Ze zeggen dat je – na eenmaal een cruise te hebben gemaakt – voorgoed verslaafd raakt aan de heerlijk ontspannen sfeer op zo’n luxe schip, de all-inclusive verzorging, de vele ontspanningsmogelijkheden, overdag de excursies en ’s avonds het entertainment in het theater of de bioscoop en niet te vergeten de vaak prachtige bestemmingen waar je uit kunt kiezen.

Het is echt waar, op een cruiseschip doen alle medewerkers hun uiterste best je het gevoel te geven dat je heel speciaal bent en dat niets hen te veel is om het de gasten naar de zin te maken. Niet hoeven te koken en meer dan genoeg keuze in eten en drinken (de hele dag tot je beschikking) en ’s avonds keuze uit een 5-gangendiner of een diner in buffetvorm, of eens een keertje romantisch dineren in een van de specialiteiten restaurants. Niet hoeven schoon te maken (zelfs je bed wordt twee keer per dag voor je opgemaakt). Ja, dat kan iedereen wel waarderen en aan gewend raken. Dus verslavend is het best wel een beetje.

En als je dan bedenkt dat je op een cruiseschip ook genoeg aan beweging kunt doen, bijvoorbeeld een volwaardige sportschool die de hele dag tot je beschikking staat, inclusief sportinstructeur. Vaak kun je op het bovenste dek golfen of basketballen. In en rond het zwembad worden volleybal of andere spelletjes met een hoog competitie- en lachgehalte georganiseerd. Je kunt kilometers maken door rondjes over het hele schip te lopen (of rennen) op het open dek of baantjes trekken in een van de zwembaden (het liefst een beetje vroeg, dan heb je het zwembad nog voor je alleen). En dan natuurlijk de vaak verrassend goed gevulde bibliotheek voor uren leesplezier, de leuke winkeltjes met allerlei mooie belastingvrije artikelen en de dagelijkse thema aanbiedingen in de ‘sale’. Al deze activiteiten en ook de clubjes zoals bridge, kook- en dansles of de schilder-en handwerkclubjes maken dat je je geen moment hoeft te vervelen aan boord.

Een van de meestal zeer gewaardeerde, dagelijks terugkerende hoogtepunten is het bruisende entertainment in het theater, met vaak verrassend professionele shows verzorgd door een vast showballet. Het theater is ook de plaats waar op de andere avonden solisten of groepen optreden. Vaak worden er vanuit Amerika of Engeland aldaar bekende artiesten uitgenodigd die dan speciaal worden ingevlogen om een week op het schip door te brengen en in die periode een aantal optredens verzorgen. De ene keer treed een beroemde pianist op, een andere keer is er een optreden van een komiek. Maar soms worden ook in de stad waar op dat moment is aangemeerd een plaatselijke beroemdheid gevraagd om op te treden. In Venetië (Italië) kunnen dat dan bijvoorbeeld een viertal gondeliers zijn, in Montevideo (Uruguay ) kunnen dat een aantal Zuid-Amerikaanse dansers zijn. In ieder geval is er bijna elke avond wel een show. Zo’n show duurt meestal 45 minuten en wordt een of twee keer per avond herhaald.

Verschillende reisbureaus bieden vaak de ene na de andere prachtige cruise aan. Maar hoe weet je nou bij welke aanbieder je goed zit en wat een redelijke prijs is voor een cruisevakantie van bijvoorbeeld een week of langer? Cruisen ‘around the world’ van 100 of meer dagen of een gedeelte daarvan is al helemaal geen uitzondering meer.

Maakt het nog verschil of je een cruise boekt bij een reisbureau dat gespecialiseerd is in cruisen of een reisbureau dat ook andere reizen aanbied? Of kun je het beste rechtstreeks bij de rederij zelf boeken? Vaak wordt al vroeg gestunt met aanbiedingen die heel goedkoop lijken, maar later toch nog goedkoper weggaan als last-minute-reis. Allemaal vragen waar de beginnende cruiser graag antwoorden op wil.

Er zijn een aantal hele grote, in cruisen gespecialiseerde reisbureaus, zoals Cruisetravel, Cruisewinkel, Readers Offers en VCK cruises, die vaak in grote landelijke campagnes stunten met prachtige aanbiedingen. Cruisetravel organiseert zelfs jaarlijks een cruise-beurs met leuke aanbiedingen en om je te oriënteren en in de stemming te komen. Maar vaak zijn er ook net iets betere aanbiedingen bij een paar kleinere bureaus zoals Dock C en BBC (via de Makro) of via de Lidl.

Soms krijg je ook mooie aanbiedingen van – en kun je rechtstreeks boeken bij – enkele bekende cruisemaatschappijen zoals de Amerikaans/Nederlandse Holland Amerika Lijn (HAL), Princess Cruises, MSC cruises, Costa Cruises, Fred Olssen, Aida cruises, P&O cruises enz. Kortom: keus genoeg. Maar dat maakt kiezen juist soms zo moeilijk. Sommige maatschappijen bieden all-in cruises met zes-sterrenschepen, waarvoor je dan natuurlijk wel een bepaalde prijs betaalt. Andere maatschappijen bieden een goede basisprijs, maar rekenen wel extra veel voor excursies. De meeste maatschappijen rekenen een vast extra bedrag per persoon per dag voor fooien, wat behoorlijk kan oplopen (maar die je overigens naar wens kunt aanpassen). extra kosten voor vervoer van de haven naar het centrum van een aanleghaven en weer terug. Je bent natuurlijk vrij om daar al dan niet gebruik van te maken. Maar soms is de afstand van het schip c.q. de haven dusdanig dat je er wel gebruik moet maken.

10 tips bij een cruisevakantie

Hier volgen 10 tips voor de onervaren cruiser waar je rekening mee kunt houden:

Tip 1: het beste kun je eerst besluiten waar je heen wilt, in welke periode je wilt gaan en wat je budget is. Daarna kun je prijzen van de verschillende maatschappijen en cruisereisbureaus gaan vergelijken. De prijzen verschillen enorm. Kijk ook vooral of de prijs inclusief vliegreis is.

Tip 2: houdt rekening met bijkomende, onverwachte kosten. Voor sommige landen heb je bijvoorbeeld een visum nodig. Bijna alle maatschappijen hanteren een fooienpot om al het personeel iets extra’s te geven, niet alleen de bediening of de cabin-stewards. Daar is wat voor te zeggen, maar de bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Op Engelse schepen wordt soms 8 pond per dag gerekend en op Amerikaanse schepen 11 dollar. Daarboven op wordt op alle alcoholische drankjes 15% commissie geheven.

Tip 3: houdt rekening met de verschillende valuta’s aan boord, de ene maatschappij berekent alles met het Engelse pond, wat op het eerste gezicht goedkoper lijkt. De andere maatschappij hanteert de Amerikaanse dollar.

Tip 4: de meest gehanteerde norm voor een gemiddelde dagprijs (inclusief alle aanvullende kosten) voor een cruise is €100 voor een basis accommodatie (binnenhut) met volpension, maar dat kan makkelijk oplopen tot 2 of 3 honderd per dag al naar gelang de rederij; het schip (3- of 6 sterren) en het vaargebied spelen daar ook een grote rol in.

Tip 5: ouderen kunnen de populaire vakantielanden in de schoolvakanties beter vermijden. Jonge reizigers moeten er rekening mee houden dat cruisen erg populair is onder senioren.

Tip 6: de prijzen voor excursies lopen nogal uiteen. Veel mensen vinden de door de cruisemaatschappij gehanteerde excursieprijs veel te hoog en gaan op eigen houtje op pad met een van de vele plaatselijke excursiemogelijkheden. Dit is echter niet altijd even makkelijk of zelfs mogelijk.

Tip 7: houdt er rekening mee dat je op een cruiseschip alles afrekent met je ‘onboard’ pas en aan het eind van de reis een totaalafrekening krijgt via je creditcard. Je creditcard moet met een vastgesteld bedrag (€900) gecrediteerd kunnen worden of anders dien je eenzelfde bedrag contant te storten ter zekerheid van de bestedingen gedurende de reis.

Tip 8: sommige rederijen hebben een overzichtkanaal via de TV waar je zelf de stand kunt bijhouden van je uitgaven per soort en per dag. Bij andere rederijen kun je een uitdraai vragen bij de receptie.

Tip 9: houdt er rekening mee dat de cabins op de hogere dekken mogelijk meer last van zeeziekte kunnen geven, als je daar gevoelig voor bent. Sommige hutten liggen ongunstig, bijvoorbeeld precies onder of boven de disco, het theater of onder de keuken waar ’s morgens al heel vroeg wordt begonnen.

Tip 10: op elk schip is een medisch team aanwezig.

Populaire cruisemaatschappijen

  • AIDA Cruises
  • Azamara Club Cruises
  • Celebrity Cruises
  • Costa Cruises
  • Disney Cruise Line
  • Fred. Olsen Cruise Lines
  • Holland America Line
  • MSC Cruises
  • Norwegian Cruise Line
  • Oceania Cruises
  • Regent Seven Seas
  • Royal Caribbean International
  • Seabourn
  • Silversea Cruises
  • Star Clippers

Enkele bekende aanbieders van riviercruises zijn: Feenstra Rijnlijn, Select Voyages, River Yachting Club, Cruise & Style, Amsterdam Cruiseport, Cruiseport Rotterdam.