Noorwegen staat bekend om de adembenemende natuur, zo vind je er fjorden, watervallen, idyllische meertjes, enorme bergen en talloze bossen. Verspreid over het hele land vind je ware natuurparels en er valt altijd wel wat moois te zien om je heen. Het is daarom zonde om op één plek te blijven als je van plan bent om naar Noorwegen te gaan; daarom is het zeker een aanrader om te gaan roadtrippen in dit prachtige land. Een aantal tips en tricks voor een ultieme roadtrip door Noorwegen mét je eigen auto, zetten we hieronder voor je op een rij.

De voorbereiding

Noorwegen is dichterbij dan je denkt. Zo ben je al binnen een halve dag in Denemarken, waar je vervolgens de boot kan pakken richting Noorwegen. Op de boot doe je er zo’n twee tot drie uur over, afhankelijk naar welke plaats je in Noorwegen gaat. Je kunt bijvoorbeeld met de boot naar Oslo gaan, maar ook naar Bergen of Kristiansand. Dit is natuurlijk afhankelijk van waar je wil dat jouw roadtrip in Noorwegen begint. Het is belangrijk om van tevoren tickets voor de ferry te boeken.

Roadtrip door Noorwegen 1

Vervolgens is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen als je met jouw eigen auto op pad wil gaan. Je wil immers wel veilig de bestemming bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld een autoverzekering bij Alpina afsluiten want met een geschikte autoverzekering kun je zorgeloos op pad. Verder is het belangrijk om pechhulp abonnement te nemen, bijvoorbeeld bij ANWB. Naast de autoverzekering en de pechhulpverzekering is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto vakantieklaar is gemaakt. Ga je bijvoorbeeld naar winterse bestemmingen in Noorwegen, dan is het heel belangrijk dat je auto over de juiste winterbanden en sneeuwkettingen beschikt (hiervoor geldt in Noorwegen een meeneemplicht).

Zorg er ook voor dat je olie hebt gecontroleerd, net zoals de koelvloeistof en de bandenspanning. Heb je weinig bagageruimte, overweeg dan de aanschaf van een dakkoffer met dakdragers. Deze kun je op zich ook huren, maar vaak heb je de kosten er al na 2 tot 3 vakanties uit. Zorg ook voor een EHBO-kit en daarnaast hebben wij altijd een setje goedkope automatten en een grote plastic doos voor de vieze schoenen onderweg en voor als we op avontuur zijn.

Roadtrip door Noorwegen 2

De ideale route

Noorwegen is een groot land en je hebt zeker een aantal weken nodig om het hele land te kunnen bekijken. Vraag jezelf daarom af wat je allemaal gezien wil hebben én wat haalbaar is om te bekijken als je in Noorwegen bent. Zo kun je bijvoorbeeld alleen in het zuiden gaan roadtrippen waar je langs Bergen, de fjorden, Geiranger en Stavanger reist. Daarnaast mag je ook zeker de highlight Preikestolen niet missen als je hier in de buurt bent: een enorm steile rotswand. Ook het park Hardangervidda is een aanrader om heen te gaan.

Of je pakt de boot van Kiel naar Oslo en start daar je roadtrip. Je rijdt in een paar uur naar de geweldig mooie regio Trysil, waar wij afgelopen zomer een heerlijke week vakantie hebben gevierd. We zagen er elanden en stookten een vuurtje om er een zelf gevangen visje op te roosteren (en daarna natuurlijk marshmallows). Overal heb je mooie meertjes en riviertjes en hoewel het de grootste berenpopulatie van Noorwegen herbergt, hebben wij ze helaas niet gezien.

Roadtrip door Noorwegen 3

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meer naar het noorden te gaan, bijvoorbeeld naar Noordkaap. Hier moet je echter wel heel wat uurtjes voor uit trekken want je bent niet zomaar in het noorden van Noorwegen. Wel kun je natuurlijk ondertussen meerdere stops maken om te overnachten, bijvoorbeeld in Trondheim en Tromsø. Onderweg heb je meerdere schitterende nationale parken en als het lukt ook nog in het onbeschrijfelijk mooie Lofoten te stoppen kan je reis niet meer stuk. Nog zo’n hoogtepunt onderweg, de prachtige Atlanterhavsveien (Atlantic Ocean Road), ook wel gezien als één van de allermooiste routes ter wereld.

Met een beetje geluk kun je hier zelfs het noorderlicht spotten – mits je hier natuurlijk op het juiste tijdstip bent. Een ideale manier om het noorden van Noorwegen te verkennen is met een camper. Die kan je in Nederland huren, maar ook in Noorwegen waarbij je bijvoorbeeld eerst met het vliegtuig naar Oslo vliegt.

Roadtrip door Noorwegen 4

Het is belangrijk om van tevoren de plekken op een rij te zetten die je sowieso gezien wil hebben tijdens jouw roadtrip. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken hoe je wil overnachten: neem je een tentje mee in de auto, zodat je op welke plek kunt overnachten waar je maar wil, of gaat jouw voorkeur toch liever uit naar een hotel? Als je liever in een hotel slaapt, is het belangrijk om van tevoren de kamers te boeken. Wij boeken zelf vrijwel altijd een vakantiehuisje via Airbnb, waarbij we dan de locatie voor een week als uitvalbasis gebruiken voor diverse tripjes in de omgeving.

Duur van de reis en in welke periode naar Noorwegen?

Zoals net al kort werd benoemd, heb je zeker een aantal weken nodig om heel Noorwegen te kunnen zien. Zo heb je bijvoorbeeld al wel twee weken nodig om het zuiden van Noorwegen fatsoenlijk te kunnen bekijken. Sta daarom ook stil bij het feit hoe lang je in Noorwegen wil zijn en hoe lang je dus wil rondreizen in de auto. Bezoek het land bij voorkeur zo vroeg mogelijk tijdens de zomervakantie als je daaraan gebonden bent. Er is namelijk een groot verschil tussen begin juli en eind augustus, ondanks dat deze hele periode in Nederland gewoon hoogzomer is.

Ook de reisperiode is belangrijk om over na te denken. Zo is het in Noorwegen in de zomer bijvoorbeeld langer licht en heb je meer tijd om van A naar B te rijden, terwijl de dagen in de winter een stuk korter zijn. Wij ondervonden dat dit jaar zelf want in juli is het merkbaar langer licht, waardoor we vaak niet doorhadden dat de kinderen allang naar bed moesten. In plaats daarvan deden we om 22.00 nog een schemer-safari in hoop rendieren en elanden te spotten. Verder is de temperatuur in de zomer in Noorwegen lekker aangenaam, zo konden wij in juli prima in meertjes zwemmen zonder te rillen van de kou. Aan de andere kant heb je juist in de winter meer kans om het noorderlicht te zien; het is dus maar net wat jij belangrijk vindt.

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

ANWB Reizenv.a. €609 incl. boot

Het land van de oergoden

10-daagse actieve familievakantie door Noorwegen o.b.v. eigen vervoer met ANWB Reizen.

Lees meer

BBI Travelv.a. €1112 excl. boot

Oostelijk Noorwegen

13-daagse self-drive door het oostelijke gedeelte van Noorwegen met BBI Travel.

Lees meer

De Jong Intrav.a. €939 excl. boot

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen langs de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

TUIv.a. €1042 excl. boot

Natuurlijk Noorwegen & Zweden

15-daagse reis door het glooiende Zweden en het ruige fjordenlandschap van Noorwegen met TUI.

Lees meer

Voigt Travelv.a. €1795 incl. boot

Noordkaap, Lofoten en Lapland

20-daagse Noord-Scandinavië rondreis langs de Noordkaap, de Lofoten en Lapland met Voigt Travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Noorwegen en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.