Beijing is prima in 3 dagen te verkennen. Je hebt dan een leuke indruk gekregen van alle hoogtepunten en in de meeste gevallen zul je niet snel langer dan 3 dagen in de stad verblijven, tenzij je groot liefhebber bent van grote steden. Wanneer je in Nederland een georganiseerde rondreis hebt geboekt is een bezoek aan de hoofdstad in het reisplan verwerkt. In dat geval staat het dagprogramma vast, waarbij je in enkele dagen alle hoogtepunten bezoekt. Wanneer je op eigen gelegenheid naar Beijing reist, kun je in drie dagen het volgende ondernemen:

Dag 1 Beijing

Aankomst op de luchthaven, transfer naar hotel, inchecken en bijkomen van de lange reis. Dat is wat je de eerste dag te wachten staat. Afhankelijk van wanneer je op de dag aankomt heb je meestal nog wel wat tijd om in ieder geval een korte eerste indruk van de stad te krijgen. Neem vanaf je hotel de metro naar de Tempel van de Hemel. Dit prachtige tempelcomplex kun je in een uurtje bekijken om vervolgens de metro te pakken richting het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein). Hier heb je diverse prachtige bouwwerken, waaronder de Poort van de Hemelse Vrede, het mausoleum van Mao Zedong, het Monument voor de Volkshelden (enorme granieten obelisk), de Grote Hal van het Volk (parlementsgebouw), het Nationaal Museum en het spoorwegmuseum.

Dit enorme plein met de diverse hoogtepunten kun je in een uurtje bezichtigen, vervolgens steek je de weg over naar de Verboden Stad; een van de grote hoogtepunten van een bezoek aan China. Je kunt dit prachtige complex in ongeveer 2 uurtjes verkennen. Daarna verlaat je het terrein aan de noordzijde en sla linksaf richting het prachtig ontworpen Beihai park (10 minuten lopen). Vanaf dit park kun je eventueel nog de bordjes richting het Jingshan park volgen; ook een prachtig park (de volgorde van het bezoek van beide parken is om het even). Wanneer je het Jingshan park aan de oostzijde verlaat kun je hier overdag ook nog een paar zeer authentieke (en zeer lokale) Hutongs bezoeken. Is de avond al ingevallen dan kun je nog overwegen om van hieruit naar de Donghuamen avondmarkt te lopen (30 minuten door een smal park richting het zuiden) langs Beiheyan Dajie.

Een alternatief is om na het Jingshan park of na het bezoek aan de Hutongs weer terug naar de metro te lopen, om vervolgens even in het hotel bij te komen alvorens ’s avonds de metro richting Wangfujing te nemen. Wangfujing is een groot en populair shopping gebied met diverse grote malls en veel (o.a. Westerse) eetgelegenheden.

Dag 2 Chinese Muur

Een bezoek aan Beijing bevat meestal standaard een bezoek aan de Chinese Muur. De muur ligt namelijk dichtbij de stad op nog geen uur rijden, afhankelijk van welk deel van de muur je precies wilt bezoeken. Wanneer het bezoek aan de muur geen onderdeel is van een vooraf georganiseerde reis kun je dit ook prima zelf via je hotel of via een tourbureautje in Beijing boeken. Let erop dat je niet voor de goedkoopste trip gaat, in veel gevallen kom je dan bedrogen uit. Zo zijn er trips die de hele dag langs allerlei toeristische shopping centra gaan om vervolgens pas aan het einde van de dag bij het meest toeristische deel van de muur aan te komen. Er zijn ook diverse kwaliteitstours waarbij je naar een prachtig en minder druk deel van de muur gaat en waarbij er tussentijds ook nog diverse andere prachtige hoogtepunten centraal staan. Vanzelfsprekend is een privé tour (met eigen gids en vervoer) duurder vergeleken de groepstours.

Mooie locaties om de Chinese Muur te bezoeken vind je bij Mutianyu en bij Jinshanling. In sommige gevallen wordt het bezoek aan de muur gecombineerd met een bezoek aan de Ming Tombes (Minggraven, UNESCO World Heritage Site).

Wanneer je vroeg in de morgen naar de Chinese Muur gaat (om bv de drukte te vermijden) dan heb je meestal nog een groot deel van de middag vrij te besteden. Je zou dan eventueel nog wat authentieke Hutongs kunnen bezoeken, het prachtige Olympische Stadion (Bird’s Nest) of een van de winkelcentra (gecentreerd in bepaalde wijken) van de stad. Als je nog voldoende tijd (en puf) hebt kun je nog overwegen om de prachtige Lama tempel te bezoeken. Deze tempel is makkelijk met de metro (lijn 2) te bezoeken. ’s Avonds kun je naar Guijie (een grote eetstraat) om de traditionele Peking Eend te proberen. Een goede plek hiervoor is het Guolin Home-style Restaurant.

Dag 3 Beijing

De laatste dag kan ook weer helemaal bol staan van de bezoekjes aan prachtige tempels en andere bezienswaardigheden. Je kunt het echter ook rustig aan doen door in de vroege morgen naar één van de prachtige parken te gaan (metro) om hier lekker samen met de locals te genieten van de ochtend. Daarna kun je nog wat shoppen bij Wangfujing en hier kun je dan tevens genieten van een fijne westerse lunch of juist een typisch lokale hap.

Wil je toch nog wat meer actie dan zijn de volgende attracties zeker de moeite waard; Zomerpaleis, het oude zomerpaleis, de beltoren en drumtoren, de Confucius tempel, de Botanische tuinen of één van de vele musea. Afhankelijk van wanneer je trein of vlucht gaat dien je nog uit te checken bij je hotel en reis je vervolgens naar een van de treinstations of naar de luchthaven voor het vervolg (of einde) van de reis.

Aanvullend

De meeste attracties kun je alleen tegen betaling bezoeken. Toegangsprijzen variëren van 10 Yuan tot 100 Yuan. Wanneer je bij een tourbureau een bepaalde trip boekt moet je vooraf nagaan of dit inclusief alle entreekosten is.

In de zomermaanden kan het in Beijing flink warm zijn. Wanneer je dan drie volle dagen door de stad loopt is het verstandig om altijd op pad te gaan met voldoende water en zonnebrand. Tijdens zandstormen kun je het beste een mondkapje dragen (overal in China te koop).

Bepaalde stadstours kun je meestal bij je hotel boeken, of bij één van de vele kleine tourbureautjes. Het kan echter ook vanuit Nederland, dan spreken we over zgn. bouwstenen.

In plaats van te kiezen voor vervoer per metro of taxi, is het ook erg leuk om een fiets te huren. Er zijn zelfs georganiseerde fietstochten door de binnenstad onder begeleiding van een officiële gids.

Wanneer je naar het treinstation of naar de luchthaven reist, kun je dit het beste met de metro doen. Houd er echter rekening mee dat de metro van Beijing verschrikkelijk druk kan zijn tijdens de spitsuren. Vooral wanneer je met tassen of koffers reist, is het vaak geen pretje.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in BeijingBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.