Iedereen zal wel eens in zijn of haar leven een foto, documentaire of film hebben gezien met daarin beelden van De Verboden Stad. Je probeert je er dan een voorstelling van te maken hoe het moet zijn geweest om als keizer in zo’n megagroot paleis te wonen. Met honderden, zo niet duizenden bediendes, allerlei familieleden (al dan niet de keizer goedgezind).

Als je ooit zelf in de gelegenheid bent om in dit indrukwekkende paleis rond te lopen kun je pas echt de grootse afstanden zien van het ene paleisgedeelte naar het andere, van het ene plein naar het volgende. Kolosaal en magnifiek zijn woorden die dit fantastische complex het best omschrijven. De
verschillenden gebouwen, vroeger bewoond door de keizerlijke familie, de vrouwen en honderden bijvrouwen en bedienden zijn nog steeds ingericht als in de keizerlijke glorietijd.

Keizerlijk paleis

De Verboden Stad was het keizerlijk paleis van de Ming-dynastie tot het einde van de Qing-dynastie; het was de vaste residentie van 24 keizers. Het is gelegen in het midden van Beijing en het is het best behouden keizerlijke paleis in China. Het paleis is gebouwd tussen 1406 en 1420, het symmetrische complex bestaat uit 980 gebouwen met 8704 kamers en beslaat 740.000 m2. De Verboden Stad werd zo ontworpen dat dit het centrum van de oude ommuurde stad van Beijing vormde. Het wordt omgeven door een groter ommuurd gebied genaamd de Keizerlijke Stad. Het werd de Verboden Stad genoemd omdat niemand het paleis in of uit kon zonder toestemming van de keizer.

Het gebied van de Verboden Stad was gelegen in de Keizerlijke Stad tijdens de Mongoolse Yuan-dynastie. Bij de oprichting van de Ming-dynastie veranderde de Hongwu Keizer de hoofdstad van Beijing in het noorden naar Nanjing in het zuiden, en beval dat de Yuan-paleizen moesten worden verbrand. Toen zijn zoon Zhu Di de Yongle Keizer werd, veranderde hij de hoofdstad terug naar Beijing en in 1406 begon de bouw aan wat de Verboden Stad moest worden. De bouw duurde 15 jaar en er waren meer dan een miljoen werkers voor nodig. De Verboden Stad werd in 1987 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Het is momenteel een van de allerbelangrijkste toeristische attracties van China.

Twee delen

Traditioneel wordt de Verboden Stad in twee delen verdeeld. Het buitenhof bestaat uit de zuidelijke delen en werd gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Het binnenhof omvat de noordelijke delen en was de residentie van de keizer en zijn familie, en werd gebruikt voor dag-tot- dag staatszaken. Het buitenhof bestaat uit drie grote zalen. De Zaal van Opperste Harmonie is de grootste and stijgt ongeveer 30 meter boven het niveau van het omliggende plein. Het is het ceremoniële centrum van de keizerlijke macht en de grootst overgebleven houten structuur in China. De Zaal van Centrale Vrede is een kleinere, vierkante zaal dat door de keizer gebruikt werd om voor te bereiden en te rusten voor en tijdens ceremonies. Daarachter bevindt zich de Zaal van het Behoud van Harmonie, welke werd gebruikt voor het repeteren van ceremonies, en het was ook de plaats voor de laatste fase van het keizerlijk onderzoek. Alle drie de zalen zijn voorzien van een keizerlijke troon, waarvan de grootste en meest uitgebreide de Zaal van Opperste Harmonie is.

In het midden van het binnenhof bevinden zich nog drie zalen. Vanuit het zuiden zijn dit het Paleis van de Hemelse Zuiverheid, de Zaal van Unie en het Paleis van de Aardse Rust. De keizer, die Yang en de Hemelen vertegenwoordigde, zou het Paleis van de Hemelse Zuiverheid bezetten. De keizerin, die
Yin en de Aarde vertegenwoordigde, zou het Paleis van de Aardse Rust bezetten. Tussen hen in zat de Zaal van Unie, waar Yin en Yang samenvoegde om harmonie te produceren. Tussen de twee paleizen bevindt zich de Zaal van Unie, welke vierkant van vorm is, met een piramidevormig dak. Hier zijn de 25 Keizerlijke Zegels en diverse andere ceremoniële objecten van de Qing-dynastie opgeslagen.

Keizerlijke tuinen

De Verboden Stad wordt aan drie zijden omgeven door keizerlijke tuinen. In het noorden bevindt zich het Jingshan Park, een kunstmatige heuvel gemaakt van grond die was afgegraven voor het bouwen van de gracht en het creëren van de nabijgelegen meren. Aan de oostkant van Jingshan liggen enkele authentieke Hutongs, perfect voor het ervaren en verkennen van de authentieke wijken van Beijing. Ten westen van de Verboden Stad ligt Zhongnanhai, een voormalige tuin te midden van twee met elkaar verbonden meren, die nu fungeert als het centraal hoofdkwartier voor de Communistische Partij van China en de Raad van State van de Volksrepubliek China. In het noordwesten ligt Beihai Park, ook te midden van een meer die verbonden is met de zuidelijke twee meren, en een populair park. Als je besluit Beihai Park te bezoeken, vergeet dan niet de tempel en de prachtige Nine Dragon Screen te bekijken bij de buitenste noordoost vleugel van de Keizerlijke Stad. Alle drie de tuinen liggen op loopafstand van de Verboden Stad.

Op deze pagina

Boek je accommodatie in BeijingBooking.com

Belangrijke schrijnen

Ten zuiden van de Verboden Stad bevonden zich twee belangrijke schrijnen – de Keizerlijke Schrijn van Familie en de Keizerlijke Schrijn van Staat – waar de keizer respectievelijk de geesten van zijn voorouders en de geest van de natie vereerde. Nabij de schrijnen vind je ook de beroemde Tiananmen Poort, welke is gedecoreerd met een portret van voormalig leider Mao Zedong. De Tiananmen Poort verbindt de Verboden Stad met het moderne, symbolische centrum van de
Chinese staat, Tiananmenplein.

Paleismuseum

Een van de hoogtepunten van de Verboden Stad is een bezoek aan het prachtige Paleismuseum. De collecties van het Paleismuseum zijn gebaseerd op de keizerlijke Qing collectie; zo'n 1,17 miljoen items worden bewaard in de Verboden Stad. De keizerlijke bibliotheken huisvestte een van de grootste collecties van antieke boeken en verscheidene documenten, waaronder overheidsdocumenten van de Ming- en Qing-dynasties, van het land. Momenteel zitten er meer dan een miljoen zeldzame en waardevolle kunstwerken in de permanente collectie van het Paleismuseum, waaronder schilderijen, aardewerk, keramiek, bronzen voorwerpen, uurwerken, jade, gegraveerde waren, gerechtelijke documenten en meer. Na al die jaren getuigt een wandeling over de pleinen of langs de galerijen van het ene paviljoen na het andere met her en der de verschillende miniatuurmuseums nog steeds van de rijkdom van de Chinese Keizers. In de diverse vroegere woongedeeltes zijn nu verzamelingen antiek porselein, prachtig gedecoreerde emaillen vazen, potten en ander beeldhouwwerk ondergebracht en te bewonderen.

Chinees theehuis

Als je aan het eind van de excursie door de verboden stad bij de noorduitgang komt zie je aan de rechterkant een echt Chinees theehuis. De meeste toeristen die een rondleiding hebben geboekt worden daar – bijna als vanzelf – naar binnen geloodst. Je krijgt in een schattige ambiance een heel leuke uitleg over een van de belangrijkste culturele gebeurtenissen in China: een theeceremonie. Er worden verschillende soorten thee gezet die je mag proeven. Het is daarna natuurlijk wel de bedoeling dat je in de bijbehorende winkel een keuze maakt uit de tientallen soorten en smaken thee en deze koopt. Misschien is een kleine waarschuwing hier wel op z'n plaats: de thee is zeer exclusief en daarom beslist niet goedkoop. Er zijn ook veel verschillende porseleinen of aardewerken theeserviesjes en theekommen te koop.

Openingstijden

De Verboden Stad in Beijing is dagelijks geopend van 8.30 tot 17.00 (tussen november en maart tussen 8.30 en 16.30).

Toegangsprijs

De toegangsprijs bedraagt 60 Yuan (40 Yuan tussen november en maart). Voor 40 Yuan kun je een speciale audio tour doen. Je krijgt dan een audiospeler met koptelefoon, waarbij alle belangrijke informatie aan de orde komt. Je kunt ook een gids huren.

Beste tijd om de Verboden Stad te bezoeken

Vroeg in de morgen is de beste tijd om het complex te verkennen. Tegen het einde van de ochtend komen meestal de grote groepen met toeristen aan. Het loket waar je toegangskaartjes kunt kopen sluit dagelijks om 16.00 (tussen november en maart om 15.30). Beijing heeft verder met 4 jaargetijden te maken, tijdens de wintermaanden kan het er flink koud zijn. Het is dan ook vaak wat rustiger in de Verboden Stad. Let er verder op dat het complex erg druk bezocht wordt tijdens de Chinese vakanties (1e week oktober en 1e week mei).

Hoe kom je er?

De Verboden Stad ligt in hartje Beijing en is op diverse manieren te bereiken. De makkelijkste wijze is per metro. Neem metrolijn 1 en stap uit bij station Tiananmen West of station Tiananmen Oost. Neem je metrolijn 2, stap dan uit bij station Qianmen. Verder kun je er met de bus of taxi naartoe.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.