Je gaat lekker op vakantie met hele gezin: Zonnen, uitwaaien op het strand en natuurlijk een verfrissende duik. Enorm spannend voor veel jonge ouders: de eerste keer op vakantie en zwemmen met je baby. Met een kleintje zwemmen doe je namelijk niet zomaar, er komt veel bij kijken. Om het makkelijker te maken voor je, zetten wij op een rij waar je allemaal op moet letten.

Tip 1: Check of je alle benodigdheden bij je hebt

Zwemtrainer Fred

Als je op reis gaat met je baby, is het belangrijk dat je de juiste spullen van huis meeneemt. Sommige dingen worden namelijk misschien niet op je vakantiebestemming verkocht. En je wilt niet misgrijpen. Dit moet je allemaal inpakken:

  • Zwemluiers: Gebruik nooit normale luiers tijdens het zwemmen. Deze absorberen namelijk te veel water, wat gevaarlijk kan zijn voor jouw baby. Zwemluiers doen dit niet en houden alleen ontlasting tegen.
  • Zwembandje: Hierin kun je jouw baby veilig rond laten dobberen.
  • Badcape: heerlijk om je kindje hier in te wikkelen na het zwemmen.
  • Schone, droge handdoek: Om je baby mee af te drogen na het zwemmen. Ook kun je een hydrofiele luier hiervoor gebruiken.
  • Verschoonspullen: Denk aan een schone (normale) luier, billendoekjes en zinkzalf. Neem ook een extra setje schone en warme kleding mee.
  • Eten en drinken: Na het zwemmen zal jouw kindje veel dorst en trek hebben, belangrijk dus om genoeg mee te nemen.
  • Eventueel shampoo en wasgel: In het geval je samen gaat douchen na het zwemmen.
  • Parasol en zonnebrand: het huidje van je baby is heel kwetsbaar. Langer dan vijf minuten in de zon is al slecht voor de huid. Houd je kindje daarom zoveel mogelijk uit de zon onder een parasol en smeer het huidje regelmatig in met factor 50 zonnebrand.

Wij gebruikten zelf het eerste jaar de wegwerp-zwemluiers, dit was dan vooral in het opblaasbare minibadje in de tuin. Toen onze oudste eenmaal kon lopen gingen we over op de wasbare zwemluiers van Imse Vimse. In die periode kon je al zelf in wat dieper water in een speciaal zwembandje. We gebruikten zelf de eerste jaren een rode Freds Swim Academy Swimtrainer (6-18kg) en dat beviel heel goed. Vanaf 2 jaar kregen ze een Sevylor Puddle Jumper en dit was echt de beste aankoop ooit.

Tip 2: Voorkom zand en zout in de oogjes

Kinderen strand Koh Lipe

Je bent aangekomen op je bestemming en de zee lonkt. Het is heerlijk om in zee te zwemmen met je kleintje, maar let er wel op dat er geen zout in de oogjes komt. Dit irriteert de ogen, waardoor ze branderig aanvoelen en soms gaan tranen. Dit is vervelend en pijnlijk voor je kindje.

Tip 3: Ga zwemmen op een geschikt tijdstip

Leuk in het kinderbadje

Op vakantie ben je waarschijnlijk niet de enige badgast. Houd daarom rekening met het tijdstip waarop je met je baby gaat zwemmen. Niet elk moment van de dag is namelijk even geschikt. ‘ S middags is het zwembad vaak behoorlijk druk. Als er veel andere kinderen zijn worden er nog wel eens bommetjes gemaakt en andere capriolen uitgehaald.

Kies liever een rustig moment uit: bijvoorbeeld ‘s morgens of aan het einde van de middag. Zo kun je rustig zwemmen met je kleine. Als je vakantieadres een kinderbadje heeft, kun je het beste daar gaan zwemmen met je kindje.

Tip 4: Houd je kindje in de gaten

Waterpret

Controleer altijd van tevoren of je veilig met je kindje kunt zwemmen in zee. Dit wordt meestal aangegeven met blauwe, groene, gele en rode vlaggen. Bij een blauwe en groene vlag kun je veilig het water in. Is de vlag geel of rood? Ga dan absoluut niet het water in. Wees ook op je hoede voor stroming. Als je kindje hierin terecht komt kan het snel afdrijven

Je ziet het: je moet aan aardig wat dingen denken als je op vakantie gaat zwemmen met je baby. Maar, de juiste voorbereiding bespaart je een hoop gedoe. En het is het allemaal waard wanneer je de kleine vrolijk rond ziet dobberen op het water. Fijne vakantie!

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.