg er ook voor dat je daar om 10.00 bent of er dan al in de rij voor staat. Iedereen gaat bij aankomst eerst het Sprookjesbos in. De rijen zijn vaak de hele dag even lang dus maakt het niet echt uit wanneer je wat doet. Terwijl je wel meteen de belangrijkste dingen gedaan hebt en geen onrustige kinderen hebt als je op gemak de tijd neemt in het Sprookjesbos. Onze meiden leken op een bepaald moment haast te hebben in het Sprookjesbos, omdat ze zo uitkeken naar de achtbanen (en actie). We liepen dan ook al bijna 2 uur door het Sprookjesbos dus ergens begrepen we het wel.
 • Neem een laadblok mee voor je telefoon(s), helemaal als je de Efteling-app ook gebruikt voor o.a. reserveren van restaurants en de parkeerkaart. Onze telefoons waren leeg, waardoor we ter plekke een nieuwe parkeerkaart moesten kopen.
 • Naar de Winter Efteling? Kleed je warm, heel warm. Wij hadden ons ‘warm gekleed’, maar dat was echt nog onvoldoende. De temperatuur lag die dag de gehele dag rond het vriespunt en hoewel de zon uitbundig scheen was het vooral in de wachtrijen echt ijskoud. Handschoenen, een sjaal, een dikke winterjas en zelfs thermokleding heb je dan minimaal nodig.
 • Highlights tijdens de Winter Efteling zijn de Warme Winter Weide met de vreugdevuren en schaatsbaan, met overal door het park een winterse aankleding en op diverse plekke winterse entertainment.
 • Op een hete, zonnige dag naar de Efteling? Zorg voor een pet of andere hoofdbescherming (bv een paraplu) en neem altijd zonnebrand mee. Een zonnebril kan ook geen kwaad.
 • Reserveer je restaurantbezoek als het even kan.
 • Wachttijden op de app zijn puur indicatief. Als de wachttijd richting het eind van de dag lijkt af te nemen, zegt dat niks over de werkelijke wachttijden want vooral de attracties richting de uitgang (Fata Morgana, Symbolica) zijn juist op het eind nog drukbezocht.
 • In de Efteling-app kun je per attractie een alert instellen waarbij je gewaarschuwd wordt als de wachttijd korter is dan bijvoorbeeld 10 of 20 minuten.
 • Op de site is een (verborgen) pagina met hierop alle attracties die gesloten zijn voor onderhoud (en de periode van sluiting). Handig om vooraf even te bekijken en je plan hierop aan te passen.
 • Neem bij heet weer een handdoek mee voor de kinderen, want is er dan vaak op verschillende plekken waterpret zoals de waterspeelplaats Archipel.
 • Ik liet mijn cameratas met accessoires dit keer thuis. Dat had ik beter niet kunnen doen. Hoewel ik prima foto’s in RAW-formaat op mijn telefoon maakte, is de kwaliteit van mijn fotocamera net wat beter. Volgende keer gaat dit dus gewoon mee. Je kunt verder je jas of (camera)tas achterlaten in de garderobe van de Efteling tegen een vergoeding van €1,50.

Voor herhaling vatbaar

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit echt een groot fan van pretparken ben geweest, maar dat is vanaf nu wel anders. Het was vooral genieten van het enorme plezier dat de kinderen er hadden. Vooral het Sprookjesbos was echt geweldig met onze twee meiden die nog net niet de magische fase vaarwel hebben gezegd. Ze hadden het echt fantastisch en wij daardoor ook. Daarbij vonden we zelf het ritje in Joris en de Draak echt geweldig. Het was uiteindelijk een heerlijk dagje uit met het gezin en zeker voor herhaling vatbaar.

Prachtige vakanties bij ANWB Reizen

Schitterende verre reizen met 333travel

Schitterende rondreizen met TUI

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Nederland (al dan niet leuk voor kinderen) die we tijdens het volgende dagje uit zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op reis binnen ons eigen landje en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.