Het toerisme in de Balkan is de laatste jaren sterk in opkomst. Griekenland en Bulgarije behoren al jaren tot geliefde bestemmingen onder toeristen, maar steeds meer onontdekte pareltjes komen aan het oppervlakte. Zo is Macedonië sinds enkele jaren steeds meer in trek en probeert men ook toeristen te verleiden tot een trip naar Albanië. Insiders zullen ook Montenegro en Slovenië (dat deels tot de Balkan behoort) tippen als vakantiebestemmingen. In dit artikel richten we ons specifiek op Macedonië en Albanië. Beiden bestemmingen worden sinds kort aangeboden door de grote reisorganisaties.

Macedonië

Macedonië is een vrij klein land dat wordt ingeklemd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. Het land staat bekend om haar gastvrijheid en biedt heerlijke toeristische accommodaties. Met name rondom het meer van Ohrid staan veel hotels. Hoewel het toerisme hier in opkomst is, is het massatoerisme nog ver te zoeken. Als je landt op de miniscule luchthaven van Ohrid, dan staan er namelijk tractors klaar om je bagage van het vliegtuig naar de bagageband te vervoeren. Tevens staat er een oude brandweerwagen, een kleine schoonmaakploeg en een gebruinde veiligheidsofficier op de luchthaven. Een wereld van verschil met de dodelelijke efficiëntie op een grote luchthaven als Schiphol.

Macedonië

Toeristen kunnen zoals gezegt aan het meer van Ohrid genieten van zon, zee, strand en verzorging. In de omgeving is echter van alles te beleven. Zo mag een bezoek aan de hoofdstad Skopje uiteraard niet ontbreken en zijn de nabijgelegen gebergtes indrukwekkend. Tot slot zijn ook de historische stad Bitola en het St. Naum Klooster zeer de moeite van een bezoek waard.

Albanië

Albanië is als land vergelijkbaar met Macedonië. Het Balkan-land heeft een prachtige kuststrook en is enorm toeristisch. Dürres – de tweede grootste stad van het land – beschikt over een enorme kustlijn met zo’n vijftien kilometer aan hotels. Hier vieren elk jaar vele honderdduizenden etnisch Albanezen – die bijvoorbeeld in Kosovo wonen – vakantie. Nederlanders, Britten en Duitsers zul je hier niet tot amper vinden.

Albanië

Een groot voordeel van Albanië zijn de ongelooflijk lage prijzen. Een trip van het toeristisch gebied in Dürres naar de hoofdstad Tirana (35 kilometer) kost nog geen euro. Een uitgebreide maaltijd inclusief drinken kost gemiddeld zo’n 7,50 euro. En dan kun je écht in goede restaurants op schitterende locaties dineren. Bijzonder leuk is verder de bedrijvigheid op het strand in de avonduren. Er staan popcornkraampjes, uitgebreide bakfietsen met allerlei spulletjes en fruitverkopers op ezels. Je kunt het zo gek niet bedenken. Door de lage prijzen en vriendelijke mensen is dit echt het type vakantieland waar je eens iets anders gaat proberen.

Een uitstapje met de trein is bijvoorbeeld een groot avontuur. In de tijd van de heersende dictatuur kon men kiezen tussen vervoer per fiets of per trein. Daardoor is het bezit van een auto echt een statussymbool in Albanië. Dit is tevens de reden dat een deel van de bevolking een hekel heeft aan de trein. Zodoende komt het vaak voor dat de trein bekogeld wordt met stenen. Over het algemeen gaat het dan om kiezeltjes, maar het komt wel eens voor dat men met zwaarder geschut aan het werk gaat. Hierdoor gaat er sinds kort een beveiliger mee op de trein.

Heb je nog geen vakantiebestemming gekozen? Overweeg dan een van de prachtige balkan-landen, en je zult versteld staan hoe mooi deze landen zijn.