Je hebt vast wel eens van de term VPN gehoord. Wat het precies betekent, is voor velen nog een mysterie, hoewel anderen niet meer zonder willen. Steeds meer mensen maken standaard gebruik van een VPN-verbinding, ook wanneer ze op reis zijn. Soms zelfs juist omdat ze op reis zijn, want een VPN zorgt voor rust en gemak. Nadat je het eenmalig geïnstalleerd hebt, heb je er verder ook geen omkijken naar.

Wat is een VPN?

Een VPN, of voluit Virtual Private Network, is een stukje software dat een veilige verbinding opstelt tussen je computer en het internet. Alle data die je verstuurd wordt tijdens die overdracht versleuteld. Het lijkt wel of je gegevens via een virtuele tunnel van en naar het internet worden verstuurd.

Gratis Wi-Fi in Thailand

Dat is de reden waarom je regelmatig de term ‘VPN-tunnel’ zult tegenkomen. Het is een handige tool wanneer je betalingsgegevens uitvoert. Ook al zijn die transacties meestal goed geregeld, het geeft een extra zekerheid. Denk hierbij aan het opwaarderen van je Uber- of Grab-account, betalingen van dagtours met je creditcard als je op reis bent of stortingen en geldopnames bij poker games.

De VPN voert, op de achtergrond, enkele taken uit terwijl je op het internet surft.

  • Het dataverkeer wordt versleuteld tijdens de overdracht en je kunt dus zonder risico’s gebruik maken van publieke Wi-Fi.
  • Je echte identiteit wordt verborgen voor de site die je bezoekt.
  • In landen waar internet beperkt wordt, kun je toch van je favoriete sites (of televisieprogramma’s) genieten en waar sprake is van censuur kun je toch bepaalde nieuwsbronnen en andere populaire internationale sites bekijken.

Er bestaan veel verschillende VPN-aanbieders. Allemaal hebben ze wel sterke punten, maar er zijn er ook bij die op sommige vlakken minder goed scoren. Vergelijk de verschillende aanbieders, er is genoeg vergelijkingsmateriaal op het internet te vinden. Denk aan reviews, ratings en volledige beschrijvingen met gebruikerservaringen. Maak er gebruik van, op die manier geef je geen geld uit aan een miskoop.

Waarom zou ik zeker een VPN nodig hebben als ik in het buitenland ga reizen?

VPN in de trein in China

Wanneer je in het buitenland bent zul je dikwijls gebruikmaken van openbaar Wi-Fi. Denk aan het vliegveld of bijvoorbeeld in restaurants of koffietentjes. Die connecties zijn niet beveiligd en kwaadwillenden kunnen je gemakkelijk hacken en je gegevens stelen. Een VPN is een veilig alternatief, met naast het veiligheidsaspect nog diverse andere voordelen.

Eén van de meest bekende voordelen van een VPN is dat veel Nederlandse televisiezenders hun programma’s alleen online aanbieden, alleen voor kijkers die in Nederland zelf verblijven. Met een VPN kun je die blokkering omzeilen en toch naar je favoriete show of sportuitzending blijven kijken in het buitenland. Denk aan NPO Start, Netflix, Videoland, Ziggo, Viaplay/F1 TV Pro en RTL XL. In sommige gevallen heb je bij de eerdergenoemde aanbieders alleen een lokale programmering en kan je met een VPN de gewenste programmering (bv Nederlandse in het geval van Netflix) kiezen.

Je kunt ook de censuur van het land dat je bezoekt een stapje voor zijn. Landen met een strikt en totalitair beleid verbieden veel sociale netwerken. Ben je bijvoorbeeld in China dan kun je Facebook, Youtube, Gmail, Twitter, Instagram of Whatsapp niet raadplegen. Met een VPN hef je echter die beperking op. Het lijkt dan voor de server alsof je IP-adres buiten China gelokaliseerd is. Let er in dit geval wel weer op dat een VPN in sommige landen verboden is, zoals in Dubai, China, Rusland, Iran en een flink aantal landen waar de doorsnee reiziger vast niet zal komen.

Een VPN kan in sommige gevallen ook kostenvoordeel opleveren. Vooral tijdens het zoeken naar vliegtickets kan het gebruik van een VPN echt tot een besparing leiden. De aanbieder kan bijvoorbeeld niet op basis van cookies een hogere prijs aanbieden wanneer je vaker naar hetzelfde reisproduct zoekt. Ook kan je handmatig kiezen voor een bepaalde locatie zodat prijzen van vliegtickets en hotelovernachtingen lager uitpakken.

Populaire VPN-aanbieders

Chinese kranten

Wij maken al jaren gebruik van Surfshark. Dit is één van de meest bekende aanbieders. Andere populaire aanbieders zijn Nord VPN, Goose VPN, TunnelBear en Windscribe. VPN-aanbieders komen en gaan en wat nu de standaard is kan over een paar jaar alweer verdwenen zijn. Ga daarom ook nooit een abonnement aan waarbij je vooraf meteen voor meerdere jaren betaalt. Wel hebben de populaire aanbieders vaak meerdere keren per jaar een scherpe deal, vooral rond Black Friday heb je soms echt superdeals.

Populaire VPN-clients zijn OpenVPN en WireGuard. Zowel in Google Play als in de Apple Store kun je verder kiezen uit een ruim aanbod van VPN-apps (third-party apps zijn vaak minder veilig) maar onze voorkeur gaat uit naar handmatig instellen of gebruik van de app van de VPN-aanbieder zelf. Let erop: Installeer, configureer en activeer de VPN-software vooraf en niet pas op je vakantiebestemming.

Eigenlijk geen reden om het niet te doen

Werken in het buitenland

Zelf kiezen we zonder twijfel al vele jaren voor een VPN want het biedt veel voordelen en levert een hoge mate van bescherming. Verder maken we sowieso nooit gebruik van publieke Wi-Fi diensten, ook niet in hotels waar we verblijven. In plaats daarvan kopen we standaard bij aankomst een lokale simkaart met databundel (4G of 5G dus supersnel).

In sommige landen is het een absolute must, in andere landen puur voor een stukje extra veiligheid vanwege de versleutelde data. Om de kosten hoef je het niet te laten, want tijdens scherpe aanbiedingen heb je al een jaarabonnement vanaf €9.99. Je kan verder puur voor de duur van je reis voor een proefabonnement kiezen.

Surfshark VPN