Met de camper in Noorwegen ben je zo vrij als een vogeltje, voornamelijk door het allemansrecht. Dit recht geeft je de mogelijkheid om te kamperen waar je wilt. Zo’n huis op wielen is bovendien ontzettend comfortabel. ’s Nachts slaap je op een lekker matras in een ‘normaal’ bed. Als het regent, zit je binnen hartstikke droog. En na het inklappen van de luifel, en het sluiten van je deur, reis je in razend tempo verder. Kortom: met de camper door Noorwegen reizen heeft alleen maar voordelen!

Overtuigd van dit luxe kampeermiddel? Dan wil je nu weten waar je moet wezen. In dit blog lees je wat de mooiste plekken zijn om naar toe te reizen met je camper in Noorwegen.

Kamperen met de camper in Noorwegen

Camperreizen door Noorwegen

Eerst iets over het allemansrecht in Noorwegen, want wat betekent het precies? Het allemansrecht geeft iedereen vrij toegang tot de natuur van het land. Iedereen heeft het recht om te slapen in de natuur en de natuurlijke producten te plukken en te eten. Maar let op met een camper, want het is verboden om met een motorvoertuig van de weg te gaan.

Hoe kun je dan overnachten met een camper in de vrije natuur van Noorwegen? Met een camper mag je op elke parkeerplaats overnachten. De enige voorwaarde is dat het niet lijkt alsof je aan het kamperen bent. Dus houd in je achterhoofd, wanneer je gaat slapen, dat je al je spullen binnen neerzet. Je camper moet er aan de buitenkant uitzien alsof je zo weg kunt rijden.

Op deze manier kun je met je camper gaan en staan waar je wilt: van een plek langs de weg in het bos tot een geasfalteerde plaats aan de rand van een meer. Officiële kampeerplekken waar je met een camper mag staan, zijn parkeerplaatsen van natuurreservaten, jachthavens, picknickplekken langs de weg en winkelcentra. Noorwegen biedt je bovendien kampeerplaatsen van waar je adembenemend mooi uitzicht hebt. Wat dacht je van je boek openslaan terwijl je uitkijkt op de fjorden? Je kunt zelfs wakker worden op een wit zandstrand of naast een gletsjer!

Kamperen aan zee in Noorwegen

Camperreizen door Noorwegen

Tijdens een camperreis door Noorwegen kun je ook verblijven op een officiële camping. Een voorbeeld is Fosselv Camping in Storslett. Je verblijft dan dichtbij de fjorden van Skjervøy. In Kabelvåg verblijf je op camping ørsvågvær tussen de rotsen aan het water, op zes kilometer afstand van de Lofoten. Vanonder de luifel van je camping heb je uitzicht op (besneeuwde) bergtoppen en helderblauw water. Wil je vanuit je camper walvissen spotten? Op de Midnattsol Camping in Bleik plaats je je camper op wit zandstrand direct aan de Noorse Zee. Vanaf hier ligt walvis-hotspot Andenes op steenworp afstand.

Kamperen bij de Noordkaap

Een bezoek aan de Noordkaap tijdens je camperreis door Noorwegen mag natuurlijk niet ontbreken. Op camping Basecamp NorthCape verblijf je in Skarsvåg, op 12 kilometer afstand van de Noordkaap. Vanuit dit noordelijkste vissersdorp rijd je in een streep door naar dit indrukwekkende natuurfenomeen. Je overnacht naast imposante groene heuvels direct aan het water.

Kamperen in een fjord in Noorwegen

Uitzicht op zee terwijl je met je camper in een prachtig Noors fjord staat. Dat kan op camping Hammerstad in Svolvær. Op korte rijdafstand ligt de magische Trollfjord. Als je de andere kant op rijdt, bereik je in enkele minuten de Lofoten.

Bij Scandinavië-specialist Voigt Travel boek je de mooiste individuele camperrondreizen door zowel Noord-Noorwegen als Lapland. De rondreizen zijn in de vorm van een fly&drive. Dit houdt in dat je naar het noorden van Scandinavië vliegt. Eenmaal aangekomen op het vliegveld staat er een camper voor je klaar. Je kunt kiezen uit campers van verschillende formaten. Voordat je op reis gaat, ontvang je een overzichtelijke wegenkaart van Noord-Scandinavië, uitgebreide reisinformatie met persoonlijke tips, een gasfles en een ready to go pakket. Hierin zitten o.a. bedlinnen, toilet chemicaliën, schoonmaakset, campingset, BBQ-set en regenjassen.