Denk je aan wintersport, dan denken veel mensen aan Oostenrijk of Zwitserland. Niet geheel onterecht natuurlijk, maar ook in Zuid-Duitsland kun je al prima skiën of snowboarden. Dan kan mogelijk nog goedkoper uitvallen ook, want zeker Zwitserland is een bijzonder dure bestemming. Nu heeft Duitsland sowieso veel meer te bieden dan enkel snelwegen die je tussen de andere auto’s met skiboxen op het dak moet passeren op weg naar verderweg gelegen vakantiebestemmingen. Daarom geven we tips voor een aantal plekken die op weg naar je skivakantie in Zuid-Duitsland zou kunnen bezoeken, bijvoorbeeld als je je reis wilt opbreken met een overnachting.

Heidelberg

Voert je route zuidwaarts je langs Mannheim, dan is het de moeite waard om een nachtje te verblijven in het mooie en gezellige Heidelberg. Deze stad van bescheiden formaat heeft zijn barokke charme met smalle straatjes en pittoreske gebouwen bewaard door vrijwel geheel te ontsnappen aan geallieerde bombardementen en wordt tevens gekenmerkt door haar beroemde kasteelruïnes. Ook is het de stad met de oudste universiteit in Duitsland, wat het tot een bruisende studentenstad vol leuke bars, cafés en restaurantjes maakt.

Rothenburg ob der Tauber

Wel eens van de Romantische Strasse gehoord? Deze route voert je langs allerlei mooie en goed bewaard gebleven historische plaatsen in het zuiden van Duitsland. Misschien wel de mooiste daarvan is Rothenburg ob der Tauber. Als je richting de Allgäuer Alpen gaat, kun je hier langskomen. Het is mogelijk het best bewaard gebleven middeleeuwse stadje van Duitsland met een intacte 14e eeuwse stadsmuur. Tussen de vakwerkhuisjes in mooie kleuren waan je je in de middeleeuwen. Tenminste, als het even niet zo druk is met toeristen, want deze plaats staat hoog op de lijstjes van menig Amerikaans en Japans toerist.

Therme Erding

In de directe omgeving van München heb je Therme Erding, het grootste kuuroord ter wereld inclusief enorm zwemparadijs (dus ook prima met kinderen te bezoeken). Als je in Zuid-Duitsland gaat skiën is dit ook weer een leuke afwisseling. Je kan er in de buurt overnachten dus voor sommigen een reden om een dagje eerder voor de drukte te vertrekken. In de omgeving heb je ski-oorden als Bayrischzell, Garmisch-Partenkirchen en bij de schitterende Königssee.

Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is een absoluut hoogtepunt van Duitsland. Het ligt op nog geen 5 minuten rijden van het gezellige en toeristische dorpje Füssen, dat weer op zo’n 10 minuten rijden van de Oostenrijkse grens ligt. In de zomer is het een schitterende plek voor een rondleiding en een wandeling in de directe omgeving, maar ’s winters is het misschien wel nog mooier als alles bedolven is onder een dikke laag sneeuw. Naast Füssen heb je nog meerdere andere leuke dorpjes in de directe omgeving en de snelweg naar Oostenrijk heb je zo weer bereikt. In dezelfde regio heb je tevens Garmisch-Partenkirchen, het meest populaire skigebied van Duitsland.

De kerstmarkt van Nürnberg

Nürnberg (Nuremberg) ligt op de route naar de wintersportgebieden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. In plaats van na Frankfurt richting Stuttgart te rijden, rij je via Nuremberg richting München. De kerstmarkt van Nuremberg is één van de leukste en meest populaire van Duitsland. Leuk om te bezoeken als je voor de kerstdagen op wintersport gaat.

Bodensee

Als je in het uiterste westen van Oostenrijk, in de regio Vorarlberg gaat skiën dan kan je ook die tocht opbreken. Omdat de reis vanuit Nederland naar Vorarlberg hoogstens 7 a 8 uur duurt kan je prima een overnachting overwegen langs de Bodensee, bijvoorbeeld bij Lindau of Friedrichshafen. Het voordeel zou kunnen zijn dat je niet met de grote meute mee reist, maar al een dag eerder vertrekt en de wintersportfiles vermijdt. Iets verder uit de route ligt nog het pittoreske stadje Konstanz, dichtbij de Zwitserse grens. Ook leuk voor een paar nachtjes voordat het weekje wintersport begint.

Baden-Baden

Ga je op wintersportvakantie in het gebied tussen Freiburg en Bazel? Dan kom je onderweg langs het illustere Baden-Baden, met zijn bijzondere, repetitieve naam. Als je je vakantie goed wilt beginnen, maak je een stop in dit badoord aan de rand van het Zwarte Woud dat gebouwd is op thermale bronnen. Baden-Baden staat bekend als een van de elf Great Spa Towns of Europe en is een plaats met UNESCO Werelderfgoed-status. Naast wellness en beauty kun je hier ook gokken. Het is een plek die rijke mensen aantrekt, maar het pittoreske en mooi gesitueerde stadje kan zeker ook bezocht worden zonder dat je er een fortuin hoeft uit te geven.

Europa-Park

Een beetje koud in de winter maar nog steeds geweldig. Eén van Europa’s beste pretparken ligt in Duitsland. Als je overweegt te skien bij familievriendelijke ski-oorden als Feldberg, dan is dat mooi vooraf of achteraf te combineren met een bezoekje aan Europa-Park. Leuk vertier voor jong en oud en in de winter altijd extra sfeervol en feestelijk aangekleed.

Of je het nu op de heenweg of de terugweg doet, of beide natuurlijk, je kunt je vakantie zeker opleuken door een of meerdere van deze plekken te bezoeken als onderdeel van je wintersportvakantie. Als je er toch langskomt, is dat immers een gouden gelegenheid om er een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Waarschijnlijk is er het in deze tijd van het jaar ook minder druk met toeristen en hoef je niet over de hoofden te lopen. Ook zijn er dan allicht nog overnachtingen te vinden.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Duitsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Duitsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.