Wil je een weekendje weg naar een ander land, maar wil je niet lang rijden? Ga dan eens met de auto naar onze Oosterburen. Duitsland heeft namelijk ontzettende leuke steden die binnen slechts een paar uur rijden te bereiken zijn. Welke Duitse steden geschikt zijn voor een stedentrip én dichtbij de grens liggen, lees je in dit artikel.

Aken

Aken

De Duitse stad Aken ligt echt nét over de grens met Nederland. Sterker nog, Aken ligt op het drielandenpunt Nederland – Duitsland – België. Binnen een paar uur rijden ben je er zo. De rit zelf is ook niet verkeerd, aangezien deze door het heuvelachtige Limburgse landschap loopt. De bekendste trekpleister van de stad is de dom van Aken. De dom werd gebouw in opdracht van Karel de Grote aan het eind van de 8e eeuw en omvat indrukwekkende architectuur. Hier vind je overigens ook de grafmonumenten van Karel de Grote en Otto III.

Naast de historische gebouwen, de intact gebleven stadsmuren, en de zwavelhoudende warmtebronnen in Aken, is hier ook veel gezelligheid te vinden. De Akense wijk Pontviertel, ook wel Quartier Latin genoemd, is een gezellige en populaire wijk onder veel studenten. Je vindt hier veel restaurants en cafés waar je ’s avonds kunt genieten van een hapje en een drankje. Later op de avond kun je in deze wijk terecht voor de diverse bars en discotheken.

Wanneer je in november en december met de auto naar Aken gaat, kun je genieten van de kerstmarkt. Hier vind je gezellige kraampjes met glühwein, lekkernijen, en ambachtelijke producten. Jaarlijks trekt de kerstmarkt in Aken ongeveer 1,5 miljoen bezoekers.

Leipzig

Leipzig

Deze Duitse studentenstad staat ook wel bekend als het “nieuwe” Berlijn. Leipzig heeft een combinatie van kunst, cultuur, en levendigheid waardoor er genoeg te doen is tijdens een weekendje weg. Tijdens de tweede wereldoorlog is de stad voor een groot gedeelte verwoest, maar inmiddels is de stad uitgegroeid tot een moderne studentenstad waar oud en nieuw verassend goed samenkomen.

Leipzig is door de jaren heen de verblijfsplaats van veel muzikanten geweest. Tijdens de Muziekroute loop je naar het Mendelssohn Haus, het Robert Schumann Haus, of naar het Bach museum. Na het lopen van de muziekroute kun je naar het Altes Rathaus gaan. Dit renaissance gebouw is dé eye-catcher van de stad en mag zeker niet ontbreken tijdens een stedentrip.

’s Avonds kun je op de Karl-Liebknecht-Strasse vertoeven onder het mom van een hapje en drankje. Sommige cafés bevinden zich in verlaten gebouwen. Ook vind je hier restaurants, pubs, en discotheken.

Düsseldorf

Dusseldorf

Op slechts een paar uur rijden ligt de Duitse stad Düsseldorf en is daardoor voor veel Nederlanders een perfecte locatie voor een weekendje weg. Daarnaast is de stad gezellig, kun je hier goed winkelen, en zijn er leuke bezienswaardigheden te vinden.

Tijdens een stedentrip in Düsseldorf is een bezoekje aan de Altstadt zeker de moeite waard. In de historische binnenstad vind je winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. In de winterperiode kun je hier de kerstmarkt vinden. Ga je met de auto, dan is het verstandig om te kijken naar een hotel met parkeermogelijkheden. In de kerstperiode kan het namelijk erg druk zijn in de stad.

Voor bijzondere en moderne architectuur kun je terecht aan de Medienhafen. Hier kun je een combinatie vinden tussen historische en moderne architectuur. Dit voormalig havengebied is omgetoverd tot een populaire trekpleister waar je de gebouwen kunt bewonderen tijdens een kopje koffie bij een van de vele horeca gelegenheden.

Münster

Munster

Binnen een paar uurtjes rijden vanuit Utrecht ben je al in Münster. De stad is bruisend, heeft veel musea, en leent zich goed uit voor winkelen. De oude Hanzestad heeft verrassende leuke pleinen en smalle straatjes waar je in kunt verdwalen. Ook al sportieveling kun je hier goed terecht met de vele fietsroutes die de stad te bieden heeft. Zo kun je de kastelenroute, vredesroute, Werse Rad Weg, en de Dortmund-Emskanaal route fietsen. Op deze manier leer je de stad op een leuke en originele manier kennen.

Een van de bezienswaardigheden in Münster die je niet mag missen is de Sint-Paulusdom. Deze kerk is aan het begin van de dertiende eeuw gebouwd op resten van oudere kerken. De in gotische stijl gebouwde kathedraal is dé trekpleister van de stad. Ga je op een woensdag of zaterdag, dan pak je gelijk de markt mee op het plein van de kathedraal. Ook mag een bezoek aan de Prinzipalmarkt niet ontbreken. Dit plein is het middelpunt van de stad. Hier vind je diverse exclusieve horeca en winkelgelegenheden.

Met de auto naar Duitsland

Wanneer je met de auto naar een van deze Duitse steden gaat, is het belangrijk om te weten dat je een milieusticker voor Duitsland nodig hebt. Veel steden in Duitsland hebben namelijk een milieuzone, waar enkel voertuigen mogen rijden die in het bezit zijn van een geldige Umweltplakette.