Tomohon vormt het centrum van de Minahasan-cultuur in Sulawesi. De Minahasan staan erom bekend alles te eten. De Tomohon dagmarkt (Pasar Tradisional Tomohon) is daarom ook uitgegroeid tot een populaire maar voor velen huiveringwekkende bezienswaardigheid. Een bezoek aan de markt is een cultureel hoogtepunt van een reis door deze regio, maar voor velen (incl. ikzelf) een emotioneel dieptepunt.

Let op: Sommige foto’s in dit artikel kunnen als schokkend ervaren worden

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

Je ziet er veel vreemde dieren om te eten; zoals hond, kat, slang, muis, rat, vleermuis en nog veel meer. Niet iedereen zal het er even leuk hebben. Er hangt een heftig en macaber sfeertje, vooral wanneer dieren ter plekke gedood worden (wat vooral gebeurt bij hond; een lokale lekkernij).

Let erop dat het een zeer schokkende ervaring kan zijn voor dierenliefhebbers (of voor onervaren toeristen). Mocht je Tomohon bezoeken, laat je dan niet gek maken om de markt te bezoeken. Het eerste deel is een gewone markt, maar eenmaal aangekomen bij het overdekte deel snap je meteen waarom de markt zo berucht is. Wij gingen er met een Islamitische vriend naartoe en die ging na afloop over zijn nek van de ervaring. Zijn Minahasan-vrienden uit Tomohon zelf gingen wijselijk niet mee en moesten achteraf lachen om onze beschrijvingen.

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

De stank is daarbij erg penetrant. Was achteraf je schoenen of slippers, raak niks aan en bedek je mond eventueel met een kledingstuk of mondkapje. Smeer jezelf ook goed vooraf in met anti-mug. Je kunt er prachtige foto’s maken, maar let erop dat je ze achteraf ook weer terug zult zien. Je kunt er ook dieren eten bij een van de basic restaurantjes.

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

De markt is verdeeld in twee delen. Reizigers die er met een tour naartoe gaan, kunnen bij het gedeelte met groente en fruit blijven, om zo niets te maken te hebben met de gruwelijkheden aan de andere kant van de markt. Laat je niet overhalen er naartoe te gaan, als je eigenlijk vooraf al wel kunt inschatten dat het niks voor je is. Ben je wel wat gewend? Dan is een bezoek aan de dagmarkt een interessante ervaring. Begrijp dat het voor de lokale inwoners diep in hun cultuur verweven zit en dat zij het totaal niet als verschrikkelijk beschouwen.

Huiveringwekkende dagmarkt van Tomohon

De markt is op zondagen het minst leuk om te bezoeken, veel kraampjes zijn dan gesloten want iedereen is dan naar de kerk.

 
 
Schitterende Indonesie reizen van Original AsiaIndonesie door de ogen van een locaVerken Indonesie met Bali Travel

5 mooiste Indonesië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Indonesië

v.a. €979 excl.

Beautiful Bali

Schitterende rondreis door Bali met vele highlights met Bali Travel.

Lees meer

v.a. €1533 incl.

Easy Going Java & Bali

Ga met Fox met ontspannen reisritme langs vele bijzondere plekken die Java en Bali rijk zijn.

Lees meer

v.a. €1742 incl.

Klassiek Indonesië

Maak kennis met de 2 mooiste eilanden van Indonesië; Java en Bali met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1410 excl.

Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Ervaar Indonesie op ontspannen wijze in bijna 4 weken met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Best of Bali

Ga met Pangea Travel per auto met chauffeur langs de mooiste plekjes van Bali.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB, Local Hero Travel, Original Asia, PANGEA Travel, Riksja Indonesië, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Indonesië samenstellen. Boek bv. je retourtickets bij Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Tiket.com en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Indonesië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Indonesië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.