San Gimignano is een werkelijk schitterend stadje in Toscane, Italië. Het is zo’n typisch pittoreske dorpje waardoor Toscane zo geliefd is onder reizigers. Al bij het aanrijden zie je mensen langs de kant van de weg stoppen om mooie panoramafoto’s van het dorp en de omgeving te maken. Je ziet dan ook meteen al de 14 hoge torens uitsteken, die het stadje haar beeldbepalende sfeer meegeven. Rivaliserende families bouwden de torens als prestigeobjecten om elkaar af te troeven. Hoe hoger de toren, des te welvarender ze waren. Tijdens de hoogtijdagen had je er 72, waarvan sommigen wel 70 meter hoog waren. Door de vele torens heeft het stadje de bijnaam “het Manhattan van de Middeleeuwen” gekregen.

Uitzicht over San Gimignano

Het toeristische centrum van San Gimignano

Welverdiende plek op de UNESCO werelderfgoedlijst

Architectuur staat centraal in het stadje en echte liefhebbers moeten zeker een rondleiding met gids doen, om alles over de bijzondere middeleeuwse architectuur te weten te komen. Het historische stadje San Gimignano is zeer goed bewaard gebleven en daardoor te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Als gevolg is het ook een van de drukst bezochte stadjes in de regio, en vooral in het hoogseizoen is het er erg druk in de smalle straatjes en steegjes. Ik bezocht het stadje in het laagseizoen, op een regenachtige dag, waardoor het er lekker rustig was. Zelfs bij regen was het allemaal al erg mooi, laat staan wanneer het een zonnige dag geweest was (het klaarde in de loop van ons bezoek gelukkig wel op).

Het centrum van San Gimignano

Op je gemak slenteren door het autovrije centrum

Het autovrije centrum van het stadje wordt gevormd door de twee pleinen Piazza della Cisterna, met de mooie waterput in het midden, en Piazza del Duomo, met ernaast de belangrijkste kerk Collegiata di Santa Maria Assunta (met binnen diverse fresco’s). Langs de pleinen heb je een aantal terrasjes, een paar wijnbarretjes en tevens een paar winkels. Ook heb je er meerdere ijssalons, waarvan Gelateria Dondoli de meest populaire is (met flinke rijen in de hete zomermaanden).

Gelateria Dondoli

Gelateria Dondoli

Gelateria Dondoli

Gelateria Dondoli

Gelateria Dondoli

Vanaf Piazza del Duomo loopt de winkelstraat Via S. Matteo, met diverse leuke winkeltjes.

Naast meerdere souvenirwinkels heb je er ook traiteurs, pizzeria’s, bakkertjes en wijnwinkels (met o.a. de heerlijke Vernaccia di San Gimignano). Hetzelfde geldt voor Via S. Giovanni dat begint vanaf Piazza della Cisterna. Ook hier heb je meerdere leuke winkeltjes en flink wat eettentjes.

Het centrum van San Gimignano

Het centrum van San Gimignano

Rocca di Montestaffoli uitkijkpunt

Een hoogtepunt was het uitzicht vanaf de uitkijktoren bij het Rocca di Montestaffoli. Het pad naar de burcht ligt wat verscholen. Loop vanaf Piazza del Duomo via de boog aan de linkerzijde over Via Costarella en daarna Via del Prunello richting de trap die naar de burcht leidt. Achterin het complex heb je een smalle trap naar het hoogst gelegen uitkijkpunt. Om er te komen loop je eerst door een schitterend veld met oude olijfbomen. Bij zonnig weer echt een schitterende plek met een adembenemend uitzicht.

Rocca di Montestaffoli

Rocca di Montestaffoli

Rocca di Montestaffoli

Rocca di Montestaffoli

Schitterend uitzicht vanaf de hoogste toren

Een andere plek met een schitterend uitzicht is de 54 meter hoge Torre Grossa; de hoogste toren van het stadje. Het gebouw zelf ligt aan Piazza del Duomo en huist het gemeentehuis. Onderin heb je een mooie grote hal met tevens de ingang naar de trap die helemaal naar het uitkijkpunt boven leidt. Een ticket kost €10 en geeft naast het uitkijkpunt tevens toegang tot de verschillende musea.

Chiesa di Sant’Agostino

Even buiten het centrum van San Gimignano (maar wel binnen de stadsmuur) ligt het van buitenaf wat saai ogende Chiesa di Sant’Agostino, de 2e belangrijkste kerk van het stadje. Wat de kerk van de buitenkant mist, maakt het aan de binnenzijde helemaal goed. Binnen zie je een overvloed aan meesterwerken van diverse Italiaanse kunstenaars en schilders uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Achterin vind je het hoogtepunt; een door Benozzo Gozzoli gecreëerd fresco met 17 verhalen over het leven van Sint-Augustinus. Het geweldige werk bedekt drie muren tot aan het plafond.

Chiesa di Sant'Agostino

Chiesa di Sant'Agostino

Chiesa di Sant'Agostino

Chiesa di Sant'Agostino

Accommodatie

Je hebt in San Gimignano diverse hotels en B&B’s; voor elk wat wils. Vooral in het hoogseizoen is het extra leuk om binnen de stadsmuur te overnachten. Als aan het einde van de dag de grote groepen toeristen weer terug naar hun accommodatie gaan, blijf je achter in een heerlijk rustig sfeertje. In de ochtend geldt hetzelfde; je kunt alles rustig op je gemak bekijken en bezoeken, want de grote drommen komen meestal pas na 10.00 aan. Bekijk een handig overzicht met de best beoordeelde plekjes op Tripadvisor. Hieronder een aantal van de beste plekjes (bekijk hier alle accommodatie in San Gimignano op Booking.com).

Je hebt in de omgeving van San Gimignano ook diverse leuke campings. Aanraders zijn Il Boschetto di Piemma, Panorama del Chianti en het schitterende Camping Village Orlando in Chianti waar wij zelf verbleven.

Tips

  • San Gimignano heeft een flinke hoeveelheid restaurants waar je fantastisch kunt eten. Enkele toppers zijn: Cum Quibus, Fottoria Poggio Alloro, La Grotta di Fulignano, Bel Soggiorno, Ristorante San Martino 26, La Mangiatoia en Peruca’. De lekkerste pizza heb je bij RiccaPizza. Caffé Giardino is de perfecte plek voor een heerlijke lunch.
  • Italiaans ijs (Gelato) is altijd lekker, maar extra lekker in San Gimignano. Misschien komt het door het heerlijke sfeertje op het grote plein, waardoor het ijsje extra lekker smaakt :). Het komt in elk geval zeker doordat de eigenaar wereldkampioen ijsmaken is. Voor het lekkerste ijs ga je naar Gelateria Dondoli. Schuin tegenover ligt overigens Caffetteria Gelateria dell’Olmo waar ze ook prima ijs verkopen (maar Dondoli is de absolute favoriet).
  • Als je bij het Piazza della Cisterna (grote plein) bij Caffetteria Gelateria dell’Olmo rechtsaf slaat, kom je langs een openbaar toilet (€0,50).
  • In het weekend is er een gratis tour die aangeboden wordt door Gruppo Storico di Castelvecchio, de organisatie die zich ontfermt over het behoud van het archeologische gebied (zaterdag 16.00-18.30, zondag 9.30-12.00 & 16.00-18.30). Verzamelen bij de Castelvecchio parkeerplaats. Omdat er maximaal 6 mensen per tour mee kunnen, dien je de dag ervoor (voor 17.00) te reserveren.
  • Zeker een bezoek waard is de gratis tentoonstelling genaamd “San Gimignano 1300” waar het stadje zoals het in 1300 moet zijn geweest in miniatuur is nagebouwd. De toegang is gratis en de attractie ligt in een van de zijstraatjes vanaf Piazza del Duomo.

San Gimignano 1300

Hoe kom je er?

Het dorp is makkelijk met een huurauto bereikbaar. Het ligt tussen Florence en Siena in, langs de Raccordo Autostradale Firenze-Siena. Neem de afslag bij Poggibonsi Nord en volg de borden naar San Gimignano. Langs de rondweg heb je diverse parkeerhavens, waar je voor een paar euro de auto kunt parkeren. De parkeerhavens liggen allemaal dicht langs de muur van San Gimignano, waardoor je snel in het historische centrum bent. P1 en P2 zijn vaak het drukst en het snelst vol, P3 en P4 liggen wat verder weg, maar hier is de kans op een vrije plek het grootst.

Je kan ook met de trein naar San Gimignano. Vanaf Florence neem je dan eerst de trein naar Empoli, en vandaar de trein naar Siena. Stap uit bij station Poggibonsi en vervolgens stap je over op de bus naar San Gimignano. Vanaf Siena pak je de trein naar Empoli en stap je uit bij Poggibonsi. Er gaan ook dagelijks bussen vanaf Florence en Siena naar San Gimignano.

Handige websites

Heerlijk genieten in Italië met Suncamp

Glamping in Italië met Vacanceselect

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Italië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Italië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.